Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή επίθεση του Ισραήλ σε διεθνή νηοπομπή
  • [02] Προβλήματα στο λιμάνι
  • [03] Υπόθεση Siemens: Κατάθεση Π.Βουρλούμη
  • [04] Καταβολή οικογενειακών επιδομάτων
  • [05] Αλλαγές στα εργασιακά

  • [01] Αιματηρή επίθεση του Ισραήλ σε διεθνή νηοπομπή

    Στους 19 ανέρχονται οι νεκροί και στους 36 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας σε "κρίσιμη" κατάσταση, από την ισραηλινή επιδρομή στη διεθνή νηοπομπή "στολίσκος της Ελευθερίας" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπως μετέδωσε το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου διευκρίνισε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής έγινε σε διεθνή ύδατα. "Οι κομάντος έδρασαν στην ανοικτή θάλασσα ανάμεσα στις 04:30 και 05:00 το πρωί σε απόσταση 70 ως 80 μίλια (130 ως 150 χιλιόμετρα) από τις ακτές μας", δήλωσε ο στρατηγός στο κρατικό ραδιόφωνο.

    Όπως ορίζεται στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο (1993) το Ισραήλ έχει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας σε απόσταση 20 μιλίων (37 χιλιομέτρων) από τις ακτές.

    Ο «στολίσκος της Ελευθερίας», μετέφερε περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

    Επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ κατά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, στην οποία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από τον πρέσβη Ισραηλινός 'Αλι Γιάχια, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του.

    Ανακοινώθηκε επίσης η διακοπή της ελληνοισραηλινής στρατιωτικής άσκησης "Μίνωας 2010", που βρισκόταν σε εξέλιξη και αναβλήθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού ΓΕΑ που είχε προγραμματιστεί για αύριο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

    "Αυτή τη στιγμή προέχει η ασφάλεια των ελλήνων πολιτών και η ασφαλής επιστροφή τους στην πατρίδα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, αναφερόμενος στους πολίτες που μετέσχον στην ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα.

    Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ενώ το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να μας παρέχει όλες τις πληροφορίες για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών.

    Παράλληλα, ο κ. Δρούτσας καταδίκασε τη χρήση βίας από τις ισραηλινές αρχές, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήσης τέτοιας έκτασης βίας".

    "Την καταδικάζουμε και ακριβώς αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφερα στον πρέσβη του Ισραήλ σήμερα το πρωί, τον οποίο κάλεσα στο γραφείο μου και του ανακοίνωσα ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τη διακοπή της κοινής στρατιωτικής άσκησης καθώς και την αναβολή της προγραμματισμένης για αύριο επίσκεψης του αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας εδώ", συμπλήρωσε.

    Κλείνοντας τη δήλωσή του είπε ότι παρακολουθούμε στενά και θα ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Δρούτσας είχε το πρωί τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για το θέμα, ενώ μετά τη δήλωσή του, αναχώρησε από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νεότερες εξελίξεις.

    Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

    Επίσης, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Στο μεταξύ, η "Ανώτατη Επιτροπή Παρακολούθησης", η μεγαλύτερη οργάνωση της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ, απηύθυνε σήμερα έκκληση για γενική απεργία στο 1,3 εκατομμύριο των Αράβων πολιτών του Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή ισραηλινή έφοδο εναντίον διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής.

    Η οργάνωση κάλεσε τα μέλη της αύριο, Τρίτη σε γενική απεργία και διαδηλώσεις στο Ισραήλ.

    Αρκετές εκατοντάδες 'Αραβες πολίτες του Ισραήλ κατέβηκαν ήδη από σήμερα στους δρόμους της Ναζαρέτ, της πρώτης αραβικής πόλης του Ισραήλ, για να καταγγείλουν την αιματηρή επιχείρηση εναντίον της νηοπομπής, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Ράεντ Σάλαχ, ηγετικό στέλεχος του ισλαμικού κινήματος στο Ισραήλ που επέβαινε στη νηοπομπή, φέρεται να τραυματίστηκε κατά την έφοδο. Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ισραηλινές νοσοκομειακές πηγές.

    Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Στο μεταξύ, η πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στις 7 το απόγευμα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, και στη Θεσσαλονίκη, στις 6 το απόγευμα, στην Καμάρα.

    Οι διοργανωτές καλούν όλους τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στις διαδηλώσεις για να καταδικάσουν "την πειρατική-εγκληματική επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του 'Στόλου της Ελευθερίας', που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Γάζα".

    Η πρωτοβουλία "Ένα Καράβι για τη Γάζα" δημιουργήθηκε για να μεταφέρει, με σκάφη, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής, ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

    Στην Αθήνα, επίσης, η ΚΝΕ καλεί σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ισραηλινή Πρεσβεία με προσυγκέντρωση στον σταθμό Πανόρμου του Μετρό στις 5:30 το απόγευμα.

    Καταδικάζουν κόμματα, σύλλογοι και κινήσεις

    Απρόκλητη και κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου χαρακτηρίζει η ΝΔ την ισραηλινή επίθεση.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη και κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την ενέργεια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της διεθνούς νηοπομπής "αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας", με μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

    Ζητούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες σε διμερές επίπεδο, προς την Ισραηλινή κυβέρνηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη διαμόρφωση κοινής στάσης και σε πολυμερές επίπεδο, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ώστε να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στη νηοπομπή και να καταδικαστεί διεθνώς η ενέργεια αυτή.

