Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"
  • [02] "Το ευρώ κινδυνεύει"
  • [03] "Ψηφιακή επανάσταση"

  • [01] Ανάληψη ευθύνης από τους "Πυρήνες"

    Η οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς - αντάρτικη ομάδα τερροριστών" αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο ισχυρότατες εκρήξεις στις φυλακές Κορυδαλλού το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή το μεσημέρι, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο Athens Indymedia.org

    Στην ανακοίνωση η οργάνωση κάνει δριμύτατη κριτική στη δικαιοσύνη και στο σωφρονιστικό σύστημα, ενώ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους κατηγορούμενους για συμμετοχή στον επαναστατικό αγώνα και σε όλους τους αναρχικούς που κρατούνται στις φυλακές. Καλεί τους αντιεξουσιαστές σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από το Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Συμεών Σεϊσίδης ο οποίος συνελήφθη τραυματισμένος από σφαίρα αστυνομικού στην περιοχή του Κεραμικού πριν από λίγο καιρό.

    Η προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης συνοδεύεται και από δεύτερο κείμενο το οποίο αναφέρεται στο τραγικό περιστατικό με τον εμπρησμό της τράπεζας "Μαρφίν" όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι. Μεταξύ άλλων ο συντάκτης του κειμένου υποστηρίζει ότι "πάνω στα γεγονότα της 5ης Μάη στήθηκε μια αισχρή τυμβωρυχία και ένα ισχυρό εμπόριο συναισθημάτων για τα συμφέροντα του συστήματος" ενώ παράλληλα παραδέχεται ότι οι 3 υπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους χωρίς να αποτελούν στόχο, "εξαιτίας μιας επαναστατικής πρακτικής", ενώ κάνει και αναφορά και σε δικές τους ατέλειες, κενά και λάθη, καθώς και απροσεξίες.

    [02] "Το ευρώ κινδυνεύει"

    "Το ευρώ κινδυνεύει", δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι "αν δεν προστατευτούμε από αυτόν τον κίνδυνο, οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες και οι συνέπειες πέραν της Ευρώπης θα είναι ανυπολόγιστες".

    "Θα το συνοψίσω στον πυρήνα του θέματος: Το ευρώ είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία, μαζί με την κοινή αγορά -επίσης και για τη Γερμανία. Το ευρώ κινδυνεύει", τόνισε.

    "Αν αποτύχει το ευρώ, αποτυγχάνει η Ευρώπη", σημείωσε κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) κατά την οποία υπερασπίστηκε το τεράστιο πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο η Γερμανία θα συμβάλει με τη μεγαλύτερη βοήθεια, έως 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το ευρώ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν μια "υπαρξιακή δοκιμασία", προσέθεσε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι "αυτή δεν συνίσταται σε τίποτα λιγότερο από την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού ιδεώδους".

    Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να επιταχύνει την επίβλεψη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να εισαγάγει έναν νέο φόρο σε αυτές, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να ενεργήσει μόνο του για την απαγόρευση δραστηριοτήτων, όπως αυτές στις οποίες μερικοί ηγέτες επιρρίπτουν την ευθύνη για το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης στην ευρωζώνη.

    Στην ομιλία αυτή, την οποία εκφώνησε μετά την απαγόρευση από τη Γερμανία από τα μεσάνυχτα της Τρίτης των "ακάλυπτων" ανοιχτών πωλήσεων ομολόγων που εκδίδονται από κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης, η Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αγορές δεν θα μπορούν να εκβιάζουν πλέον τα κράτη και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει τον δικό της φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών αν η Ομάδα των 20 (G20) αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία τον Ιούνιο.

    "Θέλω η Ευρώπη να δεσμευτεί ότι θα υιοθετήσει μια νέα κουλτούρα σταθερότητας", προσέθεσε επίσης και σε αυτό μπορεί να έχει για παράδειγμα τη Γερμανία, είπε. "Η κουλτούρα μας για σταθερότητα έχει ήδη δείξει τα αποτελέσματά της".

    "Οι κανόνες δεν θα πρέπει να προσανατολίζονται προς τους πιο αδύναμους, αλλά προς τους πιο ισχυρούς", προσέθεσε και κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

    Αυτή έχει χρέος που αντιπροσωπεύει περίπου το 73% του ΑΕΠ της, ενώ οι ευρωπαϊκές συνθήκες ορίζουν ως όριο το 60% του ΑΕΠ. Ωστόσο σε σχέση με την Ελλάδα (115%) και την Ιταλία (116%) βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο.

