Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Cosco: Επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα
  • [03] Ένταση στην Κορέα
  • [04] Νίκη του Ομπάμα
  • [05] Πιο κοντά στην τεχνητή ζωή

  • [01] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση

    Την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται να αντιπροτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στις «σκληρές» προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα η Γερμανία για τη στήριξη του ευρώ. Αυτό ανέφεραν σήμερα διπλωματικές πηγές, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της «Ομάδας Δράσης» που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Στην Ομάδα Δράσης συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωποι από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Όλι Ρεν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΕ, Χ. Β. Ρόμπει, «μία από τις πιο προωθημένες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος». Ο ίδιος εκπρόσωπος, ωστόσο, σημείωσε ότι αρκετές χώρες διαφωνούν με την ιδέα αυτή, ανάμεσά τους και η Γερμανία, η οποία κατβ επανάληψη έχει ταχθεί κατά της κοινής διαχείρισης δημόσιων χρεών.

    Η συζήτηση περί κοινής εγγύησης χρεών ξεκίνησε στο τέλος του 2008, με τη μορφή «ευρωομολόγων», κρατικών τίτλων δηλαδή που θα εκδίδουν από κοινού τα κράτη μέλη, για να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ΕΕ, είχε απορρίψει εξαρχής την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων.

    Εξάλλου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει από το 2011 οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης να λαμβάνουν την έγκριση των Βρυξελλών, πριν ακόμα ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, η Γερμανία προτείνει ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις για τις χώρες που εμφανίζουν συστηματικά υπερβολικά ελλείμματα. Οι κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία ξεκινούν από την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών, για ένα χρόνο και φτάνουν μέχρι την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πρόταση, την οποία αρκετοί ερμηνεύουν ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

    Οι γερμανικές προτάσεις έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου «ακραίες», υπό την έννοια ότι για να υιοθετηθούν απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

    Από την πλευρά της η Γαλλία θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η Γαλλία δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει την πώληση κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων. Γιβ αυτούς τους λόγους, άλλωστε, οικονομικοί αναλυτές και διπλωμάτες κάνουν λόγο για νέα περίοδο τριβής στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας.

    Γερμανία: Εγκρίθηκε το σχέδιο βοήθειας

    Η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, ενέκρινε σήμερα το νόμο που επιτρέπει στη Γερμανία να συμβάλει στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία του ευρώ.

    Η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια, συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη θέση. Νωρίτερα το νομοσχέδιο είχε υιοθετηθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή, και τώρα θα το υπογράψει ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ για να γίνει νόμος.

    Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Oι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και των διαφωνιών στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

    Στο Τόκιο ο δείκτης Νικκέι έκλεισε με απώλειες 2,45%, στις 9.784 μονάδες "Αν ο δείκτης Νικκέι στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρήσει στις 9.500 μονάδες, θα σημάνει συναγερμός για μια ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση" εκτιμά ο Καζουχίρο Τακαχάσι.

    Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε σήμερα κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 6 Μαϊου.

    Στην Ευρώπη, όπου χθες κατέγραψαν μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια, οι μεγάλες αγορές σήμερα καταγράφουν μικτές τάσεις, με απώλειες ή κέρδη σε οριακό επίπεδο.

    Aνοδικά, πάντως, κινήθηκε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,2560 δολ. από το επίπεδο των 1,2487 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2497 δολάρια.

    Στην Αθήνα, με άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομαδας, η οποία χαρακτηρίσθηκε από υψηλή μεταβλητότητα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.595,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,81%.

    [02] Cosco: Επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα

    Την ικανοποίησή του από τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης κατά την τριήμερη παρουσία του στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco Γουέι Ζιαφού, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    O κ. Zιαφού ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο που έχει αναλάβει η εταιρεία την προβλήτα 2 στο λιμάνι του Πειραιά η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 43%.

    Σύμφωνα με τον κ. Ζιαφού ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το γεγονός και ο πρόεδρος της Cosco του υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία.

    Eπιπλέον, ο κ. Ζιαφού είπε ότι αυτές τις μέρες δέχεται αρκετές προτάσεις για επενδυτικά σχέδια, μεταξύ των οποίων στον τομέα του λιμανιού, του σιδηροδρόμου και του αεροδρομίου και επεσήμανε ότι κάποια από αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και κάποια όχι. "Xρειαζόμαστε βοήθεια από την πλευρά σας για να φέρουμε κάποια project στην Κίνα", είπε ο κ. Ζιαφού και ανέφερε ότι θα τα μεταφέρει την πλευρά της Κίνας.

