Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από 1 Ιουλίου η αύξηση του ΦΠΑ
  • [02] Παραπομπές για απαγωγή Παναγόπουλου
  • [03] «Ναι» στην ένταξη της Μόσχας στον ΠΟΕ
  • [04] Βέλγιο: Ερευνες στην έδρα της εκκλησίας
  • [05] 'Εχεις ποδήλατο... πάμε μια βόλτα;
  • [06] Στις 7 Ιουλίου τα αποτελέσματα
  • [07] Ίδρυση νέου κόμματος
  • [08] Ενδείξεις για κοιτάσματα
  • [09] Απεργούν και οι Ιταλοί
  • [10] Εκπλήξεων συνέχεια

  • [01] Από 1 Ιουλίου η αύξηση του ΦΠΑ

    Αυξάνονται από την 1η Ιουλίου 2010 οι συντελεστές του ΦΠΑ με βάση τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου. Σχετική εγκύκλιο προς όλες τις ΔΟΥ απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 1η Ιουλίου θα ισχύουν τα ακόλουθα:

    - Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 21% αυξάνεται σε 23%.

    - Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες 10% αυξάνεται σε 11% και ο συντελεστής 5% αυξάνεται σε 5.5%.

    Αντίστοιχα οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και είναι σήμερα 15%, 7% και 4% διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4%.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι σε οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται μετά την 1/7/2010 ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους αυξημένους συντελεστές ακόμη και στην περίπτωση που το στοιχείο αυτό αφορά σε συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή.

    [02] Παραπομπές για απαγωγή Παναγόπουλου

    Την παραπομπή σε δίκη είκοσι ατόμων για σειρά σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με τη δράση του λεγόμενου "συνδικάτου του εγκλήματος", στο οποίο αποδίδεται και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009, προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών ο αντεισαγγελέας Εφετών Χρίστος Παπαγεωργίου.

    Ο εισαγγελέας καταλογίζει στον κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, καθώς, όπως αναφέρει, μέσα από τις φυλακές έδινε εντολές για τη διάπραξη σειράς εγκληματικών ενεργειών, όπως ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκρήξεις, κατοχές εκρηκτικών κ.α.

    Σύμφωνα με την πρόταση, ενεργό ρόλο στην απαγωγή Παναγόπουλου είχαν επτά άτομα, ενώ ηθικοί αυτουργοί ήταν η Παναγιώτης Βλαστός και ο επίσης κρατούμενος Γιάννης Σκαφτούρος.

    Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών πριν λίγες ημέρες, παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση για 13 από τους 20 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

    [03] «Ναι» στην ένταξη της Μόσχας στον ΠΟΕ

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Λευκό Οίκο. Στη συνάντηση συμμετείχαν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο ανώτατος σύμβουλος του κ. Ομπάμα για θέματα ασφαλείας , στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς .

    Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του συνεργάτη "σταθερό" και "αξιόπιστο" επισημαίνοντας ότι οι διαφορές απόψεων παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, αναφορικά με το ζήτημα της Γεωργίας.

    "Ακούμε με προσοχή ο ένας τον άλλο και μιλάμε μεταξύ μας με ειλικρίνεια", πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Η επίσκεψη του κ. Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ έχει οικονομικό στόχο, μετά από τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας στον διπλωματικό τομέα αλλά και στο ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να επαναληφθούν οι αμερικανικές εξαγωγές παραγώγων πουλερικών στη Ρωσία ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει την ένταξη της Μόσχας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    "Η Ρωσία ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου", δήλωσε ο κ. Ομπάμα στην κοινή με τον κ. Μεντβέντρφ συνέντευξη Τύπου.

    ΟΙ δυο ηγέτες έκαναν ένα μεσημεριανό διάλειμμα σε ένα εστιατόριο με χάμπουργκερ στο νότιο τμήμα της Ουάσιγκτον.

