Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης
  • [02] Γ. Καρατζαφέρης για την οικονομία
  • [03] Πτώση της ανεργίας το Μάρτιο
  • [04] Ισόβια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα
  • [05] Αρχίζει το μάτς στο ..."Soccer City"
  • [06] Άμεση προκήρυξη έργων
  • [07] Συνέχεια με αιχμές
  • [08] Λειτουργούν τα πρακτορεία
  • [09] Τον άφησε ...εμβρόντητο

  • [01] Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης

    Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΙΚΑ κατά 5% τον μήνα Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς και 3,5% περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ο στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2010 θα επιτευχθεί.

    «Επειδή αυτό θα συνεχιστεί για πολλούς πολιτικούς λόγους - και προσθέτοντας την υποκοστόλογηση των φαρμάκων που θα αρχίσει να αποδίδει τον Ιούλιο - τότε το Πρόγραμμα Σταθερότητας σε σχέση με τον περιορισμό της φαρμακευτικής σπατάλης για το 2010 θα επιτευχθεί. Με υπερηφάνια ανακοινώνω ότι το 1 δισ. 100 εκατ. ευρώ περιστολής της σπατάλης και του οργίου της συναλλαγής στον χώρο του φαρμάκου θα το επιτύχουμε. Δεν είναι εκτίμηση αυτή, είναι συγκεκριμένη πολιτική αναφορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη σχετικά με την επίλυση του προβλήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ του Ρεθύμνου, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε επβ αυτού ότι το 30% και άνω των ασφαλισμένων δεν πληρώνει εισφορές, ο Οργανισμός στερείται χρημάτων από τη σπατάλη και το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις. «Τον Ιούνιο λύσαμε το πρόβλημα και κάνουμε αγώνα για να είμαστε εντάξει τον Αύγουστο», ανέφερε.

    [02] Γ. Καρατζαφέρης για την οικονομία

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του σχετικά με τις φήμες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει «μια αναιμική κυβέρνηση».

    Ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι φήμες πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και υποστήριξε πως «ως τακτική, έχουν χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη από το ΠΑΣΟΚ, οσάκις αυτό βρισκόταν στην αντιπολίτευση».

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ,οι φήμες υπάρχουν και θεριεύουν «όταν υπάρχει μια αναιμική κυβέρνηση απέναντί τους. Η κυβέρνηση αυτή είναι αναιμική και για αυτό το λόγο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος».

    Επίσης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων περικοπών στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι «βρίσκεται με ένα ψαλίδι στο χέρι, έτοιμος, ανά πάσα, στιγμή να περικόψει».

    Σημείωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι «καλός στο "κόπτειν" ανύπαρκτος, όμως, στο "ράβειν"» και πρόσθεσε ότι «βελόνα και κλωστή χρειαζόμαστε, φθάνει επιτέλους το ψαλίδι. Όχι άλλα ανοίγματα, αλλά ράψιμο του ανοίγματος».

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης έκανε δηλώσεις και για την υπόθεση της SIEMENS.

    Υποστήριξε ότι για να λάμψει όλη η αλήθεια στην υπόθεση που ερευνάται, πρέπει να τεθεί εμπάργκο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρείας, «μέχρις ότου η εταιρεία μας δώσει υπεύθυνα, τα ονόματα εκείνων που τα πήραν, τα ποσά και για ποιο έργο τα πήραν».

    Πρόσθεσε ότι «όσο η SIEMENS πουλάει ό,τι και όσο θέλει στην Ελλάδα, τόσο θα μπαίνει «μπλάνκο» σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την αλήθεια της υποθέσεως».

    [03] Πτώση της ανεργίας το Μάρτιο

    Στο 11,6% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, από 12,1% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Τον Μάρτιο του 2009 το ποσοστό της ανεργίας ήταν 9,2%, ενώ 9% ήταν τον ίδιο μήνα του 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Μάρτιο εφέτος οι άνεργοι ανήλθαν σε 578.723 άτομα και αυξήθηκαν κατά 121.699 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2009 (αύξηση 26,6%). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.423.899 άτομα και μειώθηκαν κατά 65.773 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2009 (μείωση 1,5%). Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός, τέλος, ανήλθε σε 4.292.663 άτομα.