    Πρόσθεσε δε ότι τα όποια σχέδια πρέπει να ακολουθούνται από τις απαραίτητες μελέτες με κοινό στόχο την αμοιβαία ωφέλεια (win-win situation).

    Κάθε χώρα κατά την περίοδο ανάταξής της συναντά εμπόδια, αλλά ο ηγέτης και ο λαός βρίσκονται στην ίδια βάρκα, ανέφερε ο κ. Ζιαφού και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει γρήγορα τις δυσκολίες.

    Kληθείς να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosco είπε ότι υπάρχει λαμπρό μέλλον για αυτούς και αναφέρθηκε στην αύξηση της παραγωγικότητας της προβλήτα 2 μέσα στους 4 πρώτους μήνες του έτους.

    Eίπε ακόμα ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει περίπου 300 ντόπιους εργαζόμενους και τόνισε ότι δεν θα φέρει εργαζόμενους από την Κίνα.

    Eξάλλου, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο διευθύνων σύμβουλος της Piraeus Container Terminal S.A., Li Keqiang.

    Επαφές των αντιπροσωπειών της Cosco Group ΟΛΠ ΑΕ

    Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών της Cosco Group, υπό το capt. Wei Jiafu και του ΟΛΠ ΑΕ, υπό τον κ. Γιώργο Ανωμερίτη.

    Σημειώνεται ότι η Cosco Group ανακοίνωσε επίσημα ότι ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της στον Πειραιά θα αποτελέσει την κύρια πύλη της Cosco για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις γύρω περιοχές, στον οποίο θα έχουν άμεση αναφορά, πλην της Cosco και οι όμιλοι της Άπω Ανατολής: K-Line (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και Hanjin (Κορέα). Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων της Cosco θα εργάζεται μόνο με Έλληνες τεχνικούς και λιμενεργάτες, ο δε αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει σε 650. Και οι δύο πλευρές (ΟΛΠ και Cosco), οι οποίες θα συλλειτουργούν στους προβλήτες Ι και ΙΙ, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια καλής συνεργασίας, σύμφωνα με τις πολιτικές προώθησης πωλήσεων μιας εκάστης.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ενδιαφέρον των δύο πλευρών, πέραν από την εξέταση των θεμάτων του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ ΑΕ, επικεντρώθηκε σε δύο, κυρίως, μείζονα θέματα.

    Η πρώτη αφορά τη συνεργασία της "Cosco Logistics Co." και της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής του ΟΛΠ ΑΕ, "Εταιρία Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαχείρισης Εμπορευμάτων ΑΕ" (Logistics ΟΛΠ ΑΕ), καθώς και τη συνεξέταση της συνεργασίας τους για το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους και μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης παραχώρησης θα συνεχίσουν τις αναγκαίες διαδικασίες διερεύνησης της συμμέτοχής τους στο έργο.

    Η δεύτερη αφορούσε τη συνεργασία της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ ΑΕ, "Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ" (ΝΑΥΣΟΛΠ) με τις εταιρίες της Cosco "Ship-Trade Co." και "Shipyard Group Cosco", για θέματα τεχνικής συνεργασίας, επισκευής και συντήρησης πλοίων στην Ελλάδα, καθώς και για την παράδοση δεξαμενής, τύπου Panamax, στη ΝΕΖ.

    Για τα υπόλοιπα έργα, οι δύο πλευρές θα έχουν σειρά νέων συναντήσεων για κάθε έργο εξειδικευμένα, μέσω των θυγατρικών εταιριών της Cosco.

    Ο capt. Wei εξέφρασε τη δέσμευση ότι όλες οι επενδύσεις της Cosco θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, όσον αφορά τον Πειραιά (προβλήτες ΙΙ και III), σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, και ότι προσβλέπει στην άριστη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση των κοινών τους στόχων.

    Συνάντηση Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Cosco

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco, Captain Wei Jiafu, είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, στα γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλλης. Ο κ. Σαμαράς καλοσώρισε τον πρόεδρο της Κινεζικης εταιρίας, επισημαίνοντας πως καλοσωρίζει και τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την αλλαγή στάσης όσων κάποτε «αμφισβήτησαν την ανάγκη αυτής της επένδυσης και που σήμερα, ευτυχώς, και εκείνοι θεωρούν αναγκαία».

