Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοίγει ξανά ο φάκελος των υποκλοπών
  • [02] Αποκλεισμός του λιμανιού

  • [01] Ανοίγει ξανά ο φάκελος των υποκλοπών

    Στη δικαιοσύνη αναμένεται να επιστρέψει ο φάκελος των τηλεφωνικών υποκλοπών για να κάνει επανέλεγχο όλων των στοιχείων που υπάρχουν.

    «Αποτέλεσμα δεν υπάρχει από την νέα έρευνα που κάναμε. Αυτό που υπάρχει είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Ιούλιο του 2007 διαπιστώνονται κενά, παραλείψεις και σφάλματα», δήλωσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο εμπειρογνώμονας της ΑΔΑΕ Κώστας Μαραβέλιας παρουσιάζοντας μαζί με τον πρόεδρο και τα άλλα μέλη της, το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής.

    «Παραμένουν ακόμα πολλά κενά ως προς τη λειτουργία των θεσμών, αλλά και της ΕΥΠ», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου εκτιμώντας ότι η υπόθεση πρέπει να επανελεγχθεί από την δικαιοσύνη.

    Η πρόταση όμως του κ. Παπαϊωάννου, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη. «Δεν συμφωνώ και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη να πούμε σε αυτούς που έθαψαν την υπόθεση να την ξαναθάψουν. Ποια δικαιοσύνη; Αυτή που έκανε έρευνα πέντε χρόνια και μετά εξαφάνισε τα στοιχεία; Καταλαβαίνω τις σκοπιμότητες. Δεν το περίμενα όμως αυτό, γιατί ο τόπος αυτά τα έχει πληρώσει πολλές φορές. Η Βουλή είναι πάνω από όλα. Θα κάνω αίτηση με άλλους βουλευτές για Εξεταστική. Δεν θα λουστούμε εμείς ότι οι άλλοι θάψανε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Κακλαμάνης.

    «Εκτιμώ ότι από τα στοιχεία που έχουμε, μια Εξεταστική Επιτροπή δεν θα οδηγούσε πουθενά», αντέτεινε ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Το αίτημα να λάμψει η αλήθεια υπάρχει. Όχι μόνο στην Επιτροπή αλλά και στον κόσμο. Θα πρέπει όλα τα στοιχεία με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής μας να σταλούν στην ελληνική δικαιοσύνη για να απαντήσει στα ερωτήματα που εκκρεμούν. Παράλληλα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, από τον αρμόδιο υπουργό και στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοραντή να μιλήσει στην δικαιοσύνη για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια. Μετά εμείς μπορούμε να συζητήσουμε για την καταλογή πολιτικών ευθυνών. Με επιφύλαξη λέμε. Δεν το κλείνουμε αυτή τη στιγμή το θέμα της Εξεταστικής. Όμως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Βουλή, με τα στοιχεία αυτά, να συνεχίσει την διαδικασία ποινικής ευθύνης».

    Νωρίτερα οι εκπρόσωποι της ΑΔΑΕ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα στο κρίσιμο διάστημα της προκαταρκτικής έρευνας από τη δικαιοσύνη και έτσι καταστράφηκε σημαντικό υλικό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει, τεχνικά, τρόπος να βρεθούν νέα στοιχεία.

    «Το πρώτο χρονικό διάστημα, από τις 10 Μαρτίου και για κάποιους μήνες μετά ήταν σημαντικό και κρίσιμο το διάστημα για να γίνει έρευνα στα ψηφιακά κέντρα. Για να δει κανείς ποια ήταν τα δεδομένα τους, να βρει χρονικές περιόδους, να διαπιστώσει πότε υπήρξε παρείσακτη εισαγωγή στο λογισμικό. Σβήστηκαν στιγμιότυπα από τα αρχεία. Αυτό το διάστημα έπρεπε να υπάρξει έλεγχος των ψηφιακών κέντρων. Θα βρίσκαμε τότε πολλά στοιχεία γιατί δεν θα είχαν καταστραφεί. Είναι την περίοδο που γινόταν η προκαταρκτική εξέταση. Δεν λήφθησαν μέτρα από τη δικαιοσύνη. Δεν δέσμευσε το υλικό», ήταν μερικές από τις επισημάνσεις του κ. Λαμπρινόπουλου και των άλλων εμπειρογνωμόνων της ΑΔΑΕ.