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει επίσης ότι η ανεργία στις γυναίκες είναι σχεδόν υπερδιπλάσια εκείνης των ανδρών (15,9% έναντι 8,5%). Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (29,8%) και 25- 34 ετών (15,4%). Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (23%), Νοτίου Αιγαίου (16,7%) και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (16,1%). Στον αντίποδα, η χαμηλότερη ανεργία καταγράφηκε στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας (7,9%), Πελοποννήσου (8,1%) και Αττικής (10,5%).

    [04] Ισόβια για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

    To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την Πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε δύο πρώην αξιωματικούς τους στρατού των Σέρβων της Βοσνίας, τον Βουγιαντίν Πόποβιτς και τον Λιούμπισα Μπεάρα,σε ισόβια κάθειρξη για την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

    "Η μόνη ποινή που αρμόζει είναι τα ισόβια.Επομένως καταδικάζεστε σε ισόβια κάθειρξη",δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Κάρμελ Αγκιους απευθυνόμενος προς τον πρώην αντισυνταγματάρχη Πόποβιτς,53 ετών και τον πρώην συνταγματάρχη Μπεάρα,70 ετών.

    Πέντε άλλοι κατηγορούμενοι,πρώην αξιωματικοί του στρατού και ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 5 ως 35 ετών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Η ποινή των ισοβίων είχε ζητηθεί από τον εισαγγελέα στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 σε βάρος όλων των κατηγορουμένων,από τους οποίους οι πέντε διώκονταν για γενοκτονία,εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Οι πρώην αξιωματικοί του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Βίνκο Παντούρεβιτς, 50 ετών,Λιούμπομιρ Μποροβτσάνιν,50 ετών,Ντράγκο Νίκολιτς,52 ετών,Βούγιαντίν Πόποβιτς και Λιούμπισα Μπεάρα,που είχαν κατηγορηθεί ότι σχεδίασαν και οργάνωσαν την εκτέλεση πάνω από 7.000 Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, είχαν αρνηθεί την ενοχή τους.

    Οι στρατηγοί Μίλαν Γκβέρο,72 ετών και Ραντίβογιε Μίλετιτς,62 ετών,που είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,επίσης αρνήθηκαν την ενοχή τους.

    Κατά την διάρκεια της ποινικής διαδικασίας,που ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 2006,η μεγαλύτερη που διεξήχθη μέχρι σήμερα στο ΔΠΔ,κατέθεσαν ως μάρτυρες 315 άτομα.

    [05] Αρχίζει το μάτς στο ..."Soccer City"

    Φαντασμαγορική από κάθε άποψη αναμένεται η 30λεπτη τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής.

    Στην τελετή συμμετέχουν εκατοντάδες χορευτές και μουσικοί (συνολικά 1.581 άτομα), την οποία θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε 215 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ.

    Η τελετή έναρξης θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό "Soccer City" του Γιοχάνεσμπουργκ και κεντρικό θέμα της θα είναι το "καλωσήλθατε στο σπίτι του κόσμου".

    Ο νικητής των βραβείων Grammy, Αρ Κέλι, θα παρουσιάσει το κεντρικό τραγούδι με τίτλο "Σημάδι της Νίκης", με ένα τοπικό συγκρότημα να τον συνοδεύει. Μάλιστα, ο γνωστός τραγουδιστής με δήλωσή του στην ιστοσελίδα της οργανωτικής επιτροπής τόνισε ότι "... η συμμετοχή μου στο γεγονός είναι το μεγαλύτερο πράγμα, με το οποίο έχω ασχοληθεί".

    Η αυλαία του Μουντιάλ 2010 ανοίγει με την αναμέτρηση της διοργανώτριας Νότιας Αφρικής με το Μεξικό. Στις πέντε το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο Ουζμπέκος, Ραβσάν Ιρμάτοφ θα σφυρίξει για πρώτη φορά στην κορυφαία διοργάνωση, που για τις επόμενες 30 ημέρες θα απασχολήσει την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ και στον αγωνιστικό χώρο θα παραταχθούν δύο ομάδες, που θεωρούνται -και αντικειμενικά είναι- αουτσάιντερ στην διοργάνωση. Το δεύτερο ματς της ημέρας είναι στις 21.30 μεταξύ Γαλλίας και Ουρουγουάης.

    Η Εθνική Ελλάδος θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις το Σάββατο απέναντι στην ομάδα της Νότιας Κορέας.

