Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ολομέλεια το πόρισμα για Βατοπέδι
  • [02] Υποβάθμιση από τον οίκο Moody΄s
  • [03] Μουντιάλ 2010: Οι σημερινοί αγώνες
  • [04] "Να αναλάβουν τις ευθύνες τους"
  • [05] Κλείνει τα σύνορα
  • [06] "Οικολογική 11η Σεπτεμβρίου"

  • [01] Στην Ολομέλεια το πόρισμα για Βατοπέδι

    Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται αυτή την ώρα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, που απαρτίζεται από τις πέντε εκθέσεις των κομμάτων. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών.

    Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει και θα λάβει η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens στην προοπτική να ανοίξουν όλοι οι υπό έρευνα τομείς πέραν των ήδη διερευνώμενων, δηλαδή και για την υγεία, τους εξοπλισμούς και τον πολιτισμό.

    Ταυτόχρονα προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η αποστολή κλιμακίου της εξεταστικής στη Γερμανία στην προοπτική να εξεταστούν σίγουρα, αφού το έχουν αποδεχτεί τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και να καταβληθεί προσπάθεια να καταθέσει και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, η παρουσία εφέτη ανακριτή μαζί με το κλιμάκιο των βουλευτών αποσκοπεί ακριβώς στο να ενημερωθεί με το θεσμικό πρωτόκολλο αν τυχόν θελήσει ο φυγόδικος Χριστοφοράκος, για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων ή κατηγορουμένων που βοηθούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

    Ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο» για να εξασφαλιστούν ουσιαστικές πληροφορίες για το «ποιοι, πότε, πόσα, πώς και γιατί δωροδοκήθηκαν», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως σημείωσε ότι θα πρέπει να καλλιεργούνται σημαντικές προσδοκίες.

    Στη Γερμανία η αποστολή των τριών βουλευτών (Βάσω Τσόνογλου, Πάνος Καμμένος, Θανάσης Παφίλης) θα έχει εκτός των άλλων συνεννοήσεις με την Εισαγγελία του Μονάχου, την ίδια τη μητρική εταιρεία και τον εκπρόσωπο της νομικής εταιρείας Debevoise Κάρολο Ζίγκερ.

    Ο κ. Βαλυράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι η επιτροπή είναι εξεταστική των πραγμάτων και διερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων, με απλές σοβαρές ενδείξεις και όχι υποκατάσταση της Δικαιοσύνης, κάτι που σημαίνει ότι η επιτροπή δεν θα βασιστεί στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών που χρονίζουν.

    Πάντως η πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άμεση αποστολή της επιστολής του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον αντίκτυπο που είχε τόσο στην ελληνική εταιρεία, όσο και στη μητρική και την υπόσχεση για συνεργασία.

    Αντιθέτως από την πλευρά της ΝΔ εκφράστηκαν ενστάσεις ότι η επιστολή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα κι ότι θα είχε ενδεχομένως ουσιαστικότερο αποτέλεσμα μια επιστολή υπογραφόμενη από τον πρωθυπουργό ή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προς την κ. Μέρκελ.

    Κατά τα άλλα στο ανακριτικό έργο της επιτροπής εξετάστηκε πρώτη η εισαγγελέας πρωτοδικών Αθανασία Βλάχου η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για επτά συμβάσεις του 2006 που έχουν συναφθεί μεταξύ της ελληνικής Siemens και της Armentel, τον αρμενικό τηλεπικοινωνιακό φορέα ύψους 2,7 εκ. ευρώ.

    Η μάρτυρας δεν μπόρεσε να διαφωτίσει την επιτροπή, δεδομένου ότι το έργο της καλύπτεται από το απόρρητο, αλλά απλώς είπε ότι η έρευνα της είχε ανατεθεί αρχικά το 2008, της αφαιρέθηκε η δικογραφία και άρχισε πάλι να την ερευνά από τις αρχές του 2010.

    Για σημαντικές σπατάλες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, έκανε λόγο ο αντιπρόσωπος των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, εργαζόμενος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Βασίλης Τσιμπίδης.

    Αναφέρθηκε σε επτά συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens, την HTW THYSSEN της περιόδου 2001-2002, τρεις από τις οποίες εκτελέσθηκαν με καθυστερήσεις.

    Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διασπάθισης χρήματος το 2002-4 με την προμήθεια 24 ηλεκτρομηχανών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος παραμένουν ανενεργές, δεδομένου ότι το μόνο ηλεκτροδοτούμενο τμήμα του δικτύου είναι αυτό της Θεσσαλονίκης -Ειδομένης.

    Εξάλλου το 2006 ο ΟΣΕ ενοικίασε για οκτώ μήνες από τη Siemens 8 ηλεκτράμαξες του Προαστιακού αντί 850.000 ευρώ τον μήνα με επιπλέον επιβάρυνση 250.000 για τη συντήρηση, όταν η αξία αγοράς τους ήταν 10 εκ., τιμή στην οποία τελικά πωλήθηκαν μετά το οκτάμηνο στην Ουγγαρία.

    Για συνθήκες απόλυτης αναρχίας μίλησε ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τζαβάρας της ΝΔ, ενώ ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) έκανε λόγο για λεηλασία του εθνικού πλούτου.

    Πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυνε με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Siemens, Παναγιώτη Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ώστε η εταιρεία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ στην επιστολή υπογραμμίζεται πως "η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει".

    Από την μεριά του, στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Παμπούκη, ο διεθύνων σύμβουλος της Siemens, Παναγιώτης Ξυνής, αναφέρει πως "θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί", ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει ότι "το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας".

    Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Ξυνή,

    Όπως γνωρίζετε, η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων διερευνά το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της SIEMENS, μέσα σε ένα κλίμα που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και εν μέσω κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας για την Ελλάδα.

    Οι διερευνόμενες πράξεις έχουν έντονη ηθική απαξία και ζημιώνουν επίσης τη φήμη της εταιρείας σας, που πιστεύω θα θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος τόσο στην ιστορία αυτή όσο και σε αυτές τις πρακτικές. Έμπρακτα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβάλετε με την πλήρη αποκάλυψη πράξεων παράνομων "χρηματοδοτήσεων" συγκεκριμένα καθώς και προσώπων που ενέχονται σε αυτές.

    Γιατί ευθύνη έχουν τόσο αυτοί που τα παίρνουν όσο και αυτοί που τα δίνουν. Η Κυβέρνησή μας έχει ως προτεραιότητα την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας μας, που ζημιώθηκε από τη διαφθορά, αιτία εν μέρει της κατάστασης στην οποία βρεθήκαμε. Και με τον Ελληνικό λαό να υποβάλλεται σε μεγάλη θυσία θέλοντας να κατακτήσει ένα καλύτερο και καθαρότερο αύριο.

    H εταιρεία σας υπήρξε από τους κυριότερους προμηθευτές του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες και συνεπώς συμμετέχει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

    Η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει.

    Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια.

    Την αλήθεια αυτή η εταιρεία σας την οφείλει. Και όλοι μας οφείλουμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό. Ηθικά, πολιτειακά, νομικά. Για να μπει μία οριστική τελεία, να αποδοθούν και να αναληφθούν συγκριμένες ευθύνες και να γίνει μία νέα αρχή.

    Μετά τιμής

    Χαράλαμπος Παμπούκης

    Υπουργός Επικρατείας»

    Ολόκληρη η απαντητική επιστολή του κ. Ξυνή έχει ως εξής:

    «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

    Δια της παρούσας θα ήθελα να επιβεβαιώσω την παραλαβή της σημερινής επιστολής σας, την οποία έχουμε ήδη διαβιβάσει και στην Διοίκηση της Siemens AG.

    Κατ' αρχήν θα ήθελα να επισημάνω την προσωπική μου δέσμευση για την πλήρη επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Εξεταστική Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και οι δικαστικές αρχές και την διαρκή δέσμευσή μου για πλήρη συνεργασία και διαφάνεια.

    Την ανωτέρω δέσμευσή μου υπαγορεύει η μετά βεβαιότητας πίστη μου ότι το οφείλουμε στον Ελληνικό λαό, στα μέλη του Κοινοβουλίου και στους υπαλλήλους μας εδώ στην Ελλάδα. Και αυτό επειδή είναι το σωστό, αλλά και γιατί πιστεύω ότι το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα απο την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας.

    Προσωπικός μου στόχος και στόχος και των λοιπών Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AE είνα να διαδραματίσει η νέα Siemens Ελλάδος έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, συνδράμοντας στην προσπάθεια της Εξεταστικής Επιτροπής να αποκαλύψει πλήρως την αλήθεια.

    Γι' αυτό το σκοπό, θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί.

