Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για κακούργημα παραπέμπεται ο Π.Βουρλούμης
  • [02] Εθνοτικές συγκρούσεις
  • [03] Ο ΠΟΥ για τη νέα γρίπη

  • [01] Για κακούργημα παραπέμπεται ο Π.Βουρλούμης

    Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ένα ακόμη στέλεχος του Οργανισμού, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Το βούλευμα (αριθμός 1693/2010) παραπέμπει τον κ. Βουρλούμη καθώς και τον διευθυντή Τεχνικού Δικτύου του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, για την κατηγορία της απιστίας από κοινού, που αφορά υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003-2007 με εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Siemens και η Intracom.

    Σύμφωνα με το βούλευμα το τίμημα στις συμβάσεις αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Συντήρησης Δικτύων του ΟΤΕ.

    Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία επτά μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος τους.

    Για την υπόθεση είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, πριν περίπου δύο χρόνια, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την έρευνα είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη.

    Ανακοίνωση του ΟΤΕ

    Τη βεβαιότητα ότι θα αποδειχθεί το "έωλο της κατηγορίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στο πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι "τα στελέχη του τα οποία έλαβαν την σχετική απόφαση ενήργησαν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Εταιρίας, διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο μία κατάσταση την οποία παρέλαβαν".

    Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τις Εταιρίες INΤΡΑΚΟΜ - SIEMENS - ANKO για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ την περίοδο προ του 2004 που ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση.

    Στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ καταλήγει ότι ο Οργανσιμός "μελετά το βούλευμα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, όντας πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί το έωλο της κατηγορίας".

    Κατάθεση Σκανδαλίδη στην επιτροπή για τη Ζήμενς

    O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του με την υπόθεση του C4I και παράνομες πληρωμές, ύστερα από τη φημολογία και τα δημοσιεύματα για τα «non paper», που έστελνε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παραμονές των ΚΥΣΕΑ, υπέρ του συστήματος, που εκπροσωπούσε η αμερικανική εταιρεία SAIC.

    Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Διον. Δενδρινός, εμμέσως παραδέχθηκε χθες ενώπιον της εξεταστικής της Siemens ότι ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας των «ενημερωτικών non paper», τα οποία έδωσε στον Χριστοφοράκο και εικάζεται ότι εκείνος τα απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίσθηκε αυτοβούλως ενώπιον της επιτροπής.

    Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν ήταν στην ομάδα των συναρμόδιων υπουργείων, που σχετίζονταν με τους ολυμπιακούς αγώνες και «ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να τον πλησιάσει κανείς για να του δώσει μίζα».

    Υπογράμμισε ότι, όπως θυμάται, πήρε μέρος μόνον στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο 2003, όπου απλώς επισημάνθηκε από όλους ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που ζητούσαν και οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες SAIC και TRS, ενώ μάλλον δεν πήρε μέρος στο δεύτερο.

    Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη ότι δεν συμμετείχε σε καμία επιτροπή, ούτε σε εκείνη που πρόκρινε το C4I, ούτε στην άλλη των ολυμπιακών έργων, κι ότι, αν συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο, θα ήταν για μία φορά.

    Παραδέχθηκε, πάντως, ότι πήρε «non paper», «αλλά αυτά δεν συνιστούν ούτε μίζες, ούτε εμβάσματα». Τάχθηκε δε υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχό του.

    Εξέταση Γ.Φλέσσα

    Στο σκέλος των συμβάσεων του ΟΣΕ με τη Siemens έχει μπει η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Σήμερα εξετάσθηκε ο Αστέριος Τσαβδάρης, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος του ΟΣΕ εκτελών χρέη διευθυντή στη Διεύθυνση Έλξεως του Οργανισμού, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστούν η ανακρίτρια της υπόθεσης Αθανασία Βλάχου, τρία ακόμη διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Γιαννακός.

    Σήμερα εξάλλου εξετάσθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γιώργος Φλέσσας, για τον οποίο ο βουλευτής και μέλος της εξεταστικής Πάνος Καμμένος έχει εκφράσει υπόνοιες για διακίνηση «μαύρου χρήματος» της Siemens.

    Ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι είχε επαγγελματική σχέση με την Siemens από το 2000 ως το 2008 (εξ ου και ο πολύ μεγάλος αριθμός επαφών και επισκέψεων με τον Χρισοφοράκο στο ημερολόγιό του), με σκοπό την διαφημιστική προώθηση της εταιρείας, την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων.

    Διέψευσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Siemens δεν είχε επαφές με πολιτικά πρόσωπα, ενώ δήλωσε και ο ίδιος ο μάρτυρας αιφνιδιασμένος από τις αποκαλύψεις για την πολιτεία Χριστοφοράκου.

    Δήλωσε ότι ποτέ δεν πλήρωσε κανέναν πολιτικό, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει στοιχεία για δημοσιογράφους που κατά καιρούς συνεργάστηκε η εταιρεία του κυρίως για συγγραφή καταχωρήσεων ή copy writing.

    Διέψευσε εξεταζόμενος τα περί αμοιβών 66.000 ευρώ μηνιαίως «για δημιουργία τοπίου» και τα περί «λίστας δημοσιογράφων» που πληρώνονταν από τη Siemens που υποστήριξε ο βουλευτής και για τα οποία ο κ. Φλέσσας έχει εκφράσει την πρόθεση να καταθέσει αγωγή εναντίον του.

    Στην κατάθεση του σχετικού αποσπάσματος από το ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου από την πλευρά του κ. Καμμένου ο μάρτυρας είπε ότι πρόκειται προφανώς για τυπογραφικό λάθος, γιατί, όπως υποστήριξε η μηνιαία αμοιβή της εταιρείας δεν ξεπέρασε τα 7.000 ευρώ και δεν κάνει ποτέ συμβάσεις για υπηρεσίες lobbing.

    Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος κρίνοντας ασαφείς τις απαντήσεις του μάρτυρα ζήτηση την ταχεία έρευνα του ΣΔΟΕ στην εταιρεία CIVITAS.

    Ο μάρτυρας παραδέχθηκε προγράμματα επικοινωνίας και προβολής των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Αθλητισμού και Επικοινωνιών και Μεταφορών, ενώ από πολιτικούς είπε ότι συνεργάστηκε με τη ΝΔ και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Παραδέχθηκε, τέλος, ότι για μία εβδομάδα πριν την ψήφιση από τη Βουλή του μνημονίου με την τρόϊκα και για τέσσερις εβδομάδες μετά είχε ανατεθεί στην εταιρεία του από ευρωπαϊκή εταιρεία δημοσίων σχέσεων EURO RSCG για λογαριασμό του ΔΝΤ η επικοινωνιακή προώθηση της αναγκαιότητας των σκληρών οικονομικών μέτρων, με την έννοια της ενημέρωσης για το τι γράφεται στα μέσα και τι λέγεται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τα μέτρα.

    Ανακοίνωση Α. Τσοχατζόπουλου

    Από το πολιτικό Γραφείο του πρώην Υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

    "Από πλευράς του πρ. υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου γίνεται γνωστό ότι ως υπουργός Ανάπτυξης καμία αρμοδιότητα δεν είχε για τις διαδικασίες σχετικά με το σύστημα C4I και ουδέποτε έλαβε "non paper" ή άλλα έγγραφα από την εταιρεία SIEMENS ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για το θέμα αυτό. Ως μέλος του ΚΥΣΕΑ συμμετείχε σταθερά στις συνεδριάσεις του μέχρι και το 2004,-και σε αυτήν που αφορούσε το σύστημα C4I-, λόγω της ιδιότητας του ως υπουργού Ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο".

    Απαγόρευση εξόδου για τον Τ. Μαντέλη

    Επικυρώνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που αυτός έλαβε το 1998 και το 2000.

    Με το βούλευμά τους (αριθμός 1357/2010) οι εφέτες αποδέχονται την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Κώστα Χατζίκου, ο οποίος, κρίνοντας ότι το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένο, ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού όρου.

    Οι εφέτες επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την ισχύ της απαγόρευσης, διότι «προσήλθε μεν (σσ. ο Τ. Μαντέλης) από το εξωτερικό στην εξεταστική της Βουλής Επιτροπή για να καταθέσει, όντας, όμως, πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί κατά τον περί ευθύνης υπουργών, νόμο. Ετσι, τουλάχιστον διαφαίνεται από την κατάθεσή του στη Βουλή. Η εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου προσφέρει αυτή, με την έννοια ότι η συνεχής μετάβασή του από χώρα σε χώρα για εργασία καθιστά τη διαμονή του στο εξωτερικό, επισφαλή».

