Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
  • [02] Μετατάξεις προσωπικού σε Περιφέρειες
  • [03] Νέα απεργία στο Μετρό
  • [04] Και τρίτος εφέτης
  • [05] Μονόδρομος η νίκη

  • [01] Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

    Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

    Χθες, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Το Προεδρικό διάταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στα εργασιακά που παραχώρησε το πρωί.

    «Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Κάλεσμα στον Προέδρο της Δημοκρατίας να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

    «Δρόμους αδιεξόδου δημιουργούν οι άκρως επώδυνες, επικίνδυνες, με πρωτοφανείς ενέργειες για κοινοβουλευτική δημοκρατία από την Κυβέρνηση του (ΠΑ)ΣΟΚ κατά των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει:

    «Ήρθε η ώρα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης. Οι άλλοτε κατακτητές και σήμερα συνεταιράκια της Κυβέρνησης συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τη δράση τους. Οι θεσμοί της πολιτείας και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει στο χρόνο».

    Συνάντηση με την τρόικα για το ασφαλιστικό

    Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επικεφαλείς της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    Στόχος του υπουργείου είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    Στο 11,7% η ανεργία

    Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009 και 8,3% το α΄ τρίμηνο 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 124.424 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.425.625 άτομα και μειώθηκε κατά 60.133 άτομα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Ενώ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,9%.

    Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης ότι:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (9%).

    Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άτομα ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) και 30- 44 ετών (10,9%). Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,4% και 15,1%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).

    Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται το α΄ τρίμηνο εφέτος στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Σημειωτέον ότι οι τρεις αυτές περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

    Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,5% έναντι 11,4%). Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

    Από την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και 2009, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (8,2%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή (7,8%) και στον τριτογενή τομέα (0,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 50,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

    -

    [02] Μετατάξεις προσωπικού σε Περιφέρειες

    Μετά την ισχύ του νόμου Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης («Πρόγραμμα Καλλικράτης»), προχωρούν από το υπουργείο Εσωτερικών οι μετατάξεις προσωπικού για τη στελέχωση των νέων βαθμίδων στην αυτοδιοίκηση.

    Δικαίωμα μετάταξης έχει τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ενώ δεν αφορά υπαλλήλους οι οποίοι διανύουν τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών ή ανήκουν οργανικά σε άλλες υπηρεσίες, αλλά είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες της Περιφέρειας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση προς το Γενικό Γραμματέα της Κρατικής Περιφέρειας έως τις 8 Ιουλίου του 2010 και με την οποία θα ζητούν τη μετάταξή τους στην Περιφέρεια της αντίστοιχης κατά τόπον αρμοδιότητας.

    Μετά την υποβολή της αίτησης, και εντός προθεσμίας 2 μηνών από τη δημοσίευση του Νόμου, ο Γενικός Γραμματέας της Κρατικής Περιφέρειας οφείλει άμεσα να εξετάσει, εάν πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη μετάταξη και να εκδώσει απόφαση μετάταξης για το προσωπικό.

    [03] Νέα απεργία στο Μετρό

    Εντείνεται η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στην Αθήνα, καθώς το Μετρό θα παραμείνει και αύριο κλειστό, εξαιτίας της νέας σειράς κινητοποιήσεων που αποφάσισαν τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτό, σε ένδειξη συμπαράστασης προς του 286 συμβασιούχους, ποτ απειλούνται με απόλυση, καθώς δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

    Το μεσημέρι το ΔΣ των εργαζομένων αποφάσισαν νέα κινητοποίηση, η οποία δεν έχει τη μορφή 24ωρης απεργίας, αλλά επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι συρμοί του μετρό για τρίτη κατά σειρά μέρα δεν θα βγουν από τα αμαξοστάσια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με το μετρό διακινούνται καθημερινά πάνω από 650.000 επιβάτες, οι οποίοι θα πρέπει και αύριο να βρούν εναλλακτική λύση για τις μετακινήσεις τους.

    Στο μεταξύ, λήγει στις 4 το απόγευμα η στάση εργασίας που πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα επίγεια μέσα μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς και τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

    Το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του οργανισμού στην οδό Καρόλου και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

    Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ διοργανώνει το απόγευμα συλλαλητήριο στην Ομόνοια, ενώ εξήγγειλε απεργία στις 23 Ιουνίου.

