Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απάντηση στην κρίση η πράσινη ανάπτυξη"
  • [02] "Διαφορετικές απόψεις με κοινά συμπεράσματα"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Απάντηση στην κρίση η πράσινη ανάπτυξη"

    Στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στις 12:00.

    Στην αναγκαιότητα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των οικονομικών κρίσεων με νέα εργαλεία, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σταθερότητα των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λατινικής Αμερικής που διεξήχθη στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι η ατζέντα του θα μπορούσε να διευρυνθεί, αλλά ο βασικός του ρόλος θα παραμείνει και θα αφορά στην ισορροπία χρεών και ελλειμμάτων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μέρος της απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, καθώς μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο περιβάλλον, με τη δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Δηλώσεις πρωθυπουργού

    Η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των αγορών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο ίδιος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σχετικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή των Α. Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου, Ν. Σαρκοζί και Ζ.Κ. Γιούνκερ, την οποία και παρέδωσε στους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Επίσης ανέφερε ότι περιέγραψε το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα για την αναστροφή της πορείας της οικονομίας της, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια οικονομία που θα είναι βιώσιμη, μια οικονομία της ανάπτυξης και παραγωγική.

    Όπως δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, είχε αρκετές συναντήσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις του με ηγέτες χωρών μελών του G-20, όπως με τους προέδρους της Βραζιλίας, της Αργεντινής και του Μεξικού.

    Ειδικότερα με τον κ. Λούλα συμφώνησαν να αγωνιστούν από κοινού για το θέμα της ρύθμισης των αγορών, ενώ ο Bραζιλιάνος πρόεδρος προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί σύντομα τη Βραζιλία προκειμένου να συζητήσουν το θέμα αυτό.

    Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας εν συνεχεία με τους δημοσιογράφους είπε ότι το ταξίδι αυτό μάλλον θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου και θα επισκεφθεί τη Βραζιλία και με την ιδιότητά του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί το κόμμα του κ. Λούλα.

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε πολλά στερεότυπα που αναφέρονται στην Ελλάδα και εξήγησε ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός περήφανος και εργατικός, καθώς και ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και να πετύχουμε.

    Επίσης τόνισε ότι δεν αρκεί από μόνη της η αποφασιστικότητα της Ελλάδας, αλλά χρειάζεται και η παρέμβαση στις αγορές. Αλλά και πάλι, πρόσθεσε, ούτε αυτή αρκεί και γι' αυτό πρέπει η Διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί ώστε να μπουν κανόνες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη διαχείριση του περιβάλλοντος και τη λαθρομετανάστευση. Αν σ' όλα αυτά δεν κυριαρχήσει η πολιτική και αφήσουμε τις αγορές και τις δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από αυτές ελεύθερες, θα προκληθεί ρευστότητα η οποία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε κρίσεις και συγκρούσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή και είπε ότι πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν και στο πλαίσιο του G-20 και αυτή τη φορά να εφαρμοστούν. Όπως ανέφερε, το κλίμα στη σύνοδο αλλά και στις συζητήσεις που είχε ήταν θετικό, καθώς όλοι έχουν κατανοήσει τα προβλήματα ακόμα και οι Ευρωπαίοι που είναι πιο συντηρητικοί, ότι χωρίς τις ρυθμίσεις στις αγορές θα έχουμε προβλήματα.

    Στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι πολιτικοί θεσμοί στην Ευρώπη είναι πολύ πιό αργοί από τις αγορές και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Οι αγορές, πρόσθεσε, είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι οι πολίτες να υπηρετούν τις αγορές. Πρέπει να δούμε, είπε, πως επιβάλλεται η πολιτική επί των αγορών ώστε αυτές να μην αιχμαλωτίζουν την πολιτική ζωή, όπως σε ένα βαθμό έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Σε σχετική ερώτηση εξάλλου για την απόδοση πολιτικών και νομικών ευθυνών για την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη δύο εξεταστικές επιτροπές που λειτουργούν και σύντομα θα υπάρξει και μια άλλη, εννοώντας πιθανότατα αυτή για την οικονομία όπου πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές, όπως η πορεία του χρέους και των στατιστικών στοιχείων. Και αναφερόμενος στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών είπε ότι στην Ελλάδα για να ληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει προηγουμένως να προχωρήσουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

    Εμπορικές συμφωνίες

    H Eυρωπαϊκή Ενωση και έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής κατέληξαν στην πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανακοίνωσαν κατά διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, στη Μαδρίτη, αξιωματούχοι της ΕΕ και της Κεντρικής Αμερικής.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει το εξάμηνο αυτό της ΕΕ, έκανε έκκληση προς τους ηγέτες να υποστηρίξουν ένα "ποιοτικό άλμα" προς όφελος των δύο περιοχών, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕ, ο Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπει, υπογράμμισε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές "υπερδιπλασιάστηκαν από το 1990" και η ΕΕ είναι ο πρώτος επενδυτής στη Λατινική Αμερική και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της μετά τις ΗΠΑ.

