Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση για την αμυντική πολιτική
  • [02] Αλλαγές στα έντυπα λογαριασμών ΔΕΗ
  • [03] Συζήτηση για τα ψηφιακά μέσα
  • [04] 135 νεκροί από την καταιγίδα "Αγκάθα"
  • [05] Πτολεμαΐδα: Το χώμα που .. φλέγεται
  • [06] Αυστηρότερα μέτρα
  • [07] Καθολική απαγόρευση
  • [08] Σύσκεψη για το φάρμακο
  • [09] Νέο πρόγραμμα
  • [10] Εν μέσω αντιδράσεων

  • [01] Ενημέρωση για την αμυντική πολιτική

    Για θέματα που αφορούν την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική πολιτική της χώρας, ενημέρωσαν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις τους κατέστησαν σαφές ότι η οικονομική δυσπραγία δεν επηρεάζει την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας, για την οποία απαιτείται η μέγιστη εθνική συναίνεση.

    "Συζήτησαμε για κρίσιμα ζητήματα στις Ενοπλες Δυνάμεις, αυτές τις κρίσιμες ώρες και ενημερώσαμε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη στέρεα αποψή μας, πως πρέπει πάση θυσία η οικονομική δυσπραγία να μην επηρεάσει το πολύτιμο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και το ηθικό και το φρόνημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο απαιτεί συναίνεση, προσοχή και αξιοκρατική φροντίδα" δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    Θεωρώ, συνέχισε, ότι αυτές τις δύσκολες ώρες σε τέτοια ζητήματα μπορούμε μαζί να παρακολουθούμε τα συμβαίνοντα και να συνδιαμορφώνουμε απόψεις.

    Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι "αυτά τα σοβαρά ζητήματα δεν πρέπει να τα ρίξουμε στην αντιπαλότητα της κομματικής διαπάλης".

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι "αποτελεί θεσμική υποχρέωση να ενημερώσουμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς κανένα φραγμό απορρήτου για τα θέματα της αμυντικής πολιτικής και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν".

    Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εθνικής ενότητας και μέγιστης συναίνεσης, ώστε να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, το φρόνημα του προσωπικού και να ενισχύσουμε την διπλωματική ισχύ της χώρας.

    Κατέστησε δε σαφές ότι η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας δεν κάμπτεται για λόγους οικονομικούς και δημοσιονομικούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι προηγείται η διαμόρφωση του γενικού συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, θα ακολουθήσει από το υπουργείο Οικονομικών το νομικό πλαίσιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και στη συνέχεια θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για το ένστολο προσωπικό.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, παρατήρησε όμως ότι οι στρατιωτικοί τελούν υπό ειδικό καθεστώς και ειδικές συνθήκες.

    Η συνάντηση διήρκεσε δυόμισι ώρες και συμμετείχαν σε αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [02] Αλλαγές στα έντυπα λογαριασμών ΔΕΗ

    Αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ και των λοιπών προμηθευτών ενέργειας το αργότερο σε ένα χρόνο προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να περιλαμβάνουν στοιχεία που θα βοηθούν τον καταναλωτή στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με το ίδιο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, θεσπίζεται διαδικασία χρηματοδότησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας από τρίτους, και αποπληρωμή του κόστους επένδυσης με την εκχώρηση μέρους του οφέλους που προκύπτει από τη μείωση των λογαριασμών.

    Το νομοσχέδιο "Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις" προβλέπει, αναλυτικότερα, τα εξής:

    -Σε διάστημα ενός έτους οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα πρέπει να περιλαμβάνουν στους λογαριασμούς που στέλνουν στους τελικούς καταναλωτές, τα ακόλουθα στοιχεία: α) την πραγματική κατανάλωση ενέργειας και την αντίστοιχη πραγματική τιμή , β) συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη κατά τη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός σε σχέση με την κατανάλωσή του κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και γ) στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων καταναλωτών, φορέων και οργανισμών καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων, μέσω των οποίων είναι δυνατό να λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τυπικά χαρακτηριστικά ενεργειακής κατανάλωσης ή και τεχνικές προδιαγραφές για ενεργειακό εξοπλισμό.

    -Σταδιακά, θα αντικατασταθούν και οι μετρητές ώστε να απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση και να παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, "όταν αυτό είναι οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας". Πάντως όλα τα "ρολόγια" που τοποθετούνται σε καινούργιες συνδέσεις ή σε αντικατάσταση παλιών πρέπει να καλύπτουν αυτές τις προδιαγραφές.

    -Θεσπίζεται "Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης" μεταξύ του καταναλωτή και της Επιχείρησης Ενεργειακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της οποίας ο τελικός καταναλωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην ΕΕΥ συμβατικό οικονομικό αντάλλαγμα της παρεχόμενης ενεργειακής υπηρεσίας με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Το οικονομικό αντάλλαγμα της ΕΕΥ συνίσταται σε ποσοστό επί του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή.

