Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ
  • [02] "Μετράνε οι όροι και όχι το επιτόκιο"
  • [03] Πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ
  • [04] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταφορές
  • [05] "Καίριο χτύπημα"
  • [06] "Πρέπει να τολμήσουμε"

  • [01] Άρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ

    Ξεκίνησαν από σήμερα οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τριμελή επιτροπή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Η 20μελής επιτροπή από τους τρεις οργανισμούς θα μείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον δέκα ημέρες και θα έχει επαφές με τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Εσωτερικών, Εργασίας, αλλά και με κοινωνικούς φορείς και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχε μια πρώτη συζήτηση με τους επικεφαλής της ομάδας στελεχών του ΔΝΤ, στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος της διαδικασίας διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο, κοινό με την έννοια ότι θα γραφεί σε συμφωνία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και ΔΝΤ. Το κείμενο αυτό θα περιλαμβάνει τις περαιτέρω πολιτικές για τη δημοσιονομική προσαρμογή κυρίως για το 2011 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

    Ενα μεγάλο μέρος του κειμένου θα είναι το ίδιο με εκείνο που πρέπει να διαβιβάσει το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά. Το υπόλοιπο κείμενο θα αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης. Ούτως ή άλλως με το κείμενο η ελληνική πλευρά, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχουν φθάσει σε επίπεδο προετοιμασίας, τέτοιο ώστε εάν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί ο "μηχανισμός στήριξης" να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

    Τέλος σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι άμεσες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών από τώρα και στο εξής είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η αποκατάσταση της διαφάνειας, η διαχείριση του δημοσίου χρέους και βεβαίως ο περιορισμός των πρωτογενών δαπανών.

    Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τα στελέχη του ΔΝΤ το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Τη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναχωρεί για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Γκαϊτνερ και τον επικεφαλής του Ταμείου κ. Στρο-Καν. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποσαφήνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει «road show» για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια, καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος για αυτό.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία περιέλαβε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της γαλλικής συνεισφοράς, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο κατατέθηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

    Η ενέργεια θα δώσει τη δυνατότητα στη Γαλλία "να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό που θα επιτρέψει, εάν χρειαστεί, να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα του ευρώ", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντστο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, υπευνθυμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. "Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού", πρόσθεσε η κα Λαγκάρντ.

    Την ίδια ώρα το περιθώριο (spread) κυμαίνεται στο 4,63% (463 μονάδες βάσης) με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να φθάνει στο 7,71% έναντι 3,08% του αντίστοιχου γερμανικού. Λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς το περιθώριο είχε ανέλθει στο 4,92%.

    Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι στις συζητήσεις με ΕΕ και ΔΝΤ, δεν θα υπάρχει «λευκή κόλλα χαρτί» και "ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και λόγω της ενδεχόμενης αναθεώρησης προς τα πάνω την προσεχή Πέμπτη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία".

    Επισήμανε ότι τα μέτρα, που έχουν ήδη ληφθεί για φέτος, υπερκαλύπτουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις τετραμερείς αυτές συζητήσεις θα υπάρξει και σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στην περίπτωση που ληφθεί παρόμοια απόφαση από την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες, καθώς θα προηγηθεί η αίτηση ενεργοποίησης από την Ελλάδα, η γνωμοδότηση από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και η απόφαση ανά χώρα (π.χ. ανάγκη έγκρισης από εθνικά κοινοβούλια).

    Αντιστοίχως, στο ΔΝΤ η υλοποίηση του μηχανισμού πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Πολλές χώρες, όπως, για παράδειγμα, η Ολλανδία, έχουν ήδη προχωρήσει στο πλαίσιο της διαδικασίας δανεισμού της Ελλάδας και η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν αυτή κρίνει», πρόσθεσε.

    Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες δανεισμού της Ελλάδας και την πρόοδο των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των τριών οργανισμών. Εάν υπάρξει αίτηση από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι άμεση και η χώρα θα δανειστεί βραχυπρόθεσμα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έως ότου ολοκληρωθούν πλήρως οι διαδικασίες για τον μηχανισμό.

    Έτσι, θα έχουμε τους αναγκαίους πόρους για τις δανειακές ανάγκες του Μαϊου, οι οποίες μετά τη σημερινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων είναι κάτω από 10 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ο υπουργός δήλωσε «δεν είμαι από αυτούς, που είτε δαιμονοποιούν, είτε ενθουσιάζονται με το ΔΝΤ».

