Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η ΝΔ οδηγεί την χώρα στη νέα μεταπολίτευση"
  • [02] Ομπάμα: Επιβολή φόρου στις τράπεζες
  • [03] Βρετανία: Περιορισμός της μετανάστευσης
  • [04] Αύξηση του ΦΠΑ στη Ρουμανία
  • [05] "Τέλος στη συναίνεση"
  • [06] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα
  • [07] Η φάση των 16

  • [01] "Η ΝΔ οδηγεί την χώρα στη νέα μεταπολίτευση"

    Με κυρίαρχο σύνθημα "μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας" και σε φόντο που κυριαρχούσαν οι αποχρώσεις του μπλε και με πινελιές από τα χρώματα του ουράνιου τόξου άρχισε χθες το 8ο συνέδριο της ΝΔ.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.

    Η διαδικασία ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και ακολούθησε η προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ όπου ξεχώριζαν στιγμιότυπα με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή. Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της "καινούργιας ΝΔ".

    Κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρέτησε με ασπασμό τον προκάτοχό του κ. Κώστα Καραμανλή ο οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα της σάλας όταν τον προσφώνησε ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Στο συνέδριο δεν προσήλθαν οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης που άλλωστε δεν είναι πλέον μέλη του κόμματος αλλά και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε την δημόσια αποδοκιμασία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Απών ήταν και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Γιώργος Σουφλιάς αν και είχε πάρει πρόσκληση να συμμετάσχει.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος. Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.

    Ομιλία Αντώνη Σαμαρά

    Η ΝΔ πρωτοστατεί στη νέα μεταπολίτευση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην έναρξη του 8ου συνεδρίου του κόμματος.

    Η ΝΔ, εξήγησε, μπορεί να πρωταγωνιστήσει γιατί διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο και το καταψήφισε, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα και η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος.

    Υποστηρίζοντας την πολιτική του, ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι "το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση,αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις".

    Ακολούθως, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει: "Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων".

    Η νέα μεταπολίτευση καλύπτει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα, ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και παιδείας, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εσωκομματική διαδικασία, λέγοντας ότι "η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της, αναδιοργανώθηκε, ανοίχτηκε στην κοινωνική βάση, πέτυχε ανανέωση κατά 80% του στελεχικού της δυναμισμού, ανασυγκροτείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και γίνεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς, ανοιχτό στην κοινωνία με διαδραστικό χαρακτήρα".

    Ο Α. Σαμαράς είπε ακόμη ότι το κόμμα αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανασυγκρότηση του κόμματος, που, όπως είπε, συντονίζεται με την γενικότερη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του τόπου.

    "Τέρμα στην εσωστρέφεια", είπε μετ' επιτάσεως ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: "Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Καθήκον του κόμματος και όλων των στελεχών του είναι να βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του, να τον εκφράζουν και να προτείνουν λύσει στη δύσκολη καθημερινότητά του".

    Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε πως "όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο".

    Καθιέρωση αντιπροέδρων

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε εκτεταμένα στα εσωκομματικά θέματα στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην αυτοκριτική που έγινε το τελευταίο διάστημα. Ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ: "Ποτέ κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο βαθιά αυτοκριτική όσο η ΝΔ τους τελευταίους μήνες όμως δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις εκείνων που θέλουν να φορτώσουν στη ΝΔ τα δικά τους σφάλματα και δεν θα αφήσουμε ανυπεράσπιστο το θετικό μας έργο. Σήμερα η ΝΔ μηδενίζει το κοντέρ και ξαναγεννιέται".

    Αναφέρθηκε στο ιδεολογικό στίγμα του κόμματος λέγοντας ότι "ο κοινωνικός φιλελευθερισμός διευρύνει τα όρια και δεξιότερα και αριστερότερα, θα κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση προβάλλοντας τις ιδέες μας και όχι αποσιωπώντας τες". Στο νέο οργανόγραμμα θα προβλέπεται η δυνατότητα του προέδρου να ορίζει δύο αντιπροέδρους είπε ο κ. Σαμαράς. Το πιο δυνατό χειροκρότημα απέσπασε η αποστροφή του στην οποία ανέφερε ότι "πρίγκιπες και πριγκιπάτα, βαρόνοι, τζάκια και φέουδα έφυγαν από το λεξιλόγιο της ΝΔ, θα κλείσω οριστικά την πόρτα σε όσους πίκραναν το φιλότιμο της ΝΔ και της ελληνικής κοινωνίας, αυτό το κεφάλαιο όμως κλείνει εδώ".

