Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα 110 δισ. το πακέτο στήριξης
  • [02] Γερμανική αλληλεγγύη
  • [03] "Η ώρα του λαού"
  • [04] "Δημοψήφισμα για τα μέτρα"

  • [01] Στα 110 δισ. το πακέτο στήριξης

    Mε τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα ψηφισθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και τα διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία, για την περίοδο 2010- 2014, τα οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περαιτέρω αυξήσεις στη φορολογία, νέες μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, καθώς και δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι με το πρόγραμμα αυτό η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων του θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης.

    Ειδικότερα, το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, προκειμένου το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, καλύπτει τρεις ενότητες:

  • Δημοσιονομική προσαρμογή, με άμεσα διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τη διαχείρισή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

  • Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, με άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών και τη συγκράτηση του κόστους και των τιμών και διαρθρωτικά μέτρα, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της οικονομίας.

  • Χρηματοπιστωτικό σύστημα, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας και με την εγκαθίδρυση μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Αναλυτικά, στο 1ο σκέλος περιλαμβάνονται από την πλευρά των εσόδων:

    - Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από το 10% σε 11% και από το 5% στο 5,5% (με όφελος 1,8 δις. ευρώ την περίοδο 2010- 2011).

    - Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά περίπου 10% (με όφελος 1,05 δις. ευρώ για το 2010- 2011).

    - Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων (έσοδα 1,3 δις. ευρώ το 2011)

    - Αύξηση στους φόρους πολυτελείας κατά περίπου 10% (έσοδα 100 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων (έσοδα 50 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια (έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις (έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ

    - Πράσινα τέλη (έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Αύξηση αντικειμενικών αξιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011)

    - Φορολόγηση αποδοχών σε είδος (αυτοκίνητα), με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ το 2011.

    Και από την πλευρά των δαπανών:

    - Μείωση του κόστους μισθοδοσίας του Δημοσίου. Ο 13ος και ο 14ος μισθός θα καταργηθούν και θα χορηγούνται μόνο σε μικτές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που δεν ξεπερνούν τις 3000 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται οριζόντια συνολικά στα 1.000 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)

    - Περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα

    - Μείωση των δαπανών για συντάξεις. Καταργούνται ο 13ος και 14ος μισθός (το μέτρο αφορά και τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα) και θα χορηγούνται μόνο στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2500 ευρώ τον μήνα. Διαμορφώνονται σε 800 ευρώ συνολικά (200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ επίδομα άδειας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων)

    - Μείωση των υψηλών συντάξεων, μέσω της εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ

    - Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών

    - Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

    - Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,5 δις. ευρώ για την περίοδο 2010- 2011

    - Ξεκαθάρισμα της μισθολογικής δαπάνης μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών

    - Μη χορήγηση αύξηση σε μισθούς και συντάξεις για την τριετή περίοδο του προγράμματος

    - Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ από την εφαρμογή του "Καλλικράτη"

    Στο 2ο σκέλος του προγράμματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, περιλαμβάνονται μέτρα και πολιτικές για την αγορά και τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα:

    - Αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις (ουσιαστικά μείωση των αποζημιώσεων), το όριο απολύσεων (αύξηση ορίου από το 2% για επιχειρήσεις που απασχολούν από 200 άτομα και άνω), την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης. Για τις λεπτομέρειες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στο άμεσο μέλλον και σε κοινές ανακοινώσεις με τον υπουργό Εργασίας.

    - Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας και τη μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης.

    - Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και της "μαύρης εργασίας".

    - Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

    Ειδικά ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει:

    - Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011

    - Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων

    - Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου

    - Αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής

    - Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015

    - Περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη

    - Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας

    - Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

    - Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια

    - Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3

    Το 3ο σκέλος αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού και ειδικά του τραπεζικού συστήματος και προβλέπει:

    - Τη δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    - Την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας

    Σημειώνεται, ότι στο νέο "πακέτο μέτρων", που δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα που αναφέρονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το ΔΝΤ.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (σήμερα 13,6% του ΑΕΠ) κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, θα χρειασθεί δημοσιονομική προσαρμογή κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δις ευρώ εφέτος, κατά 4 και πλέον μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 10 δις ευρώ το 2011, κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 5 δις ευρώ το 2012 και κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δις ευρώ το 2013. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος (σήμερα 115% του ΑΕΠ), αυτό θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος, η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλη ύφεση εφέτος και το 2011 (-4% και -2,6% αντίστοιχα) και θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (+1,1% το 2012, +2,1% το 2013 και +2,1% το 2014). Προβλέπεται πληθωρισμός 1,9% εφέτος, -0,4% το 2011, 1,2% το 2012, 0,7% το 2013 και 0,9% το 2014. Στόχος είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα σε 8,1% του ΑΕΠ εφέτος, σε 7,6% το 2011, σε 6,5% το 2012, σε 4,9% το 2013 και σε 2,6% του ΑΕΠ το 2014. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί εφέτος σε 133,3% του ΑΕΠ, σε 145,1% το 2011, σε 148,6% το 2012, σε 149,1% το 2013 και σε 144,3% του ΑΕΠ το 2014.

    Ο υπουργός είπε ότι "καλούμαστε σήμερα να κάνουμε μια βασική επιλογή: Ή να καταρρεύσει ή να σωθεί η χώρα, ή να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ή να βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο".

    Πρόσθεσε ότι "με τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και που είναι επίπονες για τους πολίτες, η χώρα θα μπορέσει να διασφαλίσει τον απρόσκοπτο δανεισμό και την επιβίωσή της, ενώ τίθενται οι βάσεις για τις μεγάλες αλλαγές".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξομαλυνθεί ο δανεισμός της χώρας και "στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές, αλλά χωρίς ληστρικά επιτόκια".

    Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, είπε ότι "προοπτικά στο χρόνο, το όριο ηλικίας για σύνταξη θα συνδεθεί με το προσδόκιμο όριο ζωής".

    Τέλος, για τι θα γίνει με αυτούς, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "θα τιμωρήσουμε αυτούς που ευθύνονται σε όλα τα επίπεδα".

    Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός στήριξης

    Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αποφάσισαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Το συνολικό ύψος αυτού του μηχανισμού, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανέρχεται σε 110 δισ. ευρώ, για τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 80 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις 15 χώρες μέλη του ευρώ και τα 30 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Ζ. Γιουνκέρ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκριναν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν ήταν πλέον επαρκής, και ως εκ τούτου η ευρωζώνη αποφάσισε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, καθώς επίσης όλα τα νομικά και τεχνικά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ενεργοποίησή του σε όλες τις χώρες του ευρώ.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε, επίσης, ότι στις 7 Μαίου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης, ότι η συνολική απόφαση για την Ελλάδα υιοθετήθηκε και ότι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ θα είναι το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurgroup αν "από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται υπό κηδεμονία", απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι οι πάντες οφείλουν να σέβονται την αξιοπρέπεια των χωρών και των πολιτών τους και ότι αυτό ισχύει πρωτίστως για την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο Επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Εξάλλου, ερωτηθείς αν η ΕΕ καθυστερώντας να υιοθετήσει τις αναγκαίες αποφάσεις για την Ελλάδα, επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε χαρακτηριστικά ότι και αυτός κάποιες στιγμές έχασε την υπομονή του, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ΕΕ, αλλά και η δημοκρατία έχουν τους δικούς τους ρυθμούς οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες στην κάθε χώρα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ κρίνει "φιλόδοξο" το πρόγραμμα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής προσαρμογής της Ελλάδας, που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Σημείωσε, ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει τις κατάλληλες συνολικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

    Συνεχίζοντας, ο επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στην ΕΕ, το ΔΝΤ και τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ο Ο. Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής είναι δύσκολα, ωστόσο σημείωσε ότι το μέγεθος της διεθνούς οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο. Ανέφερε, ακόμη, ότι από την πλευρά της Ελλάδας είναι απαραίτητη η επίμονη πολυετής προσπάθεια, προκειμένου η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

    Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των μέτρων από τις ελληνικές αρχές θα γίνεται ανά τρίμηνο και ότι η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούνιο. Επισήμανε, επίσης, ότι τόσο το 2010, όσο το 2011 η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση και ότι θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο το 2012. Υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση του μηχανισμού υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ότι τα δάνεια θα εκταμιεύονται υπό τον όρο ότι οι προϋποθέσεις θα πληρούνται. Ανέφερε, επίσης, ότι το επιτόκιο των δανείων θα είναι 5% για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Εξάλλου, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι από το συνολικό ποσό της στήριξης των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

    Τέλος, ο επίτροπος Ο.Ρεν ξεκαθάρισε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν άλλων χωρών του ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι όλες οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν πρόσθετες προσπάθειες για να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι η αυστηρή και μόνιμη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις χώρες του ευρώ είναι ουσιαστικό στοιχείο της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.

    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Την ικανοποίησή του για την «σημαντική απόφαση της ευρωζώνης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι ένα πειστικό πρόγραμμα τριετίας που θα οδηγήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην προώθηση των δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται, καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Ερωτηθείς ο υπουργός αν υπάρχει ενδεχόμενο να μην είναι η Ελλάδα σε θέση να εξυπηρετήσει έγκαιρα τις δανειακές της ανάγκες, ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε κατηγορηματικός, απαντώντας αρνητικά.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν βρίσκεται υπό κηδεμονία», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος του ευρώ και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχομένως φέρουν τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε λέγοντας ότι είναι φυσικό να υπάρξουν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις, γιατί ο λαός είναι οργισμένος, τόνισε ωστόσο, ότι οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και πως η ελληνική κοινή γνώμη κατανοεί ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες. Σε τελική ανάλυση, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η προσπάθεια που γίνεται είναι για τη συνολική βελτίωση της οικονομίας της χώρας.

    Ο Ολι Ρεν υπολογίζει στην υποστήριξη των γερμανών σοσιαλιστών

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν δήλωσε σήμερα ότι "υπολογίζει στην υποστήριξη" του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, καθώς οι γερμανοί βουλευτές καλούνται να υιοθετήσουν εντός της εβδομάδος την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    "Η Μπούντεσταγκ (γερμανική κάτω βουλή) έχει τώρα ρόλο-κλειδί" στην εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, που βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη οικονομική κατάσταση, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην έδρα του SPD στο Βερολίνο.

    Ο Ολι Ρεν, ο οποίος έφθασε στο Βερολίνο για να εκθέσει στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος "το θέμα της σταθερότητας του ευρώ σε σχέση με την Ελλάδα", δήλωσε ότι "υπολογίζει στην υποστήριξη του πολύ σημαντικού αυτού κόμματος στη γερμανική βουλή".

    Μετά τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, ο Ολι Ρεν ολοκληρώνει τον κατάλογο των προσωπικοτήτων που έρχονται στη Γερμανία για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα, τη στιγμή που η γερμανική κοινή γνώμη εμφανίζεται αρνητικά διακείμενη.

    Ο Ολι Ρεν κάλεσε τους γερμανούς βουλευτές "να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη εξαιτίας προβλημάτων σε μια χώρα της ευρωζώνης" και δήλωσε ότι "δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς την αποφασιστικότητα των Ελλήνων" να ανατάξουν τα δημοσιονομικά τους πράγματα, γεγονός που αποτελεί όρο για την ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας.

    Η συμβολή της Γερμανίας, στο πακέτο της οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέρχεται σε τα 22,4 δισεκατομμύρια.

    Σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ ενέκρινε το μερίδιο της Γερμανίας, με προοπτική να περάσει το νόμο από το κοινοβούλιο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας.

    Ο νόμος που θα επιτρέψει την αποδέσμευση αυτού του ποσού πρέπει να ψηφισθεί από την γερμανική άνω και κάτω βουλή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των συντηρητικών της Αγγελα Μέρκελ και των φιλελευθέρων έχει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα.

    ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ για τα οικονομικά μέτρα

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει χαράξει ένα φιλόδοξο πακέτο πολιτικής για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε την Κυριακή, στην οποία σημειώνει επίσης ότι η δημοσιονομική πολιτική και τα αναπτυξιακά μέτρα είναι οι δύο κύριοι πυλώνες του κυβερνητικού προγράμματος.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε ικανοποίηση για το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές, ζητώντας τους όμως να "είναι έτοιμες να λάβουν κάθε πρόσθετο μέτρο που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατάλληλο για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος".

