Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης"
  • [02] Σταδιακή αποκατάσταση

  • [01] "Χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης"

    Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Ο.Κ.Ε. Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ.Σαμαράς προήδρευσε στη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε, τόσο το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και τις πρωτοβουλίες που οφείλει η πολιτεία να αναλάβει για την αντιμετώπισή του, όσο και τις προτάσεις που επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία για γενικότερα θέματα του αθλητισμού.

    Επεσήμανε, επίσης, τη βαρύτητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στον Τομέα Αθλητισμού και ζήτησε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς και τις Ομοσπονδίες.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται ρεαλιστικές προτάσεις και πρόσθεσε «Ήδη, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για το θέμα του "ντόπινγκ" και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προτάσεις για τους προσυνεννοημένους αγώνες και το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα».

    Ομιλία Σαμαρά σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας

    Η χώρα χρειάζεται ένα νέο φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας και πρόσθεσε ότι το σημερινό σύστημα έχει καταρρεύσει.

    Αναπτύσσοντας την άποψη του, είπε ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, που ξεκινά από ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα το οποίο να χαράσσει σχέδιο και να μοιράζει αρμοδιότητες.

    Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, το σημερινό σύστημα δεν μπορεί να παράξει ανάπτυξη, αλλά μόνο ελλείμματα και χρέη, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήμα της χώρας, ούτε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

    Η χώρα δηλώνει γενικευμένη κρίση της οικονομίας, της εθνικής δημοκρατίας και τελικά κρίση δημοσίου ήθους, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης εκτρέφει την διαφθορά.

    Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς: Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των δημοσίων έργων σε σύγκριση με το αρχικό, διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, καθιέρωση σταθερών πόρων στους ΟΤΑ, δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, γενίκευση του διπλογραφικού συστήματος, δημοσιοποίηση των εκθέσεων σκοπιμότητας και αναγκαιότητας των μεγάλων έργων.

    Είναι προτάσεις στις οποίες έχει υπάρξει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων, είπε ο κ. Σαμαράς και έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να τις νομοθετήσει αμέσως.

    Η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση για να συμμαζέψει τα οικονομικά της, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να τεθούμε υπό την επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού για να λυθούν τα προβλήματα, η συστημική διαφθορά αντιμετωπίζεται μόνο με αλλαγή υποδείγματος, αυτό όμως δεν μπορεί να το επιβάλλει ένας διεθνής οργανισμός.

    -

    [02] Σταδιακή αποκατάσταση

    Μια αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου θα σπρώξει στο τέλος της εβδομάδας προς την Αρκτική το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

    Στο μεταξύ, από ισλανδούς επιστήμονες έγινε γνωστό ότι ουδεμία ένδειξη αύξησης της δραστηριότητας του ηφαιστείου καταγράφηκε σήμερα και το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη έχει σαφώς μειωθεί.

    Λίγο πριν τις 06:00 ώρα GMT (09:00 ώρα Ελλάδας) απογειώθηκαν τα πρώτα αεροπλάνα από τα αεροδρόμια του Παρισιού, από τα οποία θα πραγματοποιηθεί συνολικά το 30% των εσωτερικών και διεθνών πτήσεων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπυσερό.

    Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, τα αεροδρόμια της βόρειας Γαλλίας, ειδικά τα δύο μεγάλα του Παρισιού, Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί, άνοιξαν "σταδιακά" σήμερα μετά από πέντε ημέρες.

    Η πρώτη πτήση ήταν από την Μαυριτανία και συνολικά είκοσι αεροσκάφη προσγειώθηκαν νωρίς το πρωί, το ένα από το Λος Αντζελες. Επίσης, τρία αεροσκάφη απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο και την Αλγερία για να παραλάβουν Γάλλους που έχουν αποκλειστεί στις χώρες αυτές.

    Η Ουγγαρία ανακοίνωσε πως άνοιξε πλήρως ο εναέριος χώρος της.

    "Η Ουγγαρία βρίσκεται μακριά από την έκρηξη (του ηφαιστείου της Ισλανδίας) και από τον εναέριο χώρο όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ηφαιστειακής τέφρας. Για το λόγο αυτό οι αεροπορικές αρχές θεωρούν ότι ο εναέριος χώρος κάτω από τα 6.000 μέτρα είναι περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης", δήλωσε ο Γκιούλα Χανγκιάλ, υποδιευθυντής της υπηρεσίας Αερομεταφορών Hungarocontrol.

    "Το αεροδρόμιο Φεριχέγκι της Βουδαπέστης είναι ανοικτό", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι λετονικές αεροπορικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως άνοιξε ο εναέριος χώρος από τις 06:00 ώρα GMT.

