Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λ. Κατσέλη: "Νέο ξεκίνημα διευρυμένης συνεργασίας"
  • [02] Θεσσαλονίκη: Συνέδριο "Δημοκρατία και ΜΜΕ"
  • [03] Πρεμιέρα πανελλαδικών
  • [04] Συναντήσεις Σαμαρά με την Αριστερά
  • [05] Έλεγχοι για φοροδιαφυγή
  • [06] Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»
  • [08] "Συμφέρον η σταθερότητα"
  • [09] "Κοινωνικές εκρήξεις"
  • [10] Αιματηρά επεισόδια

  • [01] Λ. Κατσέλη: "Νέο ξεκίνημα διευρυμένης συνεργασίας"

    Οι τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ναυτιλίας είναι οι τρεις άξονες στους οποίους χτίζουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία, τόνισε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη, μιλώντας χθες στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    Η υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας η διεύρυνση του "χαρτοφυλακίου" εξαγωγών προς την τουρκική αγορά, με επέκταση σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση "δεν είναι τροχοπέδη, αλλά ευκαιρία να προβούμε σε ριζικές αλλαγές και να ισχυροποιήσουμε συνεργασίες".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η Τουρκία κατέλαβε την 9η θέση ως χώρα υποδοχής των ελληνικών εξαγωγών το 2008, καλύπτοντας το 3,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. "Η ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών θεσμών και της κοινοτικής εμπορικής πολιτικής, όπως και της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα", ανέφερε η κα Κατσέλη.

    Στον τομέα των επενδύσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Τουρκία δραστηριοποιούνται περί τις 76 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει περίπου 56 θυγατρικές. Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στους 5 πρώτους ξένους επενδυτές στην Τουρκία τα τελευταία πέντε έτη, ενώ κατατάσσεται στην 22η θέση του γενικού πίνακα των σημαντικότερων χωρών - επενδυτών στην Τουρκία, τόσο με βάση τον αριθμό των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και με βάση το μέγεθος του επενδεδυμένου κεφαλαίου. Οι τομείς δραστηριοποίησής τους περιλαμβάνουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πληροφορική, γεωργικές εφαρμογές, είδη συσκευασίας, ιχθυοκαλλιέργειες, μεταφορές, τουρισμό και χημικά προϊόντα.

    Πιο περιορισμένη, όπως είπε η υπουργός, είναι η παρουσία τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα μας τόσο ως προς των αριθμό, όσο και ως προς το απόθεμα επενδεδυμένου κεφαλαίου και την κλαδική διαφοροποίηση. Περίπου 10 τουρκικές εταιρίες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, με συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου 2,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων, οι χερσαίες μεταφορές, η σωληνουργία, η πληροφορική και η παροχή υπηρεσιών συμβούλων, αποτελούν τους βασικούς τομείς επενδύσεις κεφαλαίων από τη γειτονική χώρα.

    Η στρατηγική μας, τόνισε, κινείται σε τρία επίπεδα: προσέλκυση περισσότερων τουρκικών επενδύσεων στην Ελλάδα, αύξηση των ελληνικών επενδύσεων και κοινές επιχειρηματικές συνεργασίες των δύο χωρών για επενδύσεις σε τρίτες χώρες.

    Και για τη ναυτιλία είπε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στις ναυτιλιακές μεταφορές, όσο και σε τομείς όπως ο θαλάσσιος τουρισμός.

    Η υπουργός έκανε αναλυτική αναφορά στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα, απηύθυνε πρόσκληση στους παραγωγικούς φορείς "να εντοπίσουμε από κοινού τις προοπτικές αυτής της συνεργασίας και να προβούμε σε πράξεις" και κατέληξε λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις των δύο χωρών και κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για διευρυμένη συνεργασία, σε υψηλό επίπεδο με δεσμεύσεις που υλοποιούνται.