    Εξάλλου, σε κοινή τους δήλωση, ο Ντομινίκ Στρος-Καν και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τονίζουν μεταξύ άλλων πως για να πετύχει το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται «εθνική δέσμευση η οποία θα υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων», τονίζουν μεταξύ άλλων σε κοινή δήλωσή τους ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .

    ΕΚΤ: Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δέχεται τους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους ως εχέγγυα για τη δανειοδότηση της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την πιστοληπτική αξιολόγησή τους, ένα άνευ προηγουμένου μέτρο που έχει ως στόχο να ανακουφίσει την Ελλάδα και τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ.

    Η ΕΚΤ αίρει "μέχρι νεωτέρας" κάθε όρο σχετικό με την πιστοληπτική αξιολόγηση των τίτλων που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση ως εχέγγυο για την παροχή δανείων, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

    Το μέτρο αυτό, άνευ προηγουμένου στην ιστορία της ΕΚΤ, επιτρέπει στις τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα να συνεχίσουν να λαμβάνουν πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

    [02] Γερμανική αλληλεγγύη

    Η μεγαλύτερη γερμανική οικονομική εφημερίδα, η Handelsblatt, καλεί σήμερα τους αναγνώστες της να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού κράτους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.

    Η επιχείρηση "αγοράζω ελληνικά κρατικά ομόλογα" έχει ήδη δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    "Πρόκειται για ένα σημάδι ότι μοιραζόμαστε την ευθύνη αναλαμβάνοντας έναν αναμφισβήτητο χρηματοπιστωτικό κίνδυνο", εξηγεί στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ο διευθυντής σύνταξης Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η βοήθεια δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια ενίσχυση μεταξύ κρατών. Χρειαζόμαστε, παράλληλα, μια Ευρώπη των πολιτών που θα δώσει στους Έλληνες μια προκαταβολή. Μια προκαταβολή εμπιστοσύνης. Αυτός είναι ο στόχος της καμπάνιας βΑγοράστε ελληνικά κρατικά ομόλογαβ. Εμείς αγοράσαμε την Παρασκευή ομόλογα αξίας 8 χιλιάδων ευρώ".

    "Αγοράζω για πρώτη φορά στη ζωή μου κρατικά ομόλογα", λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ. "Πρέπει να φανούμε αλληλέγγυοι", προσθέτει.

    "Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χώρα στους κερδοσκόπους", τονίζει από την πλευρά του ο επικεφαλης της εταιρείας μπισκότων Bahlsen, ο Βέρνερ Μπάλσεν, ο οποίος αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 100.000 ευρώ, όπως και ο επικεφαλής του ενεργειακού ομίλου RWE, ο Γιούργκεν Γκρόσμαν.

    Ένα μέρος του γερμανικού Τύπου είχε ξεκινήσει μια πραγματική εκστρατεία κατά της Ελλάδας. "Γιατί πληρώνουμε στους Έλληνες τις συντάξεις πολυτελείας τους;" ρωτούσε στα τέλη Απριλίου η ταμπλόιντ Bild, ενώ ακόμη και σήμερα η Die Welt θρηνεί τα "δισεκατομμύρια που πάνε χαμένα" για να σωθεί η Ελλάδα.

    "Η συζήτηση για την τραγωδία του ελληνικού χρέους έχει πάρει έναν τόνο αλαζονείας, ακόμη και εθνικιστικό κατά διαστήματα", γράφει η Handelsblatt εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτό.

    "Κι εμείς επικρίνουμε την ελληνική δημοσιονομική πολιτική, όμως με ηρεμία", εξηγεί. Επειδή "γνωρίζουμε πως η ενότητα της Ευρώπης είναι το καλύτερο κομμάτι της γερμανικής ιστορίας μας".

