Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 9 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα"
  • [02] Πλέγμα δράσεων για τον τουρισμό
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [04] "Ανάκαμψη του κινήματος"
  • [05] "Μπορεί να ανατραπεί"

  • [01] "Ιστορικό χρέος να αποτρέψουμε τα χειρότερα"

    Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4 μονάδες παραμένει ίδιος και δεν αλλάζει, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από την Eurostat στο 13,6% από το 12,7%.

    Τη σχετική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεκάλεσε για να ενημερωθεί, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και να υπαρξει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε, μετά τη σημερινή εξέλιξη, πού θα κρυφτούν "οι γνωστοί ύποπτοι", εκείνοι που έλεγαν το 2009 ότι το έλλειμμα είναι μονοψήφιο και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει το 9%.

    Και κατονόμασε την ΝΔ ως εκείνη την πολιτική δύναμη που προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "έγκλημα για τη χώρα", αυτό που συνέβη την περίοδο από το 2004 έως το 2009 , αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, μετά από πολλούς μήνες, μιας μεγάλης μάχης, ότι έχουμε πετύχει πολλά. Αναγνωρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό, όπως είπε, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα, που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

    Και είναι, πρόσθεσε, ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Ελληνες.

    Τόνισε δε ότι οι Ελληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα λέγονται γύρω από αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός".

    Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξ αιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ.

    Για το μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σήμερα, ανέφερε, επίσης, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι "επί τω έργω".

    Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως "περίοδο έκτακτης ανάγκης" και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

    Και έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη "διαχείριση".

    Οι εκτιμήσεις της Eurostat

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των 27 κρατών μελών, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε στο 13,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος της στο 115,1% του ΑΕΠ, το έτος 2009. Τo 2008 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται στο 7,7% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 99,2% του ΑΕΠ.

    Η ανακοίνωση της Eurostat, σε ό,τι αφορά, ειδικότερα την Ελλάδα, περιλαμβάνει υποσημείωση όπου εκφράζονται επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποίησε η Ελλάδα, λόγω αβεβαιοτήτων σχετικά με τα πλεονάσματα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης για το 2009, σχετικά με την ταξινόμηση ορισμένων δημόσιων οργανισμών και σχετικά με την καταγραφή των λεγόμενων swaps. Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγει η Eurostat για αυτά τα θέματα,σε συνεργασία με τις ελληνικές στατιστικές αρχές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 της τάξεως 0,3 - 0,5% του ΑΕΠ και για το χρέος , αναθεώρηση της τάξεως του 5 - 7% του ΑΕΠ. (Σημειώνεται ότι με βάση το Άρθρο 15, παράγραφος 1 του κανονισμού του Συμβουλίου 479/2009, ο όρος «επιφύλαξη» αφορά την περίπτωση κατά την οποία η Eurostat διατυπώνει αμφιβολίες για την ποιότητα των κοινοποιηθέντων στοιχείων).

    Εξάλλου, σε άλλη υποσημείωση, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2006 και το 2007, οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τις μεθοδολογικές αλλαγές που σχετίζονται με το χρόνο καταγραφής των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και τη μη καταγραφή προηγούμενων χρεών των νοσοκομείων. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η Eurostat επισημαίνει ότι η αύξηση που παρατηρείται για το 2006 οφείλεται σε αναθεωρημένα στοιχεία που σχετίζονται σε μικροπρόθεσμες πιστωτικές διευκολύνσεις που αναλύθηκαν στο τέλος του έτους.

    Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών μελών της ΕΕ για το 2009, επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των 27 ανέρχεται 6,8%, έναντι 2,3% το 2008 και στις 16 χώρες της ευρωζώνης ανέρχεται στο 6,3%, έναντι 2% το 2008. Το δημόσιο χρέος, στους «27» αυξήθηκε από 61,6% του 2008 σε 73,6% το 2009 και στην ευρωζώνη από 69,4% σε 78,7%.

    Τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ΕΕ, παρατηρούνται στην Ιρλανδία (14,3%), στην Ελλάδα (13,6%) και τη Μ. Βρετανία (11,5%), ενώ τα χαμηλότερα σημειώθηκαν στη Σουηδία (0,5%), στο Λουξεμβούργο (0,7%) και στην Εσθονία (1,7%). Σημειώνεται, επίσης, ότι κανένα κράτος μέλος δεν είχε πλεόνασμα το 2009.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος, υψηλότερα ποσοστά το 2009 παρατηρήθηκαν στην Ιταλία (115,8%), στην Ελλάδα (115,1%) και στο Βέλγιο (96,7%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στην Εσθονία (7,2%), στο Λουξεμβούργο (14,5%) και στη Βουλγαρία (14,8%). Σημειώνεται ότι 12 κράτη μέλη εμφάνισαν δημόσιο χρέος πάνω από την τιμή αναφοράς του 62% του ΑΕΠ το 2009.

    Δηλώσεις Ολι Ρεν

    Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που έχουν αποφασιστεί για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

    Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε γραπτή δήλωσή του για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

    Όπως αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το κοινό πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για άμεση ενεργοποίηση όταν κριθεί αναγκαίο.

    Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

    Τέλος, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

    Ανακοίνωση Υπουργείου Οικονομικών

    "Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να λύσει τα προβλήματα και όχι να επιχειρεί να τα καλύψει. Εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία των αριθμών και της παραγωγής των στατιστικών στοιχείων της χώρας, με νέους θεσμούς και μια ανεξάρτητη στατιστική αρχή και προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στην διόρθωση των πραγματικών προβλημάτων στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά", ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στις χώρες μέλη της ευρωζώνης για το 2009.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προστίθεται ότι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, το έλλειμμα της Ελλάδας σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται στο 13,6% του ΑΕΠ το 2009, δεν αλλάζουν το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, προστίθεται, έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ για την εξασφάλιση του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος στο 13,6% του ΑΕΠ έναντι του 12,7% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.ΑΤ) και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Εξάλλου, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι για κάποιες επιφυλάξεις της Eurostat που αφορούν την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3%-0,5% ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημοσίου χρέους κατά 5 -7 μονάδες του ΑΕΠ και ότι κεντρική δέσμευση και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων.

    Επίσης, αναφέρεται ότι τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στο δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ανεβαίνουν τα spread

    Μετά και την αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του χρέους από την Εurostat, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, διαπραγματεύονται με μεγαλύτερες απώλειες.

    Ετσι, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έφθασε το 8,37% με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να διευρυνθεί περαιτέρω στο 5,31% (531 μονάδες βάσης). Ανοδο εμφάνισε επίσης και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου η οποία αυτή την ώρα κυμαίνεται στο 9,06%.

    [02] Πλέγμα δράσεων για τον τουρισμό

    Την άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα, στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση του τουρισμού, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο Μέγαρο Μουσικής.

    Απαντώντας στο πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού για την άρση του καμποτάζ, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα, προκαλώντας την αντίδραση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία αποφάσισε σήμερα την κάθοδο των Ελλήνων ναυτικών σε 24ωρη απεργία στις 26 Απριλίου, δηλώνοντας ότι «απορρίπτει στο σύνολό τους τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού και ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνιστούν την πρώτη απάντηση των Ελλήνων ναυτικών στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται».

    Ο κ. Παπανδρέου, εξειδικεύοντας το μέτρο επεσήμανε μεταξύ άλλων το οφέλη που απορρέουν από την άρση του καμποτάζ, τόσο για τον κλάδο όσο και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους όπως είπε, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς. Παράλληλα, για την προστασία των εργαζόμενων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

    Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Σε αυτό το πεδίο, τόνισε ο πρωθυπουργός θα βοηθήσει και η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης που προωθούμε άμεσα για τη λειτουργία Υδατοδρομίων και Υδροπλάνων.

    Πολύ σημαντική για τον κλάδο του τουρισμού είναι και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που αφορά τα κόστη των εταιριών στα ελληνικά αεροδρόμια και οδηγούν στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και tour operators/charter operators για την ανάπτυξη του Τουρισμού. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια (πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες. Με εξαίρεση το Ελ. Βενιζέλος, όπως τονίστηκε, κανένα αεροπλάνο σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας δεν θα πληρώνει τέλη προσγείωσης και απογείωσης όλο το καλοκαίρι. Παράλληλα ανακοινώθηκε η οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε στοχευμένα μέτρα που μειώνουν το κόστος της χώρας για τον τουρίστα και δίνουν κίνητρα στους επισκέπτες μας να έρθουν στην χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης "βίζας" (θεώρηση διαβατηρίων) για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

    Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους. Όπως είπε, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE.