    [02] Θεσσαλονίκη: Συνέδριο "Δημοκρατία και ΜΜΕ"

    Η σχέση του πολιτικού συστήματος με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου «Δημοκρατία και ΜΜΕ» που πραγματοποιείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

    Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, τόνισε ότι τα ΜΜΕ διαμορφώνουν πολιτικές και επιλογές και πρόσθεσε ότι η ισχύ τους αυξάνεται, καθώς εκμεταλλεύονται την υποχώρηση άλλων θεσμών.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι ιδιαίτερα τα ΜΜΕ στηρίζουν το σύστημα και αν δεν τους εξυπηρετεί επιδιώκουν να το αλλάξουν.

    Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι δημοκρατία και ΜΜΕ δεν είναι απλώς συγκοινωνούντα δοχεία, αλλά σύμφυση εξουσίας ευθέως ανάλογη με το καθεστώς που επικρατεί σε κάθε χώρα.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος υπογράμμισε ότι η δημοκρατία κλυδωνίζεται από τις επιλογές των πολιτικών, ενώ έκανε λόγο για ΜΜΕ ομήρους της κρατικής χρηματοδότησης.

    Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, Νίκος Παυλίδης, μίλησε για στρέβλωση και θάψιμο της αλήθειας από τα ΜΜΕ, στα οποία, όπως είπε, υποεκπροσωπούνται τα μικρότερα κόμματα.

    Στη συνεδρία όπου μίλησαν οι δημοσιογράφοι, Πάσχος Μανδραβέλης από την «Καθημερινή», Σήφης Πολυμίλης από την «Ελευθεροτυπία», Χρήστος Τελίδης από το «Έθνος» και Δημήτρης Ψυχογιός από «Το Βήμα» τονίστηκε ότι το κύμα απαξίωσης προς τους πολιτικούς σαρώνει σε μεγάλο βαθμό και τα ΜΜΕ.

    Περαιτέρω, υπογραμμίστηκε ότι οι τίτλοι των εφημερίδων αυξάνονται, παρόλο που οι κυκλοφορίες μειώνονται, γιατί χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση πολιτικής επιρροής.

    Τις συζητήσεις συντόνισαν η δημοσιογράφος και καθηγήτρια του ΑΠΘ, Άννα Παναγιωταρέα και ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Ποταμιάνος.

    Το συνέδριο διοργανώνουν το Εργαστήριο Πολιτικής Επικοινωνίας και ΜΜΕ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Αθηνών, το εργαστήριο Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών του τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου και το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου.

    [03] Πρεμιέρα πανελλαδικών

    Η σημασία της αυτομόρφωσης και της διά βίου μάθησης ήταν το θέμα της Έκθεσης που επελέγη χθες για τους υποψήφιους που διαγωνίζονταν στη Νεοελληνική Γλώσσα.

    Συγκεκριμένα, επελέγη ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Πανεπιστημιακού Αλεξάνδρας Κορωναίου, με τίτλο "Εκπαιδεύοντας εκτός σχολείου". Το θέμα έχει ως εξής: "Σε άρθρο που θα δημοσιεύατε στην εφημερίδα του σχολείου να αναφερθείτε στην σημασία της αυτομόρφωσης και να προτείνετε τρόπους πραγμάτωσης σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου".

    Οι εξετάσεις άρχισαν χωρίς προβλήματα και τα θέματα εστάλησαν κανονικά στα 1.080 εξεταστικά κέντρα της χώρας τα οποία είναι κατά 160 λιγότερα από πέρσι.

    Η υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το 1ο Γενικό Λύκειο Αργυρούπολης, ευχήθηκε στους υποψήφιους καλή επιτυχία, επισκέφθηκε τους εκπαιδευτικούς στα γραφεία τους, τούς ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην προετοιμασία των εξετάσεων και αποχώρησε.

    Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διαγωνίζονται 93.713 υποψήφιοι, εκ των οποίων 77.687 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων Γενικών Λυκείων, 351 μαθητές της Γ' τάξης ημερήσιων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), 830 μαθητές των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β'), καθώς και 14.845 απόφοιτοι προηγούμενων ετών.

    Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των Ημερησίων ΕΠΑΛ θα εξεταστούν:

    Τη Δευτέρα 17 Μαΐου στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

    Την Τετάρτη 19 Μαΐου οι μαθητές Θεωρητικής Κατεύθυνσης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ενώ εκείνοι της Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δύο κύκλων) εξετάζονται στα Μαθηματικά.

    Την Παρασκευή 21 Μαΐου στην Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Την Τετάρτη 26 Μαΐου στα μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Φυσική (Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και των δύο κύκλων).

    Την Παρασκευή 28 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Τη Δευτέρα 31 Μαΐου στο μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

    Το πρόγραμμα πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων Δ' Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

    Το Σάββατο 15 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.

    Την Τρίτη 18 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται στα μαθήματα Βιολογία Γενικής Παιδείας, Φυσική Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

    Την Πέμπτη 20 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Θεωρητική Κατεύθυνση), Χημεία (Θετική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Το Σάββατο 22 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε: Ιστορία (Θεωρητικής Κατεύθυνσης), Βιολογία (Θετικής Κατεύθυνσης), Χημεία και Βιοχημεία (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (Τεχνολογική Κατεύθυνση, κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

    Την Τρίτη 25 Μαΐου τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Νεοελληνική Λογοτεχνία (Θεωρητική Κατεύθυνση) και Μαθηματικά (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και οι δύο κύκλοι).

    Την Πέμπτη 27 Μαΐου οι μαθητές εξετάζονται σε Αρχαία Ελληνικά (Θεωρητική Κατεύθυνση) και Φυσική (Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση και οι δύο κύκλοι).

    Το Σάββατο 29 Μαΐου το εξεταζόμενο μάθημα είναι το μάθημα επιλογής Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (όλων των κατευθύνσεων).

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 18:30, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 18:00 το απόγευμα. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

    Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από 2 έως 18 Ιουνίου και για την Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από 1 μέχρι και 18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερησίων ΕΠΑΛ και των μαθημάτων ειδικότητας ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ έχει ως εξής:

    Τρίτη 25 Μαΐου: Νεοελληνική Γλώσσα

    Πέμπτη 27 Μαΐου: Μαθηματικά Ι

    Τρίτη 1 Ιουνίου: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Στοιχεία Μηχανών, Δίκτυα Υπολογιστών ΙΙ

    Τετάρτη 2 Ιουνίου: Εγκαταστάσεις Ψύξης, Τεχνολογία Εκτυπώσεων, Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις

    Πέμπτη 3 Ιουνίου: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, Οικοδομική, Δομημένος Προγραμματισμός

    Την Παρασκευή 4 Ιουνίου: Εγκαταστάσεις Κλιματισμού, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Φυτική Παραγωγή, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

    Το Σάββατο 5 Ιουνίου: Συστήματα Ψηφιακών Ηλεκτρονικών, Γραφιστικές Εφαρμογές, Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ

    Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία ΙΙ, Ανθοκηπευτικές Καλλιέργειες, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ

    Την Τρίτη 8 Ιουνίου: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στοιχεία Παθολογίας, Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων, Αγωγή Προσχολικής Ηλικίας

    Την Τετάρτη 9 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Μηχανές Πλοίου Ι, Μεταφορά Φορτίων, Διαμόρφωση Τοπίου.

    Πρόγραμμα εξετάσεων ειδικών μαθημάτων:

    Πέμπτη 24 Ιουνίου: Αγγλικά (16:00 μ.μ.)

    Παρασκευή 25 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο (11:00 π.μ.)

    Σάββατο 26 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο (11:00 π.μ.)

    Δευτέρα 28 Ιουνίου: Γερμανικά (16:00 μ.μ.)

    Τρίτη 29 Ιουνίου: Γαλλικά (16:00 μ.μ.)

    Τετάρτη 30 Ιουνίου: Αρμονία (16:00 μ.μ.)

    Πέμπτη 1 Ιουλίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (11:00 π.μ.), Ιταλικά (16:00 μ.μ.)

    Παρασκευή 2 Ιουλίου: Ισπανικά (16:00 μ.μ.).