    Οι κ.κ. Ομπάμα και Μεντβέντεφ μπήκαν στην ίδια λιμουζίνα στο Λευκό Οίκο και μετά από διαδρομή πέντε λεπτών στον αυτοκινητόδρομο του Αρλινγκτον (Βιρτζίνια) πέρασαν στην άλλη όχθη του ποταμού Πότομακ.

    Η αυτοκινητοπομπή που συνοδευόταν από την αστυνομία σταμάτησε μπροστά στο εστιατόριο "Ray's Hell Burger", που ειδικεύεται στα χάμπουργκερ και στις μπριζόλες, όπου και μπήκαν οι δύο πρόεδροι.

    Και οι δύο έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και παρήγγειλαν τσίζμπεργκερ: ο κ. Ομπάμα το πήρε με κρεμμύδια, μαρούλι, ντομάτα, και τουρσιά από μεγάλα αγγούρια, ενώ ο Μεντβέντεφ επέλεξε μια πιο πικάντικη εκδοχή με κρεμμύδια, μεξικανικές πράσινες πιπεριές και μανιτάρια.

    Οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν επίσης μια μερίδα τηγανιτές πατάτες. Ο Ομπάμα ήπιε παγωμένο τσάι και ο Μεντβέντεφ μια Coca-Cola, σύμφωνα με δημοσιογράφους που τους συνόδευαν σε αυτή τους τη μετακίνηση.

    [04] Βέλγιο: Ερευνες στην έδρα της εκκλησίας

    Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο μετά τις καταγγελίες που έγιναν εναντίον εκκλησιαστικών για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

    "Σε μια πρόσφατη υπόθεση, η εισαγγελία ενημερώθηκε για καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων από έναν αριθμό ανθρώπων της Εκκλησίας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Ζαν-Μαρκ Μεγέρ.

    Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στην αρχιεπισκοπή του Μαλίν-Βρυξελλών, που βρίσκεται στο Μαλίν, βόρεια των Βρυξελλών, "προκειμένου να δουν αν ευσταθούν ή όχι οι κατηγορίες αυτές", προσέθεσε ο Μεγέρ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    Η αρχιεπισκοπή του Μαλίν-Βρυξελλών είναι η έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στο Βέλγιο. Ο αρχιεπίσκοπός της είναι από την αρχή της φετινής χρονιάς ο Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ, ο οποίος είναι επίσης αρχιεπίσκοπος Βελγίου και πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων του Βελγίου.

    Αστυνομικοί που ερευνούν υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων εισέβαλαν και στο σπίτι του πρώην επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου, του Καρδινάλιου Γκόντφριντ Ντάνεελς, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ιεράρχη.

    Ο Ντάνεελς 77 ετών, αποχώρησε από το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Μεσελέν-Βρυξελλών και του επικεφαλής της διάσκεψης των επισκόπων του Βελγίου τον Ιανουάριο, μετά από θητεία στο εν λόγω αξίωμα για 31 χρόνια.

    Ο καρδινάλιος δεν ανακρίθηκε, αλλά κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής από την αστυνομία, δήλωσε στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων ο εκπρόσωπος Χανς Γκέιμπελς.

    Οι ανακριτές έψαξαν επίσης το πρώην γραφείο του Ντάνεελς στην Αρχιεπισκοπή του Μεσελέν και την έδρα της επιτροπής που έχει συσταθεί από τη βελγική Καθολική Εκκλησία για να ερευνήσει τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της εισαγγελίας των Βρυξελλών.

    "Η εισαγγελία έλαβε πρόσφατα μια σειρά κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που διαπράχθηκε από ιερείς", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζαν Μαρκ Μεγιέρ, προσθέτοντας ότι οι έρευνες διετάχθησαν για να "ελεγχθούν οι κατηγορίες αυτές".

    Μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ ή ακόμη και την Αυστρία, το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας έπληξε και το Βέλγιο, όπου ο επίσκοπος της Μπριζ, στο δυτικό Βέλγιο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την ομολογία του ότι κακοποιούσε σεξουαλικά δια καιρό, στη δεκαετία του 1980, ένα ανήλικο παιδί του περιβάλλοντός του.

    Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, που ακολουθήθηκε από την κατάθεση πολλών εκατοντάδων αγωγών σε ανεξάρτητη επιτροπή που έχει επιφορτιστεί να αντιμετωπίσει τις κακοποιήσεις ανηλίκων στους κόλπους της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Λεονάρ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής.

    Το Μάιο οι βέλγοι επίσκοποι ζήτησαν συγγνώμη από τα θύματα των παιδεραστών ιερέων όχι μόνον "για την επίθεση" που δέχθηκαν, αλλά και για τη σιωπή των υπευθύνων της Εκκλησίας.

    [05] 'Εχεις ποδήλατο... πάμε μια βόλτα;

    Ξεκίνησε σαν μια παρεΐστικη βόλτα, κάθε Παρασκευή, για να πάρει τους τελευταίους μήνες μορφή χιονοστιβάδας, που συμπαρασύρει πολλούς, ξεχασμένους και μη, λάτρεις του ποδηλάτου. Την αποκαλούν freeday (ελεύθερη μέρα) και είναι η ποδηλατοβόλτα του Facebook που αποκτά όλο και πιο πιστούς οπαδούς, για ένα διαφορετικό βράδυ μέχρι πρωΐας, μέσα σε μια μεγάλη παρέα, στην τόσο μονότονη Αθήνα.

    Δεν είναι οικολόγοι, ούτε γραφικοί, αλλά ένα πολύχρωμο πλήθος όπου ηλικίες, φύλα, κοινωνικές τάξεις, επαγγέλματα, ενδιαφέροντα, ιδεολογίες μπερδεύονται για να συνθέσουν ένα μοναδικό πάζλ συλλογικότητας, συντροφικότητας, ευδιαθεσίας, αλληλεγγύης, εν τέλει, απλής ανθρώπινης χαρούμενης συναναστροφής σε μια Αθήνα που αλλάζει μορφή και περιεχόμενο πάνω σε δύο ρόδες ποδηλάτου.

    Ο Γιάννης και ο Χάρης είναι ήδη στην πλατεία Ασωμάτων από τις 9:00 μμ με τα ποδήλατά τους. Περιμένουν υπομονετικά, κοιτάζοντας με περιέργεια γύρω τους, έτοιμοι για τη νέα περιπέτεια. Ο Γιάννης δεν βγάζει ούτε το ειδικό κράνος με το αεροδυναμικό σχήμα. Για τη νυχτερινή βόλτα με τους ποδηλάτες το έμαθαν από φίλους τους στο Μενίδι, από όπου και κατέβηκαν οι ίδιοι μέχρι το Θησείο. Παραδίπλα μια άλλη ομάδα από τρεις νεαρούς που περιμένουν κι αυτοί να ζήσουν για πρώτη φορά την ίδια περιπέτεια. Να μπουν στην μεγάλη παρέα των ...καβαλάρηδων της πόλης.

    Γύρω στις 9:30 ο χώρος θα αρχίσει να δίνει την υποψία της ποδηλατοσυρροής, που έπεται, σχεδόν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παρέες, μοναχικοί καβαλάρηδες, ζευγάρια, οικογένειες. Γέλια, κουβεντούλα, πηγαδάκια, εν αναμονή της αναχώρησης. Η Έλλη, η Αθηνά, ο Κώστας και ο Ματθαίος φθάνουν από την Καλλιθέα και το Μοσχάτο. Είναι οι facebookικοί, που κάθε Παρασκευή βράδυ τώρα πια δίνουν μόνιμα το παρόν. Ο Μάνος κατεβαίνει από το Φάληρο, ο Πίνδαρος από την Πλατεία Βικτωρίας, ο Νίκος με τον γιό του τον Αποστόλη από τις Τζιτζιφιές, η Ελένη με τον άνδρα της τον Γιάννη από τη Φιλοθέη. Άνθρωποι διαφορετικοί, ηλικιακά και κοινωνικά, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το ποδήλατο και την επιθυμία για απόδραση από τα τετριμμένα.

