Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-04-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λαϊκή ενότητα"
  • [02] "Αυτοσυγκράτηση"
  • [03] "Αντίθετη η κοινωνία"
  • [04] "Χρειάζεται προσοχή"
  • [05] Τελικός Κυπέλλου

  • [01] "Λαϊκή ενότητα"

    "Η κυβέρνηση, αφού δημιούργησε ένα κλίμα αισχρού εκβιασμού προς το λαό και υπέρμετρης κινδυνολογίας, κατέληξε να στηριχτεί σε ένα μηχανισμό, ο οποίος θα δώσει μεγάλη ανάσα στην πλουτοκρατία. Αποδεικνύεται το εξής πράγμα: Για άλλη μια φορά η πλουτοκρατία του τόπου ζητάει από την κυβέρνηση την κρατική στήριξη, για άλλη μια φορά όμως η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει αυτή τη στήριξη, κατέθεσε ευχαρίστως την υπόσχεσή της ότι θα σφαγιάσει και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων. Η απάντηση θα έρθει πιο γρήγορα απ' ότι νομίζει η κυβέρνηση", δήλωσε η κ. Αλέκα Παπαρήγα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    «Κλιμάκωση του πολέμου των μονοπωλίων κατά του λαού» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ-ΔΝΤ, και καλεί σε «ταξική λαϊκή ενότητα και συστράτευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

    Σε ανακοίνωση Τύπου, το ΚΚΕ μιλάει για "προσχεδιασμένη εδώ και καιρό" απόφαση, που «όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα οξύνει τα προβλήματα και θα εμπλέξει ακόμα πιο πολύ τη χώρα στους ανταγωνισμούς κεφαλαίων και κυβερνήσεων που οξύνονται μέσα και έξω από την ΕΕ» και η οποία «αποτελεί επιλογή συμμαχίας με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, για να έχει η κυβέρνηση ισχυρά στηρίγματα, προκειμένου να επιβάλει και νέα άγρια μέτρα σε βάρος του λαού».

    «Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί την ίδια στιγμή χαρίζει 17,5 δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, δεκάδες δισεκατομμύρια με τον αναπτυξιακό νόμο σε βιομήχανους, εφοπλιστές, μειώνει τη φορολογία στο κεφάλαιο, αυξάνει τα προνόμιά του. Δίνει δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για στρατεύματα Κατοχής εκτός συνόρων» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και καταλήγει:

    «Πατριωτισμός είναι η λαϊκή ενότητα και αντεπίθεση στα μονοπώλια. Να μην πτωχεύσει ο λαός αλλά η πλουτοκρατία. Ο λαός δεν χρωστάει, του χρωστάνε. Οι μόνες θυσίες που μπορούν να πιάσουν τόπο είναι οι θυσίες του αγώνα. Υπάρχει λύση προς όφελος του λαού και της χώρας. Λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

    [02] "Αυτοσυγκράτηση"

    "Πικρό δώρο" την ημέρα της ονομαστικής εορτής του πρωθυπουργού και "ήττα" της χώρας μας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου για την προσφυγή της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης συνέστησε αυτοσυγκράτηση και αποφυγή εξαλοτήτων όπως είπε, ενώ αναρωτήθηκε γιατί έκανε αυτή την ανακοίνωση ο κ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο ομολόγησε την ήττα της Ελλάδος και τη δική του στη μάχη με την οικονομική κρίση.

    Συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση αυτοσυγκράτηση και είπε ότι οι εξαλότητες σε πράξεις ή λόγια τώρα, θα ζημιώσουν επιπλέον τον τόπο.

    Δυστυχώς αυτές ήταν οι αντοχές της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είπε ο κ.Καρατζαφέρης και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η ανακοίνωση του πρωθυπουργού «ήταν ένα εξαιρετικά πικρό δώρο την ημέρα της εορτής του».

    Στήριξη της υποψηφιότητας Κακλαμάνη

    Συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων, Νικητα Κακλαμάνη, είχε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στα γραφεία του κόμματός του.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Καρατζαφέρης, σε δήλωσή του, εξέφρασε την στήριξή του στον δήμαρχο Αθηναίων, λέγοντας ότι στήριξε την προσπάθειά του το 2006 για τον δήμο της Αθήνας και θα την στηρίξει και τώρα. «Πορευόμαστε χρόνια με τον Νικήτα Κακλαμάνη» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, και τόνισε ότι θα στηρίξει εκ νέου την υποψηφιότητά του δημόσια και ανοιχτά, γιατί όπως είπε, προσωπικότητες σαν τον Νικήτα Κακλαμάνη βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε ότι κάθε χρόνο λέει προσωπικά τα «χρόνια πολλά» στον Γιώργο Καρατζαφέρη για την ονομαστική του εορτή, και έτσι έκανε και φέτος. Επίσης είπε, ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Λα.Ο.Σ. για τον Καλλικράτη και για άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, και ότι έκαναν μια γενική πολιτική συζήτηση.