    -Προβλέπεται η θέσπιση, με Υπουργική απόφαση, Κανονισμού προμηθειών για τα οχήματα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα θέτει προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση των οχημάτων. Επίσης, με άλλη απόφαση θα οριστεί ποσόστωση καθαρών οχημάτων, (όπως ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου, βιοκαυσίμου, υδρογόνου) στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών μεσαίων και βαρέων οχημάτων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα δημοσίας χρήσης άνω των 3,5 τόνων και ηλικίας άνω της δεκαετίας, και διαδικασία προμήθειας οχημάτων με βάση την ετικέτα οικονομίας καυσίμου, ως κριτήριο επιλογής.

    -Τίθεται εθνικός ενδεικτικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας 9 % ως το 2016 σε σχέση με την περίοδο 2001 - 2005.

    [03] Συζήτηση για τα ψηφιακά μέσα

    Το Twitter, το Faceboook, το Youtube, τα Blogs, είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα ψηφιακά μέσα που συνεχώς "κερδίζουν" όλο και περισσότερους χρήστες ανά τον κόσμο. Είναι εργαλεία δουλειάς, επικοινωνίας, προώθησης προϊόντων, ιδεών, πληροφοριών και ψυχαγωγίας. Για την πλειοψηφία των νέων και για ανθρώπους εξοικειωμένους με την τεχνολογία, είναι ένας καινούριος ψηφιακός κόσμος με απεριόριστες δυνατότητες.

    Απόψεις και προβληματισμοί σχετικά με τα παραπάνω κατατέθηκαν σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο "Τhe Art Foundation" στην Αθήνα, με αφορμή την παρουσίαση του e-book με τίτλο «Πώς θα είναι το 2012 το μάρκετινγκ, τα μίντια και η επικοινωνία», που επιμελήθηκε ο Στάθης Χαϊκάλης και το οποίο βρίσκεται δημοσιευμένο σε μορφή αρχείου .pdf στην www.knowhow.gr.

    Μιλώντας ο ίδιος ο κ. Χαϊκάλης, ιδρυτής και κύριος μέτοχος της Communication Effect, διατύπωσε την άποψη ότι «δύο μοντέλα δεν δουλεύουν πια για τα Μέσα. Το πρώτο είναι το παγκόσμιο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα Μέσα διέθεταν πληροφορίες, αλλά έβγαζαν το ψωμί τους από τις μικρές αγγελίες και τις διαφημίσεις. Το δεύτερο μοντέλο ήταν κυρίως ελληνικό και σύμφωνα με αυτό έβγαζαν έσοδα όχι από τη μιντιακή δραστηριότητά τους, αλλά από τη διαπλοκή τους με την πολιτική και την επιχειρηματική εξουσία».

    Εκτίμησε δε, ότι «το πρώτο μοντέλο πνέει τα λοίσθια παγκοσμίως, το δεύτερο έχει χάσει -στην Ελλάδα του ΔΝΤ- την βασική αρχή λειτουργίας» και προέβλεψε ότι «η Ελλάδα του ΔΝΤ δεν θα μπορεί επβ ουδενί να καλύψει τα κόστη άνω των 50 ημερησίων εφημερίδων εθνικής κυκλοφορίας, που βγαίνουν στα περίπτερα τη δεκαετία 2000-2010».

    O σύμβουλος Διοίκησης για e-business και πληροφορική της Eurobank, Βασίλης Τραπεζάνογλου υποστήριξε ότι «ένας μπλόγκερ δεν είναι εκδότης, ωστόσο ένας εκδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ψηφιακά μέσα» και εκτίμησε ότι «εάν φερθούν έξυπνα, τα παραδοσιακά, μέσα με τη χρήση των ψηφιακών μέσων, μπορούν να δημιουργήσουν μια καινούρια κανονικότητα». «Η ενημέρωση δεν είναι μόνο το σχόλιο. Είναι πολλά περισσότερα πράγματα. Είναι η ανάλυση, η ιστορική τεκμηρίωση, το αρχειακό υλικό» ανέφερε ο κ. Τραπεζάνογλου και κατέληξε λέγοντας ότι «η αξιοποίηση παραδοσιακού υλικού, σε συνδυασμό με τα καινούρια μέσα μπορούν να δώσουν κάτι πραγματικά καινούριο».