    Η αναχώρηση δεν είναι ποτέ πριν από τις 10:00. Οι παλιοί το γνωρίζουν καλά, αλλά και όσοι από τους καινούργιους το έχουν μάθει από την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Το Facebook άλλωστε ήταν αυτό που απογείωσε μια παρεΐστικη συνήθεια, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, ανάγοντάς την σήμερα σε μία συλλογική εξόρμηση για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων που διεκδικούν μια ανάσα έξω από την πυκνή καθημερινότητα της Αθήνας. Αποδεικνύοντας παράλληλα ότι το διαδίκτυο δεν προσφέρει μόνο αποκούμπι στη μοναξιά αλλά μπορεί να γίνει γόνιμη διέξοδος για συλλογικότητα.

    «Δεν κάνουμε τα συνηθισμένα», «εδώ βρήκα μια μεγάλη παρέα», «αυτό είναι μια ψυχική ξεκούραση» είναι οι κλασικές απαντήσεις που θα δώσουν αρκετοί από τους ποδηλάτες του παρασκευόβραδου. Με το ποδήλατο, κάθε Παρασκευή, σχίζουν τη μονοτονία της πόλης, τη μονοτονία της διασκέδασης, τη μονοτονία της συντροφιάς. Όλο και νέα άτομα κάθε Παρασκευή έρχονται να προστεθούν στο μπουλούκι των freeday ποδηλατών.

    Δυόμισι χρόνια ποδηλατικές Παρασκευές

    Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008 με μία παρέα πέντε φίλων, που τους επόμενους μήνες έγιναν δέκα. Κάποιος είχε την ιδέα του facebook και την ονομασία freeday. Έτσι το περσινό καλοκαίρι οι δέκα έγιναν εκατό και φέτος οι εκατό, εξακόσιοι. Όσο για τους φίλους στο facebook, αυτοί ξεπερνούν τις 4.000. Μέσα από αυτή την ιστοσελίδα, κάθε Πέμπτη αναρτώνται και οι ανακοινώσεις για τον προορισμό και τη διαδρομή. Η τελευταία είχε προορισμό την Παλλήνη, πριν ήταν η Γλυφάδα, και το Ολυμπιακό Xωριό.

    Διαβάζουμε: «Όπως κάθε Παρασκευή , έτσι και αυτή θα πάμε ποδηλατοβόλτα.

    -Μαζευόμαστε στο σταθμό του Θησείου ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΣΩΜΑΤΩΝ (ΕΡΜΟΥ) στις 21:30 .

    -Αναχωρούμε στις 22:00.

    -Κάνουμε ομαδική στάση 40' λεπτών περίπου στον προορισμό, για ξεκούραση και φαγητό.

    -Η βόλτα συνεχίζει με την επιστροφή και λήγει τις πρώτες πρωινές ώρες ΠΑΝΤΑ στο σταθμό Θησείου, περίπου στις 02:00, αλλά είναι προαιρετική για όσους δεν μπορούν ή επιθυμούν να επιστρέψουν νωρίτερα (καθένας έρχεται για όσο θέλει).

    -ΜΕΤΑ την επιστροφή στο Θησείο , αυτοοργανώνονται υποομάδες γειτόνων για την επιστροφή στο σπίτι.

  • Συνήθως ακολουθεί «παλαβοβόλτα» μέχρι πρωίας για τους αμετανόητους!!*»

    «Στην βόλτα αυτή- όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα- κάθε ποδηλάτης έχει την ελευθερία και την ευθύνη του εαυτού του -όποιος θέλει, έρχεται!-

    Ακολουθούμε όμως όλοι τους κανόνες freeday και τον οδηγό της βόλτας με το φωτάκι.»

    «Δεν έχουμε αρχηγούς, είμαστε μόνο μια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων, που συνυπάρχουν αρμονικά στον δρόμο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και τίποτε άλλο!»

    Οι κανόνες της ποδηλατοβόλτας, βασική προϋπόθεση για τους συμμετέχοντες, παρουσιάζονται σε ένα βίντεο με την υποσημείωση ότι «δεν έχουν σκοπό να "καλουπώσουν' το ελεύθερο πνεύμα που τις διακατέχει, αλλά να βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία τους».