    «Εμείς στη Νέα Δημοκρατία πάντοτε, με συνέπεια, είπαμε ότι τέτοιες επενδύσεις είναι, όχι μόνον πολυσήμαντες ενόψει μάλιστα των δύσκολων οικονομικών καταστάσεων που περνάμε, αλλά τις θεωρήσαμε και πολύ σημαντικές, για το γεγονός ότι δείχνουν ακριβώς την εμβέλεια, το εκτόπισμα, το βάθος της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της COSCO ευχαρίστησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί -όπως είπε- «είναι το κόμμα που έφερε την κινεζική εταιρία στην Ελλάδα», ενώ ευχαρίστησε και τον φίλο του -όπως είπε- Κώστα Καραμανλή. «Δεν ξεχνώ την ιστορία και τη στήριξη της κυβερνησης της ΝΔ στην επένδυση της εταιρίας», επισήμανε ο Captain Wei Jiafu.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ββ Αθηνών, Π. Παναγιωτόπουλος, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ναυτιλίας, βουλευτής Λασιθίου, Ιω. Πλακιωτάκης, και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Αρβανιτόπουλος.

    [03] Ένταση στην Κορέα

    Ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι η Σεούλ "θα κάνει την Βόρεια Κορέα να πληρώσει" τον τορπιλισμό της νοτιοκορεατικής κορβέτας Cheonan, με 46 νεκρούς, ενώ ενισχύονται οι διεθνείς πιέσεις επί του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

    Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία επισκέπτεται το Τόκιο, δήλωσε σήμερα ότι η Βόρεια Κορέα "πρέπει να εγκαταλείψει την προκλητική της στάση".

    "Η Βόρεια Κορέα ξεπέρασε τα όρια και για μια τέτοια πράξη θα την κάνουμε να πληρώσει", είχε δηλώσει προηγουμένως ο νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Κιμ Τάε-Γιούνγκ, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων περιλαμβάνεται η επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ χαρακτήρισε το ναυάγιο "στρατιωτική πρόκληση που συνιστά παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, της συνθήκης εκεχειρίας του Πολέμου της Βόρειας Κορέας και της διακορεατικής συμφωνίας πλαισίου του 1991".

    Ωστόσο, φαίνεται ότι η Σεούλ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης, από το φόβο γενικευμένης σύρραξης. "Το περιστατικό αυτό είναι τόσο σοβαρό που πρέπει να είναι είμαστε πολύ συνετοί ως προς τον τρόπο διαχείρισής του", είπε ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

    Η διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών στη Νότια Κορέα, που ελέγχεται από την Ουάσινγκτον, δήλωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει επί τόπου "μια ειδική ομάδα έρευνας" για να εξετάσει τα αποτελέσματα της διεθνούς, υπό τη Σεούλ, έρευνας και "να προσδιορίσει τον βαθμό παραβίασης της εκεχειρίας (του 1953)".

    Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο ναυάγιο της κορβέτας και κατηγόρησε τη Σεούλ για "κατασκευή" αποδεικτικών στοιχείων δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται πλέον "στα πρόθυρα του πολέμου".

    Ανώτατος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η επίθεση εναντίον της κορβέτας αποτελεί πράξη εκδίκησης που συνδέεται με ένα επεισόδιο στα θαλάσσια σύνορα των δύο Κορεών, κατά τη διάρκεια του οποίου βορειοκορεατικό περιπολικό σκάφος τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Στόχος του τορπιλισμού ήταν "η αποκατάσταση της τιμής του στρατού και η ανύψωση του ηθικού του", δήλωσε ο στρατηγός Χουάνγκ Γουόν-Ντονγκ, διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών αμύνης της Νότιας Κορέας.

    Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε χθες ότι η βορειοκορεατική επίθεση "θα έχει αναμφίβολα συνέπειες", διευκρινίζοντας ότι η αμερικανική δύναμη 28.000 ανδρών που βρίσκεται στη Νότια Κορέα δεν έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

    Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία, αρχίζοντας από την Ιαπωνία, θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Κίνα και τη Νότια Κορέα και θα έχει στο Πεκίνο συνομιλίες για το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας.

    Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε χθες ότι έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας μπήκε στα χωριά ύδατα της Νότιας Κορέας και τορπίλισε την κορβέτα, τον περασμένο Μάρτιο.