    Ο δημοσιογράφος Φοίβος Καρζής ανέφερε ότι στον παραδοσιακό κόσμο των μέσων, ένας εκδότης μπορούσε να ελέγξει την ροή της πληροφορίας, ωστόσο στον σύγχρονο «κόσμο των Digital Media κανείς δεν μπορεί να στερήσει τη διακίνηση της πληροφορίας» και επισήμανε ότι από τη στιγμή που το καταλάβουν αυτό οι εκδότες των παραδοσιακών μέσων, μπορούν να αποκτήσουν ένα «σημαντικό πλεονέκτημα, αποκτώντας υπεροχή στο διαδίκτυο».

    «Ο 20ος αιώνας έφυγε πριν από δέκα χρόνια. Πρέπει να αφήσουμε πίσω τα μοντέλα του περασμένου αιώνα και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα των ψηφιακών μέσων» τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας ερευνών tnsicap, Λίνα Σάρι. Μιλώντας για τη σημασία των νέων μέσων στον χώρο του παραδοσιακού μάρκετινγκ, η κ. Σάρι ανέφερε ότι «στο εξής δεν θα υπάρχουν διαφημιστικές εταιρίες όπως τις ξέρουμε, ενώ θα επιβιώσουν μόνο αυτές που θα έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Οι υπόλοιπες, αν δεν αλλάξουν, θα πεθάνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σάρι.

    Ο αντιπρόεδρος της Communication Effect, Teemu Lehtinen αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία των σύγχρονων ψηφιακών μέσων στην επικοινωνία, τόνισε ότι «μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση κρίσεων, αποτελώντας σημαντικά εργαλεία» που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και γρήγορα στην αποκατάσταση της αλήθειας, στο να διορθωθούν τυχόν λάθη, να διατηρείται συνεχή επικοινωνία για όσο διαρκεί η κρίση, στη δημιουργία και τροφοδοσία ενός δικτύου φίλων και συνεργατών και στην επανάκτηση τελικά της εμπιστοσύνης μιας εταιρίας. Μιλώντας για την επιρροή που μπορεί να έχουν τα σύγχρονα μέσα στον χώρο των παραδοσιακών μέσων, ο κ. Lehtinen ανέφερε ότι «όλοι φοβούνται όταν χάνουν τον έλεγχο, ωστόσο δεν πρέπει να φοβόμαστε κάτι το καινούριο».

    Αναφερόμενος τέλος στις ραγδαίες εξελίξεις και τις αλλαγές που συμβαίνουν στον χώρο των ΜΜΕ, ο κ. Χαϊκάλης αναφέρει στο μπλογκ του, σε άρθρο του σχετικό με το βιβλίο, ότι «ένας πρακτικός κανόνας λέει ότι σε μια χώρα όπου έχουν μεγάλες δυσκολίες οι θεσμοί και το κράτος, σε αυτήν αποκτούν ευκαιρία τα media» και συμπληρώνει ότι «αυτοί οι λίγοι που θα επωφεληθούν από αυτή την ευκαιρία θα είναι εκείνοι οι οποίοι, κατά βάσιν, θα συνδυάσουν τέσσερις κινήσεις:

    1. Επένδυση στη δημοσιογραφία και στο περιεχόμενο.

    2. Επένδυση στους νέους: Η επιβίωση των media περνά μέσα από την στρατολόγηση (όχι απλώς πρόσληψη) νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα μπουν με καθαρή ματιά, με τέλεια γνώση του Internet και χωρίς «βαρίδια» στη μάχη της πληροφόρησης.

    3. Επένδυση στο Internet θα έχουν πολύ μεγάλα οφέλη οι πρώτοι 2-3 όμιλοι οι οποίοι θα επενδύσουν ουσιαστικά, με σχέδιο και αφιερώνοντας πραγματικά (πλην σχετικώς μικρά) κεφάλαια στην υπόθεση.

    4. Επένδυση σε προσωπικότητες, στις νέες «υπογραφές»: τα αναγνωρίσιμα πρόσωπα από την τηλεόραση έχουν την αξία και την επιρροή τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη για επαγγελματίες αφοσιωμένους στο Μέσον που διάλεξαν (τον Τύπο, το ραδιόφωνο, το διαδικτυακό κείμενο/βίντεο/φωτό)».

    [04] 135 νεκροί από την καταιγίδα "Αγκάθα"

    Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν προκληθεί από την τροπική καταιγίδα "Αγκαθα" έχουν προκαλέσει το θάνατο 135 ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική, όπου περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους από το περασμένο σαββατοκύριακο εξ αιτίας των πλημμυρών.

    Στη Γουατεμάλα, που είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τις βροχοπτώσεις, οι αρχές έχουν καταγράψει το θάνατο 109 ανθρώπων από τη Δευτέρα.

    Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές υψηλού κινδύνου στη Γουατεμάλα. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους έχουν καταγραφεί στην επαρχία Τσιμαλτενάνγκο.

    Στην Ονδούρα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 17 και εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ελ Σαλβαντόρ.