    Συλλαλητήριο για «την απόκρουση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης" . πραγματοποίησαν χθες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    [04] Και τρίτος εφέτης

    Ο πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Πιπιλίγκας ορίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος, ως τρίτος εφέτης για την κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens.

    Η Ολομέλεια Εφετών που συνεδρίασε σήμερα, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τον ορισμό και τρίτου εφέτη στην υπόθεση της Siemens, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το πέρας των ανακρίσεων.

    Ο κ. Πιπιλίγκας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από αύριο και μαζί με την κ. Μαρία Νικολακέα και τον κ. Γιάννη Φιοράκη θα χειριστεί την ογκοδέστατη, πάνω από 300.000 σελίδες, δικογραφία για την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση αποφάσισε ομόφωνα να απευθύνει πρόταση προς τους διατελέσαντες υπουργούς της τελευταίας εικοσαετίας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενεπλάκησαν σε υπογραφή συμβάσεων με τη Siemens Α.Ε. να δώσουν αυτοβούλως την άδεια να ανοίξουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί

    Η πρόταση κατατέθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Τζαβάρα στην προοπτική να κερδίσει χρόνο η επιτροπή.

    Με τον τρόπο αυτό θα ερευνηθεί, αν υπάρχει χρονική και ποσοτική ταύτιση εμβασμάτων που διακινήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens στο εξωτερικό με αντίστοιχες συναλλαγές των υπουργών στο εσωτερικό (συμψηφιστικές πληρωμές μέσω τρίτων).

    Για όσους υπουργούς αρνηθούν να το κάνουν, η επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους, στο πλαίσιο της ανακριτικής αρμοδιότητας, όπως έχει ζητηθεί.

    Για τον έλεγχο ποσών που πιθανώς καταβλήθηκαν προς τα πολιτικά αυτά πρόσωπα απευθείας στο εξωτερικό, προτείνεται να ακολουθηθεί μέχρι τέλους η μέθοδος της δικαστικής συνδρομής, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν πρώτα από όλα οι παραλήπτες εμβασμάτων 37,5 εκ. ευρώ (75 εκ. μάρκων) τα οποία η Siemens φέρεται να κατέβαλε σε σχέση με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, όπως προκύπτει από το εμπιστευτικό έγγραφο της SIEMENS που υπάρχει στη δικογραφία με ημερομηνία 19/7/1998.

    Η έρευνα θα αφορά όχι μόνον τραπεζικές καταθέσεις, αλλά και αγορές ακινήτων, μετοχών, ή ομολόγων, τα οποία κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο της αποστολής του εμβάσματος, είχαν υπηρεσιακή συναλλαγή με τη Siemens.

    Εγκρίθηκε επίσης πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου να ανοίξει ο λογαριασμός και της θυγατρικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. από την οποία σύμφωνα με κατάθεση του διαχειριστή τω μαύρων ταμείων Ράϊνερ Νιντλ στην έκθεση της Debevoise & Plimpton δίδονταν μαύρα χρήματα σε πολιτικούς.

    Πρόταση για Προανακριτική

    Χθες, κατατέθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η αναμενόμενη πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής («Προανακριτικής») Επιτροπής, που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η πρόταση που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, (πλην των μελών της κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής), αφορά τους κ.κ. Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη και Κώστα Κιλτίδη.

    Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, το οποίο συντάχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της στάσης των ως άνω πολιτικών προσώπων, σε ό,τι αφορά την αμοιβαία παραίτηση του Δημοσίου και της Μονής, από την αγωγή που είχε ασκήσει η τελευταία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, (αγωγή που τελικά κέρδισε πρωτοδίκως το ελληνικό Δημόσιο) και τις «ανταλλαγές» εκτάσεων που ακολούθησαν, με όρους που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο - κατά το πόρισμα - κατά 1 δισ. ευρώ.

    [05] Μονόδρομος η νίκη

    Η εθνική μας ομάδα καλείται να δηλώσει «παρούσα» το απόγευμα (17:00 ώρα Ελλάδας) στο «Φρι Στέιτ Στάντιουμ» του Μπλουμφοντέιν, να καταθέσει περίσσευμα ψυχής απέναντι στη Νιγηρία του Λαρς Λάγκερμπακ και να προσπαθήσει για τη νίκη, προκειμένου να συντηρήσει τις ελπίδες πρόκρισης στη β΄ φάση του Μουντιάλ.

