Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"
  • [02] Στην Αθήνα τον Μάιο
  • [03] Ένταση στην τηλεμαχία

  • [01] "Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"

    «Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης» τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο και σημείωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι παρόλο που «υπήρξε ισχυρή απόκριση από την ΕΕ για στήριξη της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου μηχανισμού», και ελπίζαμε η απόφαση θα αρκούσε ώστε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια, «οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν είτε γιατί δεν πίστεψαν στην ΕΕ, είτε γιατί θέλησαν να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν» με αποτέλεσμα να «κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια και τη δυσκολία δανεισμού».

    Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κρεμαστή Ρόδου και στη συνέχεια την δημοτική βιβλιοθήκη.

    Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4 μονάδες παραμένει ίδιος και δεν αλλάζει, τόνισε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή την αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από την Eurostat στο 13,6% από το 12,7%.

    Τη σχετική αναφορά έκανε, μιλώντας χθες στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της οικονομίας και έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε, μετά από αυτή την εξέλιξη, πού θα κρυφτούν "οι γνωστοί ύποπτοι", εκείνοι που έλεγαν το 2009 ότι το έλλειμμα είναι μονοψήφιο και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνάει το 9%. Και κατονόμασε την ΝΔ ως εκείνη την πολιτική δύναμη που προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "έγκλημα για τη χώρα", αυτό που συνέβη την περίοδο από το 2004 έως το 2009 , αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.

    Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, μετά από πολλούς μήνες, μιας μεγάλης μάχης, ότι έχουμε πετύχει πολλά. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό, όπως είπε, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα, που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

    Και είναι, πρόσθεσε, ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες.

    Τόνισε δε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας. Και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όσα λέγονται γύρω από αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός".

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ.

    Για το μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Σήμερα, ανέφερε, επίσης, δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι "επί τω έργω".

    Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Χαρακτήρισε τη σημερινή περίοδο ως "περίοδο έκτακτης ανάγκης" και αυτό, όπως είπε, σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

    Και έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής του τη λέξη "διαχείριση".

    Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχρυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΕ μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του σημερινού, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, άτυπου υπουργικού συμβουλίου στην διάρκεια του οποίου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η κυβέρνηση θέλει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος - και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου - αν και πρόσθεταν ότι για τη χώρα οι δρόμοι είναι ή η αγορά ή ο μηχανισμός.

    Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα "μαξιλάρι" 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.

    Στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η "αντιπολίτευση" στη ΝΔ.

    Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή "για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του", έλεγαν ότι καλό είναι αυτό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.

    Εκτακτο συνέδριο ζητά ο Γ.Παναγιωτακόπουλος

    Επιστολή στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της "Αριστερής Πρωτοβουλίας" Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ζητώντας την προκήρυξη συνεδρίου του κινήματος με στόχο την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του Κινήματος, η οποία θεωρεί ότι θολώνει από το ενδεχόμενο της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.

    Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τάσσεται κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ και αντιπροτείνει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που έλαβε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος τονίζει ότι αυτή δεν δόθηκε για να την καταχραστούν "οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες σου" τους οποίους κατηγορεί ότι διασύρουν τη χώρα.

    Αναφέρει ακόμα ότι οι συγκεκριμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού γεννήθηκαν στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν, παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που κερδοσκοπούν ασύστολα από τα αδιέξοδα της χώρας και "είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους".

    [02] Στην Αθήνα τον Μάιο

    Στις 14 και 15 Μαΐου επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από επιτελείο 10 υπουργών της κυβέρνησής του, όπως ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    «Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, σε χωριστή δήλωσή του, μετά την κοινή αναγγελία με τον κ. Νταβούτογλου της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην ελληνική πρωτεύουσα στις 14 και 15 Μαΐου, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Ταλίν της Εσθονίας.

    «Εμείς θέλουμε να κάνουμε μια νέα εποικοδομητική αρχή στις σχέσεις μας με την Άγκυρα», πρόσθεσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση «στον τρόπο που οργανώνεται η επίσκεψη», με τη συμμετοχή 10 υπουργών και πολυάριθμης επιχειρηματικής αποστολής και «με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς», με προεξάρχουσα την οικονομική συνεργασία.

    Εντός της προσεχούς εβδομάδας, φτάνει επίσης στην Αθήνα ο ΓΓ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

    Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Αλβανίας

    Αξιοποιούμε όλα τα διεθνή φόρουμ προκειμένου να ανταλλάξουμε απόψεις και να προωθήσουμε τις σχέσεις μας, είπε ο κ. Δρούτσας, ο οποίος, μετά τον κ. Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

    «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να προωθήσουμε την απελευθέρωση της βίζας στην ΕΕ, ένα θέμα που απασχολεί την Αλβανία», είπε ο κ Δρούτσας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει ειλικρινώς την προσέγγιση των Τιράνων με την ΕΕ.