    Τμηματικά ανοίγει και ο εναέριος χώρος της γειτονικής Εσθονίας. Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ταλίν θα λειτουργήσει ως τις 19:00 ώρα GMT.

    Ο βρετανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κατά το μεγαλύτερο μέρος του κλειστός για τις πτήσεις κάτω από τα 20.000 πόδια (6.000 μέτρα) εξαιτίας των συνεχιζόμενων φόβων για τον κίνδυνο από την τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο Λονδίνο.

    Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σκωτίας θα είναι ανοικτός, ενώ ο ουρανός πάνω από την υπόλοιπη Βρετανία θα είναι κλειστός εξ αιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας. Νεώτερη ανακοίνωση θα εκδοθεί στις 14:00 ώρα Γκρήνουιτς (17:00 ώρα Ελλάδας).

    Εξάλλου η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας (DFS) ανακοίνωσε πως ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει σήμερα κλειστός ως τις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

    Παρά την επέκταση απαγόρευσης των πτήσεων στη Γερμανία από τις αρχές εναέριας ασφάλειας (DFS) οι γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, με τη Lufthansa να προπορεύεται, ανακοίνωσαν την επανάληψη των πτήσεών τους -κατά κύριο λόγο μεγάλων αποστάσεων- με τη διαδικασία της «διακυβέρνησης με οπτική επαφή».

    Μολονότι ο γερμανικός εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός έως τις 03.00, ώρα Ελλάδος, η Lufthansa ανακοίνωσε την «άμεση» επανάληψη των πτήσεων «μεγάλων αποστάσεων» από τη Γερμανία, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία Air Berlin ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε 104 πτήσεις (κυρίως προς την ισπανική νήσο Μαγιόρκα) με τη μέθοδο «οπτικής επαφής», που ισχύει συνήθως για ελαφρά αεροσκάφη, αφού έλαβε άδεια από τις αρχές.

    Με βάση αυτή τη διαδικασία, τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν σε ύψος έως 3.000 μ., με τους κυβερνήτες να προσέχουν για άλλα αεροσκάφη, αλλά το μέτρο αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε πτήσεις σε μεγαλύτερο ύψος.

    Η Lufthansa τόνισε πως 50 από τα αεροσκάφη, που πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, αναχώρησαν από τη Γερμανία, έχοντας άδεια να επαναπατρίσουν πάνω από 15.00ο καθηλωμένους ταξιδιώτες από ξένα παραθεριστικά κέντρα.

    Επίσης προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και «μερικές εσωτερικές πτήσεις στη Γερμανία», τονίζει η Lufthansa στην ιστοσελίδα της.

    Παράλληλα, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν πως τα αεροδρόμια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά έως σήμερα στις 15.00, ώρα Ελλάδος.

    Χθες, οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να άρουν από σήμερα τους περιορισμούς στις πτήσεις εμπορικών αεροσκαφών, που είχαν επιβληθεί μετά την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου που κάλυψε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου με ένα σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας.

    "Υπάρχει συμφωνία των υπουργών για μεγαλύτερη ευελιξία" στους περιορισμούς, ανέφερε διπλωματική πηγή.

    Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σιίμ Κάλας, είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει να πετάξουν, από σήμερα, περισσότερα αεροσκάφη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι η συμφωνία των υπουργών "θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα διευκολύνει την περιορισμένη επανέναρξη της κυκλοφορίας".

    Η συμφωνία προβλέπει κυρίως τη συρρίκνωση των ζωνών απαγόρευσης πτήσης. Θα επιτρέπεται δηλαδή στις εταιρείες να πετούν τα αεροσκάφη τους εάν το νέφος της σκόνης που εκλύεται από το ηφαίστειο δεν είναι πολύ πυκνό.

    Τη Δευτέρα ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, προχώρησαν σε δοκιμαστικές πτήσεις, προκειμένου, μαζί με τους κατασκευαστές των κινητήρων των αεροσκαφών, να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηφαιστειακή τέφρα δημιουργεί προβλήματα στους κινητήρες.

    Στην Ελλάδα, χωρίς προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων, καθώς οι νότιοι άνεμοι κρατούν μακριά από τη χώρα μας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας. Ωστόσο η κατάσταση ενδεχομένως μεταβληθεί εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αλλαγή στη διεύθυνση των ανέμων και από νοτιάδες στραφούν σε βόρειους.

    Την αναστολή των δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών της, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποφάσισε η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 April 2010 - 10:30:28 UTC