    Οι αρχές και των τριών χωρών έχουν ανακοινώσει ότι έχουν προκληθεί σοβαρές καταστροφές σε οικίες και έργα υποδομής από τις πλημμύρες. Η "Αγκαθα" είναι η πρώτη τροπική καταιγίδα που πλήττει την περιοχή του Ειρηνικού με την έναρξη της εποχής των κυκλώνων.

    Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που συνδέονται με την τροπική καταιγίδα έχουν ήδη εκδηλωθεί στο νότιο Μεξικό.

    [05] Πτολεμαΐδα: Το χώμα που .. φλέγεται

    Ήταν στις αρχές του 1900, όταν οι κάτοικοι της περιοχής της Εορδαίας, σκάβοντας λίγο στο χώμα ανακάλυψαν ότι παίρνει εύκολα φωτιά. Το θέαμα τούς συνεπήρε, τούς εντυπωσίασε και τότε όλοι μιλούσαν για το χώμα που φλέγεται. Άρχισαν έτσι να το χρησιμοποιούν, υποτυπωδώς, για οικιακή χρήση, για θέρμανση. Ωστόσο, το εμπορικό δαιμόνιο των Μικρασιατών Γιώργου Παυλίδη και Κωσταντίνου Αδαμόπουλου τούς οδήγησε, περίπου στα 1930, στην πρώτη συστηματική εκμετάλλευση του λιγνίτη.

    Οι εξελίξεις που ακολούθησαν είχαν τη μορφή χιονοστιβάδας. Το 1937, η ελληνική πολιτεία ανέθεσε στον Γερμανό καθηγητή Κέγκελ να διενεργήσει μια συστηματική έρευνα ώστε να διαπιστωθούν τα αποθέματα του λιγνίτη. Η συγκεκριμένη έρευνα, όπως και εκείνες που ακολούθησαν, ανέδειξαν ένα υπέδαφος πλούσιο σε καύσιμη ύλη. Έτσι, η Πτολεμαΐδα, κυρίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε στο επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, σε μια εποχή κρίσιμη για ολόκληρη τη χώρα.

    Οι πρώτες υπογραφές μπαίνουν, οι απαραίτητες προετοιμασίες ολοκληρώνονται και το ελληνικό δημόσιο, οι επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη και ο γερμανικός οίκος Φριντ Κρουπ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη γερμανική κυβέρνηση, συνεργάζονται για το πρώτο εγχείρημα αυτού του μεγέθους στη χώρα: "Το μεγαλύτερο όνειρο που χρόνια ολόκληρα εθέρμαινε τους κατοίκους της επαρχίας μας και έδιδε ελπίδας δια μια καλυτέραν ανάπτυξιν και πρόοδον του τόπου μας, πραγματοποιείται: η λιγνιτοφόρος έκτασις της Εορδαίας, ήτις περικλείει εις το υπέδαφός της εκατομμύρια τόνους λιγνίτου αξιοποιείται πλέον και η περιοχή μας εισέρχεται εις τον βιομηχανικόν τομέα της χώρας, με τα πλέον ευοιώνους προϋποθέσεις δι' ένα λαμπρόν μέλλον", γράφει η εφημερίδα της Πτολεμαΐδας "Επαρχιακή Φωνή", στο φύλλο της που δημοσιεύεται την Κυριακή 4 Αυγούστου 1957.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στη θεμελίωση των πρώτων λιγνιτικών έργων από τον βασιλιά Παύλο, παρουσία του επιχειρηματία της περιοχής και αναδόχου του έργου Μποδοσάκη Αθανασιάδη, μελών της κυβέρνησης, των πρεσβευτών της Αμερικής και της Γερμανίας και άλλων επισήμων.

    Τότε, ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης είχε πει με νόημα: "είμαι βέβαιος ότι η περιοχή αυτή, με το μέχρι προ ολίγου ειδυλιακόν αγροτικόν τοπίον της, θα γίνει συντόμως μια περιοχή με σφύζουσαν βιομηχανικήν δραστηριότητα, η οποία θα δώσει λύσιν εις πολλά εκ των προβλημάτων, όχι μόνο της Επαρχίας και του Νομού, αλλά της Μακεδονίας και της Χώρας εν γένει".

    Έτσι και γίνεται. Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, όπως και τα εγκαίνια των διανοίξεων ορυχείων και η λειτουργία νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πτολεμαΐδα, Νότιο Πεδίο, Καρδιά, Άγιος Δημήτριος και αργότερα Μελίτη Φλώρινας και Αμύνταιο συμμετέχουν ενεργά στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη. Παράλληλα, η Δυτική Μακεδονία αλλάζει χαρακτήρα και από μια ήπια αγροτική περιοχή γίνεται βιομηχανικό κέντρο. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι γίνονται εργάτες στα ορυχεία και τα υπάλληλοι στα εργοστάσιο, ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον κάνουν περισσότερο από εμφανή την παρουσία τους.