    Ο Α. Σαμαράς είπε ακόμη ότι η ΝΔ αποκτά νέο σπίτι, στο οποίο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του κόμματος από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έκλεισε την ομιλία του προειδοποιώντας το ΠΑΣΟΚ ότι "αν διαλύσετε την οικονομία θα βρείτε απέναντί σας εμάς και όχι το ΠΑΜΕ" ενώ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους του είπε: "Ζητώ την έμπρακτη αγάπη σας για την παράταξη, όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο".

    Ομιλία Αβραμόπουλου

    Την αισιοδοξία του ότι δεν θα αργήσει η μέρα που οι Ελληνες πολίτες θα εμπιστευθούν στη ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Συνεδρίου Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ξεκινώντας αναφέρθηκε στην τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι "οι τρομοκράτες χτύπησαν στην καρδιά της εθνικής ασφάλειας, με μια πρωτοφανή πράξη στα τρομοκρατικά χρονικά της Ελλάδας" και εξέφρασε την θλίψη του αλλά και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και στο Σώμα των Ελλήνων Αστυνομικών.

    Με το συνέδριο, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ξεκινάει μια νέα πορεία η οποία συνοδεύεται από βαθειές αλλαγές, ώστε η καινούργια ΝΔ να ανοίξει τον δρόμο στην νέα μεταπολίτευση.

    "Για να φθάσουμε εδώ χρειάστηκε να συγκρουστούμε με αναχρονιστικές νοοτροπίες και κατεστημένες αντιλήψεις, καθώς και με παθογένειες που μας οδήγησαν στην πρόσφατη εκλογική συντριβή", ανέφερε και πρόσθεσε ότι "βάζουμε τα θεμέλια για μια παράταξη, χωρίς κλειστές πόρτες, για ένα ανοιχτό κόμμα".

    Στάθηκε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, λέγοντας ότι "όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης, το οποίο δεν διστάσαμε να αναλάβουμε", πρόσθεσε, όμως, επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση, ότι "κατάφερε με την πολιτική της να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση δανεισμού και κοινωνικής απαξίωσης, που εκθέτει την Ελλάδα στον κόσμο και πλήττει τη διεθνή της εικόνα".

    Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία της παράταξης, μνημόνευσε όλους τους προηγούμενους προέδρους και υπογράμμισε ότι το 8ο συνέδριο είναι συνέδριο αναγέννησης και ανασυγκρότησης της παράταξης.

    Συνεχίζοντας είπε ότι "η επόμενη μέρα φέρνει την καινούργια ΝΔ με ξεκάθαρη πολιτικοϊδεολογική ταυτότητα και στρατηγική να ξεκινάει μια νέα πορεία ελπίδας και προοπτικής".

    Ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ, λέγοντας: "Δημιουργούμε τη μεγάλη σύγχρονη προοδευτική και δημοκρατική κεντροδεξιά, την παράταξη η οποία με πολιτικο-ιδεολογικό πυλώνα τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, προσεγγίζει τις ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά συγγενείς δυνάμεις του φιλελεύθερου δημοκρατικού και κοινωνικού κέντρου, την παράταξη που μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση, φιλοδοξεί να ανασυνθέσει το μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος".

    Τοποθετήσεις στελεχών τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου

    Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας στην ομιλία του επεσήμανε πως η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας.

    Για παθογένειες της ελληνικής δικαιοσύνης και για θεσμικές παρεκτροπές του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης Αν. Νεράντζης.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε ότι σήμερα οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία. Τόνισε ότι μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η Ν.Δ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της, να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολιτκής και των πολιτικών.