    Είναι αυτονόητο ότι κάθε δραστηριότητα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται απρόσκοπτα, πέρα και πάνω από σύνορα, ο δε κριτής της νομιμότητάς της είναι τα διεθνή θεσμικά όργανα και όχι μονομερώς ένα κράτος».

    Για νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης και του κράτους, που "σηματοδοτεί την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας όχι μόνο κατά του παλαιστινιακού λαού αλλά και στους λαούς της περιοχής", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Η προκλητική στρατιωτική δράση του ισραηλινού κράτους στηρίζεται και πριμοδοτείται σταθερά από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που όχι μόνο ανέχτηκαν την ισραηλινή επιθετικότητα, αλλά υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας διοργανώνοντας μεγάλης έκτασης κοινά στρατιωτικά γυμνάσια. Η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να διακόψει κάθε είδους στρατιωτικά γυμνάσια, όχι μόνο τα τρέχοντα, και να καταγγείλει όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Να αποχωρήσει αμέσως το πλοίο του πολεμικού ναυτικού που περιπολεί ανοικτά του Λιβάνου.

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης".

    "Διεθνές έγκλημα" και "πειρατεία σε διεθνή ύδατα", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

    "Εκφράζουμε την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος", ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    "Η διεθνής κοινότητα όφειλε να είχε παρέμβει εγκαίρως για να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.Οφείλει τώρα να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την παραδειγματική τιμωρία του Ισραήλ.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει να κάτσει στο σκαμνί της διεθνούς δικαιοσύνης.

    Να τερματιστεί αμέσως ο αποκλεισμός της Γάζας ο οποίος καθημερινά κοστίζει ζωές αμάχων και μικρών παιδιών".

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση "δεν δικαιούται να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους δολοφόνους και τους δολοφονημένους". "Της υπενθυμίζουμε -πρόσθεσε- ότι έγινε επίθεση σε πλοίο με ελληνική σημαία.

    Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες.

    Β· Να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Β· Να ακυρώσει αμέσως τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

    Β· Να καταγγείλει τη δολοφονική επίθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς

    Β· Να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Όχι να περιορίζεται σε εκκλήσεις για ενημέρωση".

    Το ΛΑΟΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    "Το Ισραήλ έχει χάσει από μακρού το μέτρο.Κάθε φορά, γίνεται και πιο βίαιο. Η ανοχή κάποιων είναι εμφανές ότι τροφοδοτεί όχι μόνο την αδιαλλαξία του, αλλά και τη στείρα επιθετικότητά του. Όπου τυχόν και αν έχει κάποιο δίκιο, το χάνει από τις όλο και πιο βάναυσες ενέργειές του".

    Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, με ανακοίνωσή τους "καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ εναντίον άοπλων ειρηνικών ακτιβιστών αλλά και την ολιγωρία που έχει δείξει η ελληνική κυβέρνηση στο να προστατέψει τους 40 Έλληνες της αποστολής και τα υπό ελληνική σημαία πλοία".

    Η ΚΝΕ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον της νηοπομπής αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, "έγκλημα που αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης ενάντια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, η οποία στηρίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς".

    Τέλος, την ισραηλινή επιδρομή κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής καταδικάζουν η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό-Ιντιφάντα και η Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

    Τουρκία: "Παραβίαση του διεθνούς δικαίου"

    "Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει το διεθνές δίκαιο" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος ανακοίνωσε σειρά μέτρων όπως η έκκληση για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή από το Ισραήλ.

    Ο Αρίντς είπε μάλιστα ότι "η Τουρκία καταδικάζει την επίθεση με διπλωματικό τρόπο, αλλά ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, μπορεί να τεθεί θέμα πραγματοποίησης άλλων πολιτικών και στρατιωτικών πρωτοβουλιών".

    Ο Tούρκος αντιπρόεδρος επεσήμανε ότι "είναι αναμφισβήτητο ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη και ότι θα λάβει τη δέουσα απάντηση από την Τουρκία".

    Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε, ο Αρίντς είπε ότι "ματαιώθηκαν οι τρεις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, και οι δύο αγώνες που θα έδινε η τουρκική εθνική ποδοσφαιρική ομάδα κάτω των 17 ετών".

    "Το Ισραήλ έδειξε ότι δεν δίνει καμία σημασία στην ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες" είπε ο Αρίντς και τόνισε ότι η Τουρκία πραγματοποιεί επαφές επί του θέματος με την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Αρίντς ζήτησε την άμεση άρση των περιορισμών που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Γάζα και είπε πως το Ισραήλ πρέπει να πάψει να εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την περιοχή αυτή.

    Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, στο Τελ Αβίβ, Ογούζ Τσελίκκολ και ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών τη χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση "πειρατεία" και τόνισε ότι η Τουρκία έχει την αναγκαία δύναμη να "υπερασπιστεί μέχρι τέλους" τα δικαιώματα των πολιτών της.

    Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, είπε ότι "καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για μια τέτοια πειρατική δραστηριότητα κάποιας χώρας εναντίον πολιτών άλλων χωρών" και επεσήμανε ότι "είναι παράνομο και το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον της Γάζας. Δεν έχει καμία νομιμότητα από διεθνή άποψη".

    Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι "εμείς θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία βήματα. Καμία χώρα δεν μπορεί να έχει προνόμια. Οι πολίτες μας να είναι ήσυχοι. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά τους. Έχουμε τη δύναμη αυτή".