    Ακόμα, σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

    - Ούτε από την ΕΥΠ ούτε από τους εμπειρογνώμονες έγινε έρευνα στο κέντρο της Παιανίας.

    - Δεν κλήθηκε η ΑΔΑΕ από τον τακτικό ανακριτή που διερευνούσε την υπόθεση για να καταθέσει ή να βοηθήσει στην έρευνα και με δική της πρωτοβουλία έστειλε το πόρισμα της με τους κωδικούς.

    - Δεν βρήκαμε αρχεία διαχείρισης του δικτύου της Vodafone γιατί έγινε αναβάθμιση και καταστράφηκαν οι διακομιστές. Έσβησαν το παρείσακτο υλικό.

    - Η καταστροφή των αρχείων εμπόδισε την ΑΔΑΕ να φτάσει σε φυσικά πρόσωπα.

    - Έπρεπε να μείνουν αντίγραφα των στοιχείων. Δεν έπρεπε να καταστραφούν.

    - Και η ίδια η Vodafone έπρεπε να κρατήσει τα στοιχεία και ο ανακριτής έπρεπε να πει «στοπ μην βάζετε χέρι στο υλικό αυτό, είναι χρήσιμο».

    - Παρότι αποκαλύφθηκε αρχές Μαρτίου βρήκαμε ότι σε 4 κέντρα είχε εγκατασταθεί παράνομο λογισμικό.

    - Αν τα μαθαίναμε πολύ νωρίς, θα εξασφαλίζαμε άρση απορρήτου για να δούμε που βρίσκονται τα 14 τηλέφωνα.

    - Η ιστορία του "00" που λέει ο ανακριτής κ. Πετρόπουλος στο πόρισμά του ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε τον κωδικό, είναι τελείως αναληθές. Εμείς επιμείναμε και βρήκαμε το συνολικό αριθμό. Εκτός από τον κωδικό της Αμερικής ανακαλύψαμε και ολόκληρο τον αριθμό.

    - Ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατέθεσε ότι η εντολή που πήρε από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη ήταν να περιορίσουν την έρευνα. Ακόμα και στην έρευνα ανάλυσης των 14 καρτοκινητών "σκιών", η ΕΥΠ βασίστηκε στα όσα έλεγε η ΤΙΜ και η Vodafone. Έτσι χάθηκαν οι κλήσεις προς Αμερική και τα sms.

    - Θα έπρεπε όλος ο χειρισμός να γίνει από το υπουργείο εξωτερικών.

    - Aν η ΕΥΠ και η δικαιοσύνη συνεργαζόταν με την ΑΔΑΕ, τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.

    - Έπρεπε να είχαν ενημερώσει την ΑΔΑΕ ως όφειλαν από το Σύνταγμα τόσο οι εμπλεκόμενες εταιρίες όσο και η ΕΥΠ.

    - Πολύ πιθανόν η ΑΔΑΕ να είχε καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες των υποκλοπών αν η τότε κυβέρνηση της ανέθετε την έρευνα της υπόθεσης.

    Καταγγελίες Τσούρα

    Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα «11 φορές διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούνται τα «πορτοκαλί» τηλέφωνα».

    Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, το σύστημα διασφάλισης τηλεφωνικού απόρρητου των συνομιλιών στον ΟΤΕ είναι διάτρητο, με τα χιλιάδες ΚΑΦΑΟ να είναι «ξέφραγο αμπέλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το θέμα έθεσε στην ανεξάρτητη Αρχή ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή τις καταγγελίες του βουλευτή του ΛΑΟΣ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Ζήμενς, Κώστα Αϊβαλιώτη ότι έχει την αίσθηση ότι παρακολουθούνται οι τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

    «Αυτή τη στιγμή είναι σκορποχώρι τα ΚΑΦΑΟ. Ο καθένας που δεν είναι εξουσιοδοτημένος μπορεί να βάλει χέρι. Έχουμε καυτηριάσει επανειλημμένα τον ΟΤΕ για το θέμα αυτό, του έχουμε επιβάλει πρόστιμα και έχουμε ζητήσει να βάλει σύντομα ένα σύστημα τηλεπίβλεψης σε όλα τα ΚΑΦΑΟ. Δεν ξέρουμε πότε θα ολοκληρωθεί, πάντως ο ΟΤΕ δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το θέμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο», είπε.

    Οι διαπιστώσεις αυτές του προέδρου της ΑΔΑΕ προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων.