    Σε ερώτηση για τον λόγο Διεύρυνσης των περιθωρίων των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα (spreads) ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι η Διεύρυνση αποδίδεται στην έως τώρα ασάφεια για τον μηχανισμό στήριξης, στον προβληματισμό για τη μεσοπρόθεσμη δυναμική του δημοσίου χρέους (χαρακτήρισεν πάντως κάποιες από τις προβλέψεις «εκτός πραγματικότητας») και στο γεγονός ότι κάποιοι αποκομίζουν κέρδη.

    Ο υπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα φέτος δεν θα είναι τόσο δυσμενής, όπως εκτιμούν κάποιοι, και πρόσθεσε, ότι υπάρχει και η «γκρίζα οικονομία», που λειτουργεί ως μαξιλάρι για να μην βρεθεί η Ελλάδα σε μεγάλη ύφεση.

    [02] "Μετράνε οι όροι και όχι το επιτόκιο"

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς παρέστη και μίλησε στην παρουσίαση της επανέκδοσης των ποιημάτων του Αλέξανδρου Παναγούλη, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση χρέους και ελλείμματος και τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού και αυτό το πρόβλημα πληρώνει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    "Η επικείμενη προσφυγή στο ΔΝΤ επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του πρωθυπουργού, οι οποίοι έχουν ως στόχο και σκοπό να μετατοπίσουν τις ευθύνες αποκλειστικά στην 5ετία της ΝΔ και όχι στους καταστρεπτικούς χειρισμούς του", δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι "αυτό το άλλοθι δεν πρόκειται να του το δώσουμε".

    Σε άλλο σημείο της χθεσινής ενημέρωσης δήλωσε ότι το χρέος και το έλλειμμα δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια και πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Υπενθύμισε τι χρέος είχε η χώρα το '81 και "τι χρέος παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ μετά από 20 χρόνια".

    "Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος φέρουν οι κυβερνήσεις της 20ετίας του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ αποδέχεται το δικό της μερίδιο ευθύνης", υπογράμμισε.

    Επεσήμανε επίσης ότι "εκείνοι που βλέπουν το ΔΝΤ ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού είναι εκτός πραγματικότητας", σημειώνοντας πως μετράνε οι όροι που θέτει το ΔΝΤ και όχι το επιτόκιό του.

    Ανέφερε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ δίνονται όταν ικανοποιηθούν και οι όροι και οι προϋποθέσεις που βάζει και πως η εμπειρία έχει δείξει στις χώρες που πήραν δάνεια ότι οι όροι που έβαλε είχαν δραματικές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε θετικό γεγονός την περάτωση της διαδικασίας δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από δημοπρασία εντόκων γραμματίων και αντλήθηκε ποσό 1,95 δισ ευρώ.

    Σημείωσε παράλληλα ότι το επιτόκιο ανήλθε στο 3,65% έναντι 1,65% που ήταν στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία.

    Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η ανεργία τον Ιανουάριο του 2010 εκτοξεύτηκε στο 11,3% και πως αυτό δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα απασχόλησης "πάει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο".

    Συμπλήρωσε ότι επανειλημμένα η ΝΔ έχει υποβάλλει σχετικά ερωτήματα στον πρωθυπουργό και "η απάντηση ήταν δυστυχώς τίποτα" και κάλεσε τον κ. Γ. Παπανδρέου να υιοθετήσει τα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που του έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς, για να αποφευχθεί η βύθιση της κοινωνίας σε ύφεση.

    Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι επιπτώσεις από την "ανυπαρξία πολιτικής για τον κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο" έχει ως συνέπεια να χαθούν 40.000 θέσεις απασχόλησης.

    Ερωτηθείς αν έπραξε σωστά ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και δεν πήρε δάνειο 100 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, όπως δηλώνει ο κ. Άγγελος Φιλιππίδης ότι του είχε συστήσει, επειδή είχε προβλέψει την επίθεση των κερδοσκόπων, ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν έχει πλήρη ενημέρωση για τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΤΤ και είπε πως το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στον κ. Φιλιππίδη και τον κ. Παπαθανασίου.