    Συνεδρίαση ΔΣ ΟΛΜΕ για απεργία

    Συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για να προετοιμάσει την απεργία της 20ής Μαΐου, κατά την οποία διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποψήφιοι προερχόμενοι απο τα εσπερινά λύκεια. Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη 20/5/2010, με αιχμή το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που υπονομεύει, ανατρέπει, απαξιώνει μείζονα και κρίσιμα στοιχεία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Απεργούμε από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα (όπως ενδοσχολικές εξετάσεις, εργασίες στα βαθμολογικά κέντρα, Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελειοφοίτων των εσπερινών λυκείων κάθε τύπου κ.λπ.).

    Δεδομένου ότι η ομοσπονδία δεν επιθυμεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες λόγω της γενικής απεργίας σε σκληρά εργαζόμενους μαθητές, καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινών λυκείων. Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνουν το υπουργείο Παιδείας».

    Δήλωση Α. Διαμαντοπούλου

    H υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με γραπτή δήλωσή της αναφέρεται στην απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την απεργία των καθηγητών στις 20 Μαΐου.

    Συγκεκριμένα στη δήλωσή της η υπουργός επισημαίνει: "Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μια πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία. Τυχόν αλλαγή θα επηρεάσει αρνητικά το σύνολο των εξετάσεων, μέχρι τη λήξη τους, για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων. Αυτό είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, καθώς η διαδικασία των εξετάσεων αφορά το μέλλον και τα όνειρα των νέων παιδιών.

    Γι αυτό και, αν και κατανοώ, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 20/5, ευελπιστώ ότι η ΟΛΜΕ με το αίσθημα ευθύνης που τη διακρίνει, θα θεωρήσει ως προσωπικό ασφαλείας τους καθορισμένους επιτηρητές, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εξετάσεις για τα εσπερινά λύκεια, που είναι προγραμματισμένες εκείνη την ημέρα".

    [04] Συναντήσεις Σαμαρά με την Αριστερά

    Τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με την κ. Αλέκα Παπαρήγα και την Τρίτη, την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κ. Σαμαρά, ο οποίος όπως είχε επισημάνει μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον διάλογο, που ξεκινά, δεν πρέπει να αποκλειστεί η αριστερά.

    [05] Έλεγχοι για φοροδιαφυγή

    Εκατόν εβδομήντα οχτώ χιλιάδες μισθωτούς που δήλωναν στην Εφορία εισοδήματα λιγότερα από αυτά που ελάμβαναν από τις επιχειρήσεις, ανάμεσα στους οποίους 28.000 που δεν τα δήλωναν καθόλου, εντόπισε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών μέσω των διασταυρώσεων που έκανε μεταξύ των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών των επιχειρήσεων του οικονομικού έτους 2009 και των εισοδημάτων που δηλώθηκαν από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το ίδιο έτος.

    Από τα στοιχεία προέκυψαν ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι:

    -149.323 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών φθάνει τα 205,9 εκατ. ευρώ.

    - 28.177 φορολογούμενοι που δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίες άνω των 10.000 ευρώ δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό ποσό του εισοδήματος που δεν δηλώθηκε από αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποσταλεί στις ΔΟΥ για να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

    Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα λίστες με γιατρούς στους οποίους από ελέγχους που έκαναν οι φορολογικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις καθώς και τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι 150 γιατροί του Κολωνακίου και άλλων περιοχών της Αττικής.

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Προβόπουλου

    Η δημιουργία του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο προβλέπεται από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης το μεσημέρι του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

    Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί με 10 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του συνολικού μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα και σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μέσω αυτού η στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ταμείου θα κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο.

    [06] Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

    Έκρηξη σημειώθηκε στο κτήριο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Αστυνομικοί είχαν εκκενώσει το κτήριο, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα, σε εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό, για την έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι ένας δικαστικός επιμελητής, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του κτηρίου.

    Όπως έγινε γνωστό, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ημιυπόγειο χώρο εντός του δικαστικού μεγάρου.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Γύρω στις 3 το απόγευμα οι δρόμοι δόθηκαν κανονικά στην κυκλοφορία.

