Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεοκοπίας"
  • [02] Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα
  • [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

  • [01] "Κόκκινη γραμμή η αποφυγή της χρεοκοπίας"

    «Η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας είναι η κόκκινη γραμμή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο σημερινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα εγκρίνει τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για θυσίες σκληρές, αλλά αναγκαίες. διευκρίνισε ότι με τα μέτρα δεν θίγονται οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα,ζήτησε από τους βουλευτές να παραιτηθούν των δώρων τους και τόνισε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας νέος πατριωτισμός , με αλλαγές σε πρακτικές και αντιλήψεις.

    «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία βάλαμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και την προστασία των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υποσχέθηκε πως κάνει τα πάντα για την προστασία των αδύναμων, για την εμπέδωση του αισθήματος δικαίου στους πολίτες και ότι θα παλέψει ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία να αλλάξουμε. Θα περάσουμε δύσκολα χρόνια αλλά θα τα καταφέρουμε, είπε.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει, σε συνέντευξη Τύπου, το πακέτο των νέων μέτρων, το οποίο τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να επικυρωθεί και να γίνει νόμος του κράτους.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου στις 5:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η έκακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogrpoup, προκειμένου να εξεταστεί η έγκριση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Μετά την την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

    Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάληξη των συζητήσεων με την "τρόικα".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον κ. Παπούλια, ζήτησε από τον Πρόεδρο «μετά τη συνάντησή τους, να συγκαλέσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

    Γ.Παπανδρέου: "Κόκκινη γραμμή η επιβίωση της χώρας"

    «Κόκκινη γραμμή είναι το μέλλον της πατρίδας. Τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε είναι απαραίτητα για την επιβίωση της χώρας» τόνισε την Παρασκεύη στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο συζήτησης στην "Ώρα του Πρωθυπουργού".

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ζητεί τη στήριξη όλων για να φύγουμε μία ώρα αρχίτερα από την επιτήρηση και την κηδεμονία, που επιβλήθηκε λόγω των εγκληματικών πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης.

    «Εχουμε βάλει κόκκινη γραμμή να φύγουμε το ταχύτερο δυνατό από την κηδεμονία και την επιτήρηση που μας έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό ζητάμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με πολλά "όχι" για να προστατεύσουμε τον αδύναμο. Όχι όμως στο δρόμο με πέτρες, αλλά σκληρές διαπραγματεύσεις», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την «Τρόικα», κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως».

    «Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία, την επιβίωση, το μέλλον μας, για να σταθούμε γερά στα πόδια μας. Είναι πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως. Απαιτούνται αλλαγές τώρα, άμεσα, γιατί προέχει η επιβίωση του έθνους. Βρισκόμαστε σε επιτήρηση για την οικονομία μας, όμως, ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Αυτό είναι το πολιτικό μας κάζους μπέλι, αν κάποιος το τολμούσε κάτι τέτοιο», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Και πρόσθεσε:

    «Θα δείχναμε φόβο αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες, δεν εφαρμόζαμε πολιτική εξωστρέφειας για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό. Η κινητικότητα μας και η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δίκαιων είναι απαραίτητη και αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

    [02] Εξαπλώνεται η πετρελαιοκηλίδα

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, η οποία έχει πληγεί από την διαρροή πετρελαίου, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Στις 26 Απριλίου η πετρελαιοκηλίδα κάλυπτε έκταση περίπου 2.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και στις 29 Απριλίου 9.000, επισήμανε ο Χανς Γκρέιμπερ,ερευνητής του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, ο οποίος μελέτησε δορυφορικές εικόνες που έφτασε σε ειδικό κέντρο του πανεπιστημίου.

    "Η πετρελαιοκηλίδα μεγαλώνει συνέχεια, είναι λοιπόν πολύ πιθανό να είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη από όσο είχαμε υπολογίσει", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίνταλ προειδοποιεί ότι η πετρελαιοκηλίδα είναι δυνατόν να αποτελέσει καταστροφή για την περιοχή.

    "Η πετρελαιοκηλίδα δεν απειλεί μόνο τους βάλτους και τους ψαρότοπους, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, της χειρότερης εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ.

    Πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, δήλωσε η ακτοφυλακή και διεύθυνση της British Petroleum, που εκμεταλλευόταν την πλωτή εξέδρα.

    Ομάδες ειδικών με πλοία και αεροπλάνα, συνεχίζουν να ρίχνουν χημικά διαλυτικά, ενώ άλλες ομάδες βρίσκονται στις παραλίες που απειλούνται, έτοιμες να αρχίσουν την επιχείρηση καθαρισμού.

    Πλωτά φράγματα μήκους 84 χιλιομέτρων έχουν τοποθετηθεί και περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο ανακατεμένο με νερό έχουν αντληθεί μέχρι τώρα.

    Άλλες δύο πλωτές εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον κόλπο διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας και η μία εκκενώθηκε.

    Οι αρχές της πολιτείας αποφάσισαν την εκτροπή ενός τμήματος των υδάτων του Μισσισιπή, του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, προς τους βάλτους με στόχο να απωθήσουν την πετρελαιοκηλίδα.

    Στο μεταξύ η BP συνεχίζει τις προσπάθειες για να σταματήσει η διαρροή, εξήγησε ο εκπρόσωπός της Τζον Κάρι. Τέσσερα υποβρύχια μηχανήματα προσπαθούν να κλείσουν την βαλβίδα ασφαλείας της πετρελαιοπηγής, χωρίς επιτυχία προς το παρόν. "Δεν γνωρίζουμε γιατί η βαλβίδα αυτή δεν ενεργοποιείται", παραδέχτηκε ο ίδιος.