    Με σημαιοφόρο ένα 16χρονο μαθητή

    Ένας 16χρονος μαθητής από την Αλεξανδρούπολη, ο Γιώργος Τουρλιάδης, θα υψώσει το απόγευμα την ελληνική σημαία στο "Soccer Stadium", στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής.

    Ο μαθητής του 3ου Λυκείου Αλεξανδρούπολης ήταν ένας από τους τυχερούς που κέρδισαν το ταξίδι στο "όνειρο" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χάρη στη νίκη του σε διαγωνισμό εταιρείας που αποτελεί ένα από τους βασικούς χορηγούς της FIFA. Ο Τουρλιάδης, που είναι αθλητής στην παιδική ομάδα μπάσκετ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης στο Γιοχάνεσμπουργκ συνοδευόμενος από τον πατέρα του, Βασίλη. Χθες παραβρέθηκε σε ειδική δεξίωση που έγινε στο ελληνικό προξενείο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν και παράγοντες της ΕΠΟ και λίγες ώρες αργότερα ήταν στις πρόβες στο "Soccer Stadium", ενόψει της τελετής έναρξης, ενώ σήμερα έκανε την τελική δοκιμή.

    Το οξύμωρο στην υπόθεση, πάντως, είναι ότι ο Τουρλιάδης κινδυνεύει να μην παρακολουθήσει την εθνική ομάδα στην πρεμιέρα της με τη Νότια Κορέα. Η αναχώρησή του για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το ματς της εθνικής θα διεξαχθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Η μετακίνηση όμως από το Γιοχάνεσμπουργκ στο Πορτ Ελίζαμπεθ μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς για τη μετάβαση στην πόλη του Νέλσον Μαντέλα απαιτούνται τρεις ώρες με το αεροπλάνο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι περισσότερες πτήσεις δεν έχουν κενές θέσεις, ακριβώς λόγω του Μουντιάλ και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να μετατεθεί για αργότερα η αναχώρηση του πατέρα και του υιού Τουρλιάδη.

    Συνέντευξη Σαλπιγγίδη στο ΑΠΕ

    Ήταν ο άνθρωπος που με το δικό του γκολ χάρισε σε όλους τους συμπαίκτες του το ταξίδι στο όνειρο, αφού η συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή στην τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου αποτελεί έναν από τους υψηλότερους στόχους στην καριέρα του. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, περί ου ο λόγος, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον εναρκτήριο αγώνα της εθνικής στη δεύτερη συμμετοχή της σε Μουντιάλ, ανέλυσε τα πλεονεκτήματα Ελλάδας και Νότιας Κορέας, εξήγησε τι πρέπει να κάνει αυτός και οι συμπαίκτες του για να προκριθούν στην επόμενη φάση και έδωσε τα προγνωστικά του για τον τελικό νικητή της διοργάνωσης.

    -Τα λόγια, οι υποθέσεις, οι αναλύσεις τελειώνουν και έρχεται η ώρα των πράξεων. Ζώντας καθημερινά την πρόοδο στη δουλειά που επιτελείται από την έναρξη της προετοιμασίας σας, θεωρείς ότι η εθνική είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο;

    "Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ, δικαίως βρισκόμαστε εδώ και είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε"

    -Αν θεωρήσουμε την αρχή ως ήμισυ του παντός, τότε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως κομβικό τον αγώνα με τη Νότια Κορέα;

    "Σε θεωρητικό επίπεδο ναι, μπορείς να πεις ότι είναι κομβικός ή αγώνας κλειδί, όμως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του δεν προεξοφλεί ούτε την επιτυχία ούτε την αποτυχία, αφού ακολουθούν και άλλα παιχνίδια με άλλες ομάδες. Αν δεν κερδίσεις ξέρεις ότι τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, αφού ακολουθεί η Νιγηρία και το μεγάλο φαβορί του ομίλου, η Αργεντινή. Εμείς πρέπει να παλέψουμε και στους τρεις αγώνες. Αν συγκεντρώσουμε 6 βαθμούς, περνάμε".

    -Το 2004, στην Πορτογαλία, η εθνική ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα και έκτοτε η πορεία της θύμισε τρένο. Αντίθετα, το 2008 στην Αυστρία, μετά την ήττα από τη Σουηδία δεν σηκώσαμε κεφάλι. Έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του Έλληνα το ότι απογοητευόμαστε εύκολα;

    "Για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν διακρίνω κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον όχι σε μας, στην εθνική ομάδα. Το να απογοητεύεσαι ύστερα από ένα άσχημο ξεκίνημα είναι φυσιολογικό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατάς".