    Στο σημείο έσπευσαν άντρες της Αντιτρομοκρατικής που ανέλαβαν τις έρευνες.

    Λίγο μετά την έκρηξη, επισκέφθηκε τα δικαστήρια ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

    Ο 60χρονος δικαστικός επιμελητής που τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης.

    Αρχικά ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε με τη βοήθεια δικηγόρου στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ «Πύλης Αξιού», που γειτνιάζει με τα δικαστήρια. Εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 60χρονος έφερε βαθιά τραύματα από θραύσματα στην ποδοκνημική και προέβησαν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας. Ακολούθως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Άγιο Δημήτριο».

    «Ο υπάλληλος ήταν μέσα σε κουρνιαχτό σκόνης. Ήταν σοκαρισμένος και το πόδι του αιμορραγούσε. Τον μετέφερα στα γραφεία του ΙΚΑ», δήλωσε ο δικηγόρος, Χαράλαμπος Αποστολίδης. Περιγράφοντας δε τη στιγμή της έκρηξης είπε: «Η έκρηξη ήταν τρομακτική. Συνταράχτηκε όλο το κτήριο. Ο κόσμος φώναζε πανικόβλητος. Την ώρα της έκρηξης δεν είχε εκκενωθεί πλήρως το μέγαρο».

    Άλλοι δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι-αυτήκοοι μάρτυρες της έκρηξης είπαν ότι αρχικά θεώρησαν πως επρόκειτο για μια από τις συνηθισμένες φάρσες για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στα δικαστήρια. Μάλιστα, θυμήθηκαν αντίστοιχο τηλεφώνημα πριν από περίπου τρεις μήνες, όταν οι αστυνομικές αρχές προέβησαν στην εκκένωση του κτηρίου και της γύρω περιοχής, για να διαπιστωθεί ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ότι επρόκειτο για φάρσα.

    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, "καταδικάζει την εγκληματική αυτή ενέργεια, εκφράζει τον αποτροπιασμό της και δηλώνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες φανερώνουν εγκληματική βούληση και κοινωνική αναλγησία".

    Ακόμη, η Ένωση δηλώνει ότι "οι συντεταγμένοι φορείς της πολιτείας και ειδικότερα η Δικαιοσύνη, δεν κάμπτονται από τέτοιου είδους ενέργειες, αντίθετα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της εγκληματικότητας και της τυφλής βίας" και ζητά από την Πολιτεία μέτρα ασφάλειας και φύλαξης όλων των δικαστικών μεγάρων.

    Ερευνες για την έκρηξη στον Κορυδαλλό

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε βράδυ έξω από τη γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού. Από την έκρηξη τραυματίσθηκε ελαφρά 22χρονη από θραύσματα τζαμιών σε παρακείμενη πολυκατοικία, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο, όπου εξερράγη ο μηχανισμός.

    Με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολούνται με την υπόθεση, θεωρούν πιθανό πίσω από την έκρηξη να βρίσκεται η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης ήταν συμβολικός, δεδομένου ότι στον Κορυδαλλό κρατούνται κάποιοι από τους συλληφθέντες της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και θεωρείται πιθανόν, οι δράστες να ήθελαν να στείλουν μήνυμα αλληλεγγύης, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι το «αντάρτικο πόλης» παραμένει ενεργό.

    Η βόμβα ήταν μεγάλης ισχύος και υπολογίζεται από τους πυροτεχνουργούς ότι αποτελείτο από περίπου δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης. Ο εκκωφαντικός, δε, θόρυβος από την έκρηξη έφτασε ως τα Λιόσια και τα βόρεια προάστια. Το είδος της εκρηκτικής ύλης θα προσδιοριστεί από την έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Σημειώνεται ότι ο άγνωστος, που προειδοποίησε για την έκρηξη, τηλεφώνησε στον τ/σ «Αλτερ» και την εφ. «Ελευθεροτυπία», μέσα τα οποία επιλέγει συνήθως η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», και έδωσε ακριβείς οδηγίες για αποκλεισμό της περιοχής και εκκένωση κτηρίων. Το ίδιο είχε γίνει στην έκρηξη, που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Σωκράτους, καθώς και έξω από το κτήριο της Διευθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

    Από την Αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκρηξη στον Κορυδαλλό να συνδέεται με τη σημερινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    [07] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον "Καλλικράτη".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις που εδόθησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.

    Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

    Είκοσι μεγάλες καινοτομίες φέρνει ο «Καλλικράτης», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αποτελεί η απόκτηση ενός «καλού, αποκεντρωμένου, σύγχρονου, αποτελεσματικού και αποκεντρωμένου κράτους, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ενός κράτους βοηθού του πολίτη και της επιχείρησης».

    Οι είκοσι μεγάλες καινοτομίες του «Καλλικράτη» είναι:

    1. Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον, εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές.

    2. Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν σήμερα περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000, ενώ τα περίπου 60.000 μέλη των διοικήσεων των Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται κατά 40.000. Επίσης, δημιουργείται το πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.

    3. Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές, δίνοντας περισσότερο ωφέλιμο χρόνο σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

    4. Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό, ενώ οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.

    5. Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

    6. Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.

    7. Τίθενται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ, για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων. Γι' αυτό καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού.

    8. Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

    9. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    10. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, που συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους.

    11. Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προϊσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

    12. Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη, ενώ σε κάθε συνενούμενο Δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.

    13. Συστήνονται παντού τοπικές και δημοτικές κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα.

    14. Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών.

    15. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (Συνήγορος) σε κάθε δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

    16. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

    17. Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα επιπλέον 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ», για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    18. Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή τα ΚΕΠ.

    19. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

    20. Για κάθε όργανο των Δήμων εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασης στο Διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή και με στόχο την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες.

    Απορρίπτει το σχέδιο η ΝΔ

    «Η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τη συναίνεση που της προσφέρεται. Αυτό το απέδειξε και σήμερα, επιλέγοντας να αγνοήσει και να περιφρονήσει την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών για το σχέδιο "Καλλικράτης"», δήλωσε ο ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, σημειώνοντας ότι «ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ».

    Ακόμη κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης για το χωροταξικό και με τους πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

    «Προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη, όχι απλώς μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του Δ.Ν.Τ», σημειώνει ο κ. Ζώης.

    [08] "Συμφέρον η σταθερότητα"

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, σε συνέντευξη στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung" πως η σταθερότητα της ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας και πως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματά της.

    Στη συνέντευξη στη σαββατιάτικη έκδοση της "Sueddeutsche Zeitung", η Μέρκελ αρνήθηκε επίσης κατηγορίες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία --και σχολιαστών εκτός της χώρας--, πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πιο ακριβό απ΄ό,τι ήταν απαραίτητο με το περιμένει τόσο πολύ προκειμένου να υποστηρίξει ένα πακέτο διάσωσης.

    Η Μέρκελ είπε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση.

    "Μιλάμε για την ευθύνη στην Ευρώπη όσον αφορά το ευρώ, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεμελίωσης της ευημερίας μας", είπε η Μέρκελ, η οποία έχει αντιμετωπίσει το σκεπτικισμό του γερμανικού κοινού, ακόμη και στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, για την υποστήριξή της στην ελληνική βοήθεια.

    "Αυτός είναι ο λόγος γιατί τώρα, όταν η σταθερότητα του ευρώ απειλείται, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας", είπε στην εφημερίδα, η οποία εκδόθηκε στο Μόναχο αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

    Η Μέρκελ είπε πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την Ελλάδα σχεδιάστηκαν με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η Γερμανία καθιστά διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για φορολογικές περικοπές.

    "Αυτό είναι εξαγωγή λάθους συμπεράσματος", είπε η Μέρκελ. "Με το πακέτο εγγυήσεών μας από ολόκληρη την ευρωζώνη για την Ελλάδα διασφαλίζουμε τώρα πως το κοινό νόμισμά παραμένει σταθερό", είπε.