    Σε ερώτηση αν για τη ΝΔ μεταξύ εκείνων που είναι εκτός πραγματικότητας, με αφορμή τις θέσεις τους για το ΔΝΤ, συμπεριλαμβάνεται και η Ντόρα Μπακογιάννη, απάντησε πως "το χαρακτηρισμό τον κάνετε εσείς και δεν βλέπω να υπάρχει κανένα πρόβλημα".

    Σε άλλη ερώτηση αν είναι εκτός πραγματικότητας η κα Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε πως "δεν είπα κάτι τέτοιο και δεν απευθύνομαι στην κα Μπακογιάννη".

    Συνεδρίαση της ΟΚΕ Αθλητισμού

    Παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρίαση της Ο.Κ.Ε. Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ.Σαμαράς προήδρευσε στη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε, τόσο το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα και τις πρωτοβουλίες που οφείλει η πολιτεία να αναλάβει για την αντιμετώπισή του, όσο και τις προτάσεις που επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία για γενικότερα θέματα του αθλητισμού.

    Επεσήμανε, επίσης, τη βαρύτητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στον Τομέα Αθλητισμού και ζήτησε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς και τις Ομοσπονδίες.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κουκοδήμος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται ρεαλιστικές προτάσεις και πρόσθεσε «Ήδη, έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για το θέμα του "ντόπινγκ" και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προτάσεις για τους προσυνεννοημένους αγώνες και το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα».

    [03] Πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

    Ο πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Βαρκελόνης σε ηλικία 89 ετών.

    Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Βαρκελόνης, στο οποίο εισήχθη ο Σάμαρανκ την Κυριακή, ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ πέθανε σήμερα στις 14:25 ώρα Ελλάδος από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

    Το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE μετέδωσε την είδηση για το θάνατό του επικαλούμενο τον γιατρό του, τον Ραφαέλ Εστεμπάν Μουρ, σύμφωνα με τον οποίο ο Σάμαρανκ εισήχθη στο νοσοκομείο με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Ο 89χρονος Ισπανός ήταν πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1980 ως το 2001 και είχε γίνει επίτιμος ισόβιος πρόεδρός της μετά την αποχώρησή του.

    Τη λύπη της για την απώλεια αυτή εξέφρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του η ΔΟΕ.

    "Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά λύπη της για το θάνατο σήμερα του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

    Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920 στη Βαρκελόνη. Σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα του και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ. Το 1965 έγινε μέλος της ισπανικής Ολυμπιακής επιτροπής και το 1967 ανέλαβε την προεδρία της. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η άνοδός του στα αξιώματα ήταν ραγδαία. Το 1968 ορίστηκε διευθυντής Πρωτοκόλλου, στη συνέχεια έγινε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία χαρακτήριζε "κυβέρνηση" της ΔΟΕ. Από το 1974 έως το 1978 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΔΟΕ. Το 1977 η ισπανική κυβέρνηση τον διόρισε πρέσβη της χώρας στη Μόσχα. Η πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης έμελλε να αποτελέσει το σημαντικότερο σταθμό στην πορεία του Σάμαρανκ στο ολυμπιακό κίνημα. Το 1980, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη Μόσχα, ο Σάμαρανκ εξελέγη πρόεδρος της ΔΟΕ, στις 16 Ιουλίου, αντικαθιστώντας τον λόρδο Κιλάνιν. Αναμορφωτής του σύγχρονου ολυμπιακού κινήματος, ο Σάμαρανκ αποχώρησε από την προεδρία στη Σύνοδο της ΔΟΕ, που έγινε στη Μόσχα το 2001, ενώ στη θέση του εξελέγη ο Βέλγος Ζακ Ρογκ. Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υπήρξε επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικεφαλής του Ολυμπιακού Μουσείου της Λοζάνης.

    Με 21 χρόνια θητείας στην ηγεσία της ΔΟΕ, υπήρξε ο 2ος μακροβιότερος πρόεδρός της, αφού μόνο ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν έμεινε μεγαλύτερο διάστημα στην ίδια θέση (1896-1925). Το 1991 τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος του απένειμε τον τίτλο του Μαρκήσιου για την ενασχόλησή του με το Ολυμπιακό Κίνημα και τη βοήθεια που παρείχε για τη διοργάνωση από τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992.