    Θα επανέλθω το συντομότερο δυνατόν.

    Για την Siemens AE

    Πάνος Ξυνής

    Διευθύνων Σύμβουλος»

    Νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, είπε ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως άλλωστε και κάθε ποινικός νόμος.

    Όσον αφορά τις εκκρεμείς σκανδαλώδεις υποθέσεις, ανέφερε ο κ. Καστανίδης, υπάρχει ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει την παραγραφή και αποδίδει την προσήκουσα τιμωρία στους εμπλεκόμενους.

    [02] Υποβάθμιση από τον οίκο Moody΄s

    Ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τη θέση "Α3", στη θέση "Ba1", τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος.

    Η βαθμολογία Ba1 αντικατοπτρίζει "τους κινδύνους που συνδέονται με το σχέδιο διάσωσης που τέθηκε σε εφαρμογή από τις χώρες της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", εξηγεί ο οίκος Moody's σε ανακοίνωση του.

    Ο οίκος προειδοποίησε τον Μάιο ότι θα μπορούσε να υποβιβάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

    [03] Μουντιάλ 2010: Οι σημερινοί αγώνες

    Με αυτογκόλ του Σίμον Πόουλσεν στο 46΄ και γκολ του Κάιτ στο 85΄, η Ολλανδία νίκησε 2-0 τη Δανία στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμποργκ, στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής.

    Με νίκη ξεκίνησε και η Ιαπωνία τις υποχρεώσεις της στον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ασιάτες επικράτησαν 1-0 του Καμερούν στο Μπλούμφοντεϊν με τον Κεϊσούκε Χόντα να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ στο 39ο λεπτό της αναμέτρησης.

    Η υπεράσπιση του στέμματος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας αρχίζει σήμερα για την Ιταλία στο Κέιπ Τάουν (21:30 ώρα Ελλάδας), όπου θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη για τον 6ο όμιλο. Το σύνολο του Μαρτσέλο Λίπι μπορεί να είναι μια παραδοσιακή δύναμη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ο ίδιος ο Ιταλός τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την πορεία μίας ομάδας, καθώς αυτή ωριμάζει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στις σημαντικές απουσίες της αναμέτρησης αυτή του Αντρέα Πίρλο, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό στην κνήμη και θα χάσει το λιγότερο τους πρώτους δύο αγώνες των "Ατζούρι". Ωστόσο, αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για τον Λίπι να δοκιμάσει σχήματα και φυσικά το βάθος του πάγκου.

    Η Παραγουάη μπορεί παραδοσιακά να απογοητεύει τους φιλάθλους της, καθώς δεν έχει προκριθεί ποτέ στην ιστορία της στον δεύτερο γύρο, αλλά αυτή τη φορά ίσως πετύχει κάποια αναστάτωση. Στα προκριματικά το σύνολο της λατινικής Αμερικής προκρίθηκε ένα βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο Βραζιλία, ενώ με τη νίκη που πέτυχε επί της Αργεντινής απέδειξε ότι είναι ικανή για τα πάντα...

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Γερμανία-Αυστραλία 4-0:Την πιο επιβλητική, έως τώρα, εμφάνιση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής πραγματοποίησε η Γερμανία, που συνέτριψε 4-0 την Αυστραλία στο Ντέρμπαν. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο του 4ου ομίλου και τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Ποντόλσκι (8΄), Κλόζε (27΄), Μίλερ (68΄), ενώ οι "Σοκερούς" έμειναν με 10 παίκτες στο 56΄ όταν αποβλήθηκε ο Τιμ Κέιχιλ με απευθείας κόκκινη.Αλγερία-Σλοβενία 0-1: Με γκολ του Ρόμπερτ Κόρεν στο 79' η Σλοβενία νίκησε 1-0 την Αλγερία στο στάδιο «Πίτερ Μοκάμπα» του Πολοκουάνε, για την 1η αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής και τέθηκε επικεφαλής στον 3ο όμιλο. Η αφρικανική ομάδα αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 73', λόγω αποβολής του Γκεζάλ με 2η κίτρινη κάρτα. Το ματς είχε και... ελληνικό στοιχείο, αφού και οι δύο ομάδες είχαν παίκτη που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η Σλοβενία τον Αλεκσάνταρ Ραντοσάβλιεβιτς της Λάρισας και η Αλγερία τον Ραφίκ Τζιμπούρ της ΑΕΚ.

