Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δασάρχης συνελήφθη για δωροδοκία
  • [02] Πτώση της ανεργίας τον Μάρτιο
  • [03] Έλεγχος του "πόθεν έσχες"

  • [01] Δασάρχης συνελήφθη για δωροδοκία

    Ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας Λαυρίου συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, κατηγορούμενος για δωροδοκία και εκβίαση.

    Όπως ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της αστυνομίας, τη Δευτέρα, στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ιδιώτης κατήγγειλε ότι ο δασάρχης Λαυρίου τού ζήτησε 1.000 ευρώ, προκειμένου να του χορηγήσει βεβαιώσεις χαρακτηρισμού αγροτεμαχίων, που του ανήκουν. Τα χρήματα προσημειώθηκαν και χθες ο καταγγέλλων παρέδωσε το ποσό, συνοδευόμενος από αστυνομικό, στον δασάρχη, στο γραφείο του στη δασική υπηρεσία Λαυρίου.

    Αμέσως μετά, ο ανώτατος υπάλληλος της Δασικής Υπηρεσίας συνελήφθη και κατά τη σωματική έρευνα, που του έγινε, βρέθηκαν πάνω του 300 ευρώ. Τα υπόλοιπα 700 είχε κρύψει επιμελώς στις τουαλέτες του Δασαρχείου, όπου βρέθηκαν ύστερα από υπόδειξη του συλληφθέντα.

    Ο δασάρχης οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα.

    [02] Πτώση της ανεργίας τον Μάρτιο

    Στο 11,6% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, από 12,1% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Τον Μάρτιο του 2009 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 9,2%, ενώ 9% ήταν τον ίδιο μήνα του 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Μάρτιο εφέτος οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.699 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2009 (αύξηση 26,6%). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.423.899 άτομα και μειώθηκαν κατά 65.773 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2009 (μείωση 1,5%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, τέλος, ανήλθε σε 4.292.663 άτομα.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει επίσης ότι η ανεργία στις γυναίκες είναι σχεδόν υπερδιπλάσια εκείνης των ανδρών (15,9% έναντι 8,5%). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (29,8%) και 25- 34 ετών (15,4%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (23%), Νοτίου Αιγαίου (16,7%) και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (16,1%). Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (7,9%), Πελοποννήσου (8,1%) και Αττικής (10,5%).

    [03] Έλεγχος του "πόθεν έσχες"

    Στην αξιολόγηση σημαντικού υλικού, που κατασχέσθηκε από τη Siemens με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών, προχωρούν οι δύο εφέτες ειδικοί ανακριτές, που χειρίζονται την υπόθεση, Μαρία Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης.

    Οι δύο εφέτες έχουν κατασχέσει, από τα γραφεία της εταιρείας, 21 κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και έναν φορητό υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε ο Μ. Χριστοφοράκος, αλλά και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της έως πρότινος γραμματέως του, Κατ. Τσακάλου, υλικό που δεν είχε κατασχεθεί σε προηγούμενες εφόδους δικαστικών στη Siemens.

    Για την αξιολόγηση των νέων στοιχείων οι εφέτες θα εκδόσουν διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των επίμαχων τηλεφώνων και θα ζητήσουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «σπάσει» τους κωδικούς, τόσο του σκληρού δίσκου, όσο και του φορητού υπολογιστή, καθώς εκτιμούν ότι ενδέχεται να βρεθούν στοιχεία, που θα φωτίσουν την περίοδο μετά το 2003.

    Στους δύο εφέτες που χειρίζονται την πολύπλοκη υπόθεση αναμένεται να προστεθεί και ένας ακόμη, κατ' εντολήν του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για την επιλογή του οποίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια Εφετών στις 17 Ιουνίου.

    Στο μεταξύ, με τρεις σημαντικές κινήσεις, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens, κλιμακώνει την παρέμβασή της στον ανακριτικό τομέα που αφορά στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και επιχειρηματιών που με ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους "μαύρους λογαριασμούς" της Siemens.

    Με μία πρώτη επιστολή που απεστάλη στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, η επιτροπή προτείνει και εισηγείται:

    1. Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Γερμανίας να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η Siemens από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στοιχεία στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στην Εξεταστική Επιτροπή

    2. Παράλληλα να οδηγηθεί το θέμα ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    3. Τα καθ' ύλην συναρμόδια υπουργεία και Οργανισμοί να προσδιορίσουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από την παράνομη δράση της Siemens

    4. Τα συναρμόδια υπουργεία να ζητήσουν απευθείας από τη Siemens τα απαιτούμενα στοιχεία και τέλος,

    5. Να συσταθεί αμέσως ειδική επιτροπή ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών που διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη στα υπουργεία Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, με τα οποία υπέγραψε συμβάσεις η Siemens κατά την τελευταία 20ετία.

    Με δεύτερη επιστολή που απευθύνεται στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ, στην Επιτροπή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η επιτροπή ζητεί τον πλήρη έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών και των χρηματιστηριακών κινήσεων αλλά και χρηματικών κινήσεων σειράς επιχειρηματιών και χρηματιστών, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη δικογραφία και τις καταθέσεις ενώπιον της επιτροπής.