    Από το 2001 αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Μπήκε στο νοσοκομείο της Λοζάνης στις 17 Ιουλίου του 2001, την ημέρα των 81 γενεθλίων του, «λόγω υπερβολικής κόπωσης». Τον Αύγουστο του 2001 παρουσιάστηκαν οξείες επιπλοκές από αρτηριακή υπέρταση, η οποία συνδεόταν με την τεράστια προσπάθεια πριν και μετά το συνέδριο της ΔΟΕ στη Μόσχα. Τον Δεκέμβριο του 2007, εισήχθη στο νοσοκομείο της Μαδρίτης, μετά από αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

    Γόνος πλούσιας καταλανικής οικογένειας, έκανε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Μαρία Τερέζε Σάλισακς-Ρόουι (απεβίωσε το 2000), τη Μαρία Τερέζε και τον Χουάν Αντόνιο Τζούνιορ, ο οποίος έχει εκλεγεί μέλος της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2001.

    [04] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μεταφορές

    Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις οδικές και εμπορευματικές μεταφορές προωθεί το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης και για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

    Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο που λειτουργεί από το 1976, προβλέπει, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση στη χορήγηση αδειών φορτηγών δημόσιας χρήσης, κατάργηση του ορίου των κομίστρων, οργάνωση των μεταφορέων σε επιχειρήσεις, σύσταση εθνικού μητρώου μεταφορικών εταιριών, υποχρεωτική ασφάλιση εμπορευμάτων και τη δημιουργία οδικής ασφάλειας, που θα αποτελεί ένα δημόσιο έσοδο για έργα υποδομών στον τομέα των μεταφορών.

    "Απολογισμός και νέες δράσεις"

    Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς και ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση των υπηρεσιών περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα "απολογισμός έξι μηνών και προγραμματισμός νέων δράσεων".

    Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, για την οποία η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τώρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής αυτής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

    Το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών από τα υπουργεία, την εφαρμογή διπλογραφικής λογιστικής, ενώ ολοκληρώνεται και η διαδικασία παρακολούθησης εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέσω μεγάλων εταιριών ορκωτών λογιστών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Επίσης, το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημοσιονομική ευθύνη, ενώ προωθείται και η εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων που τηρούνται σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην τριών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κατάσταση της Οικονομίας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση με βασικά στοιχεία τον προϋπολογισμό σε πλήρη εκτροχιασμό, την οικονομία σε ύφεση, το δημόσιο χρέος στα ύψη και το έλλειμμα αξιοπιστίας.

    Στόχος μας είπε, ήταν η διάσωση της οικονομίας και η ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας.

    Προωθήσαμε, πρόσθεσε, την αποκατάσταση βιώσιμων οικονομικών, τη διαφάνεια και τη δίκαιη αναδιανομή. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 18 παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών και βρίσκονται σε εξέλιξη το σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τις υπηρεσίες και θα προωθηθεί το πλαίσιο για τα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια. Επίσης, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι είκοσι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε μόνο δράσεις έχουν καθυστερήσει.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε, ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Επίσης εξήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για τη διαβούλευση με εταίρους. Θα θεσπίσουμε, αυτή τη διαδικασία, η οποία ως τώρα έχει θετικά αποτελέσματα και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους για όλα τα ζητήματα.

    [05] "Καίριο χτύπημα"

    «Βάζουμε τάξη στη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ, που «συνέλαβαν αποφασιστικά στο καίριο χτύπημα της τρομοκρατίας και της βίας στην χώρα μας».

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μάξιμου με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απ' όλη αυτή την εξέλιξη εξάγονται τρία απλά συμπεράσματα, με πρώτο εκείνο πως όταν υπάρχει μια άλλη αντίληψη και νοοτροπία διακυβέρνησης αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο ο δημόσιος υπάλληλος.

    «Όταν ξεφεύγουμε από την λογική ότι το κράτος είναι λάφυρο, τον κομματισμό και την πελατειακή αντίληψη και δείξουμε την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αντικειμενικότητα, στην αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, αυτό είναι ένα μήνυμα προς την δημόσια διοίκηση και κάθε δημόσιο υπάλληλο», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μπορούμε, όταν είμαστε σωστοί στην διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, να έχουμε αποτελέσματα.

    Το δεύτερο συμπέρασμα, είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι βάζουμε τάξη στην χώρα.