    Τονίζουν, μάλιστα, οι εφέτες ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας» έχουν σημειωθεί «τάσεις διαφυγής των πρωταιτίων προς αποφυγή της δικαιοσύνης» και επικαλούνται «αποφυγή της πανελλήνιας κατακραυγής σε διεθνείς προεκτάσεις».

    Οι εφέτες θεωρούν, επίσης, ότι ο κ. Μαντέλης «απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο». Σύμφωνα με το βούλευμα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι μεν παραγεγραμμένο, καθώς τελέστηκε κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, αλλά ο κ. Μαντέλης διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες δραστηριότητες (πληρωμές διδάκτρων των παιδιών του) σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός και επομένως το αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης δεν είναι παραγεγραμμένο.

    Αναδρομικός έλεγχος

    Ανοίγει ο δρόμος για τον αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που υπέγραψαν συμβάσεις με την εταιρεία Ζήμενς κατά την τελευταία 20εταία. Ο πρόεδρος της Βουλής, παραλήπτης της επιστολής από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς, απέστειλε έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σωτήρη Λύτρα, την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών της Βουλής και την επιτροπή ελέγχου του Αρείου Πάγου για να διενεργήσουν την έρευνα.

    Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει - και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Στην Ολομέλεια το πόρισμα για το Βατοπέδι

    Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία των βουλευτών της πλειοψηφίας.

    [02] Εθνοτικές συγκρούσεις

    Τους 37 φτάνουν οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια στο νότιο Κιργιστάν, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 500, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    "Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν", δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην πόλη Ος.

    Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν κήρυξε σήμερα την πόλη Ος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ απαγόρευσε και την κυκλοφορία μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων την Πέμπτη το βράδυ μεταξύ των Κιργίζιων και της μειονότητας των Ουζμπέκων.

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκανε έκκληση σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στο Κιργιστάν.

    "Καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε είδους βία και να λύσουν τις διαφορές τους με το διάλογο και το συμβιβασμό", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Κανάτ Σαουνταμπάγεφ που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του.

    Ο ΟΑΣΕ, που έχει γραφεία στο Μπισκέκ και στην Ος, "είναι έτοιμος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιλύσει την παρούσα κατάσταση στο Κιργιστάν", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Έκκληση για ηρεμία και διάλογο στο Κιργιστάν απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν λόγω των βιαιοτήτων που έχουν ξεσπάσει στην χώρα δύο μήνες μετά το πραξικόπημα.

    "Ο κ. Μπαν ζήτησε ηρεμία και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια ζωών", ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο γενικός γραμματέας "επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Καλεί την προσωρινή κυβέρνηση να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων και να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών του Κιργιστάν".

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο Κιργιστάν έκαναν επίσης έκκληση για ηρεμία.

    [03] Ο ΠΟΥ για τη νέα γρίπη

    Η νέα γρίπη Η1Ν1, που ανακοινώθηκε ότι ήταν η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, προκάλεσε τον θάνατο σε 18.156 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πολύ λιγότερους από αυτούς που πεθαίνουν παγκοσμίως από την κλασική εποχιακή γρίπη, ανακοινώθηκε σήμερα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Ο ιός της νέας γρίπης που προκάλεσε αναστάτωση στον πλανήτη επί πολλούς μήνες εξακολουθεί να είναι ενεργός παντού στον κόσμο ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Γκρέγκορι Χάρτι.

    Ο ιός, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του ΠΟΥ, εξακολουθεί να εμφανίζεται σποραδικά στις θερμές περιοχές του νότιου ημισφαιρίου ενώ μια μειωμένη μετάδοσή του σημειώνεται στις περιοχές με τροπικό κλίμα.

    Ο ίδιος καταλήγοντας τόνισε ότι τα στοιχεία της οργάνωσης είναι λίγο υποτιμημένα με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πουθενά στις χώρες ακριβή στοιχεία, τα οποία ενδέχεται να συγκεντρωθούν σε περίπου δύο χρόνια.

    Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι διάφορες μορφές της εποχιακής γρίπης που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο προκαλεί τουλάχιστον 250 με 500 χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 June 2010 - 18:30:28 UTC