    Γκάνα-Σερβία 1-0:"Τρομοκράτησε" την άμυνα της Σερβίας, "σημάδεψε" δύο φορές το δοκάρι και ευστόχησε σε πέναλτι στο 85΄, χαρίζοντας στην Γκάνα τη νίκη με 1-0, για τον 4ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω, για να αναδειχθει πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης ο Ασαμόα Γκιάν, ο μοναδικός Γκανέζος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε δύο Μουντιάλ.

    1ος όμιλος

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ουρουγουάη - Γαλλία 0-0

    2ος όμιλος

    Αργεντινή - Νιγηρία 1-0

    Νότια Κορέα - Ελλάδα 2-0

    3ος όμιλος

    Αγγλία - ΗΠΑ 1-1

    Αλγερία - Σλοβενία 0-1

    4ος όμιλος

    Γερμανία - Αυστραλία 4-0

    Σερβία - Γκάνα 0-1

    5ος όμιλος

    Ολλανδία - Δανία 2-0

    Ιαπωνία - Καμερούν 1-0

    6ος όμιλος

    Ιταλία - Παραγουάη 14/6

    Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 15/6

    7ος όμιλος

    Ακτή Ελεφ. - Πορτογαλία 15/6

    Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 15/6

    8ος όμιλος

    Ονδούρα - Χιλή 16/6

    Ισπανία - Ελβετία 16/6

    [04] "Να αναλάβουν τις ευθύνες τους"

    "Το πάρτι τελείωσε και στον χώρο της υγείας", διαμήνυσε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών.

    Επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι θα γίνει διακανονισμός και ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές, βλέπει να εκτυλίσσεται διπλός εκβιασμός. Οπως εξήγησε, "μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών".

    Η υπουργός Υγείας κάλεσε τους προμηθευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει στη ρύθμιση των χρεών, τονίζοντας ότι όταν εκβιάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτό είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού.

    Οπως εκτίμησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν μεγάλες υπερτιμολογήσεις, κάτι που οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη τους προμηθευτές σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΣΥ.

    Από την πλευρά τους οι προμηθευτές, σε ανακοίνωσή τους, επιμένουν στην άρνησή τους να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία, καθώς λένε ότι δεν τους ικανοποιεί η ρύθμιση των συναρμόδιων για το θέμα υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καταστροφικό γι΄αυτούς σενάριο ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών των νοσοκομείων.

    Στο τέλος του 2009 πληρώθηκαν 1,2 δισ. ευρώ και σήμερα προχωρά η διαδικασία ώστε να αποπληρωθούν τα υπόλοιπα πέντε δισ. ευρώ.

    Η υπουργός Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε βασικά είδη που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, το συντομότερο δυνατόν.

    Ωστόσο, το "εμπάργκο" που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές έχει οδηγήσει σε αδυναμία πολλά νοσοκομεία να εξυπηρετήσουν ακόμη και τα έκτακτα περιστατικά.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κάνει λόγο για αδυναμία αρκετών νοσοκομείων να φέρουν σε πέρας ουσιαστικές ιατρικές πράξεις, καθώς απουσιάζουν υλικά, αντιδραστήρια και ράμματα.

    «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις προμήθειες και ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η διαδικασία της μη παροχής υλικών προς τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε πως «πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο» και ανέφερε ότι είναι γνωστές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "λογική" και "θεμιτή" αυτή την έκπτωση, εάν συνυπολογιστεί και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία «μέχρι να φτάσουμε να πούμε ότι γινόταν ένα τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη».

    «Βλέπουμε κάποιους προμηθευτές να αντιδρούν», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και είπε ότι «καθένας έχει τα συμφέροντά του», όμως η κυβέρνηση βλέπει το δημόσιο συμφέρον και δεν σταματά τη συζήτηση με τους προμηθευτές.

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για κατάρρευση των νοσοκομείων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η ΝΔ κληροδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με το τεράστιο χρέος και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων».

    Ακόμη, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει εξαιρεθεί από την αναστολή των προσλήψεων και τόνισε ότι «δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό».

    Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν ζητήσει η τρόικα περικοπές στα νοσοκομεία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «περικοπές που να έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτούμε».