    Όλη αυτή την πορεία, τα όνειρα και τα βιώματα των κατοίκων της περιοχής, τα δημοσιεύματα του Τύπου και τις επιδράσεις των γεγονότων στον ενεργειακό χάρτη της χώρας μας φιλοδοξεί να "κλείσει" μέσα του ο ψηφιακός μουσειακός - εκπαιδευτικός χώρος για την ενέργεια, που πρόκειται να δημιουργηθεί στην Πτολεμαΐδα. "Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του μουσείου ανήκει στη δημοτική αρχή της πόλης, που θέλησε να διατηρήσει την ιστορική διαδρομή ενός τόπου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον λιγνίτη. Μέσα από το μουσείο θα μπορεί κάποιος να δει με παραστατικό τρόπο πώς επηρεάστηκε η περιοχή από τη ΔΕΗ και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το προς τα που οδεύει στη συνέχεια", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας, Κώστας Νίκου.

    Το μουσείο θα δημιουργηθεί εντός του χώρου του Βιοτεχνικού Πάρκου που θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 560 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, θα στεγαστεί στον χώρο της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, η οποία έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου. Ήδη, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ, με χρηματοδότηση από τον ειδικό αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή, ξεκινά μουσειογραφική μελέτη, η οποία αναμένεται να δημοπρατηθεί το φθινόπωρο. Κονδύλια για την υλοποίηση του έργου, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, θα αναζητηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, της ΔΕΗ ή και ιδιωτών, ενώ ο χρονικός ορίζοντας λειτουργίας του μουσείου τοποθετείται σε 2,5 χρόνια από τη δημοπράτηση.

    "Στόχος του εγχειρήματος είναι το μουσείο να μεταδίδει στον επισκέπτη βιωματικά στοιχεία. Στην παρουσίαση θα επιστρατευτούν η τεχνική της αφήγησης ιστοριών, η βιωματική μάθηση, η έκθεση του τοπικού Τύπου και των σχετικών δημοσιευμάτων, η παράθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού" τονίζει ο κ. Νίκου.

    Στην προσπάθεια συμμετέχει πλήθος ειδικών -και όχι μόνο- καθώς πολλοί είναι εκείνοι, που έχουν εργαστεί σκληρά, επί δεκαετίες, για τη διατήρηση του ιστορικού πλούτου της πατρίδας τους.

    Ένας από αυτούς είναι και ο αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης,ο οποίο κατάφερε να δημιουργήσει ένα σημαντικό αρχείο, που θα χρησιμοποιηθεί από το μουσείο. Ο ίδιος αγωνίζεται τώρα να "περισώσει" την ιστορία των οικισμών που μετεγκαθίστανται προκειμένου να "προσφέρουν" τη γη τους στη ΔΕΗ. Σημείο αιχμής της προσπάθειάς του είναι οι οικισμοί της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής, για τους οποίους ξεκινούν τώρα οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης.

    Το νέο μουσείο θα είναι αφιερωμένο στο λιγνίτη, το χώμα που φλέγεται και πρόκειται να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πτολεμαΐδας στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας.

    Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει με τον πιο παραστατικό τρόπο κάθε κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Θα μπορεί, επίσης, να βγάλει και τα δικά του συμπεράσματα για το αν άξιζε τελικά τον κόπο.

    Επ΄ αυτού ο διευθυντής του Βιοτεχνικού Πάρκου Πτολεμαΐδας, Κώστας Νίκου σχολιάζει: "Η περιοχή γνώρισε μια ανάπτυξη που δεν θα τη γνώριζε, αν δεν υπήρχε ο λιγνίτης. Από χωριό η Πτολεμαΐδα έγινε βιομηχανική πόλη. Από την άλλη, όμως, πλευρά οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ήταν μεγάλες και υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για το αν έγιναν οι απαραίτητες αναπλάσεις, τα κρίσιμα περιβαλλοντικά έργα, για το αν η Πτολεμαΐδα πλήρωσε, άδικα ή δικαιολογημένα, μέχρις ενός σημείου, το γεγονός ότι σήμερα το όνομά της αποτελεί συνώνυμο της ρύπανσης".

    Κείμενο: Π. Γιούλτση

    [06] Αυστηρότερα μέτρα

    Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα «παγώσουν» οι επιστροφές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η 1016/1-3-2010 που όριζε τις διαδικασίες «παγώματος» των επιστροφών, ώστε να ελεγχθούν διεξοδικά όλες οι περιπτώσεις πριν καταβληθούν τα χρήματα, παρατείνεται μέχρι 30-9-2010.