    Και είναι έτσι, διότι η συνύπαρξη των πολλών απαιτεί τάξη για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο δρόμο και η συντροφικότητα δίνει στους περισσότερους, μη εξοικειωμένους ποδηλάτες πόλης, την απαραίτητη ασφάλεια συμμετοχής, σε ένα εγχείρημα που τελικά δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού ο δρόμος ξεδιπλώνεται σε πολλά χιλιόμετρα και το απρόβλεπτο πάντα καραδοκεί. Ένα «λάστιχο», λόγου χάρη, του ενός είναι ένα πρόβλημα που σταματά την «ποδηλατοπομπή» μέχρι να λυθεί και να ξεκινήσουν πάλι όλοι μαζί. Αυτό «το μαζί» είναι και το μυστικό της επιτυχίας της ποδηλατοβόλτας, που ενώνει άγνωστους και διαφορετικούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα είχαν λόγο να πουν «καλημέρα» μεταξύ τους σε άλλη περίπτωση, και τους κάνει να αισθάνονται «φίλοι», φίλοι σε μια περιπέτεια που όχι μόνο γίνεται μια εβδομαδιαία εξόρμηση αλλά και σκαλοπάτι για μια καινούργια προσέγγιση της πόλης σε καθημερινό επίπεδο πάνω στις δύο ρόδες του ποδηλάτου. Ένα μέσο μεταφοράς που είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε τελευταία προς όφελος όλων αλλά και εξημέρωσης της πόλης.

    Κείμενο: Σ. Αραβοπούλου

    [06] Στις 7 Ιουλίου τα αποτελέσματα

    Στις 7 Ιουλίου αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Η βαθμολόγηση των γραπτών όσων συμμετείχαν στις εξετάσεις θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Για το "νέο σχολείο" μίλησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Το Νέο Λύκειο αποτελεί τμήμα του Νέου Σχολείου. Ένα νέο, αυτόνομο Σχολείο, που έχει βεβαίως υποχρεωτική τη Λογοτεχνία και τη Νεοελληνική γλώσσα, μικρό αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων, με πολλές, όμως, ώρες, ώστε τα παιδιά να μη χρειάζεται να κάνουν επιπλέον μαθήματα εκτός σχολείου και νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, όχι μόνο με εξετάσεις, αλλά και με εργασίες, με συνεισφορά και συμμετοχή σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, με πολιτισμική δραστηριότητα, με εργαστηριακά μαθήματα, έτσι ώστε το παιδί να αξιολογηθεί συνολικά και όχι μόνο από ένα γραπτό.

    Αρχίζει μεγάλη συζήτηση γιατί το Λύκειο είναι ο πυρήνας της μετάβασης από το σχολείο στο Πανεπιστήμιο, στο Τεχνολογικό Ίδρυμα, στην επαγγελματική ζωή".

    [07] Ίδρυση νέου κόμματος

    Ένα βήμα πριν από την τυπική ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου κόμματος βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τόνισε ότι "ιδρύουμε το κόμμα της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και που αλλάζει".

    Την Κυριακή 27 Ιουνίου πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πρωτοβουλίας για την Ανανεωτική και Δημοκρατική Αριστερά. Στη συνδιάσκεψη θα εγκριθεί διακήρυξη στόχων και θα ανακηρυχθεί Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή.

    Ο Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί και σημείωσε ότι "αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση".