    Η συμφωνία θα αποτελέσει τμήμα μίας συμφωνίας σύνδεσης, η πολιτική διάσταση της οποίας είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πρόκειται να παρουσιαστεί σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Αμερικής, μετά την σύνοδο κορυφής.

    Οι διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν τρία χρόνια, μεταξύ της ΕΕ από την μία πλευρά και της Κόστα Ρίκας, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Νικαράγουας και του Παναμά από την άλλη, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία κατά την διάρκεια της νύκτας, ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Με τη συμφωνία δεν απελευθερώνεται εντελώς το εμπόριο, καθώς διατηρούνται κάποιες ποσοστώσεις και δασμοί για προϊόντα όπως το ευρωπαϊκό γάλα σε σκόνη και το τυρί και οι μπανάνες της Κεντρικής Αμερικής.

    Η ΕΕ τη Δευτέρα συμφώνησε να επαναληφθούν οι συνομιλίες, για μία περιοχή ελεύθερου εμπορίου με 800 εκατομμύρια κατοίκους, με την Μercosur, η οποία περιλαμβάνει την Βραζιλία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

    Στις συνομιλίες αντιτάχθηκε η Γαλλία και πάνω από δέκα άλλες χώρες της ΕΕ που φοβούνται ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Λατινική Αμερική θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους ευρωπαίους αγρότες.

    Ο πρόεδρος του Περού Αλαν Γκαρσία εξέφρασε την "αλληλεγγύη"του προς την Ελλάδα και την Ισπανία "που έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες περιστάσεις σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη".

    Εμπορικές συμφωνίες με το Περού και την Κολομβία πρόκειται να υπογραφούν κατά τη σύνοδο κορυφής.

    Η "πολύ σημαντική"συμφωνία με την Κεντρική Αμερική θα "ανοίξει τον δρόμο σε νέες επενδύσεις", δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Κόστα Ρίκας Γκλόρια Αμπραχαμ. Οπως επισήμανε, τα τρία τέταρτα των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Αμερικής αποτελούνται από αγροτικά προϊόντα .

    Διμερείς συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί μεταξύ αρκετών ηγετών, συμπεριλαμβανομένης αυτής μεταξύ των προέδρων της Βραζιλίας και της Γαλλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Νικολά Σαρκοζί.

    Μεταξύ των ηγετών που απουσίασαν από την σύνοδο ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

    [02] "Διαφορετικές απόψεις με κοινά συμπεράσματα"

    Στο πλαίσιο των επαφών του με την Αριστερά, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε την Τρίτη με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν για περίπου μία ώρα και αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η πολιτική είναι η τέχνη της συνεννόησης και σε ώρες κρίσης η συνεννόηση είναι πολιτική αρετή.

    "Ακόμα και αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε ή να αποξενωθούμε", δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έδωσε και τις ευχές του στον κ. Τσίπρα για τη γέννηση του γιου του.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ευχαρίστησε για τις ευχές τον κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι ήταν μια συνάντηση πολιτικού πολιτισμού και πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή κοινός τόπος, αυτές οι διμερείς συναντήσεις είναι σημαντικές. Τόνισε επίσης ότι δεν σημαίνει πως αυτές οι συναντήσεις υποκαθιστούν θεσμικές διαδικασίες, όπως το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    "Κανείς δεν μπορεί να αξιοποιεί θεσμικές συναντήσεις για να υπηρετήσει επικοινωνιακούς σκοπούς", συνέχισε.

    "Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τα μέτρα και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ και ότι πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο και σε πιθανή χρεοκοπία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως "έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά κοινά συμπεράσματα".

    Συμπλήρωσε πως έγινε συζήτηση για την απαξίωση της πολιτικής ζωής και "επαναλάβαμε τις προτάσεις μας κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το συνέδριο του ΣΥΝ θα γίνει στις 6-7 Ιουνίου, ενώ ερωτηθείς αν θα είναι και ο κ. Κουβέλης είπε πως "όλοι μαζί θα είμαστε".

