Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης"
  • [02] Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη
  • [03] Σε κλίμα έντασης
  • [04] Μείωση δαπανών

  • [01] "Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης"

    Διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σενάρια και φήμες περί πτωχεύσεως της χώρας και περί επιστροφής στη δραχμή.

    «Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «είναι φανερό πως τέτοια διασπορά πλήρως ανυπόστατων φημών μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση».

    «Φυσικά διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια από όπου κι αν προέρχονται, από όπου κι αν εκπορεύονται με όποιον τρόπο κι αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε δε ότι «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα» και ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς με βάση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση «που θα μας βάλει σε άλλη πορεία από εδώ και πέρα».

    Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το αίσθημα ασφάλειας.

    Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες για να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς «πρέπει να μην αφήνονται έρμαια σε μια ακατάσχετη φημολογία διάφορων, που κλονίζει την οικονομική ασφάλεια και την ψυχολογία τους».

    Ερωτηθείς πού οφείλονται αυτές οι φήμες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι η διαπίστωση πως με την ανασφάλεια που διασπείρεται στην κοινωνία κάποιοι κερδίζουν.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και τα κίνητρα με τα οποία βγαίνει και κάνει δηλώσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και ότι έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συσταθεί ο μηχανισμός στήριξης, «χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τη βεβαιότητα και την ασφάλεια με την οποία μιλάμε».

    «Προσπαθούμε και με τις πράξεις μας να καθησυχάσουμε τον ελληνικό λαό, να εμπεδώσουμε το αίσθημα οικονομικής ασφάλειας στον πολίτη μέσα στις πολύ δύσκολες συγκυρίες στις οποίες δρούμε και δίνουμε προοπτική και στόχο στην ελληνική κοινωνία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Για το εάν αμφισβητείται η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οποιαδήποτε αξιολόγηση γίνεται από την Κομισιόν δεν έχει σχέση με τα ευφάνταστα σενάρια για χρεοκοπία και επιστροφή στις δραχμή».

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το ΠΣΑ και τα δείγματα που έχει έως τώρα είναι θετικά, τόσο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος όσο και στα έσοδα, «για τα οποία πραγματικά γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια με αυτές τις συγκυρίες να πιάσουν τους στόχους τους».

    Επισήμανε δε ότι «έχουμε ακόμα αρκετά υπολειπόμενα στοιχεία για να κάνουμε την τελική εκτίμηση επί των εσόδων, άρα καμία τέτοια αξιολόγηση δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιου είδους διασπορά φημών».

    «Δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα», τόνισε, τέλος, ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά.

    Αποφάσεις για ευρώ και κερδοσκόπους

    Οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών, βρίσκονται στην ατζέντα του Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Λουξεμβουργο.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και των "27" θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία της Ευρώπης από τους κερδοσκόπους, καθώς και την ισχυροποίηση του ευρώ. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, και η πορεία της ουγγρικής οικονομίας.

    Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα εκπροσωπήσει την χώρα και στη δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς και στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 8 Ιουνίου.

    Ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, κατά την άφιξή του στο Λουμεβούργο για τη σύνοδο του Eurogroup, δήλωσε ότι μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η ταχύτητα της πτώσης του ευρώ απ'ό,τι το επίπεδο της ισοτιμίας του και σημείωσε σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση καθιστά ακόμη πιο σημαντικά τα μέτρα που εξετάζει η ευρωζώνη για να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών μελών της υπό το φως της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες.

    Εξάλλου ο ευρωπαίος επίτροπος απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και σε αυτήν της Ουγγαρίας, μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση ούγγρων αξιωματούχων. "Όχι", απάντησε κατηγορηματικά στην ερώτηση δημοσιογράφου αν μπορούν να συγκριθούν οι δύο χώρες.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

    Όταν ρωτήθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde για την πτώση του ευρώ, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ".

    Ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης. "Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ".

    Ο πρόεδρος του Eurogroup που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ότι είπε ότι "το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι".

    Όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ εξήγησε ότι "η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών". Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι "δεν ανησυχεί" για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας.

    Δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουγγαρίας, δήλωσε και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Η Ουγγαρία θα έχει επίσημες συνομιλίες με το ΔΝΤ και την ΕΕ τον Αύγουστο, αλλά η κυβέρνηση θα ενημερώσει επίσης άμεσα τους θεσμούς αυτούς για τα τρέχοντα σχέδιά της, όπως δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μιχάλι Βάργκα.

    Ο Βάργκα, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επανεξέταση των δημοσίων οικονομικών, σημείωσε επίσης ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη μια οριστική απόφαση όσον αφορά την επιβολή οποιονδήποτε ειδικών φόρων στις τράπεζες και ότι δεν συζήτησε θέματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Διευκρινίσεις για τις συντάξεις

    Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργούν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με την Τρόϊκα, για το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, οι διευκρινίσεις που έκανε στο Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα θα πρέπει να κοπούν στο μισό, χαρακτηρίζοντας παρανόηση το ποσοστό 45% έως 48% που αναφέρεται σε μερίδα του Τύπου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν στο 48% θα πρέπει να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80%.

    Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για θετικότατη εξέλιξη, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα ξεκαθαρίζονται οριστικά.

    Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν αφήνουν ένα παράθυρο συνεννόησης με τους ελεγκτές, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα, το επόμενο διάστημα, με στόχο την τελική συμφωνία επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο υπουργός εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος θα συμμετάσχει σήμερα στο Τακτικό Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας, στο Λουξεμβούργο, με θέμα την προπαρασκευή της νέας στρατηγικής για την απασχόληση.

    -

    [02] Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη

    Μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων, από τις αρχές του έτους, περίπου 5% προέκυψε από την εντατικοποίηση και την αποτελεσματικότητα των ελέγχων του υπουργείου σε φαρμακεία, με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων για υπερβολική, εικονική και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

    Ήδη 10 περιπτώσεις, που αφορούν περιπτώσεις συνταγογράφησης σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους, πλαστές συνταγές, χρήση ταινιών γνησιότητας παρελθόντων ετών, εύρεση συνταγολογίων και βιβλιαρίων υγείας, καθώς και σφραγίδες γιατρών στο χώρο του φαρμακείου, έχουν σταλεί στον εισαγγελέα, για περαιτέρω δικαστική έρευνα.

    Παράλληλα, η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους σε 150 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

    [03] Σε κλίμα έντασης

    Στην τελική ευθεία για την έκδοση του πορίσματος, εισέρχεται από σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των μελών της Επιτροπής δεν αναμένεται να εκδοθεί κοινό πόρισμα, αλλά πέντε ξεχωριστά, όσα και τα κόμματα του κοινοβουλίου.

    Βολές κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδη, εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", για υπόθεση αποχαρακτηρισμού τμήματος της χερσαίας ζώνης λιμένος Λάγους το έτος 2001, την οποία υπέγραψε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδης ως μέλος της Λιμενικής Επιτροπής Λάγους.

    "Υφίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα για το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Απάντηση στο δημοσίευμα έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ.Ξυνίδης τονίζοντας ότι "η 'εύρεση' και η ανάδειξη αυτού του πασίγνωστου και χρησιμοποιημένου κατ' επανάληψη στις δίκες μεταξύ δημοσίου αλλά και φορέων της Ξάνθης με την Μονή Βατοπαιδίου δημοσίου εγγράφου την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, σχετίζεται άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων. Οι διακομιστές των εκβιασμών που νόμιζαν ότι δήθεν είχαν στα χέρια τους κάτι που μου κάνει κακό, πήραν βέβαια την απάντησή τους σε απλή καθομιλουμένη".

    Εξεταστική για τη Ζήμενς

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ζήμενς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα στοιχεία που περιέχει ο σκληρός δίσκος απο τον υπολογιστή του Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το ΣΔΟΕ και για τα οποία θα ενημερωθεί η επιτροπή εντός της εβδομάδος.

