Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες"
  • [02] Εξεταστική Επιτροπή για Siemens
  • [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι
  • [04] ΣΕΒ: Επανεκλογή Δ. Δασκαλόπουλου
  • [05] "Η Ελλάδα θα πετύχει"

  • [01] "Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες"

    Μια βασική προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, καθώς τώρα όλοι έχουμε την ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης και της κοινωνικής αδικίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση για να επιτύχει το μηχανισμό στήριξης ο οποίος, όπως είπε, επιτεύχθηκε από όλη την ελληνική κοινωνία καθώς υπήρξαν και θυσίες των πολιτών για αυτόν και τόνισε ότι σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση από ότι ξεκινήσαμε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να μπει στην πορεία της ανάπτυξης, επισήμανε ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις και κάλεσε τους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν μέσα στο πλαίσιο το οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

    Όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά και δημιουργικά. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανατροπές ώστε να αλλάξει τα κακώς κείμενα δεκαετιών, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, εγώ προσωπικά θα εργαστώ σκληρά, ζητώ και από εσάς να συνταχθείτε σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να μεταμορφώσουμε αυτό που αποκαλούμε ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία του υπουργού Οικονομικών

    Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. Ευρώ. Η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε προχθές, με την απόφαση του Eurogroup που δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν.

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το απόγευμα στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: οι πολίτες να δουν το «φως στο βάθος του τούνελ», δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και κάλεσε τις τράπεζες να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους.

    Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας) ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειμμα χρόνου καθώς από τον Οκτώβριο το «παράθυρο» του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας.

    [02] Εξεταστική Επιτροπή για Siemens

    Ενδελεχή και εξαντλητικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων βουλευτών ή μη, διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί κατά την τελευταία εικοσαετία, στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και συνεβλήθησαν με τη Siemens αποφάσισε ομοφώνως η ομώνυμη εξεταστική επιτροπή.

    Ο έλεγχος αφορά ακόμη και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και παραλαβής που διαδραμάτισαν ρόλο στην ανάθεση προμηθειών στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στο C4I.

    Ο έλεγχος θα διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο ανώτερους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εμπειρογνώμονα της αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και έναν ορκωτό λογιστή του επιτελείου ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

    Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκαν οι Γιώργος Νικητιάδης (ΠΑΣΟΚ) και Κωνσταντίνος Τζαβάρας (ΝΔ) προβλέπει ακόμη το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων αυτών, αλλά και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους μετείχαν ή μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ θα προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς νομοθετική κάλυψη να χαρακτηρισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αν η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής.

    Κατά την ίδια διακομματική πρόταση, θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει χρηματιστές και επιχειρηματίες στην υπόθεση Siemens που συνήργησαν εξυπηρετώντας το Μιχάλη Χριστοφοράκο να φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιεί τις παράνομες πληρωμές πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Προτείνεται μάλιστα να χαρακτηριστούν ως ιδιώνυμο αδίκημα παρόμοιες δραστηριότητες χρηματιστών και επιχειρηματιών εκτός του αντικειμένου τους για την διακίνηση "μαύρου" ή "βρώμικου" χρήματος εδώ ή στο εξωτερικό.

    Στο μεταξύ η εξεταστική επιτροπή θα ζητήσει παράταση των εργασιών της ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ζητούμενο είναι η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και λειτουργιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

    Ο κ. Βαλυράκης είπε ότι μετά από εργασίες τριών μηνών, 44 συνεδριάσεις και 65 μάρτυρες, μπορεί να διαγνωσθούν "ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και δη μελών κυβερνήσεων και πριν και μετά το 2004".

    Απέφυγε όμως να αναφερθεί σε ονόματα διατελεσάντων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.

    Περιορίστηκε να πει ότι όλα γίνονται και στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα «για την οποία οι προθεσμίες παραγραφής λειτουργούν διαφορετικά».

    Επετέθη πάντως τόσο κατά του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, όσο και του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού γιατί αφενός άφησαν πολύ χρόνο ανεκμετάλλευτο, τον οποίο εκμεταλλεύτηκε ο «βασικότερος κρίκος στη διαδρομή του μαύρου χρήματος» Μιχάλης Χριστοφοράκος για τη διαφυγή του και αφετέρου παρέλειψαν να στείλουν αμελλητί στη Βουλή τους σχετικούς φακέλους, αν και έπεσαν σε πολλές περιπτώσεις πάνω σε πολιτικούς.

    ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΛΕΣΙΟΥ

    Σήμερα εξετάσθηκε ενώπιον τη εξεταστικής επιτροπής ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Μαλέσιος, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη τον Απρίλιο του 2003, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, ύστερα από δημοσιεύματα για προσωπικές σχέσεις και φιλοξενία του στο σπίτι του επιχειρηματία Αθανάσιου Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC, υπεργολάβου της SAIC που ήταν ανάδοχος του C4I.

    Ο μάρτυρας είπε ότι η επιτροπή στην οποία προΐστατο δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις για το C4I και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή αυτή.

    «Όταν εγώ κλήθηκα να παρευρεθώ στην τελική σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ επειδή απουσίαζαν οι δύο υπουργοί που είχαν την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων, οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννος Παπαντωνίου, μη τυχόν και χρειαστεί κάποια ενημέρωση, δεν είχα κάποιο πρακτικό στα χέρια μου, γιατί δεν το έστειλαν σε εμένα» είπε.

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για μία δήλωση που έκανε το Φεβρουάριο του 2008 ότι «δεν θα γίνει και πάλι Ιφιγένεια» ο μάρτυρας, που δήλωσε ότι έκτοτε απέχει από την πολιτική, απάντησε ότι κάποιοι ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι ο ίδιος θυσιάστηκε χωρίς να φταίει.

    Σε επόμενη ερώτηση ποιος ωφελήθηκε απάντησε: «Ευθέως σας απαντώ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ωφελείτο, η οποία εκείνη την εποχή ήταν στριμωγμένη από φημολογίες, ότι εδώ τρώνε, ότι εδώ πίνουν, ότι εδώ γίνεται κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που επιτέλους πιάστηκε ένας διαπλεκόμενος ασφαλώς και ανακουφιζόταν».

    Διέψευσε επίσης ότι γνώριζε ήδη, αφότου άρχισε να φιλοξενείται στο διαμέρισμα του επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2002, ότι ήταν υπεργολάβος της ενδιαφερόμενης τότε για αναδοχή του συστήματος ασφαλείας SAIC. Παρβ όλα αυτά, αν και στη συνέχεια το έμαθε, θεώρησε λάθος του ότι συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ.

    Ο μάρτυρας δήλωσε εξάλλου πρόθυμος να εξεταστεί κατβ αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου, τον πρώην γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Τραυλό, ύστερα από σχετικά αιτήματα των κ.κ. Κ. Τζαβάρα και Δ. Παπαδημούλη.

    Αύριο στην εξεταστική της Siemens θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης.

    [03] Εξεταστική Επιτροπή για Βατοπαίδι

    Στην παντελή αναρμοδιότητά του και μη ανάμειξή του στις διαδικασίες που οδήγησαν χιλιάδες στρεμμάτων ανά την Ελλάδα στην κατοχή της Μονής Βατοπαιδίου, επέμεινε ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξεταζόμενος και σβ αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.

    «Δεν έκανα ποτέ σύγχυση του θεσμικού μου ρόλου με τις όποιες προσωπικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ή όποιες προσωπικές κοινωνικές σχέσεις είχα» ανέφερε ο κος Ρουσσόπουλος. Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως, παρά την γνωριμία του με τον γέροντα Εφραίμ και τις τακτικές επισκέψεις που πραγματοποιούσε στο Άγιο Όρος από το 2004 και εντεύθεν, ουδέποτε ο τελευταίος τον απασχόλησε με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Μονή σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο. «Προφανώς δεν χρειάστηκε ποτέ» εκτίμησε ο μάρτυς, «διότι αντιλαμβάνομαι ότι πήγαιναν μια χαρά τις δουλειές τους με τους δικηγόρους και τις διοικητικές υπηρεσίες με τις οποίες είχαν βρει το modus vivendi για να προχωρήσουν».