    -Σε αυτό το άτυπο "μπρα ντε φερ" με τη Νότια Κορέα τα "βαριά χαρτιά" του κάθε αντίπαλου είναι γνωστά: δύναμη και φυσικά προσόντα η Ελλάδα, ταχύτητα και πειθαρχία ο αντίπαλος. Αν ήσουν ένας ουδέτερος παρατηρητής, σε ποια πλευρά θα έδινες τις περισσότερες πιθανότητες;

    "Θα τις μοίραζα. Σε αυτό τον αγώνα θα παίξουν το ρόλο τους πολλά πράγματα. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας θα είναι η τύχη, καθώς και η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι δύο ομάδες εκείνη την ημέρα. Σημαντική θα είναι όμως και η πειθαρχία, στην οποία πρέπει να δώσουμε βάση. Αν το καταφέρουμε θα έχουμε πολλές πιθανότητες να νικήσουμε".

    -Όλες αυτές τις ημέρες, στις συνεντεύξεις Τύπου οι συμπαίκτες σου εστιάζουν στις στημένες φάσεις ως σημείο υπεροχής της εθνικής. Αρκεί όμως μόνο αυτό για να νικήσεις σ΄ αυτό το επίπεδο ή πρέπει να βγάλουμε και άλλα πράγματα στο χορτάρι; Μπορούμε για παράδειγμα να αντέξουμε ένα γρήγορο ρυθμό για 90 λεπτά;

    "Αθλητές είναι αυτοί, αθλητές κι εμείς. Είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό. Έχουμε την υπεροχή στο ψηλό παιχνίδι, άρα είναι φυσιολογικό και να το επισημαίνουμε και να δώσουμε βάση σ΄ αυτό. Δεν είμαστε ομάδα που είναι κατώτερη από την Κορέα. Απεναντίας, στο γήπεδο θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό".

    -Η απουσία του Μόρα είναι πλήγμα;

    "Είναι μια απώλεια για την εθνική, όμως αυτά τα πράγματα είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Του εύχομαι γρήγορη ανάρρωση και να τον ξαναδούμε γρήγορα στις προπονήσεις. Είναι ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα και θα ήθελε πολύ να βρίσκεται μαζί μας το Σάββατο".

    -Υπάρχουν παίκτες-κλειδιά για κάποια από τις δύο ή και για τις δύο ομάδες;

    "Όχι. Αυτό που μας χαρακτηρίζει ως σύνολο είναι η ομαδικότητα. Δεν βασιζόμαστε σε έναν ή δύο παίκτες αλλά διαθέτουμε στοιχεία όπως η μαχητικότητα, η ομοιογένεια και η μαχητικότητα. Η Κορέα, από την πλευρά της, δίνει βαρύτητα στη φυσική κατάσταση και την πειθαρχία. Λειτουργούν πολύ καλά ως σύνολο αλλά έχουν κάποιες αδυναμίες κι εκεί θέλουμε να τους χτυπήσουμε. Στο μεταξύ μας παιχνίδι δεν υπάρχει φαβορί, είναι ένας απολύτως ισορροπημένος αγώνας".

    -Βλέποντας την κατάσταση ρεαλιστικά, τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προκριθεί στην επόμενη φάση, επιδίωξη που αποτελεί άλλωστε και το στόχο σας;

    "Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουμε, είναι να συγκεντρώσουμε τέσσερις με έξι βαθμούς. Το πρόγραμμα είναι ευνοϊκό για μας, άρα αυτή θα είναι όπως είπατε και η επιδίωξή μας".

    -Θα ήθελες να είσαι εσύ ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο;

    "θα ήθελα να νικήσουμε και ας σκοράρει οποιοσδήποτε το πρώτο γκολ. Αν βέβαια τύχαινε κιόλας να είμαι εγώ ο σκόρερ, δεν θα με πείραζε καθόλου".

    -Για να έχουν ρεαλιστική βάση τα σενάρια πρόκρισης της εθνικής, η Αργεντινή θα πρέπει να νικήσει στους πρώτους δύο αγώνες της με τη Νιγηρία και τη Νότια Κορέα. Αν όμως το Σάββατο, στον άλλο αγώνα του ομίλου, νικήσει η Νιγηρία;

    "Αν το φαβορί, δηλαδή η Αργεντινή, ξεκινήσει με το αριστερό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Αν νικήσει η Νιγηρία τότε γίνεται αυτή αυτομάτως φαβορί για πρόκριση, αφού εκτός της βαθμολογικής συγκομιδής θα έχει πια με το μέρος της και την ψυχολογία".