    "Υπάρχουν αυστηρές οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις για αυτό", προσέθεσε. "Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστατέψουμε τα χρήματα του κόσμου".

    Η Μέρκελ είπε πως τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού στην Ευρώπη έπειτα από την οικονομική κρίση είναι αιτία ανησυχίας για πολλούς Γερμανούς πολίτες.

    "Υπάρχει η πλήρως κατανοητή ανησυχία (μεταξύ του λαού στη Γερμανία) για το ευρώ -- ιδιαίτερα εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έχουν συσσωρευθεί στην Ευρώπη διαμέσου της μάχης κατά της οικονομικής κρίσης", είπε.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της και πάλι σε τάξη στα επόμενα χρόνια και να μειώσει το χρέος", είπε.

    Η Μέρκελ απέρριψε τις επικρίσεις ότι καθυστέρησε να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Γερμανία.

    "Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά είναι εκτός θέματος", είπε. "Έλαβα αποφάσεις που θεώρησα πως ήταν σωστές από νομική και οικονομική άποψη. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος -- τα μεγάλα ελλείμματα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας".

    Είπε πως το ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο με το θέμα αυτό.

    "Θα κάνω ακριβώς το ίδιο με κάθε μελλοντική απόφαση", είπε.

    Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Το ξέρουμε όλοι: αν αποτύχει το ευρώ, τότε πολλά περισσότερα θα αποτύχουν", είπε. "Μακροπρόθεσμα, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ μόνο αν υπάρξει μία σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη", είπε.

    [09] "Κοινωνικές εκρήξεις"

    "Αυτή η πολιτική των ακραίων επιλογών στην οικονομία θα φέρει αναπόφευκτα κοινωνικές εκρήξεις" προέβλεψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια και στο φόβο των εργαζομένων για να προωθήσουν την κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι γελασμένοι και εκτίμησε ότι "θα ηττηθούν από ένα γιγάντιο μαζικό κίνημα που θα πλημμυρίσει τους δρόμους, τους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει ήδη επηρεάσει τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι κάποιες δυνάμεις επιχείρησαν να κάνουν πειραματόζωο την Ελλάδα , αλλά όπως είπε "δεν τους βγαίνει το πείραμα γιατί το πειραματόζωο αντιδρά. Και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας".

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στις κυβερνητικές θέσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστηρίζοντας ότι σήμερα "η κυβέρνηση έχει πια χάσει κάθε αξιοπιστία στον ελληνικό λαό", ωστόσο, σημείωσε "δεν πρόκειται η αριστερά να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, δηλαδή δεν πρόκειται να ανεχτούμε τη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών".

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολλοί αυτοί που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και ζητάνε ακόμα και μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλεία τους χωρίς τις ενοχλητικές αντιδράσεις από τους κοινωνικούς αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα ΜΜΕ για μια συγχορδία επιθέσεων, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας ότι "πρώτος και καλύτερος ο εκπρόσωπος της πιο κρατικοδίαιτης παραγωγικής τάξης της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο πολιτικό σύστημα που κατά τη γνώμη του δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει. Και ζήτησε μπροστά στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τους κάνουν τη χάρη να ξεμπερδεύουμε με το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, τα όρια των απολύσεων".

    "Ίσως, βέβαια - είπε ο κ. Τσίπρας - ο κ. Δασκαλόπουλος να οραματίζεται και αυτός να σώσει την χώρα με μια κυβέρνηση υπό τον εαυτό του. Ή έστω υπό τον κ. Βγενόπουλο, στον οποίο έχει πουλήσει την επιχείρησή του άλλωστε". Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η απροκάλυπτη επιθετικότητα κρύβει και τη μεγάλη αγωνία τους για τις εξελίξεις. Την αγωνία τους να ελέγξουν την αγανάκτηση, που εξαπλώνεται σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει λύσεις, όπως την επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ' ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με αναδιάρθρωση των όρων, του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων και ενδεχομένως και με διαγραφή μέρους του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

    - Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

    - Να αρθούν οι αδικίες του φορολογικού συστήματος.