    [03] "Η ώρα του λαού"

    Την πρόταση νόμου, που κατέθεσε στη Βουλή η ΚΟ του ΚΚΕ για κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε πως η πρόταση αυτή - η οποία δεν είναι καινούργια - "δεν γίνεται προκειμένου να πείσουμε τους εργαζόμενους ότι πρέπει να δεχτούν μείωση μισθών και συντάξεων, δεν γίνεται για τέτοιους υποκριτικούς λόγους, δεν γίνεται για να πείσουμε τους εργαζόμενους να δεχτούν αυτά τα βάρβαρα μέτρα χωρίς να αντιδράσουν".

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα η θέση του κόμματος είναι πως η συμμετοχή προσώπων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά σώματα, δεν μπορεί να σχετίζεται με κανένα προνόμιο συγκριτικά με την προηγούμενή τους κατάσταση. "Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπάρχει οικονομικό όφελος", σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπολογίζεται η βουλευτική θητεία ως ένσημα στον ασφαλιστικό οργανισμό του βουλευτή και να παίρνει τη σύνταξη όταν πάψει να είναι βουλευτής, ή όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία να πάρει τη σύνταξη κανονικά από τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο ανήκε, είτε είναι το ΙΚΑ, είτε είναι ο ΟΓΑ, είτε είναι οποιοδήποτε ταμείο.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι θεωρεί πρόκληση να παίρνουν χρήματα οι βουλευτές, που "στην πλειοψηφία τους αποφασίζουν στη Βουλή πολιτική λιτότητας, πολιτική βάρβαρων μέτρων".

    Επίσης έκανε λόγο για "υποκριτική εκστρατεία", από την οποία "διαχωριζόμαστε πλήρως", εκστρατεία που "επιχειρεί να πείσει το λαό να κάνει θυσίες, και σαν αντάλλαγμα θα γίνουν ορισμένες αλλαγές βιτρίνας στο πολιτικό σύστημα"

    "Παραδείγματος χάριν, κάποιοι να πάνε φυλακή και με κύριο στόχο έτσι ο λαός να βγάλει το άχτι του και τίποτα άλλο. Θέλουν να κρύψουν την πολιτική που ακολουθείται στο πεδίο της οικονομίας και να θεωρηθεί ότι όλα τα σκάνδαλα, οι βρωμιές κλπ, αφορούν κάποια πρόσωπα. Εμείς, βεβαίως, δεν πρόκειται να στενοχωρηθούμε αν κάποιοι, οι οποίοι πραγματικά βαρύνονται με αδικήματα, πάνε στη φυλακή. Αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρόκειται να γεμίσει τις τσέπες του λαού με χρήμα, δεν πρόκειται να βοηθήσει το λαό να πληρώνει φτηνή βενζίνη, να πληρώνει τα πλατιά είδη λαϊκής κατανάλωσης χωρίς τον φοβερό ΦΠΑ. Είναι μια υποκριτική εκστρατεία ακριβώς για να μη δει ο λαός την αιτία της κρίσης και να μη σκέφτεται τα ελλείμματα που υπάρχουν στην τσέπη του, αλλά να σκέφτεται κάποια ελλείμματα στα κρατικά ταμεία", τόνισε.

    Η κα Παπαρήγα σχολιάζοντας προτάσεις για μείωση του αριθμού των βουλευτών, τόνισε πως "είτε 400 είναι οι βουλευτές, είτε 100 ή 200, η αντιδραστική πολιτική θα περνάει μέσα από τη Βουλή, από τη στιγμή που ο λαός δεν επιβάλλει ανατροπή του συσχετισμού δύναμης που υπάρχει σήμερα".

    Ακόμη τόνισε ότι η αλλαγή της κατάστασης, "έτσι ή αλλιώς θα έρθει έξω από τη Βουλή: Μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, προς όφελός τους. Και αυτό είναι το κυριότερο. Σε ό,τι μπορούμε μέσα από τη Βουλή, θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο - και με αυτή την έννοια καλούμε τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν πάνω στο σχέδιο νόμου".

    Ας σημειωθεί ότι στην πρότασή του το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατάργηση της αποζημίωσης των βουλευτών για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ή σε άλλες δραστηριότητες του κοινοβουλίου, "δεδομένου ότι η συμμετοχή αυτή δεν συνιστά υπερωριακή απασχόληση, αλλά είναι μέσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του βουλευτή".