    Η Σεούλ είχε πάντως καταστήσει σαφές ότι δεν έχει σχέδια για στρατιωτική επίθεση αντιποίνων, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες που θα είχε μία πολεμική αναμέτρηση για την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

    Αντι της στρατιωτικής απάντησης, η Νότια Κορέα δείχνει διάθεση να ασκήσει πιέσεις στη διεθνή κοινότητα για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα, κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είναι πιθανόν να υποστηρίξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή συμπληρωματικών κυρώσεων, αλλά κύριο μελημά της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή. Χθες, το Πεκίνο απηύθυνε προς όλες τις πλευρές έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

    [04] Νίκη του Ομπάμα

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες το βράδυ τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ από τη δεκαετία του '30, που αποτελούσε νομοθετική προτεραιότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι γερουσιαστές υιοθέτησαν με 59 ψήφους υπέρ και 39 κατά το νομοσχέδιο, λίγες ώρες μετά την πρώτη ψηφοφορία που έθεσε τέλος στις συζητήσεις επί του νομοσχεδίου.

    Η Γερουσία πρέπει τώρα να προσαρμόσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν το κείμενο διαβιβασθεί στον Λευκό Οίκο για να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.

    "Δεν θα είναι πλέον δυνατόν να στοιχηματίζουν με τα χρήματα των ανθρώπων", δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. "Οταν αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επικυρωθεί, το ροντέο στη Γουόλ Στριτ θα έχει τελειώσει".

    Ο Χάρι Ρέιντ επαίνεσε επίσης τους τέσσερις "θαρραλέους" ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Δύο δημοκρατικοί , ο οποίοι ήθελαν να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες επί των δικών τους τροπολογιών, έδωσαν, ωστόσο, αρνητική ψήφο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες μετά την πρώτη ψηφοφορία της ολοκλήρωσης των συζητήσεων εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι προσπάθειες των "ορδών των λόμπι" της Γουόλ Στριτ δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου.

    Εάν τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου , η ψηφοφορία σημαδεύθηκε από τη διατύπωση οξείας κριτικής εκ μέρους της υπόλοιπης αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου. "Αυτό το νομοσχέδιο απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, διότι θέτει ένα ρυθμιστικό φορτίο στις επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι ενώπιον της Γερουσίας δηλώνοντας ότι "οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο".

    Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του φθινοπώρου 2008, προβλέπει κυρίως την δημιουργία ενός οργανισμού προστασίας του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της Fed. Εμποδίζει επίσης τη διάσωση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων με χρήματα των φορολογουμένων.

    Προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, τα οποία θα διατίθενται πλέον μόνο μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι μέσω ιδιωτικών συμφωνιών. Και απαγορεύει στις τράπεζες να θέτουν σε κυκλοφορία, ένα είδος παραγώγων, τα swaps.

    Το τελευταίο αυτό μέτρο θεωρείται δρακόντειο, δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική συναίνεση και είναι πιθανόν να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων οι γερουσιαστές εξέτασαν περί τις 60 τροπολογίες. Δεκάδες άλλα μέτρα που είχαν προταθεί αποκλείσθηκαν.

    Μεταξύ των ρυθμίσεων που εγκρίθηκαν είναι ένα κείμενο που έχει ως στόχο να ωθήσει τη Fed σε μεγαλύτερη διαφάνεια, μέσω μιας πλήρους επιθεώρησης που θα πραγματοποιηθεί από το ελεγκτικό συνέδριο των ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους.

    Αλλη τροπολογία δίνει στον αμερικανό εκπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε επιχειρήσεις "διάσωσης ξένων χωρών" με επιβάρυνση του αμερικανού φορολογουμένου μέσω δανείων του ΔΝΤ, εάν θεωρείται πιθανόν ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.

    Άλλο μέτρο προβλέπει τη διευκόλυνση του έργου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, θεματοφύλακα της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού, ώστε να ενισχυθεί η προστασία του καταναλωτή.

    Αλλο κείμενο έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη πλαισίωση των οίκων αξιολόγησης δημιουργώντας μια μεταβατική οντότητα ανάμεσα στους ίδιους και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που αξιολογούν.

    [05] Πιο κοντά στην τεχνητή ζωή

    Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πολλά χρόνια ερευνών, κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να δημιουργήσουν ένα συνθετικό ζωντανό κύτταρο, ένα σημαντικό επιστημονικό ορόσημο που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή ζωή.