    -Με ποια οπτική προσεγγίζετε τον αγώνα με την Αργεντινή;

    "Είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για μας και είμαστε χαρούμενοι που θα παίξουμε απέναντι σε μια τόσο καλή ομάδα και σε έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως ο Μαραντόνα".

    -Συμφωνείς με την άποψη ότι η Αργεντινή διαθέτει μεν κορυφαίο ρόστερ αλλά υστερεί στον πάγκο λόγω της έλλειψης προπονητικής εμπειρίας του Μαραντόνα ;

    "Ο προπονητής της είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει μέσα στα γήπεδα και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις από αποδυτήρια και ομάδες. Αν ήσουν τόσο μεγάλος ποδοσφαιριστής, δεν μπορείς να είσαι κακός προπονητής. Όχι, δεν το θεωρώ μειονέκτημα για την Αργεντινή. Αντίθετα, είναι ένα πολύ καλό σύνολο, διαθέτει σπουδαίους ποδοσφαιριστές και καλό προπονητή".

    -Φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου υπάρχουν;

    "Κατά την άποψή μου, η Βραζιλία και η Ισπανία. Για αουτσάιντερ προς το παρόν δεν βλέπω κάποια ομάδα, όμως ποδόσφαιρο είναι οπότε δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα".

    -Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στο πλευρό σας στο Πορτ Ελίζαμπεθ θα βρεθούν περίπου 4.000 Έλληνες φίλαθλοι, ενώ άλλα 10 εκατομμύρια θα σας παρακολουθούν από την Ελλάδα, που διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες, που λαχταρούν να σας δουν να παίζετε και να πηγαίνετε καλά;

    "Θα χαρούμε πολύ να τους δούμε στις εξέδρες. Από την άλλη, και μόνο που ξέρουμε ότι θα μας παρακολουθούν τόσα εκατομμύρια Έλληνες, θα είναι σαν να βρίσκονται μαζί μας στο γήπεδο. Αυτό μας δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για κάτι καλό, για ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που θέλουμε είναι να το χαρούμε εμείς στον αγωνιστικό χώρο και μαζί μ΄ εμάς και όλοι οι Έλληνες. Αν νικήσουμε το Σάββατο, θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την πρόκριση. Εύχομαι να έχουμε ένα όμορφο ταξίδι για να ζήσουν όμορφες στιγμές όλοι οι συμπατριώτες μας".

    [06] Άμεση προκήρυξη έργων

    Την άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά εμπόδια ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

    Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4 % το Μάιο η υπουργός τόνισε πως όταν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση είναι φυσικό να υπάρχει και προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, φαινόμενο το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η κα Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των φόρων επηρέασε το 39% των προϊόντων που συνθέτουν τον τιμάριθμο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12 %, ενώ στο υπόλοιπο 61 % των ειδών η μέση αύξηση ήταν 1%. "Αυτό το 1%, είπε, προσπαθούμε να γίνει μείωση". Δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν. Αναφορικά εξάλλου με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

    Η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε συνολική επαναξιολόγηση των έργων ΣΔΙΤ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολλά από τα οποία όπως είπε καθυστερούν, ήταν ανώριμα ή δεν είχαν αναπτυξιακή στόχευση. Χαρακτηριστικά από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί, μόνο ένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης (7 πυροσβεστικοί σταθμοί προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ). Από αυτά τα έργα θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα. Πρόκειται για έργα ύψους 2,09 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις.

    Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα θα απενταχθούν (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) και θα ενταχθούν νέα. Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία. Για όλα αυτά θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

    Σε άλλες ερωτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο, το ΤΕΜΠΜΕ και το ΕΣΠΑ η υπουργός Οικονομίας επεσήμανε τα εξής:

    -Καμία επένδυση δεν καθυστερεί λόγω του αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά. Στο μεταξύ γίνονται οι πληρωμές από τον παλιό νόμο, οι οποίες θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια. Ενδεικτικά εφέτος θα καταβληθεί 1,2 δισ. μέσω του παλιού αναπτυξιακού.

