Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιάφκα στον Καρέα
  • [02] «Μπλακ-άουτ» στις πτήσεις

  • [01] Γιάφκα στον Καρέα

    Γιάφκα της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας εντοπίστηκε από την Αστυνομία, στον Καρέα. Οπως ανακοινώθηκε, στον χώρο, ο οποίος είχε νοικιαστεί από κατηγορούμενο ως μέλος της Οργάνωσης, αλλά με πλαστό όνομα, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικής ύλης, που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενα χτυπήματα του Επαναστατικού Αγώνα, μοτοσικλέτες και πινακίδες κυκλοφορίας δικύκλων.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία «κατά τις απογευματινές ώρες, εντοπίστηκε ισόγειος χώρος στάθμευσης σε πολυκατοικία επί της οδού Β. Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, ο οποίος είχε νοικιασθεί από τον Νοέμβριο του 2007 στο όνομα ``Δημοσθένης Μανδαλώζης``. Στο όνομα αυτό, όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, είχε εκδοθεί πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στο αυτοκίνητο του Κωνσταντίνου Γουρνά, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ``Επαναστατικός Αγώνας``».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. είπε ότι στον χώρο βρέθηκαν μέχρι τώρα:

    «Τρεις φιάλες υγραερίου, χωρητικότητας 20 λίτρων έκαστη, οι οποίες ήταν μισογεμάτες με εκρηκτική ύλη ANFO .

    Τέσσερα μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης ελαιόλαδου, χωρητικότητας 75 λίτρων έκαστο, εκ των οποίων τα δύο (2) γεμάτα εκρηκτική ύλη ANFO .

    Μία πλαστική σακούλα απορριμμάτων χρώματος πράσινο η οποία περιείχε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης ANFO .

    Τρεις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού, οι οποίες έφεραν διπλές πινακίδες κυκλοφορίας.

    Πέντε μπαγκαζιέρες μοτοσικλέτας, εντός των οποίων, μεταξύ των άλλων ευρημάτων, υπήρχαν αρκετές πινακίδες κυκλοφορίας μοτοσικλετών».

    Από την Αστυνομία δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του χώρου και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «τα ονόματα Δημοσθένης Μανδαλώζης και Αναστάσιος Γριβοκωστόπουλος, αφορούν στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους για την κατασκευή πλαστών δελτίων ταυτότητας και τη χρήση τους για την ενοικίαση κρησφύγετων». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «με το όνομα Παρασκευοπούλου Βασιλική, είχε νοικιασθεί το σπίτι που διέμενε ο Νικόλαος Μαζιώτης με την Παναγιώτα Ρούπα, στα Καλύβια».

    Η ΕΛ.ΑΣ. ζητά από τους πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 170, 1014, 1964, εφόσον έχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά εκμίσθωση οικίας ή άλλων χώρων στα παραπάνω ονόματα.

    [02] «Μπλακ-άουτ» στις πτήσεις

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα που έχει προκληθεί με την παντελή σχεδόν έλλειψη αερομεταφορών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, εξαιτίας της ηφαιστειακής στάχτης που συνεχίζει να εκλύεται από ηφαίστειο της Ισλανδίας και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

    Περίπου 17.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στον εναέριο χώρο της Ευρώπης, λόγω των νεφών της τέφρας που προκλήθηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, μια κατάσταση "χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη", σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (Eurocontrol).

    "Είναι μοναδικό και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη", δήλωσε ο επικεφαλής του δικτύου λειτουργίας του Eurocontrol Τζό Σουλτάνα.

    "Πέντε χιλιάδες πτήσεις έγιναν το Σάββατο, σε σχέση με τις 22.000 που γίνονται σε κανονικές συνθήκες", διευκρινίζει ο Eurocontrol σε νεότερο απολογισμό του. Χθες Παρασκευή 10.400 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, ενώ σε κανονικές συνθήκες πραγματοποιούνται 29.000.

    "Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια κατάσταση σε τέτοια κλίμακα στην Ευρώπη", δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας του Οργανισμού ο Κένεθ Τόμας. "Είναι πρωτοφανές να έχει επηρεαστεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της Ευρώπης", πρόσθεσε.

    "Καμία απογείωση η προσγείωση δεν είναι δυνατή για τα πολιτικά αεροσκάφη στις περισσότερες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης", τόνισε σήμερα ο Eurocontrol.

    Το πρόβλημα αυτό αφορά την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, τη βόρεια Γαλλία, το μεγαλύτερο μέρος της Γερμανίας, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη βόρεια Ιταλία, την Ολλανδία, τη νότια Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε η οργάνωση.

    Η ηφαιστειακή στάχτη δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι άλλες αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν από κοντά το φαινόμενο, για να αποφασίσουν αν θα κλείσουν και τον Ελληνικό εναέριο χώρο, αν χρειαστεί.

    Το ηφαιστειακό νέφος, πάντως, βρίσκεται στη γειτονιά μας, καθώς πολλά αεροδρόμια της Ιταλίας έχουν κλείσει, ενώ για αύριο έχουν ανασταλεί και οι πτήσεις προς το Βελιγράδι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την Ελλάδα, πτήσεις εξωτερικού πραγματοποιούνται μόνο για τη Μεσόγειο, δηλαδή, Αλβανία, Τουρκία, Ισπανία, Κύπρο, Μέση Ανατολή και Αφρικανικές χώρες.

    Από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας ανακοινώθηκε ότι για σήμερα Σάββατο έχουν ματαιωθεί 144 πτήσεις, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αριθμός αυτός ενδέχεται αύριο να αυξηθεί.

    Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, η Aegean αναγκάστηκε να ματαιώσει για αύριο Κυριακή 40 σκέλη πτήσεων εξωτερικού. Συγκεκριμένα ματαιώνονται όλες οι πτήσεις, από Αθήνα μετ΄ επιστροφής, για Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη (τόσο από Αθήνα, όσο και από Θεσσαλονίκη), Μιλάνο, Μόναχο, Βρυξέλλες, Βιέννη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ (από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη), καθώς και οι πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Στουτγάρδη.

    Η διοίκηση της Aegean απευθύνει έκκληση στο επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία και να ενημερώνεται, πρωτίστως, είτε από την ιστοσελίδα της εταιρίας στη διεύθυνση, www.aegeanair.com είτε από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών www.aia.gr, για την πτήση που τους ενδιαφέρει. Επίσης οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνονται από τους διαδικτυακούς τόπους των αεροδρομίων της χώρας αναχώρησης.

    Την ίδια ώρα τουλάχιστον 800 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στην Ισλανδία, λόγω της πλημμύρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του Εϊγιαφιατλαγιοκούλ, καθώς απειλούνται με κατάρρευση σπίτια και γέφυρες.

    Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αεροπορική Ασφάλεια (Eurocontrol), τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας θα διαρκέσουν πιθανότατα «πολλές ημέρες».

    Γερμανία: Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 GMT. και τα δεκαέξι διεθνή αεροδρόμια της Γερμανίας θα παραμένουν κλειστά έξι περισσότερες ώρες από ό,τι είχε προβλεφθεί.

    Αυστρία: Σταδιακό κλείσιμο των αεροδρομίων από τις 16.45 GMT.

    Βέλγιο: Εναέριος χώρος κλειστός από τις 18.00 GΜΤ.

    Ολλανδία: Εναέριος χώρος κλειστός.

    Βουλγαρία: Το αεροδρόμιο της Σόφιας ματαίωσε όλες τις χθεσινές πτήσεις.

    Δανία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 24.00 GMT.

    Φινλανδία: Ματαίωση πτήσεων μέχρι τις 12.00 GMT.

    Γαλλία: Τα τρία αεροδρόμια του Παρισιού, το Ρουασί, το Ορλί και το Μπουρζέ, καθώς και άλλα ένδεκα γαλλικά αεροδρόμια κλειστά μέχρι τις 18.00 GMT.

    Βρετανία: Το Λονδίνο παρέτεινε το κλείσιμο του μεγαλύτερου τμήματος του εναερίου χώρου της Βρετανίας μέχρι τις 24.00 GΜΤ και επανέφερε τους περιορισμούς για τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βόρεια Αγγλία, που είχαν αρθεί.

    Ουγγαρία: Εναέριος χώρος κλειστός από τις 17.00 GMT.

    Ιρλανδία: Το σύνολο σχεδόν του εναερίου χώρου έχει ανοίξει, κυρίως τα αεροδρόμια του Δουβλίνου, του Κορκ και του Σάνον.

    Ισλανδία: τα αεροδρόμια της χώρας παραμένουν ανοικτά.

    Ιταλία: Ο ιταλικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός στο βόρειο τμήμα της χώρας από τις 12.00 GMT.

    Νορβηγία: Καμία πτήση δεν πραγματοποιείται εκτός από τις τοπικές συνδέσεις ανάμεσα στο Τροντχάιμ και τα νησιά Λοφότεν.

    Ολλανδία: Ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός τουλάχιστον μέχρι τις 12.00 GMT. Η KLM ματαίωσε όλες τις πτήσεις της από το αεροδρόμιο του Αμστερνταμ τουλάχιστον μέχρι τις 09.00 GΜΤ.

    Ρουμανία: Το βορειο-δυτικό τμήμα του εναερίου χώρου κλειστό.

    Βαλτικές χώρες: Εναέριος χώρος κλειστός.

    Ρωσία: Ο εναέριος χώρος παραμένει ανοικτός, αλλά οι πτήσεις από το βόρειο και το δυτικό τμήμα της Ευρώπης έχουν ματαιωθεί.

    Σλοβακία: εναέριος χώρος κλειστός από χθες στις 13.00 GMT.

    Ελβετία: Εναέριος χώρος κλειστός μέχρι τις 18.00 GMT.

    Τσεχική Δημοκρατία: Εναέριος χώρος κλειστός.

    Στην Πολωνία, όπου ολόκληρος ο εναέριος χώρος είναι κλειστός, αναμένεται να φτάσουν την Κυριακή, στο αεροδρόμιο της Κρακοβίας, περίπου 80 ξένες αντιπροσωπείες--μεταξύ αυτών οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ--για να παραστούν στην κηδεία του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι και της συζύγου του που σκοτώθηκαν στις 10 Απριλίου σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στο Σμολένσκ της Ρωσίας.

    ΠΟΥ: Επικίνδυνα σωματίδια για την υγεία

    Περίπου το ένα τέταρτο της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιοκούλ της Ισλανδίας περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να αποδειχθούν "πιο επικίνδυνα" για την υγεία γιατί διεισδύουν βαθύτερα στους πνεύμονες, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού (όπως άσθμα, βρογχίτιδα ή εμφύσημα) μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η τέφρα βρεθεί σε χαμηλότερα ύψη και σε αυξημένες συγκεντρώσεις.

    Η Νέιρα συνέστησε στα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να αποφύγουν τη σωματική άσκηση εάν υπάρξει μεγάλη ρύπανση της ατμόσφαιρας. «Εάν βρίσκονται έξω και παρατηρήσουν ότι ο λαιμός και οι πνεύμονές τους έχουν ερεθιστεί, η μύτη τους τρέχει και τα μάτια τους τσούζουν, θα πρέπει να επιστρέψουν σε κλειστούς χώρους», σημείωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 April 2010 - 18:30:26 UTC