    Μπροστά δε, στην καχυποψία των βουλευτών της συμπολίτευσης, ο κος Ρουσσόπουλος επικαλέστηκε τα υπερασπιστικά του στοιχεία: Την μη αναφορά του ονόματός του και από τους σφοδρότερους υπερασπιστές ακόμα, των δικαίων της κοινωνίας της Ξάνθης:

    «Ο τότε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο κος Ξυνίδης, ο οποίος και συνδέεται με πολύ στενή συγγένεια με τον γενικό γραμματέα του κόμματος που κυβερνά σήμερα τον τόπο μας, κατέθεσε στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή πως «σε όλη αυτή την πορεία των επτά χρόνων που ασχολούμαι με την υπόθεση, δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να μου πει ότι ο Ρουσόπουλος παρενέβη, έστω και με ένα τηλεφώνημα». Στη συνάντηση δε, με τους φορείς της Ξάνθης, όλοι οι παρόντες δηλώνουν πως «ο Ρουσόπουλος μας είπε ότι είναι αναρμόδιος και μας παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Η εφημερίδα «Μαχητής» της Ξάνθης αναγράφει τέσσερις μέρες αργότερα πως από την συνάντηση ουδέν προέκυψε. Δύο απόντες φέρονται να δηλώνουν ότι τους είπα άλλα πράγματα, αλλά δεν το λένε ευθέως - λένε «ακούσαμε», «δεν έχουμε άποψη». Είναι στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής σας να πάρει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της και να βαρύνει υπέρ της άποψης των παρόντων ή της άποψης των απόντων» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    «Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Εάν αυτός ο άνθρωπος, όπως κατηγορήθηκε, ήταν συντονιστής, δια ποίου τρόπου συντόνιζε; Χωρίς να τηλεφωνήσει σε κανέναν; Χωρίς να συναντήσει κανέναν; Δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, δεν έχω την δυνατότητα και δεν τη φιλοδοξώ, βεβαίως» συμπλήρωσε ο κος Ρουσόπουλος.

    Ο μάρτυς κατά τα άλλα, δήλωσε πως αγνοούσε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί του ιδίου, όπως επίσης αγνοούσε τον όποιο σχεδιασμό περί ανταλλαγών (σ.σ. ο Σάββας Τσιτουρίδης είχε καταθέσει, πως οι ίδιοι οι μοναχοί του είχαν προτείνει ανταλλαγές με οικόπεδα που είχαν ήδη προσημειώσει σε λάπτοπ), αν και είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εφραίμ μετά την συνάντησή του με τους φορείς. Αγνοούσε επίσης ως υπουργός τα σχέδια των μοναχών για το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, αν και του είχαν αναφέρει τις προθέσεις τους να φτιάξουν κάποιο διορθόδοξο κέντρο: «Το αν θα το έφτιαχναν στο ολυμπιακό ακίνητο, αν θα το έφτιαχναν στο Άγιο Όρος, αν θα το έφτιαχναν εκτός Αγίου Όρους ή οπουδήποτε αλλού ούτε το ρώτησα, ούτε και ασχολήθηκα» σημείωσε ο μάρτυς. Και βεβαίως, όταν η υπόθεση έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα, δεν είχε την αρμοδιότητα να παρέμβει: «Ήμουν υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Τύπου. Ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντούσα στο Press Room. Δεν είχα αρμοδιότητα ούτε να ανακαλέσω πράξεις, ούτε να υπογράψω αποφάσεις άσχετες προς το αντικείμενο το οποίο ορίζει η θέση του πρώην υπουργού Τύπου».

    «Αν με ρωτήσετε εν κατακλείδι τι έχω να πω, είναι, «ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν εύχομαι να τραβήξει τα μισά απβ όσα τράβηξα εγώ, χωρίς να υπάρχει έστω και ένα πραγματικό στοιχείο εις βάρος μου. Έχουν έρθει κάποιοι και έχουν διαστρεβλώσει πλήρως τη ζωή μου, έχουν εμφανίσει ότι έχω κάνει περιουσιακά στοιχεία ως υπουργός, τα οποία απέκτησα ως δημοσιογράφος. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι το 1994 ο μισθός μου ήταν 15.000 ευρώ που σημερινά είναι πάνω από 30.000-40.000 ευρώ. Κι όλα αυτά τα άφησα γιατί είχα κάποιες ιδέες, κάποιες αξίες, τις οποίες πίστευα για να μπω στην πολιτική για πολύ λιγότερα χρήματα⦻ παρατήρησε μεταξύ άλλων ο μάρτυς.

