Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ταγίπ Ερντογάν

  • [01] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ταγίπ Ερντογάν

    Την ελπίδα του, η επίσημη αυτή επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχυθεί το κλίμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Από την μεριά του ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια, επισήμανε ότι είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Μέγαρο και τόνισε ότι πιστεύει πως αυτή η επίσκεψη θα αποτελέσει αφετηρία για την ανέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε καλύτερη φάση.

    Ο κ. Ερντογάν, που σημείωσε ότι ήρθε με 10 υπουργούς, «συνολικά είμαστε 320 άτομα» είπε χαρακτηριστικά, περιέγραψε την επίσκεψη ως άκρως σημαντική και ιστορική.

    Στο καλωσόρισμα του κ. Παπούλια, ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχαν συναντηθεί και παλαιότερα.

    Λίγα λεπτά πριν τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, τον κ. Ερντογάν τον οποίο συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κ. Νταβούτογλου, υπεδέχθη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα το μεσημέρι. Στο αερόδρόμιο τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Αμέσως μετά έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, ενώ στη συνέχεια, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    Ο Ρ. Ερντογάν θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλινικο, και τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν, το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα διαμένει η τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ανάμεσα σε επιμέρους υπουργεία των δύο χωρών.

    Η συνεδρίαση αυτή που εγκαινιάζει μια νέα μορφή συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, θα ακολουθηθεί από την πραγματοποίηση Επιχειρηματικού Φόρουμ με τη συμμετοχή πολλών επιχειρηματιών από τις δυο πλευρές.

    Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του τούρκου ομολόγου του σε εστιατόριο απέναντι από την Ακρόπολη.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Έλληνες δημοσιογράφους, αργότερα θα συνφάγει με τη σύζυγό του και το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη και στις 14.00 θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες που προετοίμασαν το έδαφος για συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στους τομείς της Οικονομίας, του Εμπορίου, των Εσωτερικών Υποθέσεων, των Εξωτερικών, της Εκπαίδευσης, των Επικοινωνιών, της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος.

    Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για την έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

    Αρμόδιες πηγές έκαναν λόγο για ''θετικά μηνύματα'', καθώς και για την ''έκφραση πολιτικής βούλησης με στόχο τη βήμα - βήμα προσέγγιση, ώστε η συνεργασία αυτή να προχωρήσει και σε πολιτικό επίπεδο''.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει η σχετική προετοιμασία για να εξετασθούν όλες οι δυνατότητες συνεργασίας, καθώς και ότι είναι αυτονόητο και λογικό, στις διάφορες συναντήσεις, να συζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, η υπουργός εκπαίδευσης κα Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου. Τον συνοδεύσει επίσης η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν.

    Ελληνικές αντιδράσεις για την επίσκεψη Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

    Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί, στις 15.00, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

    Για "βάσιμους φόβους ότι θα υπογραφεί ή θα προετοιμαστεί η συμφωνία με τον Ερντογάν για το Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των πετρελαίων" μίλησε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι τις τελευταίες μέρες δίνονται άτυπα οδηγίες για αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών στα τέσσερα αντί για τα έξι ναυτικά μίλια που ίσχυε κανονικά μέχρι σήμερα.

    Για «ενισχυμένες δόσεις "υπνοστεντόν" που στέλνει η Άγκυρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τούρκων παραγόντων ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν.« Θυμίζουμε την γνωστή ρήση "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες"⦻, τόνισε ο κ. Αϊβαλιώτης.

    Μόνος τρόπος επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων αποτελεί ο διάλογος, στη βάση του Διεθνούς δικαίου και έξω από τη νατοϊκή κηδεμονία, σημειώνει ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση Τύπου ενόψει της αυριανής επίσκεψης Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη για τη αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

    "Επανάσταση η επίσκεψη στην Αθήνα"

    "Επανάσταση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα είναι "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".

    Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τουρκική αντιπροσωπία που θα συνοδεύει τον Ερντογάν στην επίσκεψη, ο Νταβούτογλου είπε πως "δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά εμείς αποδίδουμε σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος των θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με αμοιβαία κατανόηση". Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βαρθολομαίου στην αντιπροσωπία είναι κάτι που αναφέρεται εδώ και μέρες στον τουρκικό Τύπο.

    Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες.

    Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

    Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε, ως εταίρο και όχι ως εχθρό, την Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν και την Τουρκία. Η ευημερία της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά και στην Τουρκία».

    Οι διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 May 2010 - 10:30:15 UTC