    Ο κ. Μέτα ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και για το θέμα της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αλβανίας, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε πρόσφατα το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η οποία αξιολογείται από την πολιτική ηγεσία των Τιράνων.

    «Η συζήτηση έγινε με στόχο να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη σημαντική συμφωνία και για τις δυο χώρες», σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

    Η σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Κατά την άτυπη σύνοδο, που ολοκληρώνεται σήμερα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πήραν την απόφαση να δοθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ένας «οδικός χάρτης»για την πορεία της χώρας προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Είναι σημαντική απόφαση, εντάσσεται στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της Ελλάδας να φέρουμε πιο κοντά στις ευρωατλαντικές δομές όλες τις χώρες των Δ. Βαλκανίων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Ως προς τη συζήτηση που έγινε για το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, στόχος, είπε, είναι στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο να υιοθετηθεί το νέο δόγμα. Σημείωσε τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Ζέπου στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζεται αυτή τη νέα αντίληψη, «μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει με τις ιδέες και τις προτάσεις της».

    Στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία. Αναπτύσσοντας την ελληνική θέση για τη συνεργασία των δύο πλευρών, ο κ. Δρούτσας είπε ότι «Οι προκλήσεις σήμερα είναι κοινές και μόνον από κοινού μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά» και τόνισε ότι για την ελληνική πλευρά, «η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνει πιο εντατική».

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον ομόλογό του της Νορβηγίας -η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ και δεν υπάρχουν τόσο συχνές ευκαιρίες ανταλλαγής απόψεων- καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας.

    Η ελληνική αποστολή επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα.

    [03] Ένταση στην τηλεμαχία

    Οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαΐου συγκρούστηκαν χθες το βράδυ, στη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία τους που είχε ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, του Εργατικού Κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, αντιμετώπισε τον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ήταν και η μεγάλη έκπληξη του πρώτου ντιμπέιτ, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις του δίνουν έκτοτε προβάδισμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, έστω και με οριακή διαφορά.

    Μπράουν και Κάμερον, προσπαθώντας να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, επιτέθηκαν στον Κλεγκ και μάλιστα ο πρώτος, που έδειχνε πιο νευρικός σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, τον κατηγόρησε ότι διακινδυνεύει την ασφάλεια της χώρας αρνούμενος να δεσμευτεί για την αναβάθμιση του πυρηνικού οπλοστασίου των υποβρυχίων Trident. "Αντιμετωπίζω αυτές τις αποφάσεις καθημερινά και σου λέω, Νικ: σοβαρέψου. Λες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τα υποβρύχια Trident. Κατάλαβε τους κινδύνους που θα αντιμετωπίζαμε αν η Βόρεια Κορέα και το Ιράν (αποκτούσαν πυρηνικά όπλα), σημείωσε.

    Ο Κλεγκ, που ωστόσο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διατήρησης ορισμένων πυρηνικών όπλων, επιδιώκει να στρέψει την οργή των ψηφοφόρων στα δύο άλλα κόμματα θυμίζοντάς τους τα σκάνδαλα με τα αμφιλεγόμενα βουλευτικά έξοδα των πολιτικών. Ο Κάμερον όμως, ο οποίος ανέκτησε την ευφράδειά του μετά την άχαρη παρουσία του στο πρώτο ντιμπέιτ, επέκρινε τη στάση του.

    "Νομίζω ότι τώρα αρχίζουν να θυμώνουν με ορισμένους πολιτικούς που λένε ότι το κόμμα τους ήταν καλύτερο από όλα τα άλλα. Ειλικρινά, όλοι είχαμε προβλήματα με αυτό", επισήμανε.

    Παρά τις επιθέσεις και τις πιέσεις, ο Κλεγκ έδειχνε χαλαρός και μιλούσε άνετα. Κάλεσε μάλιστα τους ψηφοφόρους να μην πιστεύουν τις "γελοίες" ιστορίες που μιλούν για "οικονομικό και πολιτικό Αρμαγεδδώνα" στην περίπτωση που η άνοδος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών οδηγήσει στην εκλογή ενός κοινοβουλίου όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά το ντιμπέιτ έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, καθώς η μία έβγαλε νικητή τον Κάμερον και η άλλη τον Κλεγκ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Sun ο Κάμερον συγκεντρώνει ποσοστό 36% έναντι 32% του Κλεγκ και 29% του Γκόρντον Μπράουν. Στη δεύτερη δημοσκόπηση, της εταιρείας ComRes για λογαριασμό του ITV News, ο Κλεγκ λαμβάνει ποσοστό 33% ενώ οι δύο αντίπαλοί του ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό 30%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 10:30:29 UTC