    Αυστηρότερα θα είναι από σήμερα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, καθώς αλλάζει ο τρόπος της επιβολής των προστίμων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.). Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι από αύριο, 1η Ιουνίου 2010, αλλάζει ο τρόπος επιβολής προστίμων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).

    Συγκεκριμένα, εφόσον κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία διαπιστωθούν παραβάσεις, τα ελεγκτικά όργανα συντάσσουν επί τόπου έκθεση ελέγχου και εκδίδουν απόφαση επιβολής προστίμου, τις οποίες επιδίδουν άμεσα στον υπόχρεο. Αν ο τελευταίος αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, διενεργείται θυροκόλληση στο κατάστημα και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

    Οι παραβάσεις για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί άμεσα έκθεση ελέγχου και απόφαση επιβολής προστίμου αφορούν κατά κύριο λόγο σε μη επίδειξη των πρόσθετων βιβλίων, μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία, μη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μη έκδοση τιμολογίου ή δελτίου αποστολής ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής, μη έκδοση φορτωτικής ή δελτίου κίνησης.

    Η διοικητική επίλυση της διαφοράς στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται αν καταβληθεί εφάπαξ το 50% του επιβαλλόμενου προστίμου. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Απριλίου ισχύει ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής, βεβαιώνεται το 25% του οφειλόμενου ποσού προστίμου και όχι το 10%, που βεβαιωνόταν με το καθεστώς πριν από το νόμο 3842/2010.

    Ακόμα, επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2010 η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών στοιχείων πώλησης ή διακίνησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών.

    Με τα μέτρα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας και τον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παράβασης και επιβολής κυρώσεων, που έχει αναγνωριστεί ως ένας καθοριστικός παράγοντας διευκόλυνσης και επέκτασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.

    Παράταση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

    Παρατείνεται εως τις 30 Ιουνίου η ρύθμιση για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την υποβολή δηλώσεων για εισοδήματα εως το 2009.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

    Με τις διατάξεις των άρθρων 66 και 84 του νόμου 3842/2010 "Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις" έχει δοθεί το δικαίωμα για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών με έκπτωση 80% επί των προστίμων και προσαυξήσεων και για την υποβολή αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων για εισοδήματα έως το 2009 χωρίς την καταβολή πρόσθετου φόρου ή προστίμου. Η προθεσμία καταβολής λήγει σήμερα, 31 Μαΐου 2010.

    Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας το αυξημένο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας και τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, των συλλόγων και των υπηρεσιών, παρατείνει την προθεσμία εφαρμογής των διατάξεων αυτών, τη δυνατότητα καταβολής χρεών και υποβολής δηλώσεων, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010. Σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιου του Υπουργείου Οικονομικών τις προσεχείς μέρες.

    [07] Καθολική απαγόρευση

    Τρεις μήνες απομένουν στους θεριακλήδες να "απολαύσουν" το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.

    Η υπουργός Υγείας έκλεισε όλα τα παραθυράκια του προηγούμενου νόμου σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει "καθαρό" περιβάλλον σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1ης Σεπτεμβρίου, καταργώντας τις εξαιρέσεις και κάνοντας πιο αυστηρούς τους ελέγχους, ώστε επιτέλους να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος και στη χώρα μας.

    Η υπουργός Υγείας μιλώντας στη συνεδρίαση Συντονιστικής Αντικαπνιστικής Επιτροπής στο υπουργείο Υγείας, εξήγησε ότι το τσιγάρο θα απαγορευθεί σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας, καφέ, μπαρ, καφενεία καθώς και εστιατόρια.

    Όπως επισημάνθηκε, το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους εργασίας και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να καπνίσουν μόνο εκτός των κτηρίων που εργάζονται, εφόσον το επιθυμούν, καθώς δεν θα υπάρχουν καπνιστήρια.

    Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία, αλλά και για το τί θα ισχύει από την 1η Σπτεμβίου, οπότε αξίζει να σημειωθεί ότι καταργείται και κάθε μορφή διαφήμισης ή προώθησης προϊόντων καπνού. Σημαντική έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους.

    Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποτυχίας του προηγούμενου αντικαπνιστικού νόμου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν έγιναν αυστηροί έλεγχοι των μέτρων που είχαν θεσπισθεί.

    Στο εξής τους ελέγχους αναλαμβάνει η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και το λιμενικό σώμα. Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καθοριστούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις με τις οποίες θα έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες.

    Αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ΓΕΣΕΒΕ πριν αποφασίσει τις οριστικές ποινές που θα επιβάλλονται ανά περίπτωση.

    Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζουν πολλά στοιχεία των νέων μέτρων καθώς το κάπνισμα απαγορεύεται ακόμη και στα καζίνο.