    -Η διυπουργική επιτροπή για τις μεγάλες επενδύσεις που λειτουργεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο έχει ήδη απεμπλέξει έργα ύψους 2 δις. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού ενώ σύντομα αναμένεται η προώθηση άλλων 2 δις.

    -Η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ έφτασε στο 6,7 % και στόχος είναι να πάει στο 8 % ως το τέλος Ιουνίου. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15 % στο τέλος του χρόνου.

    -Στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω νομικού προβλήματος, το οποίο έχει επιλυθεί.

    [07] Συνέχεια με αιχμές

    Για "βεβιασμένη κίνηση στο κενό", μίλησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων βουλευτών, σε συνέντευξη στη ΝΕΤ.

    «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω τις κινήσεις των τεσσάρων, οι οποίες αλλοιώνουν την ισορροπία στο Κοινοβούλιο, την οποία ψήφισε ο λαός. Βρισκόμαστε εκεί επειδή μας ψήφισαν ως ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα» υποστήριξε ο πρόεδρος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε:

    "Θα πρέπει αυτή η διαφοροποίηση να μπορεί να εκφράσει κοινωνικές ανάγκες, να μπορεί να έχει μια προοπτική αυτονομίας, αυθυπαρξίας στην πολιτική ζωή του τόπου, να απαντά σε κοινωνικής διεργασίες. Τούτη την ώρα οι κοινωνικές διεργασίες δεν μας δίνουν την εικόνα, την κατεύθυνση του να προχωρήσουμε σε κινήσεις κατακερματισμού και διάσπασης. Οι κοινωνικές διεργασίες είναι κοινωνικές διεργασίες κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής, οξύνονται οι κοινωνικές αντιθέσεις κι αυτό που χρειάζεται τούτη την ώρα είναι η Αριστερά όχι να αποσυσπειρώνεται, αλλά να συσπειρώνεται, να ενώνεται, να ενώνει τις δυνάμεις της προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στη βασική της αποστολή που είναι να στηρίξει την κοινωνία, να προβάλει πειστικά ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίσηβ¦".

    «Η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων ανανεωτικών βουλευτών μας, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού από το ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς», τονίζει ανακοίνωση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "η κίνηση αυτή εκφράζει τις προσδοκίες πολλών προοδευτικών πολιτών, που ζητούν μια σύγχρονη, αριστερή, οικολογική πολιτική και υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της χώρας".

    Η "Ανανεωτική Πτέρυγα" επισημαίνει ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της Ανανεωτικής Αριστεράς από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αναγκαία πράξη ευθύνης, σύμφωνη με τη βούληση των ψηφοφόρων, που έστειλαν στη Βουλή τους βουλευτές τους για να προβάλλουν και να υπηρετούν τις ανανεωτικές, αριστερές, ιδέες και όχι τον αριστερισμό.

    Η επιλογή αυτή, σημειώνεται "ήταν επιβεβλημένη ύστερα από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο η ηγεσία του επιβεβαίωσε τη διάχυση στο ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον απαίτησε να σιωπήσουμε".

    Η "Ανανεωτική Πτέρυγα" καταλήγει επισημαίνοντας ότι "ο ευρύς κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς δεν κοιτά προς τα πίσω, προτάσσει τις επείγουσες πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και κινητοποιείται παντού για την ανασυγκρότηση του αριστερού ανανεωτικού χώρου".

    [08] Λειτουργούν τα πρακτορεία

    Κανονικά θα λειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς οι πράκτορες του Οργανισμού αποφάσισαν την αναστολή της 48ωρης απεργίας που είχαν εξαγγείλει, μετά από συζητήσεις που είχαν σήμερα με τον ΟΠΑΠ και αφού έγινε δεκτό το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων τους, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και η ασφάλιση των πρακτορείων.

    H ΟΠΑΠ ΑΕ, όπως αναφέρει σε της ανακοίνωση, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πρακτόρων (ΠΟΕΠΠΠ), επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι στρατηγική της είναι η διαρκής ενίσχυση του ρόλου του φυσικού της δικτύου (πρακτορεία) και η διεύρυνση του κύκλου εργασιών του και προς αυτό το σκοπό εργάζεται η Διοίκηση και τα στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε..