    Οι ερευνητές, υπό τον δρα Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει και στην ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, ενώ το 2003 είχε δημιουργήσει τον πρώτο συνθετικό ιό, ανέπτυξαν τεχνητά το γενετικό "λογισμικό" (γονιδίωμα) ενός βακτηρίου και στη συνέχεια το εισήγαγαν σε ένα κύτταρο. Δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρόβιο με συνθετικό DNA, που δεν αποτελεί ακόμα μια πλήρως τεχνητή ζωή, αλλά ανοίγει το δρόμο γι' αυτήν στο μέλλον.

    "Πρόκειται για το πρώτο αυτό-αναπαραγόμενο είδος στον πλανήτη μας, του οποίου ο πατέρας είναι ένας κομπιούτερ", δήλωσε ο Βέντερ. Το επίτευγμα των ερευνητών του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, χαιρετίστηκε σαν σημαντικό επιστημονικό βήμα, όμως οι επικριτές επεσήμαναν ότι η δημιουργία συνθετικών οργανισμών γεννά πολλούς κινδύνους. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι ο σχεδιασμός τεχνητών βακτηριακών κυττάρων θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά και καυσίμων, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απορρόφηση των "αερίων του θερμοκηπίου" και στην κλιματική αλλαγή.

    Στο συνθετικό κύτταρο του Βέντερ, μόνο το γονιδίωμα είναι πραγματικά συνθετικό. Όπως είπε ο Βέντερ, είναι σαν να δημιουργεί κανείς νέο "λογισμικό" για ένα κύτταρο. Οι ερευνητές αντέγραψαν ένα υπάρχον βακτηριακό γονιδίωμα, στη συνέχεια αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικά του και χημικά ανακατασκεύασαν ένα αντίγραφό του.

    Όπως ανέφερε ο Βέντερ, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τεχνητά χρωμοσώματα που "μεταφυτεύονται" σε ένα κύτταρο υποδοχής, αποτελώντας έτσι ένα διαφορετικό οργανισμό, καθώς το κύτταρο "διαβάζει" το διαφορετικό γονιδίωμα που έχει εισαχθεί σε αυτό και μετατρέπεται πλέον σε νέο είδος ζωής με βάση τις εντολές του νέου συνθετικού γενετικού κώδικα. Είναι η πρώτη φορά, όπως τόνισε ο πρωτοπόρος (και αμφιλεγόμενος) αμερικανός γενετιστής, που ένα συνθετικό DNA ελέγχει πλήρως ένα ζωντανό κύτταρο.

    Ο Βέντερ εκτίμησε ότι η ανακάλυψή του μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα βιομηχανική επανάσταση. "Αν μπορούμε όντως να κάνουμε τα κύτταρα να παράγουν ό,τι θέλουμε, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε το πετρέλαιο και να αντιστρέψουμε ένα μέρος της ζημιάς στο περιβάλλον, μέσω απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα (σ.σ. από συνθετικούς μικρο-οργανισμούς, όπως ειδικά φύκια)".

    Ήδη το Ινστιτούτο του Βέντερ συνεργάζεται με εταιρίες πετρελαιοειδών και φαρμακευτικές εταιρίες για την ανάπτυξη βακτηρίων που θα παράγουν εναλλακτικά καύσιμα, νέα φάρμακα και εμβόλια.

    Οι επικριτές όμως θεωρούν ότι υπερτιμάται η σημασία της ανακάλυψης και υποτιμώνται οι δυνητικοί κίνδυνοι, θεωρώντας ότι η απελευθέρωση νέων οργανισμών στο περιβάλλον μπορεί να αποβεί καταστροφική, δημιουργώντας ένα νέο είδος μόλυνσης, αλλά και κινδύνους για την υγεία, καθώς επίσης απειλές νέου τύπου βιο-τρομοκρατίας. Όμως ο Βέντερ υποστηρίζει ότι ο ίδιος πρωτοστατεί, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και οι ηθικοί περιορισμοί σε κρατικό επίπεδο που θα διασφαλίζουν το νέο επιστημονικό πεδίο.

    Η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ προγραμμάτισε ήδη ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει τις επιπτώσεις της νέας ανακάλυψης, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από την επιτροπή βιοηθικής των ΗΠΑ να μελετήσει το ζήτημα και να αποφανθεί.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/science.1190719


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 May 2010 - 16:30:27 UTC