Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας"
  • [02] Τελεσίγραφο της Γκαζπρομ
  • [03] Ανετα η Βραζιλία

  • [01] "Η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα την Ηνωμένων Εθνών, συμμετείχε χθές σε δείπνο εργασίας του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    "Η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας", τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι "οι κόποι και οι πόνοι τού λαού μας πιάνουν τόπο. Ήδη, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις. Όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να τα καταφέρει".

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τη Γενέτειρα, στην πολιτική της Αθήνας έναντι των Αποδήμων, αλλά και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και την ελληνική εξωτερική πολιτική.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών για την ελληνική οικονομική κρίση, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή για την κρίση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μελετηθεί κι αυτή η πιθανότητα.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει η Ομογένεια, υπογράμμισε και την σκέψη που υπάρχει για την έκδοση ενός ομολόγου για το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει και ο Απόδημος Ελληνισμός.

    Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

    - Η Ομογένεια είναι πάντα στο πλάι της χώρας μας και αυτό το έχει αποδείξει επανειλημμένα και την ευχαριστούμε για τις τελευταίες προσπάθειές της να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης.

    - Επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Έλληνα της Διασποράς στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.

    - Μέσα απ' αυτή την κρίση, μπορεί να δημιουργηθεί μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε πολλά πράγματα.

    - Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με αποδήμους διαφόρων επιστημονικών και άλλων επαγγελματικών κλάδων για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση για την πράσινη ανάπτυξη.

    - Όταν γίναμε κυβέρνηση ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε σχεδιασμό και όχι στόχους.

    - Χαιρετίζω τις προσπάθειες του ΣΑΕ και άλλων φορέων για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος.

    - Να ανοίξουμε τα πανεπιστήμιά μας για να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές και ομογενείς.

    - Η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο.

    - Είναι δύσκολο να κτίζεις αξιοπιστία, αλλά εύκολο να την γκρεμίζεις.

    - Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη μέσα στα πλαίσια του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    - Με την Τουρκία υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα είμαι μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη. Θα συναντηθώ με τον κ. Ερντογάν και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    - Καταβάλλουμε προσπάθειες για συντονισμό των χωρών της περιοχής μας για πράσινη ανάπτυξη και για την προστασία της Μεσογείου. Η περίπτωση της οικολογικής καταστροφής στο Κόλπο του Μεξικού θα πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους για να είμαστε προσεχτικοί, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες για εξερεύνηση πετρελαίου (απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Αιγαίο).

    - Στο Κυπριακό στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και χρειάζεται συνεχής πίεση προς την τουρκική πλευρά. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες και προσωπικότητες που θα λάβουν μέρος σ΄αυτή τη διεθνή συνάντηση.

    Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ από πλευράς ΟΗΕ θα είναι ο βοηθός γραμματέας του οργανισμού, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκο και άλλοι αξιωματούχοι.

    Την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [02] Τελεσίγραφο της Γκαζπρομ

    Η ρωσική "Γκαζπρόμ" απειλεί ότι από τις 09:00 ώρα Ελλάδας, σήμερα, θα ξεκινήσει τις διαδικασίες περιστολής της ροής φυσικού αερίου στο δίκτυο της Λευκορωσίας, η οποία μπορεί και να φθάσει το 85% του συνόλου των παρεχόμενων όγκων, λόγω συσσωρευμένου χρέους 192 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

    Έως εκείνη την ώρα και από τις 06:00 περίπου το πρωί, εκπρόσωποι του Μινσκ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Αντρεί Φιλόνοφ, θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό, αν και οι χθεσινές και προχθεσινές προτάσεις της πλευράς της Λευκορωσίας για εξόφληση του χρέους σε είδος, απορρίφθηκαν από τη ρωσική "Γκαζπρόμ".

    Ο επικεφαλής της Αλεξέι Μίλερ δήλωσε, μάλιστα, ότι οι συμβιβαστικές προτάσεις του Μινσκ αποτελούν ομολογία του χρέους, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί το δίκτυο της Λευκορωσίας και η Μόσχα να συνεχίσει κανονικά την τροφοδοσία των πελατών της στην ΕΕ, αυξάνοντας τη ροή μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας.

    Νωρίτερα, ανώνυμος εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Λευκορωσίας είχε προειδοποιήσει ότι εάν η "Γκαζπρόμ" υλοποιήσει την απειλή περικοπής ακόμη και 15%, πολύ περισσότερο του 85% της ροής, τότε το λευκορωσικό δίκτυο δεν θα είναι, από τεχνική άποψη, σε θέση να συνεχίσει την ομαλή διαμετακόμιση του αερίου μέσω του εδάφους της, λόγω της δραματικής πτώσης της πίεσης.