    Στην κατεύθυνση αυτή η Η ΟΠΑΠ έχει αναλάβει δέσμευση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής προσφοράς ασφάλισης των πρακτορείων της. Μετά από έρευνα αγοράς σε πολύ σύντομο χρόνο θα προτείνει την καταλληλότερη και οικονομικότερη λύση. Τόσο η Διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ, όσο και η ηγεσία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι το υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, θα επικυρώσει με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, τις ατομικές συμβάσεις πρακτόρευσης που έχουν υπογράψει οι πράκτορες με την ΟΠΑΠ ΑΕ.

    Επίσης η ΟΠΑΠ Α.Ε. και η ηγεσία της Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι για την έναρξη θεώρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ εκ μέρους των πρακτόρων θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος (έως την 30-09-2010), προκειμένου να εξευρεθούν οι αναγκαίες λύσεις σε προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει και τα οποία έως τώρα δεν είχαν γίνει γνωστά (π.χ. ένταξη στο ΤΕΜΠΜΕ για διευθέτηση ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποθέσεων, προσδιορισμός κλάδου ασφάλισης, φορολογικές εκκρεμότητες πρακτόρων κ.α.).

    Ως προς τα υφιστάμενα παιχνίδια, στόχευση της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι η συνεχής ενίσχυση και βελτίωσή τους, ώστε αυτά να καθίστανται διαρκώς ελκυστικότερα και ανταγωνιστικότερα και αυτό το απέδειξε με το κουπόνι του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, κάτι που θα εξακολουθήσει να κάνει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    Αναφορικά με τα νέα παιχνίδια (τυχερά περιορισμένου κέρδους και τεχνικά), τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσμοθετήσει, η ΟΠΑΠ Α.Ε. εφόσον αποκτήσει άδεια οργάνωσης και διεξαγωγής τους, θα τα τοποθετήσει στην Ελληνική Επικράτεια με γνώμονα την ενίσχυση του φυσικού δικτύου των πρακτορείων της.

    Ειδικότερα σε σχέση με το Internet η ΟΠΑΠ ζητά τη διαμόρφωση νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας διαδικτυακών παιχνιδιών. Στρατηγική της ΟΠΑΠ είναι η διεκδίκηση άδειας παρόχου όταν αυτές αποδοθούν από την κυβέρνηση. Η προώθηση των παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου θα γίνεται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά στο υπάρχον δίκτυο (πρακτορεία), με αντίστοιχους όρους, ανάλογα με τα επιτρεπόμενα παιχνίδια.

    [09] Τον άφησε ...εμβρόντητο

    Επεισόδιο προκάλεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ισπανό ομόλογο του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, όταν αποχώρησε και άφησε εμβρόντητο τον ισπανό πρωθυπουργό.

    Οι δύο ηγέτες μόλις είχαν ολοκληρώσει τις εναρκτήριες ομιλίες τους όταν ο Μπερλουσκόνι είπε στους δημοσιογράφους που υπέβαλαν ερωτήσεις να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον Θαπατέρο, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά, του έσφιξε το χέρι και στη συνέχεια αποχώρησε κουνώντας το χέρι του στον αέρα.

    "Αφήνω τον φίλο μου τον Θαπατέρο να αναλάβει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κυρίως σε ότι αφορά στην επίσκεψη του στο Βατικανό... του εύχομαι τα καλύτερα όπως εσείς θα ευχόσαστε σε έναν άγιο καθώς έχει περιβληθεί με ιερή χάρη μετά την ευλογία του από τον πάπα", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

    Ο Θαπατέρο έμεινε μόνος του μπροστά σε ένα πλήθος δημοσιογράφων, συνέχισε να χαμογελά κοιτάζοντας προς την κατεύθυνση του Μπερλουσκόνι, πριν αποχωρήσει οριστικά από το βάθρο λίγα λεπτά αργότερα.

    Ο ισπανός πρωθυπουργός επανήλθε μετά από λίγη ώρα για να ακούσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν από τους εκπροσώπους του τύπου, με το επεισόδιο και τη σύγχυση που αυτό προκάλεσε να έχουν καταγραφεί από τις κάμερες τουλάχιστον ενός μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου.

    Δεν έχει διευκρινιστεί εάν η αποχώρηση του Μπερλουσκόνι συνδέεται με τις όλο και συνεχώς επιδεινούμενες σχέσεις του με τους ιταλούς δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 June 2010 - 6:30:36 UTC