    Δηλώσεις για τα νέα μέτρα

    "Ήρθε η ώρα της μεγάλης και της αναντικατάστατης ευθύνης του λαού να αποδείξει ότι δεν πιστεύει τα αισχρά ψέματα της κυβέρνησης, ότι πιστεύει στο δίκιο του αγώνα του", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας "τα νέα βάρβαρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ", όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε πως "είναι ψέμα αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου: Ότι τα μέτρα δεν θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πλήξουν και το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, με το ασφαλιστικό, με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τον εκβιασμό της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε:

    "Ήρθε η ώρα της ευθύνης. Ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί. Να σμίξει ο εργάτης και η εργάτρια, ο υπάλληλος και η υπάλληλος, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός επιχειρηματίας όλοι μαζί σε ένα πλειοψηφικό, παλαϊκό ρεύμα. Μπορούμε να τους σαρώσουμε. Να έχουμε ετοιμότητα, η κρίση θα βαθύνει, θα αγκαλιάσει ξανά ολόκληρη την Ευρώπη. Τα μέτρα δεν είναι για τρία χρόνια, σε λίγους μήνες θα τα αλλάξουν και θα τα ξαναλλάξουν, αν το κίνημα βρεθεί με σκυμμένο το κεφάλι τότε η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε αισιόδοξοι, μπορούμε να τους σαρώσουμε".

    [04] "Δημοψήφισμα για τα μέτρα"

    Θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, καταθέτοντας και επίσημα την πρόταση της παράταξής του, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα κυβερνητικά μέτρα.

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, "καθώς από την ίδια του την ιστορική διαδρομή έχει αποδείξει ότι είναι αντιστασιακός και αντάρτης".

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ζούμε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές, όπου ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης που προχωρά σε επιλογές που υπερβαίνουν τη λαϊκή εντολή που έλαβε πριν έξι μήνες, μια εντολή που δεν ήταν για την κατεδάφιση της κοινωνίας, αλλά για την προστασία των αδυνάτων".

    Παράλληλα, επεσήμανε, ότι εξέφρασε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έντονη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του πρωθυπουργού να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κατόπιν εορτής, όπως είπε.

    "Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια να χειριστεί η κυβέρνηση το θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας και συνολικά την πολιτική ηγεσία για επικοινωνιακούς σκοπούς. Η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αποτελέσει το ντεκόρ για μια συναίνεση, με την οποία δεν συμφωνεί η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία θεωρεί τα μέτρα άδικα και καταστροφικά και ζητά δικαιοσύνη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

    Συγχρόνως, κατέθεσε την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα μέτρα, κάνοντας λόγο "για δημοκρατική διέξοδο" και τονίζοντας ότι "υπάρχει εναλλακτικός δρόμος με αύξηση των εσόδων από τους έχοντες και κατέχοντες και όχι από τους αδύναμους".

    Ειδικότερα για το θέμα αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη λαϊκή ετυμηγορία, "προκειμένου να κρίνει ο λαός αναφορικά με τα κυβερνητικά μέτρα, που οδηγούν σε έναν ολισθηρό και σκοτεινό δρόμο που θα επηρεάσει τη χώρα για την επόμενη 20ετία".

    Εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι "ζούμε μία βίαιη μεταπολίτευση" και πρόσθεσε ότι "έχουμε όλοι ευθύνη, τα κυβερνητικά μέτρα είναι άδικα και αναποτελεσματικά και δεν έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας", ενώ σημείωσε πως δεν πρέπει να υποθηκευτεί το μέλλον των επόμενων γενεών.

    Υποδεχόμενος τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

    "Συμμερίζομαι αυτό που λέτε. Είναι ευθύνη όλων μας. Το πρόβλημα είναι όχι μόνο σημερινό, αλλά και από πολλά χρόνια πριν. Ίσως δεν αντιδράσαμε όταν έπρεπε και αφήσαμε το ποτάμι να κυλάει".

    Ο κ. Παπούλιας κατέληξε λέγοντας ότι "πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εξαθλιωθούν οι αδύναμοι".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 May 2010 - 12:30:32 UTC