Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι "Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη
  • [02] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Video
  • [03] Αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους ο Γ. Παπακωνσταντίνου Video
  • [04] Οι πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις Video
  • [05] Σφοδρή επίθεση
  • [06] Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου
  • [07] Νεκρή επτάχρονη σε τροχαίο
  • [08] "Η μόνη διέξοδος"

  • [01] Οι "Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη

    Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ανέλαβε η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", με κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. Η οργάνωση απειλεί με νέες επιθέσεις, ενώ υπογράφει ως «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς-Κομάντο Horst Fantazzini».

    Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι "την επίθεση στο διοικητικό πρωτοδικείο την αφιερώνουμε με όλη μας τη φωτιά στα αδέρφια μας Γ. Τσάκαλο, Π. Αργυρού, Χ. Χατζημιχελάκη", ενώ εκτοξεύονται απειλές εναντίον των δικαστών που θα δικάσουν στις 17 Ιανουαρίου τα συλληφθέντα μέλη της οργάνωσης.

    Στην προκήρυξη, επίσης, γίνεται επίθεση εναντίον του σωφρονιστικού συστήματος, ενώ σημειώνεται ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Video

    Σε διεθνές συνέδριο με θέμα «Νέος κόσμος, νέος καπιταλισμός» θα μιλήσει αύριο, στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός και θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.

    Την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συμποσίου, που είναι διήμερο, έχει ο Ερίκ Μπεσόν, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας.

    "Ποια είναι τα νέα μονοπάτια, άγνωστα ή ανεξερεύνητα, που πρέπει να ακολουθήσουμε για μια βιώσιμη ανάπτυξη μακριά από τις κρίσεις που γνωρίσαμε και ποιες οι νέες πρακτικές για τη σταθερότητα των οικονομιών μας" - είναι τα κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τα οποία έχει δομηθεί το πρόγραμμα του Συμπόσιου.

    Την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τ.Ερντογάν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους ο Γ. Παπακωνσταντίνου Video

    Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά, για ακόμη μια φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

    Όπως επισημαίνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα, τα δημοσιονομικά προβλήματα της οποίας έθεσαν σε κίνηση πέρυσι την κρίση στην ευρωζώνη, έχει μειώσει το χρέος της και έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που ανέλαβε έναντι του ΔΝΤ και της ΕΕ για το δάνειο των 110 δισ.ευρώ προωθώντας μεταρρυθμίσεις και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με κατόχους ομολόγων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

    "Κλείνουμε το 2010 (σ.σ. έχοντας πετύχει) στο στόχο, οι μεταρρυθμίσεις είναι σύμφωνες με το χρονοδιάγραμμα", είπε και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει κανείς λόγος να αμφιβάλουμε για την επόμενη δόση, ή οποιαδήποτε άλλη δόση, εφόσον κάνουμε τη δουλειά μας σωστά"

    Ακόμη, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συνομιλίες σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προχωρούν, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτε σχετικά με το ποσό ή το χρόνο της αγοράς.

    Τέλος, σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην ΕΕ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου και ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για την έξοδό της από την κρίση.

    Στις 990 μονάδες βάσης το spread των ελληνικών ομολόγων

    Στο επίπεδο ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης (9,9 ποσοστιαίων μονάδων) αυξήθηκε σήμερα το μεσημέρι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, ενώ νωρίτερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε από το Όσλο ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, παρά τη βοήθεια που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ. "Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών", είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι "αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον". Ο κ. Ρογκόφ θεωρεί πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. "Έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, οι άνθρωποι ανησυχούν για την Ισπανία", είπε ο κ. Ρογκόφ, προσθέτοντας: "Τα προβλήματα χρέους στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης είναι πράγματι πολύ βαθιά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε κάποιες από τις χώρες αυτές να αναδιαρθρώνουν το χρέος τους".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Οι πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις Video

    Στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία, προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ.

    Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη βορειοελλαδική επιχείρηση, που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, ενώ κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες εταιρίες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης. Η ΝΕΟΓΑΛ, πρόσθεσε, προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία.

    «Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρίας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί» υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης.

    Η επιχείρηση εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας» είπε χαρακτηριστικά (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε το 1964).

    Η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, με την ειδική σύμβαση μπορούν να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν θέσεις εργασίας, απολύσεις, προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και η διάρκεια εφαρμογής των αλλαγών.

    Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και να υπερβεί, υπό προϋποθέσεις, το 40%, κάτι για το οποίο απαιτείται, όμως, η γραπτή συναίνεση του εργαζομένου.

    Στο μεταξύ, την ακύρωση της σύμβασης στη ΝΕΟΓΑΛ, ζητά με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ υποστηρίζοντας ότι "δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία, ώστε να γίνει αποδεκτή".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σφοδρή επίθεση

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι βάζει σε δεύτερη μοίρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκειμένου να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και να εξασφαλίσει έτσι κερδοφορία σε μεγάλους ομίλους.

    Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ της Τουρκίας ύστερα από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν και την προγραμματισμένη για τις 7 του μηνός ομιλία του στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού σε αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη «δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχία, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το επικίνδυνο βήμα για τον ελληνικό λαό, που σημαίνει, συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

    Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, «μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και οι γκρίζες ζώνες».

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει σε μεγάλους ομίλους πλούσια κερδοφορία με την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό κλπ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

    Πάνω από τρεις ώρες διήρκεσε η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, καθώς και των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και των υφυπουργών Ανάπτυξης Ντίνου Ρόβλια, Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη και Υποδομών Σπύρου Βούγια.

    Στην ατζέντα της διυπουργικής ήταν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το παραεμπόριο, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και η αναβάθμιση-ανάπλαση περιοχών.

    Η Διυπουργική Επιτροπή, που συστήθηκε από τον πρωθυπουργό για να δώσει λύσεις στο μείζον πρόβλημα του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας, θα πρέπει μέχρι τον Μάρτιο να προτείνει δέσμη μέτρων, ενώ θα συνεδριάζει τακτικά και με τη συμμετοχή, ενδεχομένως, άλλων εκπροσώπων φορέων.

    Σε συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Ραγκούσης με τον νέο δήμαρχο Αθήνας, ο Γιώργος Καμίνης παρέδωσε τις προτάσεις του για το "καυτό" πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ για το θέμα των συμβασιούχων του Δήμου στην καθαριότητα ανέφερε ότι θα περιμένει τη Δικαιοσύνη για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Ο υπουργός Εσωτερικών στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε ότι το θέμα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι πολύ σοβαρό και τόνισε ότι "η λαθρομετανάστευση είναι ένα πρόβλημα που μας ξεπερνά, γιατί το αφήσαμε για πολλά χρόνια".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Νεκρή επτάχρονη σε τροχαίο

    Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο το επτάχρονο κοριτσάκι Ρομά που παρέσυρε με την μοτοσικλέτα του αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στο Μενίδι.

    Στην περιοχή, το απόγευμα, επικράτησε ένταση. Περίπου 100 τσιγγάνοι άναψαν φωτιές στην οδό Αριστοτέλους, ενώ έκλεισαν για αρκετή ώρα τις γραμμές του τρένου. Ταυτόχρονα, πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

    Τελικά, οι Ρομά επέστρεψαν στον καταυλισμό τους. Ωστόσο, στην περιοχή παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Η μόνη διέξοδος"

    Την πεποίθησή του πως η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την ευρωζώνη συνολικά, εκφράζει με επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Στην επιστολή του, την οποία κοινοποίησε και προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς, ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει την ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωομόλογο, ως μέσον στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της ευρωζώνης.

    Ο κ. Σαμαράς στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η έκδοση ευρωομολόγων θα πρέπει να γίνει άμεσα, ξεκαθαρίζοντας όμως πως το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 January 2011 - 17:30:18 UTC