    «Το θέμα δεν είναι να περικόψουμε δαπάνες, αλλά να σταματήσουμε το πάρτι που γινόταν και το κάνουμε», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    ΝΔ: Κατάρρευση των νοσοκομείων

    Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

    Ο κ. Σαλμάς τονίζει ότι μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία με το ΕΣΥ παρείχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα και προσθέτει:

    «Σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό».

    [05] Κλείνει τα σύνορα

    Το Ουζμπεκιστάν θα κλείσει σήμερα τα σύνορά του στους πρόσφυγες από το Κιργιστάν, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση για παροχή διεθνούς βοήθειας για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους που βρίσκονται ήδη στο έδαφός του, ανακοίνωσε ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν Αμπντουλάχ Αρίποφ.

    "Σήμερα, σταματήσαμε να υποδεχόμεθα πρόσφυγες από το Κιργιστάν επειδή δεν έχουμε την δυνατότητα φιλοξενίας τους. Εχουμε καταγεγραμμένους μέχρι σήμερα 45.000 πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν και μπορεί να φθάσουν και άλλοι από τα σύνορα. Εχουμε ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς", τόνισε στον προσφυγικό καταυλισμό Γιορκισλοκ,στα σύνορα Ουζμπεκιστάν-Κιργιστάν.

    Μέχρι στιγμής η πλειοψηφία των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει το Κιργιστάν για να αποφύγουν τις εθνοτικές ταραχές είναι γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους.

    Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια --τρόφιμα και φάρμακα-- εστάλη αεροπορικώς σήμερα στο νότιο Κιργιστάν, όπου από τις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 124 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 1.600.

    Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πόλη Ος μεταφέροντας την βοήθεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Ρωσία και άλλες χώρες, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Εξάλλου, η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή επείγουσας βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν προς τους περίπου 75.000 πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει από την Παρασκευή το Κιργιστάν για να αποφύγουν τις εθνοτικές ταραχές.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις "κατεπείγουσες" ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν σήμερα από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των "27".

    Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε "να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις".

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνεδρίασής τους οι υπουργοί σημειώνουν ότι ο διάλογος πρέπει να αποτελέσει "προτεραιότητα" για την εξεύρεση λύσης. Ζήτησαν επίσης από τις όμορες χώρες "να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα" για την προστασία του πληθυσμού.

    Ο έκπτωτος πρόεδρος του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ κάλεσε σήμερα το διοικούμενο από τη Ρωσία Σύμφωνο Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να στείλει δυνάμεις του για να προστατευθεί το Κιργιστάν.

    "Είναι αναγκαίο να σταλούν αμέσως δυνάμεις του CSTO εκεί", ανέφερε ο κ. Μπακίγιεφ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λευκορωσία όπου έχει καταφύγει αφότου ανατράπηκε από το αξίωμα του προέδρου τον Απρίλιο.

    Ο κ. Μπακίγιεφ πρόσθεσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και ότι είναι αναγκαίο "να πάνε στο Κιργιστάν ειρηνευτικές δυνάμεις για να επαναφέρουν την ομαλότητα".

    Στο μεταξύ, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην περιοχή, αναγκάζοντας σε φυγή προς το Ουζμπεκιστάν πλήθη προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούν τις τακτικές δυνάμεις της χώρας ότι βοηθούν τις ένοπλες συμμορίες στις σφαγές μελών της ουζμπεκικής μειονότητας.

    Στην πόλη Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κιργιστάν, σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στους δρόμους, όπου τα απανθρακωμένα πτώματα και τα πυρπολημένα σπίτια μαρτυρούν τη βία και τις μάχες που προηγήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Στο Τζαλαλαμπάντ, άλλη πόλη κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν, η κατάσταση παραμένει επίσης τεταμένη, όπως και στην Ος, και μαίνονται πυρκαγιές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κιργιστάν AKIpress.

    Τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας στο νότιο τμήμα του Κιργιστάν ξέσπασαν τη νύχτα της 10ης προς ξημερώματα της 11ης Ιουνίου στην Ος.

    Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν παραδέχθηκε σήμερα ότι δυσκολεύεται να ελέγξει την κατάσταση στο νότο της χώρας παρά την κινητοποίηση του στρατού, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τη διαταγή που έδωσε στις τακτικές δυνάμεις να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση.

    Την ίδια στιγμή οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταφτάνουν στο Ουζμπεκιστάν διηγούνται όλοι τις ίδιες ιστορίες: ένοπλες συμμορίες που αποτελούνταν από Κιργίζιους και υποστηρίζονταν από ένστολους άνδρες των τακτικών δυνάμεων είναι αυτές που κατέσφαξαν τους Ουζμπέκους τις τελευταίες ημέρες.