    Και κυρίως "εμείς υιοθετήσαμε στο Σύνταγμά μας ένα μέγιστο όριο για το χρέος", σημείωσε επίσης, αναφερόμενη σε ένα μέτρο που η Γερμανία θα ήθελε να δει να επεκτείνεται και στους εταίρους της.

    Αν τώρα οι παραβαίνοντες τους όρους της ΕΕ επιμένουν να "ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους", η Μέρκελ δεν έδειξε να στερείται ιδεών για την τιμωρία τους: μπλοκάρισμα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στη χειρότερη περίπτωση, υπαγωγή σε διαδικασία πτώχευσης, βάσει μιας διαδικασίας που θα τους επιβληθεί.

    Απαιτείται συντονισμός

    Υπέρ του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει προσωρινά τις "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας επι κρατικών ομολόγων (CDS) ή τα ομόλογα κρατών μελών της Ευρωζώνης.

    Χαρακτηρίζοντας "κατανοητές" τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αγορές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε ότι "τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εαν ήσαν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    "Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη (σ.σ. της Ε.Ε.) να συνεργασθούν ώστε να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό καθεστώς που δεν θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογών μεταξύ νομοθετικών πλαισίων (σ.σ.από χώρα σε χώρα) και κατακερματισμού του εσωτερικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς", υπογράμμισε ο Μπαρνιέ.

    Ο Επίτροπος σημείωσε ότι "θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ΕΚΟΦΙΝ) αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλες".

    Η αρμόδια γερμανική Αρχή επι θεμάτων χρηματοοικονομικών αγορών (Bafin) ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγόρευση ορισμένων ανοικτών πωλήσεων , από τα μεσάνυκτα έως τις 31 Μαρτίου του 2011.

    Οι ανοικτές πωλήσεις αφορούν στην πώληση τίτλων, εν προκειμένω ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης, δίχως την προηγούμενη κατοχή των υποκείμενων τίτλων, με την προσδοκία επαναγοράς τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

    Οι πωλήσεις του είδους αυτού μεγεθύνουν τις πτωτικές τάσεις της αγοράς και έχουν πρόσκαιρα απαγορευτεί σε σειρά διεθνών αγορών, στην διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

    Πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές

    Αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και εντάσεις στην Ε.Ε. προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων και μετοχών των μεγάλων τραπεζών από επενδυτές, οι οποίοι δεν κατέχουν τους σχετικούς τίτλους. Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μονομερώς - χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 2,81%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης dax30 σημείωσε απώλειες 2,72%, ενώ στο Παρίσι ο cac40 έκλεισε με πτώση 2,92%.

    Στην Αθήνα, σε θετικό έδαφος έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι τιμές των μετοχών κατάφεραν να καλύψουν τις μεγάλες αρχικές απώλειες οι οποίες ξεπερνούσαν το 4%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.636,48 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,44 %.

    Τη διαφωνία της με την απόφαση της Γερμανίας εξέφρασε και η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση του short selling μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ρευστότητας στις αγορές ομολόγων των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα και για το λόγο αυτό θα ήταν σκόπιμο, όπως είπε, να ζητηθεί η άποψη των αντίστοιχων Κυβερνήσεων. Αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ τήρησε αποστάσεις από τη γερμανική απόφαση, σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν ήταν συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Το Παρίσι προσφέρει εγγύηση 111 δισ. ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης

    Η Γαλλία θα προσφέρει μια εγγύηση 111 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νέο ταμείο βοήθειας της ευρωζώνης, που αποσκοπεί στο να εξαλείψει οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, και διαβεβαιώνει ότι η προσπάθεια αυτή δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο έλλειμμά της το οποίο έχει φτάσει ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Μπαρουάν, παρουσίασαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο νόμου για την οικονομική ανόρθωση που περιλαμβάνει αυτήν την εγγύηση στον προϋπολογισμό του 2010.

    Η Γαλλία, η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, θα είναι επομένως μία από τις κύριες χώρες που συμβάλουν στο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, ακριβώς μετά τη Γερμανία.