    [04] ΣΕΒ: Επανεκλογή Δ. Δασκαλόπουλου

    "Χρεοκοπία του κράτους της Μεταπολίτευσης δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αυτά τα μέτρα. Πρέπει να μεταγγίσουμε μία νέα ιδεολογική και θεσμική βάση στην κοινωνία και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτή θα είναι η πραγματική Νέα Μεταπολίτευση και αυτή μπορεί να πυροδοτηθεί μόνο από την πραγματική οικονομία, από τις δυνάμεις της επιχειρηματικής γνώσης και τόλμης". Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δ.Δασκαλόπουλος, αμέσως μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του Συνδέσμου για τρίτη συνεχόμενη διετία, σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της πρωινής, κλειστής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

    Σε ερώτηση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ.Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περιέχει τα ουσιώδη στοιχεία για τη διάσωσή του. «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί πια να είναι δημοσιονομικό πρόβλημα για τη χώρα, πρέπει να ξαναγίνει το σύστημα για την προστασία και την ασφάλεια του εργαζόμενου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Κριτική

    Κριτική συνολικά στο πολιτικό σύστημα και προειδοποιήσεις ότι το φάσμα της πτώχευσης δεν έχει απομακρυνθεί απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ από το βήμα της απογευματινής, ανοιχτής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε τα κόμματα του μεταπολιτευτικού σκηνικού "διαπλεκόμενα με το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης, είτε οργανικά είτε ιδεολογικά" και υποστήριξε ότι "είναι προφανής σήμερα η απροθυμία όλων των κομμάτων να κόψουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται" γιατί "αισθάνονται ότι η συρρίκνωση του Κράτους και η ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οικονομίας, θα συρρίκνωνε την εξουσία τους -άρα και τα προνόμιά τους".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έθεσε το ερώτημα αν είναι σε θέση ένα κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα να αποκρατικοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία και προέβλεψε ότι "αν το πολιτικό μας σύστημα δει το πακέτο στήριξης σαν ένα μέσο για να συντηρήσει το Κράτος της Μεταπολίτευσης, δεν θα μπορέσει να ελέγξει την κρίση - με αποτέλεσμα να γίνει και το ίδιο θύμα της. Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα καλείται να υπερβεί τον εαυτό του. Αν δεν αλλάξει, θα ξεπεραστεί". Συνέχισε λέγοντας ότι οι νεότερες παραγωγικές δυνάμεις είναι οι μόνες που μπορούν να κινητοποιήσουν την ελληνική κοινωνία, να ανακαινίσουν ριζικά την παραγωγική μηχανή, ότι "η επιχειρηματική γνώση και τόλμη, το δημιουργικό δαιμόνιο του Έλληνα μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει", και ότι "πολιτικά αυτό είναι το μοναδικό βιώσιμο στοίχημα με τις εξελίξεις που εγκυμονεί το μέλλον".

    Αναφερόμενος στα οικονομικά είπε ότι "τίποτα δεν έχει ακόμα κριθεί, το φάσμα της πτώχευσης δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί", προέβλεψε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα και κρίσιμα αλλά και ότι: "Το βιοτικό μας επίπεδο θα υποστεί αισθητή μείωση, τουλάχιστον για μία πενταετία και αυτό με την προϋπόθεση πως θα παραμείνουμε στο ευρώ. Τυχόν εθνικά υπερήφανη επιστροφή στο λείψανο της δραχμής, θα σήμαινε φτώχεια και εξαθλίωση για όλη την κοινωνία".

    Ο κ. Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι "η ευθύνη για το κατάντημα του τόπου είναι συλλογική" καθώς "η ενοχή των άλλων δεν αθωώνει κανένα μας". Διαχώρισε όμως την ευθύνη του απλού πολίτη (είναι, όπως είπε, ο ηθικός αυτουργός και γίνεται θύμα των επιλογών του) από την ευθύνη του ιδιοτελή υπουργού ή βουλευτή, που είναι ο φυσικός αυτουργός. Μίλησε για συνδικαλιστικά, μιντιακά και οικονομικά συμφέροντα που μάχονται -φανατικά ή υπόγεια- να αποτρέψουν την αναπόφευκτη συρρίκνωση του Κράτους. "Είναι τα ίδια συμφέροντα που τα τελευταία 35 χρόνια εξέθρεψαν την κούφια ανάπτυξη και τη στρεβλή αναδιανομή, μέχρι που μας κατάντησαν επαίτες των αγορών και των εταίρων μας στην Ευρώπη", είπε.