    Όμως εκεί όπως και στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ., τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αφού δοθεί περιθώριο οκτώ μηνών στους ιδιοκτήτες του για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

    [08] Σύσκεψη για το φάρμακο

    "Δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως έλλειψη στην αγορά σε κανένα φαρμακευτικό προϊόν'', δήλωσε η Κατσέλη μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των φαρμάκων με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, καθώς και όλους τους θεσμικούς φορείς .

    Η υπουργός Οικονομίας, κυρία Κατσέλη τόνισε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ''ο νόμος πρέπει να είναι και θα είναι σεβαστός από όλους, προσδιορίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στη διαθεσιμότητα των φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπάρξει έγγραφη ειδοποίηση και παρέλευση διαστήματος 3 μηνών. Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να νιώθουν σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε ακόμα και σε παράλληλες εισαγωγές, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανή επάρκεια σε συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι ινσουλίνες".

    Ακόμα όπως, είπε η υπουργός, τα πρώτα στοιχεία από την μέχρι σήμερα εφαρμογή μιας συντεταγμένης πολιτικής συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών είναι ήδη ορατά. Με τη μέθοδο της μεσοσταθμικής μείωσης της τιμής των φαρμάκων κατά 21,5%, προκύπτει (σύμφωνα με ενδεικτικά των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών το μήνα Απρίλιο του 2010) μια μέση μείωση 30% για την Αθήνα, ενώ αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται στο 19,3%.

    Από την 01/07/2010 θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε με επίσημα στοιχεία την καθοδική εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός που θα συμβάλει στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

    Παράλληλα, και τα τρία συναρμόδια υπουργεία με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου τιμολόγησης, θέτουμε τις βάσεις για μια μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική πολιτική που θα προσδώσει βιωσιμότητα στα ασφαλιστικά μας ταμεία: Εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και εφαρμογή ενός αυστηρού πλαισίου ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ελέγχου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διεξήχθη ένας ουσιαστικός και ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος, στον οποίο ετέθησαν όλες οι παράμετροι πολιτικής για την μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και οι αποφάσεις που ελήφθησαν συνοψίζονται ως εξής:

    α) την καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους της πανελλήνιας Ένωσης

    Φαρμακοποιών για την μείωση των κερδών των φαρμακείων με την θεσμοθέτηση της επιστροφής ποσοστού επί των πωλήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω rebate,

    β) την υιοθέτηση ενός 3ετούς πλαισίου συμφωνίας με τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο θα διασφαλίσει σταθερότητα λειτουργίας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης,

    γ) την θετική στάση του ΣΦΕΕ ως προς το αίτημα των συναρμόδιων Υπουργών για την εξέταση άρσης της αίτησης ακύρωσης που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ, αναφορικά με την εφαρμογή της μεταβατικής διάταξης τιμολόγησης φαρμάκων, που εκδόθηκε με την ΑΔ 03/2010.

    [09] Νέο πρόγραμμα

    Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, καθορίζεται το αναμορφωμένο διδακτικό ωράριο και ωρολόγιο πρόγραμμα των 800 ολοήμερων σχολείων, τα οποία θα λειτουργούν από το σχολικό έτος 2010 - 2011 με ενιαίο, αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα, η έναρξη του υποχρεωτικού προγράμματος είναι στις 8:10 και η λήξη στις 14:00 για όλες τις τάξεις.

    Αναφορικά με τα 800 νέα ολοήμερα σχολεία, η κυρία Χριστοφιλοπούλου δήλωσε:

    «Αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών που φέρνει το νέο σχολείο. Στο στάδιο αυτό ενοποιούμε την εκπαιδευτική λειτουργία στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, δημιουργώντας μια ουσιαστική παιδαγωγική αναβάθμιση, ενώ παράλληλα παρέχουμε στη σχολική κοινότητα τη δυνατότητα σχεδιασμού της προαιρετικής ζώνης ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου σχολείου».

    Οι επιμέρους αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, έχουν ως εξής:

    Αύξηση κατά 1 ώρα του γλωσσικού μαθήματος στις Α' και Β' τάξεις.

    Αύξηση κατά 1 ώρα του μαθήματος των Μαθηματικών στις Α' και Β' τάξεις.

    Αισθητική Αγωγή: περιλαμβάνει τα Εικαστικά, τη Μουσική και τη Θεατρική Αγωγή.

    Οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής αυξάνονται κατά 2 για τις Α', Β', Γ' και Δ' τάξεις. Στις τάξεις Α', Β', Γ', Δ' η μία διδακτική ώρα της Φυσικής Αγωγής θα διατίθεται για χορούς.

    Προστίθεται το μάθημα των Αγγλικών στις Α' και Β' τάξεις για 2 ώρες και αυξάνει κατά 1 ώρα για τις υπόλοιπες τάξεις.