    Ο Α. Νταβούογλου είπε ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών είναι σε επικοινωνία με τις 32 χώρες, πολίτες των οποίων είναι μεταξύ των επιβατών των πλοίων της νηοπομπής και σημείωσε πως "πρόκειται για στάση εναντίον δραστηριότητας της διεθνούς κοινότητας, με εκπροσώπους από 32 χώρες".

    Στην Τουρκία, επιστρέφει ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος αποχώρησε από περιφερειακή διάσκεψη σχετικά με τη σημασία ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

    Διακόπτοντας την επίσκεψή του στη Χιλή, επιστρέφει σήμερα και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου" αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί του τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

    Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρεται ότι "το Ισραήλ έδειξε για άλλη μια φορά ότι στοχεύει τους άοπλους και δεν δίνει σημασία στην ανθρώπινη ζωή και τις ειρηνικές πρωτοβουλίες. Καταδικάζουμε έντονα την απάνθρωπη αυτή πρακτική του Ισραήλ". Υπογραμμίζονται, δε, τα εξής: "Το λυπηρό αυτό γεγονός που έγινε στην ανοιχτή θάλασσα και συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες που δεν θα μπορούν να βελτιωθούν στις διμερείς μας σχέσεις. Εκτός από τις ενέργειες της πρεσβείας μας στο Τελ Αβίβ, η έντονη καταδίκη του απαράδεκτου αυτού γεγονότος γνωστοποιήθηκε και στον πρεσβευτή που κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις. Όποια και να είναι η δικαιολογία, είναι απαράδεκτες τέτοιες κινήσεις εναντίον άοπλων που πραγματοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες".

    Στο μεταξύ, Στην Κωνσταντινούπολη, περίπου 10.000 άτομα διαδήλωσαν σήμερα στην πλατεία Τακσίμ κατά του Ισραήλ για την επίθεση που πραγματοποίησαν κομμάντος του στην νηοπομπή, στην οποία μετείχαν και δύο τουρκικά σκάφη.

    "Θάνατος στο Ισραήλ",φώναζαν οι διαδηλωτές ενώ μία γυναίκα πενήντα περίπου ετών δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το "Ισραήλ διέπραξε μία σφαγή. Είναι μία τεράστια αδικία".

    "Ζητώ από την κυβέρνηση να απελάσει τον ισραηλινό πρόξενο (...) και εάν είναι αναγκαίο είμαστε έτοιμοι για πόλεμο",δήλωσε μία άλλη γυναίκα γύρω στα σαράντα.

    Στην Άγκυρα, περίπου χίλια άτομα διαδήλωσαν μπροστά από την κατοικία του ισραηλινού πρεσβευτή, την οποία φρουρούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Αντιισραηλινές συγκεντρώσεις έγιναν σε και σε άλλα σημεία της Τουρκίας. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το αμερικανικό προξενείο στα Άδανα.

    Αντιδράσεις και στην Κύπρο

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε με έντονο τρόπο την ενέργεια την ισραηλινή επιδρομή στον "στολίσκο της Ελευθερίας", που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική" και κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ "να ανακρούσει πρύμναν".

    Επίσης, τόνισε ότι ανεξάρτητα από τη σημερινή εξέλιξη, ουδείς είναι ευτυχής με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τα αισθήματά μας.

    Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, πίσω από το απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια βρίσκεται το θέμα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης της ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αυτά είναι ανυπόστατα και φανταστικά και επέμεινε ότι ο λόγος του απαγορευτικού διατάγματος ήταν ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επίθεση.

    ''Είναι πολύ λυπηρές οι εξελίξεις. Ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα φθάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και τους ακτιβιστές ως εάν να ήσαν ένας ένοπλος στρατός, ο οποίος έκανε εισβολή'', δήλωσε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    ''Στην περίπτωση αυτή'', τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης " επρόκειτο για ένα στολίσκο, φιλειρηνικό, με προμήθειες όπως φαρμακευτικά και οικοδομικά υλικά και δεν υπήρχε λόγος κανένας να υπάρξει αυτή η βία εκ μέρους του Ισραήλ".

    Διεθνείς αντιδράσεις

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα στις 17:00 GMT (20:00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσει την επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσαν διπλωμάτες στο Ρόιτερ.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε συγκλονισμένος από τη σοβαρότητα του συμβάντος στην ανθρωπιστική νηοπομπή, καταδίκασε τον θάνατο ακτιβιστών και δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

    "Είναι ζωτικής σημασίας να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της αιματοχυσίας. Πιστεύω ότι το Ισραήλ οφείλει να δώσει επειγόντως πλήρεις εξηγήσεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας Καμπάλα, όπου συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε "συγκλονισμένη" από την έφοδο του ισραηλινού στρατού και καταδίκασε την πολιτική του Ισραήλ με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Γάζα λέγοντας ότι "ο αποκλεισμός συνεχίζει να πλήττει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε καθημερινή βάση".

    "Η παρούσα κατάσταση στερεί αυτό που είναι απαραίτητο στο λαό προκειμένου να ζει μια φυσιολογική και αξιοπρεπή ζωή", είπε προσθέτοντας παράλληλα: "Καταδικάζω άλλη μια φορά τη χωρίς διακρίσεις ρίψη ρουκετών από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος".

    Οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Οι πρεσβευτές της ΕΕ οργάνωσαν ειδική σύνοδο σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για το θέμα αυτό και οι αρχηγοί των αποστολών (των χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες) συνεχίζουν να συζητούν αυτή τη στιγμή με τις ισραηλινές αρχές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τζον Κλάνσι σε συνέντευξη Τύπου.

    Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον έχει ήδη ζητήσει από τις ισραηλινές αρχές να διεξαγάγουν "πλήρη έρευνα" για τις συνθήκες της επιδρομής στο διεθνή στολίσκο και να άρουν "αμέσως" και "χωρίς όρους" τον αποκλεισμό της Γάζας.

    Η Κάθριν Αστον επανέλαβε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση "η πολιτική αποκλεισμού της Γάζας παραμένει απαράδεκτη και μη εποικοδομητική" και ζήτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού και το "άμεσο και άνευ όρων" άνοιγμα της Γάζας στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών αγαθών και προσώπων.

    Πολλοί ευρωβουλευτές επέβαιναν στην ανθρωπιστική νηοπομπή, η οποία είχε αποπλεύσει χθες με κατεύθυνση της ακτές της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας.

    Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ισραήλ στη Μαδρίτη για εξηγήσεις, έγινε γνωστό από πηγές του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στη Ντόχα, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή εναντίον του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας "έγκλημα κατά ανθρωπιστικής αποστολής" και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου αύριο.

    "Σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο στο Κάιρο για την υιοθέτηση συλλογικής αραβικής στάσης", δήλωσε ο Αμρ Μούσα προσθέτοντας ότι η αιματηρή επιδρομή εναντίον του "στολίσκου της ελευθερίας" αποτελεί "νέο μήνυμα, ένα πολύ ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη".

    "Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε κατά ανθρωπιστικής αποστολής και εναντίον ανθρώπων. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Δεν επρόκειτο για στρατιωτική αποστολή, όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει (την ισραηλινή επιδρομή)", δήλωσε ο Αμρ Μούσα.

    Συγκλονισμένος δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το περιστατικό.

    "Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη και δηλώνω συγκλονισμένος για τις τραγικές αυτές ανθρώπινες απώλειες", δηλώνει ο Μπλερ σε ανακοίνωσή του.

    "Προφανώς πρέπει να υπάρξει μια πλήρης έρευνα γι'αυτό που συνέβη", προσθέτει.

    "Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω την άποψή μου σύμφωνα με την οποία χρειαζόμαστε ένα καλύτερο μέσο για να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Γάζας και να αποφύγουμε την απελπισία και την τραγωδία που είναι σύμφυτη με τη σημερινή κατάσταση", προσέθεσε.

    "Δυσανάλογη" χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση κατά της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής για τη Γάζα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι "οι γερμανικές κυβερνήσεις αναγνώριζαν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, αλλά το δικαίωμα αυτό πρέπει να ασκείται στο πλαίσιο μίας απάντησης αντίστοιχου μεγέθους".

    "Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση", συμπλήρωσε ο γερμανός εκπρόσωπος ο οποίος ζήτησε, όπως και η Ε.Ε., τη διεξαγωγή έρευνας σε βάθος, ενώ νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βετσερβέλε είχε δηλώσει, μέσω εκπροσώπου του, "πολύ ανήσυχος".

    Η αντίδραση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης θεωρείται ασυνήθιστα έντονη, καθώς για ιστορικούς λόγους το Βερολίνο επικρίνει σπανιότατα το Ισραήλ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί "καταδίκασε τη χρήση δυσανάλογης βίας" από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής που κατευθυνόταν προς τη Γάζα και ζήτησε να "χυθεί άπλετο φως σε αυτή την τραγωδία".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Νικολά Σαρκοζί "εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τις τραγικές συνέπειες της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του "Στολίσκου της Ελευθερίας" με προορισμό τη Γάζα".

    Ο Γάλλος πρόεδρος "καταδικάζει τη χρήση δυσανάλογης βίας και απευθύνει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων", προσθέτει η ανακοίνωση. "Πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες της τραγωδίας αυτής, η οποία τονίζει την άμεση ανάγκη προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας", υπογραμμίζει η γαλλική προεδρία.

    Παράλληλα, η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι "καταδίκασε τη δολοφονία πολιτών" από τους Ισραηλινούς: "Καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δολοφονία πολιτών" δήλωσε ο κ. Φρατίνι στους δημοσιογράφους από τη Ρώμη, χαρακτηρίζοντας το γεγονός "εξαιρετικά σοβαρό".

    Νωρίτερα ωστόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μάντικα είχε χαρακτηρίσει "καθαρή πρόκληση" τη διεθνή φιλοπαλαιστινιακή επιχείρηση: "Αυτή η υπόθεση είναι καθαρή πρόκληση με σαφή πολιτικό στόχο. Πιστεύω ότι σε εμπόλεμες καταστάσεις τόσο λεπτές, όπως στη Μέση Ανατολή, τέτοιους είδους θεαματικές ενέργειες το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν την κατάσταση και να καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το διάλογο", είχε δηλώσει ο ιταλός υφυπουργός.

    Την ισραηλινή επίθεση καταδικάζουν, η μία μετά την άλλη, όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζητούν άμεσες και πλήρεις εξηγήσεις από το Ισραήλ.

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη λύπη τους για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν όταν ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν σε πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθύτατα για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και εργάζεται αυτή τη στιγμή για την κατανόηση των συνθηκών που περιβάλλουν αυτή την τραγωδία", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ουίλιαμ Μπάρτον από το Σικάγο, όπου βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου" από την επίθεση των ισραηλινών κομάντος εναντίον της νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

    "Την υπερβολική χρήση βίας και την απώλεια αθώων ανθρώπινων ζωών" καταδίκασε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ σε γραπτή δήλωσή του. Ο Μουμπάρακ, προστίθεται στη γραπτή δήλωση, εκφράζει "την αλληλεγγύη του λαού και της κυβέρνησης της Αιγύπτου προς τον πληθυσμό στη Γάζα και επαναλαμβάνει ότι η παλαιστινιακή συμφιλίωση είναι ο δρόμος προς την άρση του αποκλεισμού και το τέλος των βασάνων των κατοίκων" της περιοχής αυτής.