    Για αποχώρηση του κόμματός του από την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Ζήμενς, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει στον πρόεδρο της επιτροπής, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Στο μεταξύ, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζήτησε σήμερα από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να απευθυνθεί στην Ολομέλεια Εφετών Αθηνών, προκειμένου η τελευταία να ορίσει κι άλλον επίκουρο ανακριτή στην υπόθεση της Siemens, για να συνδράμει τους ήδη δύο ορισθέντες εφέτες ανακριτές και να επισπευσθεί η διενεργούμενη, επί της υποθέσεως, κύρια ανάκριση.

    Στην Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ ο Α.Τσοχατζόπουλος

    Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ αφού εξέτασε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, δηλώσεις "πόθεν έσχες" και αφού κάλεσε τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις, αποφάσισε ομόφωνα την παραπομπή της υπόθεσης του πρώην Υπουργού στην επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος.

    Επίσης εισηγήθηκε την αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΠΑΣΟΚ για τον κ. Τσοχατζόπουλο, χωρίς, όπως αναφέρεται, αυτό να συναρτάται με τη νομική πλευρά της υπόθεσης και προδικάζει την κατάλυση της δικαστικής διερεύνησης.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το τέλος της συζήτησης με τα μέλη της Επιτροπής, υπεραμύνθηκε της καθαρότητας όλων των συναλλαγών του, ενώ εξέφρασε και την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Επίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες επιχειρούν να τον εξοντώσουν πολιτικά, ηθικά και φυσικά.

    [04] Μείωση δαπανών

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα σχέδια για τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και "σημαντικών" αλλαγών στις ένοπλες δυνάμεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε,που ηγείται του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι οι περικοπές μόνο για τον επόμενο χρόνο θα είναι συνολικά 11,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Περαιτέρω περικοπές θα υπάρξουν τα επόμενα τρία χρόνια. Περίπου 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012, περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.

    Κατά τη διάρκεια μίας διήμερης σύσκεψης στο γραφείο της Μέρκελ, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου συζήτησαν για μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια καθώς και σχέδια για τη συγκέντρωση νέων εισόδων με την επιβολή φόρου στην πυρηνική ενέργεια.

    Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις αλλαγές στον τομέα της άμυνας, αλλά είπε ότι δεν θα είναι ασήμαντες.

    Ακυρώθηκε η συνάντηση Α. Μέρκελ-Ν. Σαρκοζί

    Το δείπνο εργασίας μεταξύ του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τη γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο.

    Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ επρόκειτο να έχουν ένα δείπνο εργασίας για να προετοιμάσουν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 17 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και για να συζητήσουν για τον οικονομικό συντονισμό της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

    Η καγκελαρία της Γερμανίας ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα την ακύρωση της συνάντησης.

    Προς το παρόν δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την ακύρωση.

    Στρος-Καν: Δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" για την Ουγγαρία

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει "κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ουγγαρίας και παρουσιάστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την ευρωζώνη εν γένει μετά την ελληνική κρίση.

    "Μου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας" όσον αφορά την Ουγγαρία, δήλωσε ο Στρος-Καν σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Eurogroup.

    Εξάλλου ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ παρουσιάστηκε καθησυχαστικός για την αντίδραση της Ευρώπης μετά την ελληνική κρίση.

    "Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν μια δυνατή, ισχυρή, οργανωμένη αντίδραση", σημείωσε, εκφράζοντας ιδιαίτερα την ικανοποίησή του για το ότι θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί σήμερα κατά τη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο το πακέτο βοήθειας ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της ευρωζώνης.

    Το πακέτο αυτό που δημιουργήθηκε "σήμερα υλοποιείται, χρειάστηκε προφανώς χρόνος, αλλά είναι ένα περίπλοκο τεχνικό ζήτημα και πιστεύω ότι οι αγορές θα αντιδράσουν τώρα-αυτό θα πάρει λίγο χρόνο-πιο ήρεμα βλέποντας τους ευρωπαϊκούς αριθμούς χωρίς πάθος", σημείωσε.

    Ο Στρος-Καν μετρίασε εξάλλου τη σημασία των ευρωπαϊκών οικονομικών προβλημάτων. "Όταν βλέπουμε για παράδειγμα τις αναλογίες του χρέους, τα εξωτερικά ελλείμματα, τα δημόσια ελλείμματα, (βλέπουμε ότι) δεν είναι πάρα πολύ υψηλότερα στην Ευρώπη απ'ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο", σημείωσε.

    Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ συνηγόρησε με την άποψη αυτή. "Δείτε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν όλες ταυτοχρόνως πιο υψηλά επίπεδα χρέους και ελλείμματα".

    Ο Στρος-Καν κάλεσε τέλος τις ευρωπαϊκές κυβέρνησεις να επιτύχουν έναν "συμβιβασμό" ανάμεσα στην ανάγκη "να ξαναμπούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και (τη μέριμνα) να μην υποστεί πλήγμα η ανάπτυξη".

    Αρνητικό κλίμα στις αγορές

    Σε αρνητικό κλίμα πραγματοποιούνται και σήμερα οι συναλλαγές στη χρηματιστηριακή αγορά, εξαιτίας της ανησυχίας που έχουν προκαλέσει τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, η αναζωπύρωση των φόβων για την οικονομία στις χώρες της Ευρώπης, που πυροδότησαν οι δηλώσεις σχετικά με την Ουγγαρία, και η υποχώρηση του ευρώ.

    Με σαφή πτώση, από 1% έως περίπου 2%, κινούνται τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση 3,84%, με τον δείκτη Nikkei να διαμορώνεται στις 9.520,80 μονάδες, φθάνοντας στο κατώτερο επίπεδό του των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, εξαιτίας

    Στην Αθήνα, η χρηματιστηριακή αγορά, κινείται σε χαμηλό 12ετίας, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 12:45 να υποχωρεί στις 1.432,96 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,50%. Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινούνται πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -7,23% και των Ταξιδιών-6,59%.

    Το ευρώ, υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 1,19 δολάριο, για πρώτη φορά την τελευταία 4ετία, σημειώνοντας στη συνέχεια μικρή ανάκαμψη. Το μεσημέρι η ισοτιμία των δύο νομισμάτων είχε φθάσει το 1,1984 δολάρια, έναντι 1,1972 δολάριο την Παρασκευή, στο κλείσιμο της Ουόλ Στριτ.

    Ιταλία: H EΕ ζητεί εξίσωση των συνταξιοδοτικών ορίων ανδρών-γυναικών

    Να αυξήσει, εντός του 2012, το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 χρόνια, ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση η ΕΕ, μέσω της επιτρόπου, αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της επιτρόπου κοινοποίησε ότι η κ. Ρέντινγκ -κατά τη σημερινή συνάντησή της με τον Ιταλό υπουργό Εργασίας, Μαουρίτσιο Σακκόνι- υπογράμμισε πως «άνδρες και γυναίκες πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας συνταξιοδοτικής μεταχείρισης». Σε ό,τι δε αφορά τον χρονικό ορίζοντα περαίωσης της μεταρρύθμισης, υποστήριξε πως «η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη» και πως «αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να συμπέσει, χρονικά, με τα μέτρα που στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση».

    Όπως τονίζει, σήμερα, ο ιταλικός Τύπος, «αρχικά, η κυβέρνηση της Ρώμης είχε προγραμματίσει να παρέμβει με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, σεβόμενη το χρονοδιάγραμμα του σημερινού νόμου, που προβλέπει την εξίσωση του ορίου ηλικίας ανδρών και γυναικών έως το 2018». Μετά τις πιέσεις, ωστόσο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση του Καβαλιέρε επιχείρησε να πετύχει έναν συμβιβασμό, προτείνοντας, αντί του 2012, που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, από το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνέλθει στο κυβερνητικό μέγαρο «Παλάτσο Κίτζι».

    «Το πενταετές περιθώριο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μέση λύση», δήλωσε σχετικά ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέττα. Σύμφωνα, όμως με τη δημόσια ραδιοφωνία της «Rai», «η σημερινή συνάντηση με την κ. Ρέντινγκ, έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιθώρια για διαπραγματεύσεις και για προσπάθειες αναζήτησης ευνοϊκότερων λύσεων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 June 2010 - 14:30:38 UTC