    Επιλέξαμε, είπε, υπεύθυνα να υπηρετήσουμε την ανανεωτική δημοκρατική αριστερά, που θέλει και ξέρει να αγωνίζεται με συγκεκριμένες θέσεις για να δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, λύσεις προοπτικής, χωρίς να κλείνεται στις "ασφαλείς" απαντήσεις των περασμένων δεκαετιών, μια αριστερά ρηξικέλευθη και τολμηρή που στηρίζεται στην επιθετική σχέση ρήξης και μεταρρύθμισης με το δικό της εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

    Ο Φώτης Κουβέλης κάνει λόγο για "μια αριστερά που δεν αναλώνεται σε ανέξοδο, αδιέξοδο και συντηρητικό επί της ουσίας καταγγελτισμό" και τονίζει:

    "Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε το κόμμα της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς για να λειτουργήσουμε ως συμπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης. Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας, η διακριτή μας θέση και η πολιτική μας αυτονομία ορίζονται από τις δικές μας θέσεις, προγραμματικές προτάσεις και διεκδικήσεις. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με τη ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης με τον κόσμο αυτό".

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση των στελεχών της "Αριστερής Αναγέννησης" αναφέρεται: «Εμείς, η τάση της "Αριστερής Αναγέννησης", που αποχωρήσαμε από τον Συνασπισμό μετά το 5ο συνέδριο του κόμματος, δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της "Δημοκρατικής Ανανεωτικής Αριστεράς", να εκφραστεί ως ανεξάρτητη αριστερή πολιτική δύναμη".

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί για μια ανθρώπινη και ανθρωποκεντρική κοινωνική αριστερά, μακριά από σκοτεινούς κομματικούς μηχανισμούς και αντιδημοκρατικά στεγανά, απομεινάρια ενός εφιαλτικού και οριστικά ξεπερασμένου παρελθόντος».

    Τη δήλωση υπογράφουν οι Μίλτος Ανδρικόπουλος, Δημήτρης Παπαδάκης, Νίκη Νικόλα, Γιάννης Τσουνίδης, Χρήστος Κουτσονικολής, Ε. Κατσογιάννου, Κυριακή Μαύρη, Νίκος Γεωργόπουλος, Δ. Παπαδάκης, Θανάσης Αθανασούλας.

    [08] Ενδείξεις για κοιτάσματα

    Έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.

    «Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», είπε ο υφυπουργός.

    Σε ερώτηση για το ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «Υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

    Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας. Ανέφερε ακόμη ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρίας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ιστορικό των ερευνών στη χώρα μας, δηλαδή στο κοίτασμα του Πρίνου, που απέδωσε τα τελευταία 20 χρόνια πάνω από 120 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και στο παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία τα τελευταία 15 χρόνια δημιούργησε τον λεγόμενο «κουμπαρά πετρελαίου», κρατώντας τα έσοδα από τα δικαιώματα των εταιριών εξόρυξης, που είναι σήμερα πάνω από 300 δισ. ευρώ, για να ενισχύσει τα ταμεία των συνταξιούχων.

    [09] Απεργούν και οι Ιταλοί

    Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί αναμένεται να βγουν σήμερα στους δρόμους, συμμετέχοντας στην γενική απεργία που κηρύχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

    Η απεργία θα επηρεάσει όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, από τις μεταφορές μέχρι τα θέατρα, τις μονάδες αγροτικής παραγωγής και τη βιομηχανία.

    Η γενική απεργία κηρύχθηκε από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGIL, με βασικό αίτημα την επανεξέταση του προϋπολογισμού ώστε να κατανεμηθούν ισομερώς τα βάρη από τα μέτρα λιτότητας.

    "Αναγνωρίζουμε ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα, αλλά ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης είναι άδικος", δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, αντιπρόεδρος του συνδικάτου, που έχει περίπου έξι εκατομμύρια μέλη. "Επί δύο χρόνια, αντί να βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, η κυβέρνηση αρνείτο ακόμα και ότι υπάρχει μία κρίση", πρόσθεσε.

    Οι συνδικαλιστές προγραμματίζουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας.

    [10] Εκπλήξεων συνέχεια

    Το κορυφαίο ματς του 7ου ομίλου, και ένα από τα σημαντικότερα, έως τώρα της διοργάνωσης, θα διεξαχθεί στο «Μαμπχίμπα» του Ντέρμπαν, με την Πορτογαλία να κοντράρεται με τη Βραζιλία, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας.