    Το υπουργικό συμβούλιο του Κουβέιτ θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να συζητήσει την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της διεθνούς ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Γάζα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχαμάντ αλ-Μπασίρι.

    Ο ισλαμιστής βουλευτής Ουαλίντ αλ-Ταμπταμπάι είναι ανάμεσα στους 16 ακτιβιστές από το Κουβέιτ που βρίσκονται σε ένα από τα έξι πλοία τα οποία μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας "Μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη".

    Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ-Χοράφι καταδίκασε "το απεχθές ισραηλινό έγκλημα εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας που πραγματοποιούσε αποστολή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και αλληλεγγύης προς τον λαό της Γάζας".

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι χαρακτήρισε "επικίνδυνη" την ισραηλινή επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή στη Γάζα, αποκαλώντας την μία "κίνηση τρέλας", που θα βάλει φωτιά στην περιοχή και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, ενώ δήλωσε πως η χώρα του θα έρθει σε επαφή με μία σειρά χωρών προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση.

    Παράλληλα, πληροφορίες από τη Βηρυτό αναφέρουν ότι κατά την ισραηλινή επιδρομή τραυματίστηκε και ο επικεφαλής της αποστολής του Λιβάνου που συμμετείχε στο στολίσκο με την ανθρωπιστική βοήθεια, Χάνι Σουλεϊμάν.

    "Οι απάνθρωπες ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των Παλαιστινίων και η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας δεν αποδεικνύει την ισχύ αυτού του σιωνιστικού καθεστώτος αλλά την αδυναμία του", τονίζει ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ μέσω του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου IRIB.

    Τι λέει το Ισραήλ

    Συγκεχυμένες εξακολουθούν να είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών και την ταυτότητα αυτών.

    Μέχρι στις 2.15 μετα το μεσημέρι, είχε αφιχθεί στο λιμάνι του Ασντοντ μόνο το πλοίο Τάλετζερ 1.

    Στο πλοίο υπήρχαν και τραυματίες, δίχως να διευκρινίζεται ο αριθμός τους, οι οποίοι πιθανότατα έφεραν ελαφρά τραύματα, αφού δεν χρειάστηκε η μεταφορά τους σε νοσοκομείο και απλά τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο λιμάνι.

    Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ Αβιτάλ Λίμποβιτς, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Ελληνες ανάμεσα στους νεκρούς, ωστόσο επισήμανε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Αναφορικά με τους τραυματίες οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

    Μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσέλευση των σκαφών που κατελήφθησαν απο τον ισραηλινό στρατό στο λιμάνι του Ασντόντ.

    Στην περιοχή όσοι εκ των επιβατών είναι τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ενώ για όλους τους υπόλοιπους γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων απο την αστυνομία και το υπουργείο των Εσωτερικών του Ισραήλ και στη συνέχεια θα ενημερωθούν ότι απελαύνονται απο τη χώρα.

    Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ ερωτηθείς για τις κατηγορίες, οι οποίες θα απαγγελθούν στους συλληφθέντες και στις οποίες θα στηριχθεί η απέλασή τους, ανέφερε την επιχείρηση παράνομης εισόδου σε χαρακτηρισμένη κλειστή στρατιωτική ζώνη.

    Ερωτηθείς επίσης για το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε στα διεθνή χωρικά ύδατα, λόγω των πληροφοριών που υπήρχαν για πιθανούς τρομοκράτες που επέβαιναν στα σκάφη.

    Απαντώντας στο ερώτημα πως το Ισραήλ νομιμοποιείται να διεξάγει επιχειρήσεις σε διεθνή χωρικά ύδατα, δίχως την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, απάντησε ότι ο λόγος που προανέφερε είναι ικανός.

    Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι απο λίγο η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, εξετάζοντας τα δεδομένα και την κρίση όπως αυτή διαμορφώνεται.

    Σε ενημέρωση των ξένων διπλωματών στο υπουργείο των Εξωτερικών, και όταν αυτοί ζήτησαν στοιχεία για τραυματίες και νεκρούς, αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και πως μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση δεν πρόκειται να δοθούν λεπτομέρειες για τις εθνικότητες αυτών.

    Στο λιμάνι του Ανστοντ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση, στο σημείο όπου δένουν τα πλοία, στους αντιπροσώπους των πρεσβειών, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην υπάρχει καμία επικοινωνία με τους πολίτες που επέβαιναν στα σκάφη.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να μεταβεί στην Ουάσινγκτον και να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα παρά την κρίση εξαιτίας της επίθεσης ισραηλινών κομάντος εναντίον νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

    Ο Νετανιάχου, που βρίσκεται στην Οτάβα για συνομιλίες με τον καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, πρόκειται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο αύριο Τρίτη.

    "Είναι πολύ σημαντικό ότι καθόμαστε με φίλους και συμμάχους και συζητούμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και υπάρχουν σχέδια να συνεχιστούν στην Ουάσινγκτον, σ'αυτήν την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μαρκ Ρέγκεβ προς την κρατική ραδιοφωνία του Καναδά από το Ισραήλ.

