Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παλλαϊκό μέτωπο"
  • [02] "Ο λαός τις κόκκινες γραμμές"

  • [01] "Παλλαϊκό μέτωπο"

    "Οσα δισεκατομμύρια και να δώσουν στο ελληνικό κράτος, αυτό για το λαό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί το κεφάλαιο θα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται ακόμη πιο σκληρά τους εργαζόμενους και το σάπιο πολιτικό σύστημα να τσαλαπατά κυριολεκτικά και να εκφοβίζει τους εργαζόμενους, να θέλει εργαζόμενους χωρίς αξιοπρέπεια", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΠΑΜΕ, για την εργατική πρωτομαγιά.

    Η κα Παπαρήγα επεσήμανε ότι "ήρθε η ώρα πραγματικά. Πραγματικά τώρα. Είμαστε στο και πέντε. Δεν πρέπει να αργήσουμε άλλο για να υπάρξει ένα μεγάλο λαϊκό, εργατικό, αγροτικό μέτωπο, που θα βάλει ως στόχο τη μεγάλη, τη ριζική ανατροπή. Μόνο στο δρόμο ενός τέτοιου αγώνα υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί κάτι υπέρ των εργαζομένων".

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος τόνισε ότι η εργατική τάξη της χώρας, ιδιαίτερα η νεολαία στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή πρωτομαγιά, πρέπει να οργανώσει την πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα μέτρα και να αμφισβητήσει την πολιτική των μονοπωλίων.

    Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ήταν δυναμική και μαζική και στο προσκλητήριο του Μετώπου ανταποκρίθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αλλά και νεολαίοι.

    Με κεντρικά συνθήματα "ταξική ενότητα, αντεπίθεση" και "συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων",οι διαδηλωτές ζήτησαν να παρθούν πίσω τα οικονομικά μέτρα και να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

    Στην κεντρική του ομιλία ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ τόνισε πως "στο στόχαστρο βρίσκονται όλοι, οι παππούδες μας, οι γονείς μας, η νέα γενιά. Μας ζητάνε να παραιτηθούμε απο κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει στην εργατική τάξη. Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας, ως αφετηρία νέων και μεγάλων αναμετρήσεων με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και αίμα δεν παραδίδονται. Στο όνομα των νεκρών της τάξης μας και αυτό της νέας γενιάς το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να ηγηθεί στον αγώνα για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης που εξαπολύεται σε βάρος όλων των λαών της Ευρώπης, στη γειτονιά μας".

    Ο ομιλητής απήυθυνε κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό, τονίζοντας "καμία θυσία για την πλουτοκρατία - την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία -ούτε βήμα πίσω".

    Έκανε δε λόγο για "μαύρο μέτωπο" των αστικών κομμάτων, της ΓΣΕΕ και των αστικών ΜΜΕ,που, όπως είπε, χαρακτηρίζουν την κρίση εθνική υπόθεση στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι για καλύτερες μέρες και προέτρεψε τους διαδηλωτές "να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτές τις σειρήνες του σάπιου συστήματος και να μην προδώσουν την ταξική τους καταγωγή".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι επιλέχθηκε ως την καταλληλότερη απο την οικονομική ολιγαρχία για να τσακίσει τις εργατικές κατακτήσεις και συμπλήρωσε λέγοντας πως το ΠΑΜΕ έθεσε τη δική του κόκκινη γραμμή, λέγοντας ή εμείς ή αυτοί. "Καπιταλιστική ανάπτυξη και ευημερία για το λαό δεν συμβαδίζουν", είπε.

    [02] "Ο λαός τις κόκκινες γραμμές"

    " Ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει σε κανέναν. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που καταλήστευσαν τόσα χρόνια το δημόσιο πλούτο, τα ασφαλιστικά ταμεία, το βιος του ελληνικού λαού. Τις κόκκινες γραμμές, αφού δεν είναι σε θέση να τις βάλει η κυβέρνηση, να τις βάλει ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες", τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας που παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ, για την εργατική Πρωτομαγιά.

    Επίσκεψη στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Νοσοκομείο

    «Η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξ αιτίας άστοχων, εγκληματικών χειρισμών των τελευταίων κυβερνήσεων, της τελευταίας δεκαετίας θα έλεγα, αλλά και εξαιρετικά άστοχων χειρισμών διαχείρισης της κρίσης τους τελευταίους μήνες» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας χθες στους εργαζόμενους στο ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ Νοσοκομείο.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως αν και για πολλά χρόνια υπήρχε ανάπτυξη στην Ελλάδα, δεν έγιναν καλύτερα ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα σχολειά, ούτε οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, ούτε τα το εισόδημα των εργαζομένων καθώς «κάποιοι κέρδισαν πάρα πολλά χρήματα με τις φοροαπαλλαγές, με τα δημόσια έργα, με τις μίζες και μετέτρεψαν αυτή την οικονομική ανάπτυξη σε κέρδη τα οποία αυτή τη στιγμή "ξεκουράζονται" σε τραπεζικές θυρίδες έξω από τη χώρα».

    «Μας ζητάνε οικονομία, περικοπές, δημοσιονομικό έλεγχο», αυτοί που δημιούργησαν τα ελλείμματα και τα δυσβάσταχτα χρέη όταν «απαίτησαν να δώσουμε δισεκατομμύρια για να καλύψουμε τις ζημιές του χρηματοπιστωτικού τομέα, των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι διακυβεύεται «η κοινωνική συνοχή, ο 13ος μισθός -ο 14ος πάει-, το αν θα υπάρχουν εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, να μπορούν να απολύουν ελεύθερα, το αν θα υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα, όλες εκείνες οι κοινωνικές κατακτήσεις που κατακτήθηκαν με θυσίες από το λαό σε 60 χρόνια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 May 2010 - 10:30:21 UTC