    Προστίθεται το μάθημα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας για 2 ώρες εβδομαδιαίως σε όλες τις τάξεις.

    Στην Ευέλικτη Ζώνη (Ε.Ζ.) αναπτύσσονται διαθεματικά προγράμματα με πρωτοβουλία του κάθε εκπαιδευτικού.

    Στην Α' τάξη: η μία διδακτική ώρα της Ε.Ζ. θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Αγωγής Υγείας.

    Στη Β' τάξη: η μία διδακτική ώρα της Ε.Ζ. θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Διατροφικών Συνηθειών.

    Στη Γ' τάξη: η μία διδακτική ώρα της Ε.Ζ. θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

    Στη Δ' τάξη: η μία διδακτική ώρα της Ε.Ζ. θα διατίθεται για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

    Τα διδακτικά αντικείμενα από τα οποία μπορεί να γίνει επιλογή ως προς το πλήθος τους και τις ώρες που θα διδάσκονται είναι τα παρακάτω:

    -Μελέτη

    -Αθλητισμός

    -Θεατρική Αγωγή

    -Αγγλικά

    -Μουσική

    -Δυνατότητα παρακολούθησης δεύτερης ξένης γλώσσας για πρώτη φόρα στη χώρα μας

    -Εικαστικά

    -Πολιτιστικοί όμιλοι δραστηριοτήτων

    Στο πλαίσιο των πολιτιστικών ομίλων, οι μαθητές όλων των τάξεων μπορούν να προετοιμάζουν σχολικές εορτές, χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες για την καλλιέργεια της αισθητικής, καθώς και την ανάδειξη και προώθηση στοιχείων του πολιτισμού.

    Η αποχώρηση των μαθητών του ολοήμερου προγράμματος μπορεί να γίνει είτε με τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος (16:15) είτε κατά το χρονικό διάστημα 15:30 - 15:40, εφόσον έχει κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση των γονέων στη σχολική μονάδα.

    [10] Εν μέσω αντιδράσεων

    Η ισπανική κυβέρνηση έχει στόχο να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας πριν από το τέλος Ιουνίου, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων, όπως δήλωσε η υπουργός οικονομικών, Έλενα Σαλγάδο.

    Χθες, άρχισαν στη Μαδρίτη οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και εργοδοτών, με το υπουργείο Εργασίας να παρατείνει για μία εβδομάδα το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ωστόσο η Έλενα Σαλγάδο κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη βουλή τις μεταρρυθμίσεις ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

    "Η περίοδος για την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά εργασίας τελειώνει και εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος Ιουνίου", δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας.

    Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, ο οποίος αγωνίζεται να πείσει τις αγορές ότι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν θα ακολουθήσει την Ελλάδα βυθιζόμενη σε κρίση χρέους, έλαβε "χείρα βοηθείας" από τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Ο διευθυντής του ΔΝΤ υποστήριξε τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Θαπατέρο, αλλά κατέστησε σαφές ότι χρειάζεται να καταβληθούν κι άλλες προσπάθειες.

    "Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι ισχυρά και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο μέλλον. Το θέμα τώρα είναι να δούμε πως θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα και ιδιαιτέρως αυτά που αφορούν την αγορά εργασίας", δήλωσε στην εφημερίδα ABC, ο Στρος Καν.

    Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Μαδρίτης τήρησε στάση ουδετερότητας με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό. "Οι διαφορές μεταξύ των πλευρών εξακολουθούν να υφίστανται σε ορισμένα θέματα για τις εργασιακές σχέσεις, που είναι υπό συζήτηση", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. "Ωστόσο, οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας, γι αυτό αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τις προσεχείς ημέρες", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η επιβολή των αλλαγών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων πιθανώς θα φέρει τους σοσιαλιστές σε τροχιά σύγκρουσης με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Θαπατέρο θα χρειαστεί τη στήριξή τους. Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα κηρύξουν γενική απεργία εάν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς στις μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό. Από την άλλη πλευρά οι ισπανικές εταιρίες παραπονούνται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων αποθαρρύνει τις προσλήψεις, κάτι που επιβαρύνει το ποσοστό ανεργίας, που έχει φθάσει στο 20%.

    Ωστόσο το γεγονός ότι τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης εγκρίθηκαν με διαφορά μόλις μίας ψήφου, έχει προκαλέσει έντονη φημολογία ότι ο Θαπατέρο μπορεί να υποχρεωθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εάν απορριφθεί η πρόταση για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011, που θα υποβληθεί το Σεπτέμβριο.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε τους σοσιαλιστές με διαφορά 10,5%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 June 2010 - 6:30:36 UTC