Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλές τιμές όζοντος-Οδηγίες προφύλαξης
  • [02] Ρύθμιση νοσοκομειακών χρεών
  • [03] Συνεχίζεται η αποχή
  • [04] Στο δρόμο της προσφυγιάς
  • [05] Στη "μάχη" η Βραζιλία

  • [01] Υψηλές τιμές όζοντος-Οδηγίες προφύλαξης

    Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας παρατηρήθηκαν σήμερα υπερβάσεις του ορίου στις τιμές του όζοντος, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να απευθύνει συστάσεις σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Συγκεκριμένα, στις 15:00, καταγράφηκαν οι εξής τιμές: Στο σταθμό Μαρούσι 227 μg/mΒ³, στο σταθμό Λυκόβρυση 226 μg/mΒ³, στο σταθμό Αγίας Παρασκευής 203 μg/mΒ³ και στο σταθμό Θρακομακεδόνες 217 μg/mΒ³. Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/mΒ³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/mΒ³.

    Για το λόγο αυτό από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

    Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.

    Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

    [02] Ρύθμιση νοσοκομειακών χρεών

    Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προμηθειών τους κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνάντηση που είχαν μαζί τους.

    Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι μετά την εξόφληση των χρεών ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε μετρητά για τα έτη 2005, 2006 και μέρος του 2007 θα υπάρξει ο ακόλουθος διακανονισμός:

    -Τα υπόλοιπα των οφειλών του 2005 και 2006 ύψους 245 εκατ. ευρώ θα εξοφληθούν άμεσα σε μετρητά.

    -Οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ για το 2007 θα εξοφληθούν με άτοκα ετήσια ομόλογα.

    -Οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ του 2008 θα εξοφληθούν με άτοκα διετή ομόλογα.

    -Οφειλές ύψους 2,05 δισ. ευρώ του 2009 θα εξοφληθούν με άτοκα τριετή ομόλογα.

    Παράλληλα αποφασίστηκε να καταβληθούν σε μετρητά επιπλέον οφειλές ύψους 100 εκατ. ευρώ που αφορούν την περίοδο 2007-2008 που αντιστοιχούν περίπου σε 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο των προμηθειών των νοσοκομείων.

    Σημειώνεται ότι τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα και μπορούν να ρευστοποιηθούν άμεσα από τις τράπεζες.

    Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε θα νομιμοποιηθούν οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς είχαν γίνει με απευθείας αναθέσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "ξοφλήσαμε χρέη πολλών ετών και αφήνουμε πίσω διαδικασίες σε βάρος των ασθενών, νοσοκομείων και Ελλήνων πολιτών" ενώ η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση "ανέλαβε τις ευθύνες της, πρέπει όλοι να τις αναλάβουν με άμεση ομαλοποίηση των συνθηκών προμηθειών στα νοσοκομεία. Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα αρμόδια όργανα των εμπλεκόμενων φορέων".

    [03] Συνεχίζεται η αποχή

    Να συνεχιστεί η αποχή των βαθμολογητών ως την προσεχή Παρασκευή αποφάσισε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ενώ την Πέμπτη σε νέ ασυνεδρίαση θα αποφασιστεί η πορεία για την ερχόμενη εβδομάδα. Αύριο το μεσημέρι, οι καθηγητές θα κάνουν παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Πέππες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μπορεί να ικανοποιήθηκε το ένα αίτημα των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας, να πληρωθούν με χρηματικά εντάλματα τις αμοιβές τους όσοι εμπλέκονται στις διαδικασίες των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά παραμένει το αίτημα να μην περικοπούν οι αποδοχές.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ, είχε διαβεβαιώσει ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    [04] Στο δρόμο της προσφυγιάς

    Ο αριθμός των προσφύγων από το νότιο Κιργιστάν μπορεί να ξεπεράσει τους 100.000, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή Μίροσλαβ Γένκα.

    "Οι πληροφορίες που έχουμε από τις αρχές του Ουζμπεκιστάν κάνουν λόγο για 75.000 ανθρώπους που έχουν περάσει τα σύνορα. Όμως ο αριθμός αυτός μπορεί πολύ σύντομα να ξεπεράσει τους 100.000", τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Κιργιστάν δεν επιτρέπει την επιβεβαίωση του αριθμού των προσφύγων.