    Δεν αρνήθηκε επίσης ευθύνες του επιχειρηματικού κόσμου, λέγοντας ότι ούτε στο πεδίο της επιχειρηματικότητας είναι όλα αγγελικά πλασμένα και ότι υπήρξαν και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, επιχειρηματίες του κομματικού δικαίου και επιχειρηματίες που νεμήθηκαν δημόσιους πόρους χωρίς να αποδώσουν κοινωνικό μέρισμα.

    Τόνισε, τέλος, ότι "υπάρχει ελπίδα" με τρεις κρίσιμες όσο και στοιχειώδεις προϋποθέσεις: την κατάλυση του πελατειακού Κράτους, την υλοποίηση ριζικών θεσμικών αλλαγών και τη θεμελίωση νέων συνθηκών ανάπτυξης.

    Συνευθύνη

    Νωρίτερα ο κ. Δασκαλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά επισήμανε ότι «η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως τη συνευθύνη και τόνισε πως «χρέος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μέχρι χθες ήταν κυβέρνηση, είναι να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας να μην πτωχεύσει ο τόπος».

    «Η αντιπαράταξη ενός μετώπου ευθύνης και ρεαλισμού εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων, αν γίνει με όρους ουσιαστικού πολιτικού λόγου και αντίλογου, με ειλικρινή αγωνία για την τύχη του τόπου, πιστεύω ότι και στην ωρίμανση της κοινής γνώμης θα συμβάλει και την αξιοπιστία του συστήματος θα αποκαταστήσει σε ικανό βαθμό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογράμμισε ότι «χρέος των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων είναι να κάνουν το λαό μας να συνειδητοποιήσει πως η υλοποίηση του μνημονίου συνιστά μια αναγκαία θεραπεία, όχι μια άδικη τιμωρία». Κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγχει την κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα τα διαρθρωτικά μέτρα του μνημονίου και όχι μόνο τα δημοσιονομικά γιατί αν, όπως είπε, παραμελήσουμε την ανάπτυξη θα καταβάλουμε το βαρύ κόστος χωρίς να αποφύγουμε την πτώχευση. «Αν κάτι τέτοιο συμβεί, οι εξελίξεις θα σαρώσουν αδιακρίτως όχι μόνο το οικονομικό αλλά και το πολιτικό σύστημα», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ άσκησε επίσης κριτική σε μια «μικρή μειοψηφία του πολιτικού συστήματος που επιχειρεί, όπως υποστήριξε, να χειραγωγήσει το λαϊκό θυμικό, προσφεύγοντας σε ακραίες κραυγές και εκδηλώσεις. «Η ανεδαφική εξαλλοσύνη των κομμάτων αυτών, ο αναχρονιστικός χαρακτήρας της «επανάστασής» τους, η τυφλή βία που υποθάλπουν, τα εκθέτει, τα απομονώνει και εν τέλει θα τα περιθωριοποιήσει στην κοινή γνώμη. Θα έχουν απώλειες αντί για τα οφέλη που προσδοκούν», εκτίμησε ο κ. Δασκαλόπουλος.

    Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι «Η δημοσιονομική χαλαρότητα και οι πελατειακές των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα μετά το 1980, σε συνδυασμό με τη μεταρρυθμιστική τους ατολμία, οδήγησαν τη χώρα στο κατώφλι της πτώχευσης» και κατέληξε: « Εξέθρεψαν μια κρατικοδίαιτη οικονομία και κοινωνία, που βρίσκεται έξω από το πνεύμα και τις προδιαγραφές του σύγχρονου κόσμου. Αυτή την υστέρηση καλείται να πληρώσει σήμερα ο λαός μας -αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που εμφανίζεται απαξιωμένο στη συνείδηση των ίδιων των ψηφοφόρων - πελατών του. Τα κόμματα, οργανικά ή ιδεολογικά ενταγμένα στο κρατικοδίαιτο μοντέλο, και συνηθισμένα να μοιράζουν θέσεις, επιδόματα και υποσχέσεις, έχουν σήμερα δομική δυσκολία να διαχειριστούν τον φόβο και την ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες η αποσύνθεση του Κράτους της Μεταπολίτευσης».

    Αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ του ΣΕΒ

    -Αντιπρόεδροι του ΔΣ αναλαμβάνουν οι κ.κ. Ε.Βιδάλης (ήταν ταμίας), Α.Καλλιτσάντσης (από γ. γραμματέας) και Γ.Γιώτης (ήταν μέλος). Παραμένουν οι άλλοι τρεις αντιπρόεδροι, Χ.Κυριαζής, Θ.Λαβίδας και Θ.Φέσσας.