    Από την πλευρά του,ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την "πλήρη υποστήριξή" του προς τον ισραηλινό στρατό ύστερα από την επίθεση εναντίον του στολίσκου που μετέφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

    "Ο πρωθυπουργός εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις και έχει ζητήσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών", ανέφεραν συνεργάτες του προς το Γαλλικό Πρακτορείο στην Οτάβα.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί τους επιβάτες της νηοπομπής ότι "ξεκίνησαν τις βιαιότητες", που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 19 από αυτούς.

    "Εκείνοι ξεκίνησαν τις βιαιότητες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρεγκέβ.

    "Καταβάλαμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε το συμβάν. Οι στρατιωτικοί είχαν λάβει εντολές σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για μια αστυνομική επιχείρηση και ότι έπρεπε να επιδειχθεί η περισσότερη δυνατή αυτοσυγκράτηση", είπε ο Μαρκ Ρεγκέβ.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι δύο πιστόλια βρέθηκαν σε πλοία της νηοπομπής.

    Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, κατηγορεί μία τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση για τα βίαια επεισόδια.

    "Αυτό που συνέβη στο πλοίο Mavi Marmara, που ανήκει στην εξτερμιστική οργάνωση IHH, δε συγκρίνεται με αυτό που συνέβη στα υπόλοιπα πέντε πλοία" του στολίσκου, δήλωσε ο Ασκενάζι σε συνέντευξη Τύπου.

    "Υπήρξε έκρηξη βίας από τη στιγμή που οι δυνάμεις μας ανέβηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο. Ήταν προσχεδιασμένο και υπήρχαν όπλα: σιδηρολοστοί, μαχαίρια και κάποια στιγμή πιστόλια, που ίσως πήραν από τους στρατιώτες", πρόσθεσε.

    Ο ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, επικεφαλής του ισραηλινού ναυτικού, δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Mavi Marmara, στο οποίο επέβαιναν 600 άνθρωποι, οι στρατιώτες μας δέχθηκαν ιδιαίτερα βίαιη επίθεση με πυροβόλο όπλο και άλλα όπλα και αναγκάστηκαν να ανταποδόσουν τα πυρά για να υπερασπιστούν τις ζωές τους που κινδύνευαν από ανθρώπους που ήθελαν να τους σκοτώσουν".

    "Η προσφυγή στη χρήση όπλων δεν ήταν αναγκαία σε κανένα άλλο πλοίο του στολίσκου", πρόσθεσε ο Μαρόμ.

    Τους ακτιβιστές κατηγόρησε για άσκηση βίας και ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν, ενώ τους χαρακτήρισε συμμάχους των ισλαμιστών, εχθρών του Ισραήλ στη Χαμάς και στην Αλ Κάιντα. Εάν είχαν περάσει, θα άνοιγαν δρόμο λαθρεμπορίου όπλων προς τη Γάζα, είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης του αποκλεισμού.

    Υπεύθυνοι για τους θανάτους είναι οι διοργανωτές της επιχείρησης "Ελεύθερη Γάζα", επειδή αντιστάθηκαν βίαια, δήλωσε και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ μερικές ώρες αφού ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν τα πλοία του Στολίσκου της Ελευθερίας, ο Μπαράκ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι της ανθρωπιστικής επιχείρησης αρνήθηκαν την πρόταση του Ισραήλ να μεταφέρουν τη βοήθεια στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, ώστε να ελεγθεί και στη συνέχεια να σταλεί στη Γάζα.

    Ο Μπαράκ πρόσθεσε ότι μόνο σε ένα από τα πλοία, το τουρκικό Marama, υπήρξε βίαιη αντίσταση κατά των ισραηλινών κομάντος.

    "Μπροστά στον κίνδυνο οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν όπλα για τη διάλυση του πλήθους, καθώς και κανονικά πυρά", δήλωσε ο Μπαράκ.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στρατηγός Αβι Μπεναγιάχου δήλωσε πως δεν γνωρίζει "ποιός έδωσε τη διαταγή να ανοίξουν πυρ" οι κομάντος εναντίον των ακτιβιστών."Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προσδιορίσουμε", τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    "Το Πολεμικό Ναυτικό ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες και οι οδηγίες για το πότε θα πυροβολούν είναι απόλυτα σαφείς. Οι στρατιώτες είχαν προειδοποιηθεί να μην απαντούν στις προκλήσεις", υπογράμμισε ο στρατηγός Μπεναγιάχου.

    "Το Ναυτικό είχε προετοιμαστεί βάσει σεναρίων για την επιχείρηση αυτή, όμως καμιά φορά η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από τα σενάρια. Είχαμε προετοιμαστεί για μια στρατιωτική επιχείρηση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις βιαιότητες, όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με τρομοκρατικού χαρακτήρα βία", είπε χαρακτηριστικά.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Γάζα, στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και στην Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη και το βόρειο Ισραήλ, όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της αραβικής κοινότητας του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν την πληροφορία ότι ο Σέιχ Ράεντ Σάλαχ, εξέχων ιερωμένος της αραβικής κοινότητας του βορείου Ισραήλ περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών.

    Στο μεταξύ, το ισραηλινό γραφείο αγώνα κατά της τρομοκρατίας, το οποίο υπάγεται στις υπηρεσίες του πρωθυπουργού, κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Τουρκία να αναβάλουν την επίσκεψή τους, επειδή μπορεί να γίνουν στόχοι εχθρικών εκδηλώσεων μετά την επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου βοήθειας προς τη Γάζα.