    Στο μεταξύ, με αργούς ρυθμούς σταθεροποιείται η κατάσταση στο νότιο Κιργιστάν, δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής του Ος, όπου τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.

    Η βία στο Κιργιστάν φαίνεται ότι άρχισε με πέντε συντονισμένες επιθέσεις, έλαβε εθνοτικό χαρακτήρα και υπάρχει κίνδυνος να βγει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι συγκέντρωσε αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, περιλαμβανομένων μελών του προσωπικού του ΟΗΕ, στην Ος και την Τζαλαλαμπάντ, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστού.

    Για απόπειρα εθνοκάθαρσης μιλάει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η διατύπωση αυτή περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές στο Κιργιστάν και ζήτησε την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα καθώς και την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις "κατεπείγουσες" ανθρωπιστικές ανάγκες του Κιργιστάν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ανέφεραν από το Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών των "27".

    Η ΕΕ απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση της τάξης και ζήτησε "να σταματήσουν άμεσα οι ταραχές και οι προκλήσεις".

    [05] Στη "μάχη" η Βραζιλία

    Ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση για την 1η αγωνιστική του 6ου ομίλου ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και την -«πρωτάρα» σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου- Σλοβακία, στο στάδιο «Ρόαγιαλ Μπαφόκενγκ» του Ρούστενμπουργκ. Οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν με τον Βίτεκ στο 50΄ και οι Νεοζηλανδοί ισοφάρισαν στις καθυστερήσεις (93΄) με τον Ριντ.

    Με ντέρμπι άρχισε ο 7ος όμιλος στο Μουντιάλ, καθώς αυτή την ώρα, η Ακτή Ελεφαντοστού, αντιμετωπίζει στο Πορτ Ελίζαμπεθ, την Πορτογαλία. Η αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς ο νικητής θα γίνει φαβορί για την πρόκριση, καθώς στον ίδιο όμιλο συμμετέχει και η Βραζιλία.

    Στην «μάχη» του Μουντιάλ μπαίνει το βράδυ (21:30 ώρα Ελλάδας), ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Βραζιλία αντιμετωπίζει στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου την Βόρεια Κορέα, που είναι μία από τις πιό αδύναμες ομάδες της κορυφαίας διοργάνωσης.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Ισόπαλες 1-1 αναδείχθηκαν Ιταλία και Παραγουάη στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Νοτιοαμερικάνοι προηγήθηκαν στο 39ο λεπτό της αναμέτρησης με τον Αλκαράς ενώ οι Ιταλοί ισοφάρισαν με τέρμα του Ντε Ρόσι στο 63΄.

    Με αυτογκόλ του Σίμον Πόουλσεν στο 46΄ και γκολ του Κάιτ στο 85΄, η Ολλανδία νίκησε 2-0 τη Δανία στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμποργκ, στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής.

    Με νίκη ξεκίνησε και η Ιαπωνία τις υποχρεώσεις της στον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Ασιάτες επικράτησαν 1-0 του Καμερούν στο Μπλούμφοντεϊν με τον Κεϊσούκε Χόντα να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ στο 39ο λεπτό της αναμέτρησης.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα των αγώνων στους ομίλους: 1ος όμιλος

    Νότια Αφρική - Μεξικό 1-1

    Ουρουγουάη - Γαλλία 0-0

    2ος όμιλος

    Αργεντινή - Νιγηρία 1-0

    Νότια Κορέα - Ελλάδα 2-0

    3ος όμιλος

    Αγγλία - ΗΠΑ 1-1

    Αλγερία - Σλοβενία 0-1

    4ος όμιλος

    Γερμανία - Αυστραλία 4-0

    Σερβία - Γκάνα 0-1

    5ος όμιλος

    Ολλανδία - Δανία 2-0

    Ιαπωνία - Καμερούν 1-0

    6ος όμιλος

    Ιταλία - Παραγουάη 1-1

    Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 1-1

    7ος όμιλος

    Ακτή Ελεφ. - Πορτογαλία 15/6

    Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 15/6

    8ος όμιλος

    Ονδούρα - Χιλή 16/6

    Ισπανία - Ελβετία 16/6


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 14:30:27 UTC