    Η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται, ενώ για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

    [02] Ομπάμα: Επιβολή φόρου στις τράπεζες

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που πρόσφατα σημείωσε σημαντική νίκη για την αναθεώρηση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών της Ουολ Στριτ, προέτρεψε σήμερα το Κογκρέσο να υιοθετήσει την πρότασή του για την επιβολή ενός δεκαετούς φόρου ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις τράπεζες ως το επόμενο βήμα της μεταρρύθμισης.

    Ο Ομπάμα θέλει να επιβάλλει φόρο 0,15% στο παθητικό των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, προκειμένου να αναπληρώσει το κόστος της διάσωσής τους από τους φορολογούμενους.

    "Πρέπει να επιβάλλουμε ένα φόρο στις τράπεζες που ευεργετήθηκαν περισσότερο από τη βοήθεια των φορολογούμενων στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω κάθε δεκάρα από τα χρήματα των φορολογούμενων", δήλωσε ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του μέσω ραδιοφώνου και ίντερνετ.

    [03] Βρετανία: Περιορισμός της μετανάστευσης

    Περιορισμός θα ισχύει προσωρινά στον αριθμό των μεταναστών που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Βρετανία. Ο αριθμός τους θα μπορεί να φτάνει περίπου τους 24.000 ανθρώπους μέχρι τον Απρίλιο του 2011, οπότε και θα αρχίσει να ισχύει μόνιμος περιορισμός, δήλωσε σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο μία πηγή από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

    "Δεν είναι στόχος μας να μειώσουμε, αλλά να εμποδίσουμε μία μεγάλη εισρροή" πριν την εφαρμογή του μόνιμου περιορισμού τον Απρίλιο 2011, δήλωσε αυτή η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, διευκρινίζοντας ότι τη Δευτέρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή από τον επόμενο μήνα και έως τον Απρίλιο του 2011 περίπου 24.100 άνθρωποι που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούν να εγκαθίσταναι σε βρετανικό έδαφος, δηλαδή 5% λιγότεροι απ' ότι την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Στον περιορισμό θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως για αθλητές υψηλού επιπέδου ή για υπαλλήλους ξένων εταιρείων που δραστηριοποιούνται και σε βρετανικό έδαφος.

    Ο περιορισμός της μετανάστευσης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    [04] Αύξηση του ΦΠΑ στη Ρουμανία

    Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 19% στο 24%, προκειμένου με περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να μπορέσει να λάβει τη νέα δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ.

    Αυτή η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας των μειώσεων στις συντάξεις κατά 15% που προβλεπόταν από τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση του Μποκ.

    Λίγο μετά την απόφαση αυτή το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου συνάντησή του με την οποία θα αποδέσμευε τη νέα δόση δανείου προς το Βουκουρέστι.

    "Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες", δήλωσε ο Μποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση του ΔΝΤ προγραμματίστηκε για την Τετάρτη.

    Το Βουκουρέστι έχει δεσμευθεί στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ του, έναντι του 7,2% που ήταν το 2009.

    [05] "Τέλος στη συναίνεση"

    του για την τρομοκρατική ενέργεια κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του υπασπιστή του , εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας σήμερα στην Κεντρικη Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και πρόσθεσε ότι το μόνο προφανές είναι ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι ήθελαν να αποπροσανατολίσουν τη προσοχή της κοινής γνώμης, να τρομοκρατήσουν, να δώσουν συνέχεια στον κύκλο του αίματος και της βίας. Πρόκειται για ανθρώπους , είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ , που ακόμα κι αν δεν είναι συνειδητά απέναντι στο λαϊκό παράγοντα, πράγμα που δεν μπορούμε εξ αρχής να αποκλείσουμε, σε κάθε περίπτωση λοιδορούν τη λαϊκή κινητοποίηση, δεν την πιστεύουν.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι μέρες και οι στιγμές είναι ιστορικές, καθώς μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, κρίνονται το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ο Ιούλιος ενδεχομένως και ο Αύγουστος, στα θερινά τμήματα,είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δεν θα είναι μήνες καλοκαιρινής ραστώνης, θα είναι οι μήνες της μητέρας των μαχών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότιΟ κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την ΚΟ του ΚΚΕ, τους τρείς βουλευτές που διαγράφηκαν πρόσφατα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τους τέσσερις βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας να καταθέσουν από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στο ασφαλιστικό .