    Ένας αξιωματικός μονάδας τεθωρακισμένων του Κιργιστάν, ο Μπαχτιόρ Σαρίποφ, διηγείται ότι εγκατέλειψε το στρατό από το φόβο που αισθάνθηκε και τον αποτροπιασμό του όταν είδε τους συναδέλφους του να ανοίγουν πυρ σε αμάχους της ουζμπεκικής κοινότητας του νοτίου Κιργιστάν.

    Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα των χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα από το νότιο Κιργιστάν.

    Οι πρόσφυγες που περνούν στα σύνορα μεταφέρονται σε σχολεία, εργοστάσια και σε κάθε άλλο διαθέσιμο κτίριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης και της αστυνομίας, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν.

    [06] "Οικολογική 11η Σεπτεμβρίου"

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε σήμερα παραλληλισμό μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου και της πετρελαιοκηλίδας, κρίνοντας ότι η οικολογική καταστροφή θα πιέσει τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν άλλες πηγές ενέργειας εκτός του πετρελαίου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Politico.

    "Με τον ίδιο τρόπο που η 11η Σεπτεμβρίου 2001 διαμόρφωσε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες μας και την εξωτερική μας πολιτική", εξήγησε ο αμερικανός πρόεδρος, η πετρελαιοκηλίδα -η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ- "θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια".

    "Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση" από μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο προς νέες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος από την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές έχει κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής του.

    Κατηγορηθείς ότι άφησε στην BP μεγάλα περιθώρια στη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στον Κόλπο του Μεξικού, για την τέταρτη επίσκεψη στην περιοχή αφότου άρχισε η διαρροή πετρελαίου, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αμερικανικές ακτές.

    Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Γκόλφπορτ, μία μικρή πόλη στις ακτές της πολιτείας του Μισισιπί, απ΄οπου θα αρχίσει τη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή ο Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την πολιτεία του Μισισιπί, θα επισκεφθεί την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

    Στο Γκόλφπορτ ο Μπάρακ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ακτοφυλακής που έχει την ευθύνη συντονισμού των προσπαθειών αντιμετώπισης της ρύπανσης, ναύαρχο Θαντ Άλεν.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος στο πλαίσιο της περιοδείας του θα έχει συναντήσεις με κατοίκους των πολιτειών αυτών, που ζουν κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό, τομείς που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της διαρροής πετρελαίου από το κοίτασμα της ΒΡ.

    Την Τετάρτη, ο Ομπάμα θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Πρόεδρο του βρετανικού ομίλου ΒΡ, Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ, στην Ουάσιγκτον.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε την Παρασκευή 48 ώρες στην BP για να οργανώσει καλύτερα τον δραστικό περιορισμό της διαρροής πετρελαίου, εκτιμώντας ότι η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα.

    Και σήμερα, ένας αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η BP σχεδιάζει να αυξήσει την αντλούμενη ποσότητα του πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού σε 50.000 βαρέλια (8 εκατομμύρια λίτρα) την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι των 15.000 βαρελιών πετρελαίου που αντλούνται σήμερα.

    Η BP είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις απο τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν. "Η BP παραμένει μια ισχυρή εταιρεία. Αν και η τιμή της μετοχής της έχει μειωθεί κατά πολύ από τον Απρίλιο, η εταιρεία έχει τους οικονομικούς πόρους για να αποκαταστήσει τη ζημιά", τόνισε ο Χιούν.

    "Έχει εξαιρετικά ισχυρές ταμειακές ροές και θα συνεχίσει να είναι ένας σημαντικός εργοδότης και ζωτικής σημασίας επενδυτής και εδώ και στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

    Ο Χιούν είπε ότι οποιαδήποτε απόφαση για την αναστολή της καταβολής μερίσματος της ΒΡ είναι ζήτημα που αφορά την εταιρεία. Αμερικανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από την εταιρεία να αναστείλει τις καταβολές μερίσματος έως ότου καλυφθούν οι απαιτήσεις που προέκυψαν από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα.

    "Αυτό είναι αποκλειστικά ένα θέμα για τους διευθυντές της BP", τόνισε ο Χιούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 June 2010 - 18:30:39 UTC