    Στο μεταξύ δυο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού. Παράλληλα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και την συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο η Κυβέρνηση εφαρμόζει, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.

    Με στόχο πάντα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, που όπως ανάφερε, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα προωθεί το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει έτσι να επεκταθεί σε νέες αγορές, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες.

    Το χαρτοφυλάκιο των δράσεων περιλαμβάνει και την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής. Όσον αφορά τις μαρίνες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δρομολογήθηκε η κατάρτιση μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών (τουριστικών λιμένων) στην Ελλάδα.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ από τη συμμετοχή στη σημερινή απεργία στο δημόσιο και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος κάλεσε τους εργαζόμενους να διαμορφώσουν ένα ευρύ μέτωπο κοινωνικής αντίστασης κάνοντας λόγο για ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει η στήριξη στο ΔΝΤ.

    Ο κ. Παπασπύρος ζήτησε να μπει τέλος στα ψέματα για τους μονόδρομους στην οικονομική πολιτική να τεθεί φραγμός στην ελεύθερη πτώση των εργατικών δικαιωμάτων και να επιστραφούν όσα χάθηκαν από τους εργαζόμενους.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέλαβε δέσμευση για συνέχεια των κινητοποιήσεων κάνοντας λόγο για εναλλασσόμενες μορφές δράσης αλλά με βάθος και περιεχόμενο.

    Στο συλλαλητήριο των δημόσιων υπάλληλων μίλησε και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων του δημόσιου, Βαβούγιος Παναγιώτης, που υπογράμμισε ότι είναι ντροπή η απόπειρα μείωσης των ελλειμμάτων με χτύπημα των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ κάλεσαν από μικροφώνου της απεργιακής συγκέντρωσης την ΓΣΕΕ σε συντονισμό ζητώντας αποφάσεις για γενική πανεργατική απεργία. Ακολούθησε πορεία των απεργών προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κατά την οποία σημειώθηκαν κάποια περιορισμένης έκτασης επεισόδια.

    Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο υπεύθυνος του συνδικαλιστικού της ΝΔ Γιάννης Μανώλης.

    Την ίδια ώρα στην πλ. Συντάγματος οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιούσαν την δική τους απεργιακή συγκέντρωση.

    «Ανανεώνουμε το ραντεβού στην Εργατική Πρωτομαγιά που φέτος είναι αφιερωμένη στη νεολαία που δέχεται όλες τις συνέπειες της επίθεσης του κεφαλαίου», τόνισε ο πρόεδρος των Συνδικάτων Οικοδόμων Αθήνας Γιάννης Τασιούλας μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και επεσήμανε ότι «θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην γίνει νόμος το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος».

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Αθήνας Θωμάς Κακαβάς επιτέθηκε και στα δύο μεγάλα κόμματα και ανέφερε ότι «οι αντιασφαλιστικές αναδιαρθρώσεις υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, εφαρμόζονται δε ανεξάρτητα από το αν κυβερνούν φιλελεύθερες ή σοσιαλδημοκρατικές ή κεντροαριστερές δυνάμεις» και κάλεσε όλους τους εργαζομένους σε κινητοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλους τους τόπους δουλειάς», ενώ τόνισε ότι «οι αυταπάτες, η ανοχή, οι ψεύτικες ελπίδες και η μοιρολατρία είναι επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βιοτεχνών υποδημάτων Σταμάτης Κοντεμοίρης, εξηγώντας τις δυσκολίες του κλάδου που εκπροσωπεί, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αποτυχημένοι επιχειρηματίες όπως θέλουν να μας πείσουν τα παπαγαλάκια των μονοπωλίων. Δεν είμαστε φοροφυγάδες όπως μας βαφτίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Είμαστε τα εξιλαστήρια θύματα του ''ευρωπαϊκού μονόδρομου'' και της απελευθέρωσης των αγορών», ενώ ο πρόεδρος Εργαζομένων της ΦΑΓΕ Στέργιος Χήτος ανέφερε ότι «αξίζει να κάνουμε θυσίες για τον αγώνα μας, για να αντισταθούμε, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας».Την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ εξέφρασαν οργανώσεις και σωματεία εργαζομένων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία προς το Υπουργείο Απασχόλησης.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πορεία με κατάληξη το διοικητήριο της η ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ πραγματοποίσηε συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία στο Διοικητήριο, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε τη συγκέντρωσή του, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων, όταν συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων και κινήσεων, αφού ολοκληρώθηκε η πορεία της ΕΔΟΘ, κινήθηκαν προς το δημαρχείο Θεσσαλονίκης και κάποιοι από αυτούς επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο και να κάνουν συμβολική κατάληψη.