    Η BP κατασκευάζει επίσης ένα τεράστιο "καπάκι" βάρους 70 τόνων για να τοποθετήσει στον πυθμένα ώστε να κλείσει την έξοδο της πετρελαιοπηγής, μια εργασία που θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Τέλος, η εταιρία άρχισε το Σάββατο να τρυπά τα βοηθητικά πηγάδια για να μειώσει την πίεση ώστε να μπορέσει να εγκαταστήσει ένα ειδικό κάλυμμα που θα κλείσει την πετρελαιοπηγή. Η επιχείρηση αυτή θα κρατήσει 30 ως 90 ημέρες, δήλωσε ο Κάρι.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, 1.900 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι με 300 σκάφη και αεροπλάνα βρίσκονται στον τόπο της καταστροφής.

    Η ακτοφυλακή εκτιμά πως η διαρροή πετρελαίου θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα εκατομμύρια λίτρα να χύνονται στη θάλασσα κάθε ημέρα, αντί 800.000 που υπολογίζονται σήμερα, γράφει η εφημερίδα The Mobile Press-Register.

    Για τον Μαρκ Φλέγκελ εκπρόσωπο της Greenpeace που βρίσκεται από χθες στην Λουιζιάνα, η κατάσταση αυτή "μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη". "Πιστεύω ότι θα μπορέσουν να αντλήσουν πολύ λίγο πετρέλαιο, πράγμα που σημαίνει ότι το περισσότερο θα καταλήξει στους βάλτους απειλώντας τα πουλιά και τις θαλάσσιες χελώνες", επισήμανε.

    Στο μεταξύ, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές για τον περιορισμό της τεράστιας πετρελαιοκηλίδας αποφάσισαν, προληπτικά, τη διακοπή της παραγωγής σε δύο εξέδρες άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού και την εκκένωση μιας άλλης.

    Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους σταμάτησε η παραγωγή στις δύο εξέδρες άντλησης δεν έγιναν γνωστοί.

    Η έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού στις 20 Απριλίου και η βύθιση στις 22 του μηνός πλατφόρμας ύστερα από έκρηξη, έχουν προκαλέσει τη διαρροή τουλάχιστον 800.000 λίτρων αργού πετρελαίου ημερησίως από πετρελαιοπηγή που βρίσκεται σε βάθος 1.800 μέτρων και οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν.

    Αμέσως μετά τις εκρήξεις αυτές, οι ομοσπονδιακές αρχές ζήτησαν να ελεγχθούν όλες οι εξέδρες άντλησης στον Κόλπο του Μεξικού.

    «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν σταματήσει η διαρροή»

    Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνα είναι πιθανό να φτάσει στις ακτές του Κόλπου του Μεξικού "κάποια στιγμή" και η συνεχιζόμενη υποθαλάσσια διαρροή θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Αλεν.

    "Υπάρχει πολύ πετρέλαιο, είναι λογικό να υποθέτουμε πως θα επηρεάσει την ακτογραμμή", τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους. "Το ερώτημα είναι πού και πότε", πρόσθεσε.

    Η κυβέρνηση Ομπάμα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή έχει δεσμευτεί από την αρχή ότι θα βρει λύση στο πρόβλημα, τόνισε ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζον Μπρέναν.

    "Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν σταματήσει η διαρροή", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Μέχρι τώρα η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στα πλοία που πλέουν στον ποταμό Μισσισιπή και στα λιμάνια του κόλπου, επισήμανε ο Αλεν, αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμβεί και αυτό, συμπλήρωσε.

    Ο ίδιος είπε, τέλος, πως η πετρελαιοκηλίδα δεν έχει προκαλέσει την διακοπή της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Στη σκιά της αναμονής των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου. Επίσης οι Ομοσπονδίες δασκάλων (ΔΟΕ) και καθηγητών (ΟΛΜΕ) προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου και προσανατολίζονται σε απεργία κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

    Η επίσημη εκδήλωση των συνδικάτων στην Αθήνα έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου με την ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και την στήριξη των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τον Λάκη Χαλκιά και το συγκρότημα "Κίτρινα Ποδήλατα".

    Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων και της άκρας Αριστεράς.

    Τμήμα της προσυγκέντρωσης στο Μουσείο βάδισε προς την πλατεία Κλαυθμώνος και αφού ενώθηκε με τους εκεί διαδηλωτές, πραγματοποίησε συλλαλητήριο προς την πλατεία Συντάγματος.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος προσερχόμενος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δήλωσε οτι η συμμετοχή στα σημερινά [χθεσινά] συλλαλητήρια, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, ενόψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαϊου, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά.

    Συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας που μίλησαν στη συγκέντρωση κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

    Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, αν και υπήρξαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια μετά το τέλος της.

    Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη

    Σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, μετατράπηκαν οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο στόχαστρο διαδηλωτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο μπήκαν για μία ακόμη φορά πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και τα ΑΤΜ των τραπεζών της οδού Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη.

    Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις , του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου , του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, και των αντιεξουσιαστών στη Καμάρα.

    Η πορεία των αντιεξουσιαστών ήταν πρώτη που ξεκίνησε από την Καμάρα.

    Νεαρά άτομα που μετείχαν στην πορεία έσπασαν με βαριοπούλες τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όλων των τραπεζών που βρέθηκαν στο δρόμο τους, ενώ επίσης έσπασαν και έβαψαν με σπρέι πολυτελή αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην οδό Μητροπόλεως.

    Οι πορείες του ΠΑΜΕ και του ΕΚΘ πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 May 2010 - 8:30:22 UTC