    -Γεν. Γραμματέας του ΔΣ εξελέγη ο κ.Χ.Κομνηνός και ταμίας η κα Σ.Κουνενάκη-Εφραίμογλου.

    -Νέα μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι κ.κ.Ε.Δοντάς (από το (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κ. Ελλάδος), Φ.Κουνινιώτης(Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος), Α.Μακρίδης (από την εταιρία Χρυσαφίδης ΑΕ), Η.Πανιάρας (ΤΙΤΑΝ) και Ι.Στεφάνου (Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπρόεδρος της ΟΚΕ)

    Σημαντική ανανέωση επήλθε και στο Γενικό Συμβούλιο, στο οποίο εισέρχονται 20 νέες εταιρίες και 30 νέα πρόσωπα σε σύνολο 90.

    -

    [05] "Η Ελλάδα θα πετύχει"

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ με δηλώσεις του σήμερα στη Ζυρίχη τόνισε ότι "πιστεύει" ότι "η Ελλάδα θα είναι ικανή" να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνεια που της παρέχονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αλλά και για να επανέλθει στην ανάπτυξη.

    Τα μέτρα, λιτότητας και άλλα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, "είναι θαρραλέα και τολμηρά" καίτοι "πολύ επώδυνα", υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Έχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο ίδιος, ότι αυτά τα μέτρα έντασης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και περιστολής του κόστους, γενικώς, "θα χρειαστούν κάποιον καιρό (για να αποδώσουν), όμως στο μέλλον η ζήτηση στην Ελλάδα θα αυξηθεί και θα της επιτρέψει να ξεπεράσει αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση".

    "Διαχειρίσιμο το χρέος"

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες από την Ουάσιγκτον, ότι θεωρεί «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά εκτιμά πως ο σταθερά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών της χώρας.

    Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει "το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό".

    Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Για κάθε δε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.

    Εξάλλου, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 200 μονάδες βάσης, το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, προσθέτει το ΔΝΤ.

    Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά εξάλλου ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ενώ σε τόσο αρχικό στάδιο (εφαρμογής των μέτρων) το περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων είναι πολύ περιορισμένο. Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.

    Το Ταμείο εκτιμά τέλος ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.

    Απεστάλη στην ΕΕ η αίτηση για το δάνειο

    Απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τυπική αίτηση της κυβέρνησης για την παροχή της πρώτης δόσης, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα.

    Το ποσό αυτό αναμένεται να εισρεύσει - μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

    Αύριο, εξάλλου, εισρέει ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο δεν υπήρξε αίτηση, καθώς οι διαδικασίες του ΔΝΤ είναι αυτοματοποιημένες.

    Το συνολικό ποσό των 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση 10ετών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 19 Μαΐου.

    Για το ποσό του δανείου των 20 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν ετήσιοι τόκοι ύψους 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 121,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ.

    Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ- σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση των πενταετών ομολόγων, για την οποία οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, με την εξόφληση να γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ύψους 2,902 δισ. ευρώ η κάθε δόση.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

    Ο υπουργός ενημέρωσε για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου άρχισαν από σήμερα νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών.

    Σε χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ως πιθανή η υποβάθμιση εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη βαθμίδα «Α3» στη βαθμίδα «Baa».

    Ισπανία και Πορτογαλία ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεσμεύθηκαν να λάβουν συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμά τους, ανακοίνωσε χες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική προεδρία στην ΕΕ.

    Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της, στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι του αρχικού 8,3%, και στο 5,1% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 6,6%.

    Η Ισπανία από την πλευρά της έχει ως νέο στόχο τη μείωση του ελλείμματός της στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του 9,8% αρχικά, και στο 6% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 7,5%. Ωστόσο, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας, θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι από την αύξηση των φόρων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Έλενα Ντελγκάντο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν στις 18 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από τις δύο χώρες για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία "οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου", είπε.