    Μιλώντας για τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε καθήκον μας, είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε μια επανεκκίνηση της λειτουργίας, της δράσης, της παρέμβασης του συμμαχικού σχήματος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα δε μπορεί παρά να είναι πλατύ, ανοιχτό πολυσυλλεκτικό, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποφασιστεί μια πολιτική συμμαχιών ενόψει των περιφερειακών εκλογών

    [06] Φονικές πλημμύρες στην Κίνα

    Εργάτες προσπαθούν να επιδιορθώσουν ένα κατεστραμμένο φράγμα στη νότια Κίνα, όπου οι συνεχιζόμενες ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 379 ανθρώπων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα και τα πρακτορεία.

    Φορτηγά τοποθέτουν βράχους και χώμα για να επιδιορθώσουν ένα ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Φου, στην επαρχία Τζιανγκσί, που ανάγκασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Μέχρι στιγμής οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού έχουν προκαλέσει οικονομική καταστροφή ύψους 12,13 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ξινχουά.

    [07] Η φάση των 16

    Με την αναμέτρηση της Ουρουγουάης με την Νότια Κορέα, άνοιξε (17:00 ώρα Ελλάδας), στο Πορτ Ελίζαμπεθ, η αυλαία για την «φάση των 16» στο Μουντιάλ.

    Η κορυφαία διοργάνωση μπαίνει στην «τελική ευθεία» με τους αγώνες από δω και στο εξής να είναι χωρίς επιστροφή, αφού εφόσον στο 90λεπτο δεν προκύπτει νικητής, θα ακολουθεί ημίωρη παράταση και η ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

    Με τον αγώνα των ΗΠΑ με την Γκάνα, που θα διεξαχθεί στο Ρούστενμπουργκ, συνεχίζεται (21:30 ώρα Ελλάδας) η φάση των «16».

    Η Πορτογαλία και η Βραζιλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στο Ντέρμπαν, οριστικοποιώντας την πρόκρισή τους στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η "Σελεσάο" κατέκτησε την πρώτη θέση του 7ου ομίλου με 7 βαθμούς, δύο περισσότερους από τους Πορτογάλους.

    Η Ακτή Ελεφαντοστού επικράτησε 3-0 της Βόρειας Κορέας, στον τελευταίο αγώνα των δύο ομάδων για το 19ο παγκόσμιο κύπελλο, καθώς αμφότερες αποκλείστηκαν από τον 7ο όμιλο της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο «Μπομπέλα» του Νέλσπρουϊτ και τα γκολ πέτυχαν οι Γιάγια Τουρέ (14΄), Ρομαρίκ (20΄) και Καλού (82΄).

    Με γκολ των Βίγια (24') και Ινιέστα (37'), η Ισπανία νίκησε 2-1 την Χιλή στο «Λόφτους Φέρσφελντ» της Πρετόρια για την 3η αγωνιστική του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, όμως προκρίθηκαν και οι δύο ομάδες. Η Ισπανία ως πρώτη του 8ου ομίλου θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στη φάση των «16», ενώ η Χιλή, που έπαιζε με δέκα παίκτες από το 37', λόγω αποβολής του Εστράδα με 2η κίτρινη κάρτα και μείωσε με τον Μιγιάρ στο 47', ως δεύτερη θα παίξει με τη Βραζιλία.

    Η μεγάλη έκπληξη που έκανε η Ελβετία στην πρεμιέρα του 8ου ομίλου επί της Ισπανίας (1-0) δεν είχε ανάλογη συνέχεια. Η ομάδα του Οτμαρ Χίτσφελντ έμεινε εκτός της φάσης των "16" του Μουντιάλ, καθώς στο πλέον καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου (3η αγωνιστική), δεν κατάφερε να νικήσει την Ονδούρα (0-0), η οποία πήρε τον πρώτο της βαθμό, αλλά έμεινε χωρίς γκολ στη διοργάνωση, όπως είχαν κάνει για τελευταία φορά το 2002, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 June 2010 - 14:30:23 UTC