    "Δεν εξαιρείται κανένας. Όλοι θα περάσουν από τη διαδικασία", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση αν εξαιρείται ο Κώστας Καραμανλής από τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω επιτροπής που ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της ΝΔ για τις υποψηφιότητες βουλευτών του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Επίσης είπε ότι γίνεται διαρκής αναζήτηση νέων υποψηφίων και διαρκής αξιολόγηση των πάντων και ότι υπάρχει και το καταστατικό σύμφωνα με το οποίο μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο αρχηγός.

    Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ρωτήθηκαν για την παραίτηση της κας Α. Γκερέκου. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει, όπως είπε, τις μεγάλες ευθύνες του.

    "Ήταν καθυστερημένη η απόφαση του πρωθυπουργού", συμπλήρωσε, ενώ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως την ώρα της μεγάλης κρίσης ζητήματα με εστίες διαφθοράς πρέπει να αντιμετωπίζονται ουσιαστικά. "Με τομές να διορθώσουμε το σύστημα και όχι τα συμπτώματα", πρόσθεσε.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

    Διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών

    Διεθνές συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με θέμα "Ο Κόσμος και η Ελλάδα το 2030". Ομιλίες Θ. Πάγκαλου, Π. Ρουμελιώτη, Σπ. Κουβέλη, Γ. Αρσένη-09:30:00

    Συνεδρίαση ΔΣ ΕΝΑΕ-10:00:00

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έκθεση "Μια πόλη που λέγεται Ισπανία - Σύγχρονη ισπανική αρχιτεκτονική" οργανώνουν η Εθνική Πινακοθήκη και ο Ισπανικός Κρατικός Οργανισμός για την Πολιτιστική Δράση στο Εξωτερικό-11:30:00

    Ο Π/Θ Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα μιλήσει στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο-12:00:00

    Έκτακτη γενική συνέλευση των εκπροσώπων των Τοπικών Ενώσεων στην ΚΕΔΚΕ με θέμα το νομοσχέδιο για το "Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ". Οι εργασίες της συνέλευσης θα ξεκινήσουν με ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις των επικεφαλής των αυτοδιοικητικών παρατάξεων και στη συνέχεια με μυστική ψηφοφορία θα ληφθεί σχετική απόφαση-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Θερβάντες, το οποίο θα εγκαινιάσει το απόγευμα η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση που οργανώνεται για την 62η επέτειο της παλαιστινιακής Νάκμπα-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών για τις δημοπρατήσεις νέων έργων-13:00:00

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Cosco Captain Wei Jiafu-14:00:00

    Διάλεξη με θέμα "Οι εννιά ζωές της Αλ Κάιντα" θα δώσει ο Jean-Pierre Filiu, διπλωμάτης, πανεπιστημιακός και ειδικός για το Ισλάμ - Την εκδήλωση οργανώνουν το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών-19:30:00

    Θεσσαλονίκη

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 43ο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, διοργανώνεται την Τετάρτη 19 Μαΐου στις 11.00 το πρωί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ( πλατεία Αριστοτέλους 4)-11:00:00

    Η Οργανωτική Επιτροπή του Thessaloniki Urban Festival διοργανώνει Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ, στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ-12:00:00

    Νομαρχία Θεσσαλονίκης- Συνέντευξη Τύπου- λαϊκές αγορές: έκπτωση σε ανέργους και σε πολυτέκνους-12:00:00

    Συνέντευξη Τύπου- Αποτελέσματα της 3ης έρευνας- δημοσκόπησης για το βιβλίου -13:00:00

    Εκδήλωση με θέμα:" Μετά την ιθαγένεια: Οι προκλήσεις της ένταξης των μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα"-18:00:00

    Κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στις 19.30 με ομιλητές βουλευτές του Σουηδικού Κοινοβουλίου-19:30:00

    Αθλητική ατζέντα

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, Ημιτελική Φάση, 2οι Αγώνες)

    17:00 Μαρούσι-Ολυμπιακός

    Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (πλέι οφ, 6η ημέρα)

    A.E.K. - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 21:15 NOVA

    ΑΡΗΣ - Π.Α.Ο.Κ. 21:15 ΣΚΑΪ

    Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική: Κλήρωση πλέι οφ & πλέι άουτ

    Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (17η ημέρα):

    14.00 Εθνικός-Κέρκυρα

    15.00 Καλαμάκι-ΟΥΚ Βόλου

    15.00 Ηλυσιακός-ΝΟ Σύρου

    17.30 ΟΦΗ-Ηρακλής

    19.00 Γλυφάδα-Περιστέρι

    20.30 ΝΟΒΑ-Τρίτων Αμαρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 4:30:20 UTC