    Ταυτόχρονα με δηλώσεις του εφημερίδα Tagesspiegel ο Ολι Ρεν προειδοποιεί ότι η Γαλλία και η Ιταλία πάσχουν, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

    "Η Ισπανία κι η Πορτογαλία υπήρξαν στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων. Αλλά αυτό οφείλεται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οφείλουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά και άλλες χώρες οφείλουν επίσης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσουν το έλλειμμά τους", δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο Ολι Ρεν αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Γαλλία.

    "Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια", λέει στην ίδια εφημερίδα προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι το θέμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18 Μαΐου.

    Ως προς τη Γαλλία, "πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση", δηλώνει ο Ολι Ρεν στην εφημερίδα Les Echos.

    Διορθώσεις στις αγορές

    Γενικευμένη υποχώρηση καταγράφηκε, σήμερα, στη δυτικοευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ευφορία που κυριάρχησε χθες Δευτέρα για την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης του ενός τρισ.δολαρίων, έδωσε σήμερα τη "σκυτάλη" στην επιφυλακτικότητα, αλλά και στην αποκομιδή βραχυπρόθεσμων κερδών, επιφυλακτικότητα πάντως συναφή με την αποτελεσματικότητα του ανωτέρω μηχανισμού, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

    Έτσι, στο Λονδίνο όπου οι συναλλαγές σήμερα κυριαρχήθηκαν από τους φόβους για πιθανή άνοδο των κινεζικών επιτοκίων, ο βασικός δείκτης FTSE100 απώλεσε περίπου 1% της αξίας του, υποχωρώντας στο επίπεδο των 5.330 μονάδων, με "προπομπό" στην πτώση τις "ευάλωτες" τραπεζικές μετοχές...και εν μέσω αμφιβολιών για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τα καταφέρουν έως το τέλος με την πολιτική της οικονομικής λιτότητας...Οι επενδυτές αναμένουν νεότερα από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά και από την επιτοκιακή πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, που με τη σειρά της αναμένει τα νεότερα από τις Βρυξέλλες και από τη νέα κυβερνητική οικονομική πολιτική.

    Στο μεταξύ, στο Μιλάνο, ο βασικός δείκτης FTSE Mib έκλεισε σήμερα στο επίπεδο των 20.870 μονάδων με απώλεια 0,46% σήμερα μετά το θριαμβικό 11,28% χθες Δευτέρα. Η χρηματαγορά στο Μιλάνο ταλανίστηκε πολύ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, από τους φόβους της "επέκτασης" της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σε όλη τη νότια Ευρώπη.

    Στη Μαδρίτη, όπου χθες Δευτέρα ο βασικός δείκτης Ibex-35 εκτοξεύτηκε στο "ιστορικό" +14,60%, συγκριτικά με την Παρασκευή, σήμερα απώλεσε 3,22% της αξίας του σε μία κίνηση φυσιολογικά διορθωτική και σε μία αποκομιδή κερδών σε βραχυπρόθεσμη βάση.

    Τέλος στη Λισσαβόνα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου απώλεσε σήμερα 2,2% ολοκληρώνοντας στο επίπεδο των 7.110 μονάδων, μετά το χθεσινό +10,73%, με τις συναλλαγές να κυριαρχούνται από την άρνηση της "Πόρτιγκαλ Τέλεκομ" να αποδεχθεί την εξαγορά της από την ισπανική "Τελεφόνικα". Κι εδώ οι τραπεζικές μετοχές "πλήρωσαν τα σπασμένα" της επενδυτικής αβεβαιότητας, με "προπομπό" τη μετοχή της "BCP" που απώλεσε σήμερα -4,95% της αξίας της.

    --Την ίδια ώρα, στην Γουόλ στριτ στις 19.00 ώρα Ελλάδας ο δείκτης βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς βιομηχανίας κέρδιζε 0,22% (διαμόρφωση στις 10.808 μον.) ως προς χθες Δευτέρα, αναιρώντας τις αρχικές του σημερινές απώλειες. Ο Nasdaq κυρίως των μετοχών προηγμένης τεχνολογίας κέρδιζε ταυτοχρόνως 0,49% (2.386 μον.) .

    -Χθες ο δείκτης-βαρόμετρο είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μετά τον Μάρτιο 2009, δηλαδή 3,90%, πάνω στην ευφορία για τον κολοσσιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για την αποτελεσματικότητα του οποίου, όμως, διερωτώνται σήμερα οι ίδιοι επενδυτές...

    Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε σήμερα με πτώση 1,14%.

    Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.735,29 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,47%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 May 2010 - 18:30:30 UTC