    Ο Σουηδός προπονητής του αφρικανικού συγκροτήματος ήταν αντίπαλος της Ελλάδας και στην πρεμιέρα του Euro 2008, ως προπονητής της Σουηδίας που είχε νικήσει την πρωταθλήτρια του 2004 με 2-0.

    Ο αγώνας είναι θεωρητικά πιο δύσκολος από εκείνον της πρεμιέρας απέναντι στη Νότια Κορέα, στην πράξη όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί ευκολότερος καθώς κατά γενική ομολογία οι Ασιάτες διαθέτουν καλύτερο σύνολο ενώ οι Νιγηριανοί ανώτερες ποδοσφαιρικές μονάδες.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ θα παρατάξει την εθνική ομάδα με τρεις αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και διαφορετικό σχήμα. Ο Γερμανός τεχνικός επέλεξε αυτή τη φορά σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, από τους οποίους ο Αβραάμ Παπαδόπουλος θα έχει ρόλο λίμπερο και στόπερ θα είναι οι Σωτήρης Κυργιάκος και Σωκράτης Παπασταθόπουλος, οι οποίοι δεν είχαν παίξει στο ματς με τη Νότια Κορέα. Ο Λουκάς Βύντρα μετακινείται στο δεξί άκρο της άμυνας, στο αριστερό παραμάνει ο Βασίλης Τοροσίδης, ενώ αμυντικά χαφ θα είναι και πάλι οι Κώστας Κατσουράνης και Αλέξανδρος Τζιόλης. Ο Γιώργος Καραγκούνης θα αγωνιστεί στα αριστερά, δεξιά θα ξεκινήσει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης (είχε χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή στην πρεμιέρα) και στην κορυφή της επίθεσης παραμένει ο Φάνης Γκέκας. Κάτω από τα δοκάρια θα καθήσει και πάλι ο Αλέξης Τζόρβας.

    Σε σχέση με τον αγώνα με την Νότια Κορέα, εκτός ενδεκάδας έμειναν οι Γιούρκας Σεϊταρίδης, Αγγελος Χαριστέας και Γιώργος Σαμαράς.

    Οι άλλοι αγώνες

    Την νίκη που θα τους φέρει στους «16» του Μουντιάλ, ψάχνουν η Αργεντινή και η Νότια Κορέα, που αναμετρώνται αυτή την ώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, για την δεύτερη ημέρα του 2ου ομίλου στην κορυφαία διοργάνωση.

    Κόντρα χωρίς ασφαλή προγνωστικά είναι η σημερινή, μεταξύ της Γαλλίας και του Μεξικού, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Α' ομίλου του παγκοσμίου κυπέλλου, που θα διεξαχθεί στο «Πίτερ Μοκάμπα» της Πολοκουάνε (21.30). Και οι δύο ομάδες προέρχονται από ισοπαλία και η κόντρα τους θα είναι καθοριστική, σχετικά με την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Οι χθεσινοί αγώνες

    Στο φινάλε της 1ης αγωνιστικής, σημειώθηκε η μεγαλύτερη έως τώρα έκπληξη του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ελβετία νίκησε 1-0 την Ισπανία στο Ντέρμπαν, για τον 8ο όμιλο, αποκτώντας προβάδισμα πρόκρισης στους "16". Το γκολ πέτυχε ο Ζέλσον Φερνάντες στο 52ο λεπτό.

    Με το δεξί» μπήκε η Χιλή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα επιβλήθηκε της Ονδούρας με 1-0, στο πλαίσιο της εναρκτήριας αναμέτρησης για τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ, η οποία διεξήχθη στο «Μπομπέλα Στέιντιουμ» του Νέλσπρουιτ. Το «χρυσό» γκολ των Χιλιανών σημείωσε ο Μποσεζούρ στο 34΄.

    Αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου έκανε η Ουρουγουάη, που επικράτησε 3-0 της Νότιας Αφρικής στο "Λόφτους Βέρσφελντ" της Πρετόρια, στο πλαίσιο του 1ου ομίλου. Στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η 2η αγωνιστική του Μουντιάλ, οι Λατινοαμερικάνοι πανηγύρισαν την πρώτη νίκη τους χάρη σε δύο γκολ του Φορλάν (24΄ και 80΄ με πέναλτι) κι ένα του Αλβάρο Περέιρα στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων, έφτασαν τους τέσσερις βαθμούς, αφήνοντας τους οικοδεσπότες στον έναν. Οι ηττημένοι τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Κούνε στο 76΄ (στην φάση του πέναλτι).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 12:30:41 UTC