    "Καλούμε τους Ισραηλινούς που ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για την Τουρκία να αναβάλουν προς το παρόν το ταξίδι τους έως ότου η κατάσταση αποσαφηνιστεί", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το εν λόγω γραφείο.

    "Στους Ισραηλινούς που διαμένουν στην Τουρκία, συνιστάται να μένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν να μεταβαίνουν στα κέντρα των πόλεων και σε μέρη όπου γίνονται διαδηλώσεις και να παρακολουθούν της εξελίξεις επειδή υπάρχει φόβος επιδείνωσης της κατάστασης", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    -

    [02] Προβλήματα στο λιμάνι

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα, ημέρα της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Δεν απέπλευσε ούτε κατέπλευσε κανένα πλοίο της ακτοπλοΐας, ούτε κανένα κρουαζιερόπλοιο.

    "Η σημερινή 24ωρη απεργία των ναυτεργατών της Π.Ν.Ο έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό και γενικότερα για την Οικονομία της χώρας μας", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καλεί τους εργαζόμενους να επιδείξουν υπεύθυνο χειρισμό των διεκδικήσεων τους, δείχνοντας οι ίδιοι πόσο και πώς αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της περιόδου, που διερχόμαστε. Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα εργάζεται για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, αλλά τέτοιες κινητοποιήσεις δεν βοηθούν στην κατεύθυνση της λύσης. Σε χρονικές στιγμές με ανάλογο περιεχόμενο και αντικειμενικά δεδομένα, ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στο λιμάνι του Πειραιά όταν περίπου στις 08.00 έφθασαν δεκάδες επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων στην Ακτή Ξαβερίου προκειμένου να υποδεχθούν και να μοιράσουν λουλούδια στους ξένους τουριστικούς πράκτορες αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ. Η κατάσταση εκτονώθηκε χωρίς επέμβαση των ΜΑΤ.

    Πριν την έναρξη της απεργίας κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά τα κρουαζιερόπλοια: "Aegean Perl" στις 5.10, με 762 επιβάτες, το οποίο είχε προγραμματισμένο απόπλου για τις 11.00 με 394 επιβάτες, αλλά δεν απέπλευσε, κάτι που θα γίνει μετά το τέλος της απεργίας της ΠΝΟ.

    Το "Agua Marina" στις 4.40 με 930 επιβάτες, το οποίο επίσης είχε προγραμματισμένο απόπλου για τις 11.00 με 811 επιβάτες, αλλά τελικά θα αποπλεύσει και αυτό μετά το τέλος της απεργίας.

    Το "Gemini" στις 5.20 με περίπου 800 επιβάτες και έχει προγραμματισμένο απόπλου για την Τουρκία με 700 επιβάτες στις 12.30 σήμερα.

    Το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" άλλαξε δρομολόγιο και δεν κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά αλλά πήγε στη Μάλτα και τα 1.000 άτομα που θα επιβιβάζονταν στο πλοίο από τον Πειραιά ταξίδεψαν στην Μάλτα αεροπορικώς.

    ΞΕΕ: Με μη αναπτυξιακούς όρους η άρση του καμποτάζ

    Με μη αναπτυξιακούς όρους υλοποιείται η πρωθυπουργική δέσμευση για άρση του cabotage σημειώνει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε ανακοίνωση του και απευθύνει έκκληση τόσο στον Πρωθυπουργό της χώρας για την υλοποίηση της εξαγγελίας του με όρους αναπτυξιακούς, όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους, συνδικαλιστές και φορείς, να σεβαστούν τον κλάδο, πριν είναι πολύ αργά.

    Το προς κατάθεση σχέδιο νόμου, θέτει προϋποθέσεις και όρους που καμία εταιρεία κρουαζιέρας δεν μπορεί να αποδεχθεί. Η τριετής δέσμευση των εταιρειών είναι έξω από τη λογική της ίδιας της δραστηριότητάς τους, αλλά και έξω από κάθε λογική λειτουργίας μίας σύγχρονης και ταχύτατα μεταβαλλόμενης παγκόσμιας αγοράς, σημειώνει το ΞΕΕ.

    Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής παραμονής των επισκεπτών-επιβατών κρουαζιέρας στην χώρα μας για τουλάχιστον 72 ώρες, θυμίζει ρυθμίσεις άλλων εποχών και λογικές αναχρονιστικές, τονίζει το ΞΕΕ και αναφέρει ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας ήταν ο μόνο κλάδος του τουρισμού, που το 2009 παρουσίασε βελτίωση των επιδόσεών του.

    Αυτό είναι αποτέλεσμα της ευελιξίας που έχουν εξ ορισμού αυτές οι εταιρείες, αφού έχουν τη δυνατότητα σε περίπτωση αντιμετώπισης προβλημάτων σε κάποιους προορισμούς να αναπρογραμματίζουν τα δρομολόγιά τους, αποφεύγοντας τις κακοτοπιές, όπως δυστυχώς κατ' επανάληψη έχει συμβεί φέτος στο λιμάνι του Πειραιά.

    [03] Υπόθεση Siemens: Κατάθεση Π.Βουρλούμη

    Κατάθεση ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας της υπόθεσης της Siemens, Μ. Νικολακέα, δίνει ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης. Κλήθηκε ως μάρτυρας για το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά τη σύμβαση για ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ, η οποία υπογράφηκε με την εταιρεία επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη.

    Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο θα επικυρώνει την εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, που του επιβλήθηκε μετά την άσκηση δίωξης για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Αύριο, ή μεθαύριο, ο εισαγγελέας εφετών, Κ. Χατζίκος, θα υποβάλει την πρόταση του, για το θέμα, στο Συμβούλιο, ώστε τις επόμενες ημέρες να εκδοθεί το βούλευμα, το οποίο αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς θα αποτυπώνει την πρώτη επίσημη κρίση της Δικαιοσύνης για την κατηγορία, που βαρύνει τον πρώην υπουργό και το ζήτημα της παραγραφής, ή μη, του αδικήματος σε συνάρτηση με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    [04] Καταβολή οικογενειακών επιδομάτων

    Την έναρξη καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων έτους 2010 ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, ως εξής:

    - την 1η Ιουνίου 2010 για δικαιούχους με τρία και άνω παιδιά

    - την 1η Ιουλίου 2010 για τους δικαιούχους με δύο παιδιά

    - την 1η Σεπτεμβρίου 2010 για τους δικαιούχους με ένα παιδί

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά δικαιούχων οικογενειακού επιδόματος υποβάλλονται μέσω εργοδότη ή ΚΕΠ ή ταχυδρομείο και θα παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τον αριθμό παιδιών. Τελευταία ημερομηνία λήξης του οικογενειακού επιδόματος έτους 2010 ορίζεται η 31-01-2011.

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr.

    [05] Αλλαγές στα εργασιακά

    Τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβλέπει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές της συζήτησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕ, ΕΣΕΕ).

    Στην συνάντηση δεν παρέστησαν τα συνδικάτα που ζήτησαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις να προχωρήσουν στην υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να μην δεχθούν κρατική παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις.

    Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε προς όλες τις πλευρές την έκκληση για διάλογο και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να συζητήσουν έστω και σε διμερές επίπεδο και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους αλλά πάντα στα πλαίσια του μνημονίου και όχι έξω ή ενάντια σε αυτό. Η κυβέρνηση πάντως προτίθεται να προχωρήσει μέσα στον Ιούνιο σε νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τις αλλαγές.

    Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο είναι η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, η μείωση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανομένων και η υποβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων των μηχανισμών διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ζήτησε να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο ενώ ο εκπρόσωπος των εμπόρων κ. Κορτζίδης και των επαγγελματοβιοτεχνων κ. Ασημακόπουλος δέχθηκαν να δοθεί να κάποια αύξηση στους μισθούς φέτος και να ισχύσει το πάγωμα των μισθών κατά την επόμενη τριετία.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση των εργοδοτών με την ΓΣΕΕ με θέμα την σύμβαση θα πραγματοποιηθεί αύριο το μεσημέρι.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε δήλωση του σχετικά με την σημερινή συνάντηση έκανε λόγο για ιλαροτραγωδία ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση των συνδικάτων στο ασφαλιστικό.

    Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν με τα συνδικάτα συλλογικές συμβάσεις εργασίας και γενικότερα να θωρακίσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Δηλώσεις προέδρων ΣΕΒ - ΕΣΕΕ

    "Η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά, αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ: "Η ουσιαστική διαβούλευση, λοιπόν, αφορά στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εισπράξει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργήσει το Κράτος. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε."

    «Η ΕΣΕΕ αποδέχτηκε την πρόταση της ΓΣΕΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων εντός του Ιουνίου και μάλιστα θεωρώ ότι όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι είμαστε διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία και υπογραφή νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδο.

    Ο κ. Κορκίδης επεσήμανε στη δήλωσή του:

    ''Η ΕΣΕΕ είναι υπέρ της διασφάλισης των πολυάριθμων θέσεων εργασίας στο εμπόριο. Είναι υπέρ της σταθερής και αξιοπρεπούς αμοιβής της εργασίας μέσω της ΕΓΣΣΕ, η οποία εξακολουθεί να είναι εν ισχύ αφού δεν έχει καταγγελθεί ούτε από την ΓΣΕΕ ούτε από τον ΣΕΒ.

    Δυστυχώς όμως το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της «Τρόικας» έχει γίνει νόμος του Κράτους και επιβάλλει φτηνότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις και επικίνδυνες ανατροπές στον εργασιακό χώρο, επιχειρώντας να αμφισβητήσει την ΕΓΣΣΕ και να την αντικαταστήσει με Υπουργική Απόφαση.

    Εμείς είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις θέσεις μας, για να επεξεργαστούμε και για να συζητήσουμε τρόπους εφαρμογής των «εντολών» και ερμηνείας των «οδηγιών» του Μνημονίου, ώστε να καταλήξουμε σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία.

    Οι Έλληνες εργοδότες και εργαζόμενοι στο εμπόριο και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα δεν είμαστε «τεμπέληδες», αντίθετα εργαζόμαστε περισσότερες ώρες και σε διπλάσιο ρυθμό ακόμα και από τους Γερμανούς συναδέλφους μας, καταγράφοντας υψηλότερη παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας από εκείνους.

    Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Μνημόνιο να γίνει «Μνημόσυνο» της ΕΓΣΣΕ και της εργασιακής ειρήνης στη χώρας μας».

    Συνάντηση ΣΕΒ - ΠΑΜΕ

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ.Δασκαλόπουλος συναντήθηκε σήμερα και με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για το ίδιο θέμα. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

    Στη συνάντηση μετείχε τριμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αποτελούμενη από τους κ.κ. Γ. Πέρρο, Παν. Ταβουλάρη και Γ. Πάσουλα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 May 2010 - 14:30:44 UTC