    "Πρόκειται για προφανή εκβιασμό, που δεν μας αφορά", απάντησαν πηγές στην "Γκαζπρόμ", οι οποίες εξέφρασαν την ανησυχία ότι έως το τέλος του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της Λευκορωσίας και ότι το χρέος του Μινσκ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500-600 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

    Εκπρόσωπος της λευκορωσικής εταιρείας "Μπελ-Τρανσ-Γκαζ" υποστήριξε ότι η Μόσχα και ο Α. Μίλερ απέρριψαν "ισορροπημένες και λογικές προτάσεις" για σύνδεση του χρέους αγοράς του αερίου και εκείνου της ρωσικής πλευράς για τη μεταφορά του μέσω του λευκορωσικού δικτύου, ενώ η Ρωσία απαντά ότι το όλο πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η Λευκορωσία αποφάσισε αυθαίρετα να ορίσει την τιμή του αερίου στα 150 $ / 1000 κυβικά, έναντι 174 $, που ζητά η "Γκαζπρόμ" βάσει του συμβολαίου της.

    [03] Ανετα η Βραζιλία

    Χάρη σε δύο τέρματα του Λουίς Φαμπιάνο και ένα του Ελάνο, η Βραζιλία έπαιξε τόσο όσο ακριβώς έπρεπε ώστε να πανηγυρίσει τη δεύτερη νίκη της στον 7ο όμιλο του Μουντιάλ που φιλοξενείται στη Νότια Αφρική.

    Ο άσος της Σεβίλης σκόραρε στο 25ο και 50ο λεπτό της αναμέτρησης με την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Ελάνο στο 62`, με τη «σελεσάο» να φτάνει στη νίκη με 3-1 που ισοδυναμεί με πρόκριση στη 16άδα της διοργάνωσης. Το γκολ της ομάδας του Έρικσον σημείωσε ο Ντρογκμπά στο 79ο λεπτό. Οι Βραζιλιάνοι στο 88` έμειναν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κακά με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Η αυλαία της 2ης αγωνιστικής στον 7ο όμιλο θα πέσει αύριο με την αναμέτρηση Πορτογαλία-Βόρεια Κορέα, ενώ η τρίτη και τελευταία αγωνιστική θα γίνει στις 25 Ιουνίου με τις αναμετρήσεις Πορτογαλία-Βραζιλία και Βόρεια Κορέα-Ακτή Ελεφαντοστού.

    Η Παραγουάη είναι πια το μεγάλο φαβορί του 6ου ομίλου για την πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η ομάδα του Χεράρδο Μαρτίνο, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας, επικράτησε 2-0 της Σλοβακίας, η οποία κυριολεκτικά ήταν ανύπαρκτη στον αγωνιστικό χώρο του "Φρι Στέιτ Στέιντιουμ" του Μπλουμφοντέιν. Στο 27΄ ο Βέρα άνοιξε το σκορ και τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Ριβέρος έκανε το 2-0. Πλέον, η Παραγουάη έφτασε τους 4 βαθμούς και προηγείται στον όμιλο, έναντι 1 των Σλοβάκων.

    Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία στο «Μπομπέλα Στέιντιουμ» του Νέλσπρουιτ, για τη 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Η Νέα Ζηλανδία προηγήθηκε στο 7΄ με τον Σμελτζ, ενώ η Ιταλία ισοφάρισε στο 29΄ με το πέναλτι του Ιακουίντα. Πλέον τα πάντα στον 6ο όμιλο, στον οποίο η Παραγουάη είναι το φαβορί για την πρόκριση, θα ξεκαθαρίσουν την τελευταία αγωνιστική (24/6), με τις αναμετρήσεις Σλοβακία-Ιταλία και Παραγουάη-Νέα Ζηλανδία.

    «Ζωντανή» στο κυνήγι της πρόκρισης για την 16άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής παρέμεινε η Δανία. Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 10ο λεπτό από το γκολ του Ετό, κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1 απέναντι στο Καμερούν, χάρη στα τέρματα των Μπέντνερ (33`) και Ρόμενταλ (61`).

    Επίσης, πολύ κοντά στην πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία «ζευγάρωσε» τις νίκες της στο πλαίσιο του 5ου ομίλου. Χάρη σε γκολ του Σνάιντερ στο 53΄, οι «οράνιε» επιβλήθηκαν 1-0 της Ιαπωνίας στο «Ντέρμπαν Στέιντιουμ», στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής, και έφτασαν τους έξι βαθμούς, αφήνοντας το ασιατικό συγκρότημα στους τρεις.

    Εξάλλου, χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στην Γκάνα και την Αυστραλία στο «Ρόαγιαλ Μπαφόκενγκ Στέιντιουμ» του Ρούστενμπουργκ για τη 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Η Αυστραλία προηγήθηκε στο 11΄ με τον Χόλμαν, ενώ η Γκάνα ισοφάρισε στο 25΄ με το πέναλτι του Γκιάν, πριν από το οποίο αποβλήθηκε -με απευθείας κόκκινη κάρτα- ο Κιούελ για τα «καγκουρό». Πλέον τα πάντα στον 4ο όμιλο θα ξεκαθαρίσουν την τελευταία αγωνιστική (23/6), με τις αναμετρήσεις Γκάνα-Γερμανία και Αυστραλία-Σερβία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 June 2010 - 6:30:22 UTC