    Σε τρίτη, τέλος, επιστολή προς τις δικαστικές αρχές ζητείται δικαστική συνδρομή για άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό με τη συνεργασία της Εuropol των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Διονύση Δενδρινού, Χρήστου Καραβέλα, Πρόδρομου Μαυρίδη, των νομικών προσώπων που συμμετέχουν οι ανωτέρω καθώς και οποιωνδήποτε άλλων φυσικών και νομικών προσώπων που κατά τη κρίση της δικαιοσύνης εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Αύριο εξάλλου ενώπιον της εξεταστικής έχουν κληθεί να καταθέσουν οι κατηγορούμενοι ήδη Δ. Δενδρινός και Π. Μαυρίδης, αλλά και πάλι η γραμματέας του Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, ενώ η επιτροπή πήρε απόφαση μετά από αποδοχή, να εξετάσει με αποστολή κλιμακίου από δύο μέλη της και έναν εφέτη ανακριτή και έναν διπλωματικό τους πρώην ανωτέρους υπαλλήλους της μητρικής Siemens Μίχαελ Κουτσενρόιτερ στο Ντουμπάι και Ράινχαρντ Σίκατσεκ στη Γερμανία.

    Πάντως για μία ακόμη φορά ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας εξέφρασε διαφωνία με την πρωτοβουλία του κ. Βαλυράκη, θεωρώντας ότι η επιτροπή θα πρέπει να λειτουργεί συλλογικά.

    Παρ' όλα αυτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι κατά την ανάγνωση των επιστολών την συνεδρίαση της εξεταστικής κανείς από τους τρεις παρόντες βουλευτές της ΝΔ - απουσίαζε ο κ. Τζαβάρας - δεν εξέφρασε αντίρρηση.

    Μιλώντας προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, κατήγγειλε τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που διενήργησε την προανάκριση της υπόθεσης πριν αναλάβει ο ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός, ότι ουσιαστικά συνέβαλε στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων αναφορικά με δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

    Συγκεκριμένα, γιατί με την επιστολή του της 30ης Μαΐου 2008 με την οποία ζητούσε από τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Ρούντολφ Φίσερ να του αποστείλει τα στοιχεία των εταιρικών δώρων, τα οποία είχε αποκαλύψει καταθέτοντας η γραμματέας του Χριστοφοράκου Αικατερίνη Τσακάλου.

    - Για κάποιον που δεν είναι αφελής, αυτό σημαίνει προς τον Γερμανό σύμβουλο "κανόνισε ό,τι είναι να κρατήσεις, γιατί θα έλθω να τα πάρω", σημείωσε ο κ. Βαλυρακης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι οι άνθρωποι της Siemens, κατ' εντολήν Χριστοφοράκου έσβησαν με μπλάνκο πολλά ονόματα σε εταιρικά τιμολόγια.

    Ο κ. Βαλυράκης δήλωσε σίγουρος ότι αυτά τα στοιχεία με τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις του ΣΔΟΕ θα αποκαλυφθούν οπωσδήποτε, "όχι όμως και αυτά που έχουν αφαιρέσει οι άνθρωποι της εταιρείας".

    Ο πρόεδρος της εξεταστικής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τα πολιτικά κόμματα και ειδικά τα δύο μεγάλα, αφού, όπως είπε είναι υπό έλεγχο για τα οικονομικά τους.

    Κατά την προκαταρκτική συζήτηση που έγινε χθες στην εξεταστική επιτροπή ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου κατέθεσε τρεις φακέλους με δημοσιεύματα και μαρτυρικές καταθέσεις του παρελθόντος αναφορικά με τις σχέσεις της εξωχώριας εταιρείας MAYO με τη Siemens και τα κόμμα της ΝΔ ζητώντας να μελετηθούν τα στοιχεία και να εξετασθούν από την επιτροπή.

    Σφοδρά αντέδρασε ο κ. Τζαβάρας σχολιάζοντας ότι "ξεθάβονται βρικόλακες", αφού όπως είπε δεν υπάρχει καμία σχέση με την εξεταζόμενη υπόθεση.

    Εξάλλου η επιτροπή δεν έλαβε οριστική απόφαση για το αν θα κληθούν να καταθέσουν πρώην πρωθυπουργοί. Ομοφώνως αποφασίστηκε να συνεχιστεί η έρευνα, να εξεταστούν οι βασικοί μάρτυρες και σε καταληκτική συνεδρίαση να αποφασιστεί, αν υπάρχει ανάγκη εξέτασης των πρώην πρωθυπουργών.

    Εντωμεταξύ τις τέσσερις προτάσεις που χαρακτηρίζει ως αναγκαίες για τη συνέχιση του έργου της επιτροπής κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

    Συγκεκριμένα, να παρέμβει η κυβέρνηση στο γερμανικό κράτος για να δοθούν τα στοιχεία από τη Siemens, να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να ανοίξουν λογαριασμοί και μετοχολόγια off shore εταιρειών που πιθανόν εμπλέκονται στη διακίνηση μαύρου χρήματος, να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και η τακτική των συμψηφισμών και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής.

    Υπαινιγμό άφησε τέλος για ενδεχόμενη αποχώρησή του από την επιτροπή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Σε δήλωσή του σημειώνει ότι η αναζήτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από αμιγώς πολιτική επιτροπή, συνιστά θεσμική αναπηρία, όταν μάλιστα τα μέλη της δεν πληρώνονται, αλλά διορίζονται από τις ηγεσίες των κομμάτων με αποτέλεσμα οι εσωκομματικές αντιπαλότητες συχνά να παρακωλύουν την αναζήτηση της αλήθειας.

    Ετσι χθες, σημείωσε, η επιτροπή κατάπιε αμάσητε τις γνωστές λίστες με δώρα και δωράκια, χωρίς κανείς θεσμικά αρμόδιος να εξηγήσει ποιος, πότε και γιατί σκέπασε με μπλάνκο τα δωράκια της ξεφτίλας. Αν δεν διορθωθεί άμεσα η κατάσταση θα επανεξετάσουμε την παραμονή μας στην επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 June 2010 - 14:30:30 UTC