    - Να καταργηθούν οι δεκάδες απαλλαγές από ΦΠΑ.

    - Να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών.

    - Να φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία.

    - Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, "να κάνουν προβοκάτσιες βάζοντας μπροστά το παιδί για τα θελήματα. Την ακροδεξιά" και πρόσθεσε ότι "τώρα τους γνωρίζουμε. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο σοφοί. Πιο προετοιμασμένοι. Δεν θα αφήσουμε να μας συκοφαντήσουν αυτοί που κάνουν εγκλήματα στο όνομα του λαού που αγωνίζεται". Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του έχει απέναντι του τους εμπρηστές δολοφόνους, έχει απέναντί του τους υπονομευτές, έχει απέναντί του τους ακροδεξιούς προβοκάτορες, αλλά δεν τους φοβάται".

    Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μαρίζα Ματίας ευρωβουλευτής του πορτογαλικού "μπλόκο της αριστεράς" και ο βουλευτής του ΚΚ Γαλλίας Ζαν Πιέρ Μπράρ.

    [10] Αιματηρά επεισόδια

    Τουλάχιστον τέσσερις ακόμα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Μπανγκόκ σήμερα Σάββατο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα νέα θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 20 νεκρούς και 141 τραυματίες τον απολογισμό των τελευταίων περίπου 24 ωρών, ενώ στο σύνολό τους, από την έναρξη της τρέχουσας φάσης των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους.

    Πυρά ακούγονταν σε συνοικίες της Μπανγκόκ όπου έχουν οχυρωθεί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και σύννεφα καπνού υψώνονταν πάνω από την πόλη.

    Ηγετικό στέλεχος των "κόκκινων πουκάμισων" δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου βρίσκονται. "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της", δήλωσε ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται --λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας του στρατού-- τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα. "Αλλά έχουμε αρκετά για να συνεχίσουμε επί μέρες και είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να βασιζόμαστε στους αδελφούς και στις αδελφές μας να μας φέρουν κι άλλες προμήθειες, λίγες κάθε φορά", πρόσθεσε.

    Ο στρατός της Ταϊλάνδης έχει αποκλείσει τους διαδηλωτές, έχει στήσει δεκάδες σημεία ελέγχου κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να τους απομακρύνει βίαια από τις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας του βουδιστικού βασιλείου, όπου έχουν στρατοπεδεύσει. Κατά κυβερνητικά στελέχη, έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να "αμυνθεί".

    Έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για τερματισμό των βιαιοτήτων

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των βιαιοτήτων στην Ταϊλάνδη.

    Ο Μπαν "παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την ταχεία άνοδο των εντάσεων και τις βίας στην Ταϊλάνδη" και εκφράζει "λύπη" για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλά θύματα αμάχους, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αναφέρει η υπηρεσία τύπου του ΓΓ σε μία ανακοίνωση.

    Ο Μπαν "καλεί τους Ταϊλανδούς διαδηλωτές και τις αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτραπούν νέες βιαιότητες και απώλειες ανθρωπίνων ζωών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Τους ενθαρρύνει ζωηρά να επιστρέψουν επειγόντως στο διάλογο προκειμένου να εξομαλύνουν την κατάσταση και να επιλύσουν ειρηνικά την κρίση".

    Ανησυχία εκφράζουν οι Η.Π.Α.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν χθες τη "βαθιά ανησυχία" τους για την κρίση στην Ταϊλάνδη, καλώντας όλα τα μέρη να ηρεμήσουν καθώς η Μπανγκόκ βουλιάζει στη βία.

    "Είμαστε βαθιά ανήσυχοι (...). Προτρέπουμε με δύναμη όσους εμπλέκονται (στην κρίση) να δείξουν μετριοπάθεια και να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

    Ο Κρόουλι προσέθεσε πως η αμερικανική πρεσβεία στην Μπανγκόκ θα παραμείνει κλειστή στο κοινό τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 May 2010 - 6:30:32 UTC