    [03] "Αντίθετη η κοινωνία"

    «H κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αφού έξι μήνες τώρα έκαναν ακριβώς ό,τι δεν έπρεπε να κάνουν και μας έφεραν στο χείλος του γκρεμού, με την απόφασή τους μας σπρώχνουν στην άβυσσο του ΔΝΤ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «έγκλημα εκ προμελέτης εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας»

    «Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού ρίχνεται αβοήθητη στη φουρτούνα της ανασφάλειας, της ανεργίας και της φτώχειας» σημείωσε και ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό του ΔΝΤ.

    «Ο λαός πρέπει να ερωτηθεί για το αν επικυρώνει αυτή τη βίαιη μεταπολίτευση, για το αν αποδέχεται τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας του σε υπερεθνικούς οργανισμούς» είπε και επανέλαβε ότι «η επιλογή της κοινωνικής χρεοκοπίας δεν είναι μονόδρομος».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση γιατί «άλλα είπαν στον ελληνικό λαό για να εκλεγούν και άλλα κάνουν» χωρίς «να τολμούν για μια τόσο κρίσιμη απόφαση να πάρουν την έγκριση του κοινοβουλίου, την έγκριση της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας».

    «Δεν έχουν απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε τέτοιες επιλογές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να αποφύγει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αντίθετη με αυτές τις επιλογές. Και με το λαό απέναντι κανείς δεν μπορεί να πάει μακριά» τόνισε.

    [04] "Χρειάζεται προσοχή"

    Οι οικονομικοί ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) δήλωσαν πως εξασφάλισαν μία καλύτερη του αναμενομένου παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, αλλά προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, καθώς η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.

    Η Ομάδα των 20 πλουσίων και αναδυομένων οικονομιών απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Παρέκαμψαν επίσης το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη "προχώρησε καλύτερα απ΄ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά" και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο.

    Παρά την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

    "Υπήρξε κάποια σημαντική ανησυχία πως ορισμένες χώρες ήταν πολύ αισιόδοξες στις οικονομικές τους προβλέψεις και πως αθροιστικά υπήρξε ίσως υπερβολική αισιοδοξία", είπε.

    Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

    Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.

    "Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

    "Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι".

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου.

    Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει "επεξεργασίας" το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

    Η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε μία πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου.

    Ο Καναδός Φλάχερτι εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.

    Δεν συμφώνησαν για τη φορολογία στις τράπεζες

    Οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών της G20 δεν συμφώνησαν στο ζήτημα της επιβολής φορολογίας στις τράπεζες, ένα φλέγον θέμα που τους απασχόλησε στη χθεσινή τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, δήλωσε μιλώντας στον Τύπο ο καναδός υπουργός Οικονομίας,Τζιμ Φλάερτι.

    "Δεν υπήρξε συμφωνία για μια φορολογία των τραπεζών παγκοσμίως" ανέφερε ο κ. Φλάερτι, η χώρα του οποίου προεδρέυει στην G7 και συμπροεδρεύει στην G20 μαζί με την Νότια Κορέα.

    "Ορισμένοι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπερ άλλοι σαφώς κατά" υπογράμμισε ο καναδός υπουργός η χώρα του οποίου τάχθηκε κατά της επιβολής μιας τέτοιας φορολογίας.

    Πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία ,η Γερμανία δέχονται κατ αρχήν την φορολόγιση των τραπεζών, που είναι πρόταση που έγινε εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με αφορμή τη σύνοδο της G20.

    Το ΔΝΤ μάλιστα πρότεινε διπλή φορολόγιση κάθε τράπεζας: μία με βάση τη δραστηριότητά της και μια άλλη με βάση τα κέρδη και τις αμοιβές της.

    [05] Τελικός Κυπέλλου

    Παναθηναϊκός και ο Αρης διασταυρώνουν απόψε (20:30, Alpha) τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ με φόντο το Κύπελλο Ελλάδας στον 68ο τελικό του θεσμού. Οι «πράσινοι» θέλουν να κάνουν το νταμπλ και να κλείσουν με ιδανικό τρόπο τη χρονιά, ενώ οι «κίτρινοι» επιθυμούν να βάλουν στην τροπαιοθήκη τους έναν τίτλο, έπειτα από 40 χρόνια προσμονής...

    Την εκτίμηση ότι ο Παναθηναϊκός μπαίνει στον τελικό του κυπέλλου ως φαβορί έκανε ο Νίκος Νιόπλιας. Ο τεχνικός των "πρασίνων" στάθηκε με έμφαση στις ιδιατερότητες ενός τέτοιου αγώνα, χαρακτήρισε ισορροπημένη ομάδα τον Αρη, ενώ δεν θέλησε να απαντήσει επί της ουσίας στο αν η κατάκτηση του νταμπλ θα παίξει ρόλο στην παραμονή του στον πάγκο του "τριφυλλιού".

    Την επιθυμία να κατακτήσει ο Άρης το Κύπελλο Ελλάδας εξέφρασε ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Μάλιστα, ο Αργεντινός προπονητής υποσχέθηκε ότι οι παίκτες του θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου οι «κιτρινόμαυροι» να αφιερώσουν το τρόπαιο στους φιλάθλους του Άρη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 April 2010 - 16:30:28 UTC