    Αστυνομική δύναμη απώθησε τους διαδηλωτές, ρίχνοντας δακρυγόνα. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και παραλήφθηκε από ασθενοφόρο, όπως επίσης και μια γυναίκα, η οποία παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να κρεμάσουν ένα πανό από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και συνέχισαν την πορεία τους επί της Εγνατίας.

    Ποιοι απεργούν

    Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

    Επιπλέον, σήμερα απεργούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που θα συνεχίσουν με νέα κινητοποίηση στις 4 Μαΐου, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Δεμένα για δεύτερη συνεχή μέρα στο λιμάνι του Πειραιά, παραμένουν όλα τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Η απεργία της ΠΕΜΕΝ, λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, οπότε και θα ξεκινήσει ο απόπλους των πλοίων.

    Κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα και τα θέατρα, καθώς οι ηθοποιοί συμμετέχουν στην απεργία του ΠΑΜΕ.

    Κανονικά κινούνται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    ΠΝΟ: 24ωρη απεργία στις 26 Απριλίου

    Ακινητοποιημένα στο λιμάνι του Πειραιά, θα παραμείνουν και πάλι στις 26 Απριλίου, όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία - ΠΝΟ - αποφάσισε την κάθοδο των Ελλήνων ναυτικών σε 24ωρη απεργία, με κύριο αίτημα τη μη άρση του καμποτάζ.

    Επίσης, η ΠΝΟ αποφάσισε 24ωρη απεργία το Σάββατο 1η Μαΐου, για όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία, συμμετέχοντας στη γενική εργατική απεργία της Πρωτομαγιάς.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΝΟ τονίζει ότι "απορρίπτει στο σύνολό τους τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού και ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνιστούν την πρώτη απάντηση των Ελλήνων ναυτικών στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται".

    [04] "Ανάκαμψη του κινήματος"

    «Ιδού το τρομοκρατικό δίλημμα της κυβέρνησης: Ή παίρνουμε δάνειο και χάνει ο λαός κάθε δικαίωμα ή δεν παίρνουμε δάνειο και πάλι τα χάνουμε», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη σημερινή, απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να ρίξουν στο καλάθι των αχρήστων το δίλημμα και να προχωρήσουν στην ανάκαμψη του κινήματος, γιατί μόνο αυτή η ανάκαμψη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τα δικαιώματα των εργαζομένων». Υπογράμμισε δε ότι «ανάκαμψη της οικονομίας σημαίνει ανάκαμψη της κερδοφορίας και της πλουτοκρατίας».

    Σε ερώτηση για το πού πιστεύει η ίδια ότι θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, η κα Παπαρήγα απάντησε ότι «η τρόικα με το που μπήκε μέσα στο Υπουργείο Οικονομίας άνοιξε τα εξής ζητήματα: Ελευθερία απολύσεων και ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα να είναι τόσο, για αυτούς, μικρός ο αριθμός των απασχολουμένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις».

    «Το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη ασχολείται με το τσάκισμα των λαϊκών κατακτήσεων και το τσάκισμα των λαϊκών αγώνων. Από εκεί και πέρα ό,τι και να δώσουν σημαίνει ότι θα δεσμεύσουν με ακόμα χειρότερα αντεργατικά μέτρα», κατέληξε η γγ του ΚΚΕ.

    [05] "Μπορεί να ανατραπεί"

    «Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μονόδρομη επιλογή. Μπορεί να αποτραπεί αν οι εργαζόμενοι βγουν στο δρόμο και έχουν κάθε δικαίωμα, κάθε δίκιο να το κάνουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και επανέλαβε ότι «προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει διάλυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής ασφάλισης»

    Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Κλαυθμώνος τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δικαιοδοσία, τη λαϊκή εντολή που πήρε πριν από έξι μήνες, να την εκχωρεί σε τεχνοκράτες του ΔΝΤ που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και υπαγορεύουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στον Υπουργό Εργασίας. Πρόκειται για μια εκτροπή που αφορά το δημοκρατικό μας πολίτευμα και δεν πρέπει να την επιτρέψουμε».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 April 2010 - 12:30:30 UTC