    «Το αίσθημα της ασφάλειας ήταν ζητούμενο: Η αστυνομία είχε απαξιωθεί πριν από λίγους μήνες, πριν από ένα ή δύο χρόνια. Τώρα βάζουμε τάξη και στέλνουμε το μήνυμα, όχι μόνο σε κάθε πολίτη αλλά και διεθνώς. Και είναι πολύ σημαντικό μήνυμα ακόμα και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου τόνισε ότι το τρίτο μήνυμα είναι πως σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δημοκρατία και, παρά τις όποιες δυσκολίες, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μέσα από τον διάλογο και όχι την βία και την αυθαιρεσία.

    «Αυτό το μήνυμα της δημοκρατίας είναι επίκαιρο όσο ποτέ και για την χώρα μας και διεθνώς. Η διαφάνεια, ο σεβασμός στον πολίτη, η ανάγκη να καταπολεμήσουμε το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, είναι μήνυμα που, 43 χρόνια μετά την Χούντα, ηχεί ζωντανά και το υπηρετεί με ευλάβεια αυτή η κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Είναι σημαντικό, 43 χρόνια μετά την Χούντα, όταν παλέψαμε για την ανεξαρτησία της χώρας, να παλέψουμε σήμερα για την απελευθέρωση του δυναμισμού του ελληνισμού, των τεραστίων δυνατοτήτων που έχει ο έλληνας και η ελληνίδα. Αυτό κάνουμε. Δίνουμε τον αγώνα, ώστε να φύγουμε από την επιτήρηση, που κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος μας έχουν βάλει. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Νίκο Δένδια τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Η συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Δένδια, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε:

    «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις στη μάχη που δίνει η Ελληνική κοινωνία εναντίον του φαινομένου της τρομοκρατίας. Αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και τόνισα και στον Υπουργό είναι ότι η ΝΔ στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Κάθε θετική εξέλιξη σε αυτό τον αγώνα είναι μια νίκη της κοινωνίας. Είχα την ευκαιρία, ακόμη, να εκθέσω στον Υπουργό τις σκέψεις μου για το κοινό έγκλημα και την αύξηση της εγκληματικότητας. Ένα τομέα στον οποίο, επίσης, η Ελληνική κοινωνία δίνει μία πολύ μεγάλη μάχη».

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Επιβεβαιώνεται από την βαλλιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ότι τα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Αιγίνης στην Κυψέλη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

    Όπως διαπιστώθηκε, τα δύο "καλάσνικοφ" και το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδή στις 23 Δεκεμβρίου 2008 και εναντίον της αστυνομικής δύναμης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Ιανουαρίου 2009, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης. Επίσης, το αυτόματο MP5 χρησιμοποιήθηκε και στην επίθεση του Β' Αστυνομικού Τμήματος Νέας Ιωνίας στις 30 Απριλίου του 2007.

    Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής στα τρία πιστόλια, που βρέθηκαν στη γιάφκα.

    Σε επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, προχώρησε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ελευθ. Οικονόμου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

    Τη Δευτέρα 19 Απριλίου, τις βραδινές ώρες, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διενήργησαν έρευνα σε διαμέρισμα 5ου ορόφου πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιγίνης 8 και Ύδρας, στην Κυψέλη, το οποίο είχε ενοικιασθεί στο όνομα «Γριβοκωστόπουλος Αναστάσιος».

    Το διαμέρισμα αυτό εχρησιμοποιείτο ως κρησφύγετο από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

    Από την έως τώρα έρευνα στο διαμέρισμα βρέθηκαν:

    Ένας εκτοξευτήρας ρουκετών, τύπου RPG-7.

    Πέντε ρουκέτες.

    Δύο πυροβόλα όπλα - τυφέκια, τύπου KALASHNIKOV και τέσσερις γεμιστήρες ενωμένες μεταξύ τους σε αντίθετη φορά ανά ζεύγος, άνευ φυσιγγίων, εντός δυο σάκων ορειβατικού τύπου.

    Ένα υποπολυβόλο ΜΡ5, με πτυσσόμενο κοντάκι, άνευ γεμιστήρα και φυσιγγίου στη θαλάμη.

    Τρία πιστόλια.

    Τρεις χειροβομβίδες.