    Η γαλλική υποστήριξη, η οποία αρχικά υπολογιζόταν από την Λαγκάρντ σε 88 δισεκατομμύρια ευρώ, θα είναι τελικά πιο μεγάλη.

    Ωστόσο, καθώς πρόκειται για εγγύηση, το ποσό αυτό δεν θα προκαλέσει μια αύξηση του δημοσίου χρέους της Γαλλίας.

    Το γαλλικό δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία το 8% του ΑΕΠ. Το Παρίσι έχει δεσμευτεί να το μειώσει ως το 2013 στο 3% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται από την ΕΕ.

    Φόρος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές

    Ο υπουργός των Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόϊμπλε με σημερινές του δηλώσεις έκρινε ότι, εάν δεν υπάρξει ένας διεθνής συντονισμός στο συγκεκριμένο θέμα, ή εάν το Λονδίνο δεν συμφωνήσει, τότε το Βερολίνο θα επιδιώξει όπως ο φόρος, που επιθυμεί να ισχύσει εφεξής για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, να ισχύσει μόνον στην ευρωζώνη.

    Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο θα θέσει το ζήτημα του φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και στην προσεχή σύνοδο της Ομάδας των 20 πλουσιότερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων κρατών του πλανήτη, στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά.

    Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι τα έσοδα παρόμοιου φόρου θα είναι "εκατοντάδες δισ.ευρώ" (...) "στην υπηρεσία ισχυροποίησης της ευρωζώνης". Αποσαφήνισε ότι εάν όλοι αρνηθούν κάτι τέτοιο, τελικά ο προτεινόμενος φόρος θα είναι αποκλειστικά γερμανικός. Πάντως, υπέρ της γερμανικής πρότασης, με ελαφριά παραλλαγή, έχει ταχθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Ντουράο Μπαρόζο, με μία πρόσφατη επιστολή του προς τις κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] "Ψηφιακή επανάσταση"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως θέτει σε εφαρμογή μία ενιαία ψηφιακή αγορά και ευελπιστεί πως μέχρι το 2013 όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής πιστότητας Ίντερνετ.

    «Η ψηφιακή επανάσταση οφείλει εν πρώτοις να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη», τόνισε η αρμόδια για την ψηφιακή στρατηγική Επίτροπος Νίλι Κρές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Όσον αφορά την εκπεφρασμένη ευχή των μέσων τηλεπικοινωνίας προς την Κομισιόν για τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς των σχετικών υπηρεσιών, εντός της οποίας οι τιμές των κλήσεων από τη χώρα διαμονής και εκτός αυτής θα είναι μηδενικές», η κυρία Κρες έκανε έκκληση για λίγη «υπομονή» ακόμη.

    Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει πως όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο μεγάλων ταχυτήτων Ίντερνετ έως το 2013 και σε ακόμη πολύ μεγαλύτερη πιστότητα έως το 2020.

    Σήμερα, μόνον το 1% των Ευρωπαίων έχουν σύνδεση σε υψηλής ταχύτητας Ίντερνετ μέσω οπτικών ινών, έναντι 12% των Ιαπώνων και 15% των Νοτιοκορεατών. Επίσης μολονότι οι μισοί από τα 500 εκατ. Ευρωπαίων χρησιμοποιούν καθημερινά το Ίντερνετ, το 30% των πολιτών της ΕΕ δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο. Στόχος της Κομισιόν είναι έως το 2015 να έχει μειωθεί στο 15% των πολιτών της ΕΕ το ποσοστό όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει το Ίντερνετ στη ζωή τους.

    «Στις ημέρες μας έχουμε ανάγκη από ένα Ιντερνέτ υψηλών ταχυτήτων ώστε να γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη η οικονομία μας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να υπάρξει ευημερία και να εξασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες που επιθυμούν», υπογράμμισε η ίδια.

    Η Κομισιόν θα εξετάσει τις πιθανότητες να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις στον τομέα του Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας χάρις στην αύξηση των σχετικών πιστώσεων και θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τους επενδυτές να στραφούν στην αγορά οπτικών ινών.

    Επίσης το σχέδιο προβλέπει την ρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ασφάλεια του διαδικτυακού εμπορίου, ώστε να επιτευχθεί ότι το 50% του πληθυσμού να αγοράζει διαδικτυακά από το Ίντερνετ έως το 2015, και το 20% αυτών των αγορών να γίνεται διασυνοριακά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 18:30:23 UTC