    «Για ένα ακόμα χρόνο δηλαδή, θα μπορούν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα μας», σχολίασε σκωπτικά ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε:

    «Αλίμονο αν ο ΟΤΕ αφήνει στον οποιονδήποτε την ευχέρεια να μπαίνει και να βγαίνει και να βάζει χέρι στα ΚΑΦΑΟ».

    Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ συμμερίστηκε τις ανησυχίες των μελών της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό, ο ΟΤΕ πολύ σύντομα να επιβάλει σύστημα τηλεπίβλεψης, γιατί όλες οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις γίνονται από τα ΚΑΦΑΟ που είναι σκορποχώρι και ο καθένας μπορεί ανεξέλεγκτα χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος να βάλει χέρι».

    Η συζήτηση, ωστόσο, για το πόσο ασφαλείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες επεκτάθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση με το σταθερό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού να είναι «νεκρό».

    Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έθεσαν το ερώτημα αν η ΑΔΑΕ έχει επιληφθεί του θέματος, «καθώς οι καιροί είναι πονηροί».

    Όπως ανέφερε ο κ Λαμπρινόπουλος, ομάδα ελέγχου της ΑΔΑΕ διεξάγει έρευνα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό, είναι σε πολλά επίπεδα, συνεχίζεται και σε λίγες μέρες θα έχει έτοιμο το πόρισμα της.

    Πάντως, όπως είπε, έχουν βρεθεί, από το σύστημα διαχείρισης του ΟΤΕ, όλα τα σχετικά δεδομένα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία και αυτό που μέχρι τώρα διαπιστώθηκε είναι ότι το τηλέφωνο που έπρεπε να φραγεί διέφερε κατά ένα ψηφίο από το νούμερο του πρωθυπουργού.

    «Το τηλέφωνο του πρωθυπουργού επειδή ελέγχθηκε ως προς τη κατεύθυνση δυνατότητας παρακολούθησης του, δεν προέκυψε μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, συνεχίζουμε την έρευνα, δεν το πιστεύουμε, αλλά ψάχνουμε όλα τα σημεία και σε λίγες μέρες θα έχουμε ολοκληρώσει την έρευνα», πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινόπουλος.

    Σε ερώτηση βουλευτών αν υπάρχει δυνατότητα ασφαλούς πρόσβασης των τηλεφώνων των βουλευτών και των πολιτικών προσώπων η απάντηση του κ Λαμπρινόπουλου ήταν αφοπλιστική:

    «Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά το διαβαθμισμένο κέντρο με τα τριψήφια νούμερα κατάλαβα τις προάλλες ότι δεν υπάρχει διασφάλιση».

    «Πάνω από 11 φορές βρήκαμε, διαπιστώσαμε, ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα παρακολουθούνται», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, προκαλώντας νέα αντίδραση του προέδρου της ΑΔΑΕ που σημείωσε χαρακτηριστικά:

    «Εμένα με έβγαλε έξω από τα ρούχα μου. Βάσει νόμου πρέπει να είναι αναβαθμισμένο το κέντρο αυτό. Ούτε εμείς το ελέγχουμε, ούτε η ΕΥΠ. Δεν έχει αναλάβει κάποιος πρωτοβουλία να μεριμνήσει για την ασφάλεια αυτού του κέντρου όταν μιλάνε οι υπουργοί. Υποτίθεται ότι ο ΟΤΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει ειδικές συνδέσεις διασφάλισης του απορρήτου. Υποτίθεται ότι έχουν αυξημένη προστασία. Τώρα αν γίνεται...».

    [02] Αποκλεισμός του λιμανιού

    Αποκλεισμένο είναι το λιμάνι του Πειραιά από 102 μηχανότρατες και γρι-γρι, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαμαρτύρονται για μια οδηγία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Εξαιτίας του αποκλεισμού δεν απέπλευσαν το "Speedrunner 4" και το "Νήσος Μύκονος". Επίσης προγραμματισμένο απόπλου για τις 14.00 έχουν δύο κρουαζιερόπλοια το "Costa Victoria" και το "Shape Fire", τα οποία αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός δεν θα αποπλεύσουν, ενώ και τρίτο κρουαζιερόπλοιο έχει προγραμματισμένο απόπλου στις 18.00.

    Στις 15.00 έχει κατάπλου το Blue Star, ενώ το "Φαίδρα" ερχόμενο απο την Αίγινα είναι έξω απο το λιμάνι του Πειραιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 10:30:21 UTC