    Φορέας αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με πλήρες ηλεκτρικό κύκλωμα.

    Εξήντα οχτώ μασούρια εκρηκτικού γαλακτώματος και ζελατοδυναμίτιδας.

    Πέντε μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας.

    Ποσότητα ηλεκτρικών πυροκροτητών.

    Ένας γεμιστήρας υποπολυβόλου, κενός φυσιγγίων.

    Ένα ξύλινο κοντάκι καφέ χρώματος.

    Δεκατέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, των 9 χιλιοστών, LUGER , εκ των οποίων τρία φέρουν βύθισμα στο καψύλιο.

    Δύο φυσίγγια πυροβόλου όπλου KALASHNIKOV, με βύθισμα στο καψύλιο.

    Δεκατρία φύλλα χάρτου τα οποία περιέχουν μηχανογραφημένο κείμενο της προκήρυξης που στάλθηκε για την ανάληψη ευθύνης της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο όχημα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009.

    Ένας ηλεκτρονικός εκτυπωτής.

    Ένας σαρωτής εγγράφων.

    Ένας καταστροφέας εγγράφων, εντός του οποίου υπήρχαν τεμάχια κατεστραμμένων φύλλων χάρτου.

    Αντικείμενα για κατασκευή πλαστών δελτίων αστυνομικής ταυτότητας όπως: Εντυπώματα στρογγυλών σφραγίδων Αστυνομικής Υπηρεσίας και φύλλα χάρτου με στοιχεία ταυτότητας προσώπων.

    Ένας φορητός εξωτερικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων (usb stick).

    Το ανευρεθέν υποπολυβόλο « HECKLER and KOCΗ» με αριθμό C - 48330 αφαιρέθηκε από φύλακα υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια ληστείας, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 95, στη Θεσσαλονίκη. Η ληστεία έγινε στις 08.15 το πρωϊ της 25ης Αυγούστου 2004, από δύο ένοπλους άγνωστους δράστες, που φορούσαν κράνη και αφαίρεσαν το ποσό των 18.400 ευρώ.

    Η εξερεύνηση στο συγκεκριμένο κρησφύγετο συνεχίζεται.

    [06] "Πρέπει να τολμήσουμε"

    «Οι ναυτεργάτες για μια ακόμη φορά έδειξαν το δρόμο με την αφοβία και την απειθαρχία τους απέναντι στην αντεργατική απόφαση της δικαιοσύνης. Πρέπει να τολμήσουμε, διαφορετικά θα μας οδηγήσουν σαν πρόβατα σε σφαγείο, στις Βρυξέλες και στην Ουάσιγκτον, στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ» τόνισε η γγ του Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τα μέλη των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ - Στέφενσον, περιφρουρούν την απεργία.

    «Ολοι αυτοί οι κύριοι Έλληνες και Ευρωπαίοι θα γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους γιατί κατάφεραν να κάνουν το λαό να σκύψει το κεφάλι» σημείωσε η κα Παπαρήγα και κατέληξε:

    «Πιστεύουμε, ο εργαζόμενος λαός θα δείξει το ανάστημά του. Δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν για να περάσουν μια πολιτική που επιφυλάσσει τη χειρότερη βαρβαρότητα που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία 35 χρόνια».

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι «τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ήταν προαποφασισμένα. Τα είχε ψηφίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως και της ΝΔ στην ΕΕ εγκρίνοντας τη στρατηγική της Λισσαβόνας την οποία τώρα εκσυγχρονίζουν έως το 2020. Την κατεύθυνση των μέτρων είχαν εγκρίνει ήδη από το 1992 ψηφίζοντας τη συνθήκη του Μάαστριχ».

    «Λένε ψέματα στο λαό. Την κρίση έφεραν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου και η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που τα υπηρετεί. Μονόδρομος για το λαό η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» προσθέτει.

    Σε ότι αφορά την ανεργία το ΚΚΕ κάνει λόγο για «επικίνδυνη και αδιέξοδη κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας» και εκτιμά ότι «αντί να πάρουν μέτρα μείωσης της ανεργίας και προστασίας των ανέργων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, απελευθερώνουν τις απολύσεις, γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κλιμακώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις».

    Τέλος, ζητά από το λαό «μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής για μέτρα προστασίας των ανέργων, για σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 12:30:44 UTC