    Για την πρώτη νίκη της στο Μουντιάλ θα παίξει η Ακτή Ελεφαντοστού κόντρα στη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας του 7ου ομίλου του Μουντιάλ, που θα διεξαχθεί στο «Μμπομπέλα» της Νελσρούιτ (17:00) ώρα Ελλάδας.

    Καθοριστικός για την συνέχεια των δύο ομάδων στο Μουντιάλ, είναι ο αγώνας (21:30 ώρα Ελλάδας), που θα γίνει ανάμεσα στην Χιλή και την Ισπανία, στο πλαίσιο της τρίτης ημέρας για τον 8ο όμιλο του Μουντιάλ. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Πρετόρια, με διαιτητή τον Μεξικανό, Μάρκο Ροντρίγκες.

    Με μοναδικό στόχο την νίκη που θα της επιτρέψει να προκριθεί στους «16» του Μουντιάλ, η Ελβετία, αντιμετωπίζει (21:30 ώρα Ελλάδας) την Ονδούρα, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής για τον 8ο όμιλο της διοργάνωσης. Οι Ευρωπαίοι θα επιδιώξουν να πάρουν το «τρίποντο» και θα περιμένουν το αποτέλεσμα του αγώνα της Χιλής με την Ισπανία για να διαπιστώσουν εάν θα περάσουν στην επόμενη φάση.

    Εκτός η Ιταλία

    Η Σλοβακία νίκησε 3-2 την Ιταλία στο "Ελις Παρκ" του Γιοχάνεσμπουργκ, πέρασε στους "16" του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και άφησε εκτός την κάτοχο του τίτλου. Τα γκολ πέτυχαν οι Βίτεκ (25΄, 74΄), Κοπούνεκ (89΄), ενώ για τους Ιταλούς σκόραραν οι Ντι Νατάλε (81΄), Κουαλιαρέλα (+90΄). Στο 85΄ ακυρώθηκε ως οφσάιντ δεύτερο γκολ του Κουαλιαρέλα. Ετσι, η ομάδα του Βλάντιμιρ Βάις κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον 6ο όμιλο και πέρασε μαζί με την πρώτη, Παραγουάη, ενώ η "Σκουάντρα Ατζούρα" έμεινε τέταρτη, πίσω και από τη Νέα Ζηλανδία.

    Η Παραγουάη κατέκτησε την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο του Μουντιάλ. Οι Νοτιοαμερικανοί αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα (0-0) με τη Νέα Ζηλανδία στο «Πίτερ Μοκάμπα Στέιντιουμ» του Πολοκουάνε, σε αναμέτρηση για την 3η και τελευταία αγωνιστική, και πήραν πανηγυρικά το «εισιτήριο» για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκεί το συγκρότημα του Χεράρδο Μαρτίνο θα αντιμετωπίσει, στις 29 Ιουνίου στην Πρετόρια, την ομάδα που θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση στον 5ο όμιλο.

    Την πρώτη θέση του 5ου ομίλου με τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις κατέλαβε η Ολλανδία, που επικράτησε με 2-1 του Καμερούν στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Φαν Πέρσι (36΄) και Χούντελααρ (83΄) ενώ για το Καμερούν ισοφάρισε προσωρινά ο Ετό με πέναλτι (64΄). Έτσι η Ολλανδία προκρίθηκε στην επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσει την Σλοβακία (28/6).

    Σ΄έναν συναρπαστικό αγώνα που έγινε στο "Ρόγιαλ Μπαφόκενγκ Στέιντιουμ» του Ρούστενμπουργκ, η Ιαπωνία νίκησε 3-1 τη Δανία και προκρίθηκε στους "16" του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει την Παραγουάη. Τα τέρματα για την ομάδα του Τακέσι Οκάντα πέτυχαν οι Χόντα (17΄), Εντο (31΄) και Οκαζάκι (87΄), ενώ είχε μειώσει σε 2-1 ο Τόμασον στο 81΄. Ετσι, οι "Σαμουράι" πήραν τη δεύτερη θέση του 5ου ομίλου, πίσω από την Ολλανδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 June 2010 - 6:30:36 UTC