Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης στο Διαδίκτυο
  • [02] Η Ιαπωνία θα αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα
  • [03] Στην Κύπρο η Μέρκελ
  • [04] Ο Χατζηδάκις και η τζαζ
  • [05] Συνάντηση Ομπάμα-Σαρκοζί
  • [06] Ο Κοέλο κατηγορεί το Ιράν

  • [01] Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης στο Διαδίκτυο

    Βιβλία, ταινίες, πίνακες ζωγραφικής και μουσική από τις γκαλερί, τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία της Ευρώπης θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στο Διαδίκτυο μέχρι το 2016, ανέφερε σήμερα μία ομάδα ειδικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Κομισιόν είχε ζητήσει ορισμένες συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι μεγάλες λογιστικές και οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

    "Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο πέρα από οτιδήποτε μπορούσαμε να σκεφτούμε" δήλωσε ο Μορίς Λέβι, ένας από τους "τρεις σοφούς άνδρες και γυναίκες", οι οποίοι έχουν επιλεχθεί για να διερευνήσουν το ζήτημα.

    Στην έκθεσή της, η ομάδα των ειδικών επικαλείται μία μελέτη που εκτιμά ότι "συνολικά, περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για να μεταφερθεί ολόκληρη η κληρονομιά στο Διαδίκτυο".

    Η προσπάθεια ψηφιοποίησης αναμένεται να επικεντρωθεί στην Europeana, μία μη κερδοσκοπική διαδικτυακή βιβλιοθήκη της ΕΕ η οποία λειτουργεί από το 2008 και περιλαμβάνει 15 εκατομμύρια αντικείμενα στον κατάλογό της.

    Το σχέδιο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια "αναμέτρηση" την Europeana με το Google Books, το οποίο προσφέρει δωρεάν στο διαδίκτυο βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα που χρονολογούνται πριν από το 1870.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η Ιαπωνία θα αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

    "Είναι πρέπον η Ιαπωνία, μία σημαντική χώρα, να αγοράσει κάποιο ποσοστό" από τα ομόλογα που το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ετοιμάζεται να εκδώσει, εξήγησε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji , προσθέτοντας ότι αυτή η αγορά θα ενισχύσει την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών τίτλων.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ποσόν που το Τόκιο ετοιμάζεται να διαθέσει για την αγορά ο Γιοσιχίκο Νόντα αναφέρθηκε "στο 20% περίπου" των τίτλων της προσεχούς έκδοσης ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Nikkei.

    Το ευρώ ενισχύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, περνώντας μέσα σε λίγα λεπτά από το 1,2910 δολάριο στο 1,2989 στο Τόκιο, για να χάσει στη συνέχεια μεγάλο μέρος των κερδών του και να διαμορφωθεί στο 1,2940 στις 03.30 (GMT), έναντι 1,2950 την προηγουμένη στη Νέα Υόρκη (22.00 GMT).

    Οι επενδυτές "αγόρασαν ευρώ, υπό το κράτος της έκπληξης" που προκάλεσαν οι απρόσμενες δηλώσεις του Γιοσιχίκο Νόντα , εξήγησε ο ειδικός της αγοράς συναλλάγματος της Credit Agricole Γιούτζι Σάιτο, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ευρώ υποχώρησε και πάλι όταν οι επενδυτές κατάλαβαν ότι το Τόκιο προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του σε ευρώ για να αγοράσει τα ομόλογα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται μαζική αγορά ευρώ.

    Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 440 δισεκατομμύρια ευρώ κρατικών εγγυήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ και είναι ο κύριος φορέας της οικονομικής βοήθειας που αποφασίσθηκε την άνοιξη του 2010 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την υποστήριξη της Ελλάδας και, στη συνέχεια, της Ιρλανδίας.

    Στις 5 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ομόλογα ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο μέρος από το σύνολο των ομολόγων ύψους 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να εκδώσει κατά το 2011 για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Τέσσερις ή πέντε εκδόσεις ομολόγων προβλέπονται για το 2011, εκ των οποίων οι τρεις εντός του πρώτου εξαμήνου.

    Η άλλη ασιατική οικονομική δύναμη, η Κίνα, έχει δηλώσει ήδη έτοιμη να βοηθήσει τις περισσότερο εκτεθειμένες ευρωπαϊκές οικονομίες σε μία κρίση χρέους, δεσμευόμενη να αγοράσει απευθείας κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στην Κύπρο η Μέρκελ

    Ένα ευρύ πλέγμα ευρωπαϊκών και περιφερειακών θεμάτων περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με την κυπριακή ηγεσία κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη καγκελάριου της Γερμανίας στην Κύπρο.

    Στις συνομιλίες της κ.Μέρκελ στη Λευκωσία, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς, επίσης, "θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και ζητήματα που παίζουν ρόλο στην περιοχή", είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Κρίστοφ Στέγκμανς.

    Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ, αν η κ. Μέρκελ θα ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου, δηλώνοντας ότι "οι συζητήσεις θα γίνουν στην Κύπρο" και δεν θέλει να τις προκαταλάβει.

    Υποχωρήσεις στο θέμα του απευθείας εμπορίου είχε ζητήσει από την κυπριακή ηγεσία προ πενθημέρου ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Ρούπρεχτ Πόλεντς.

    Ένα από θέματα που ενδιαφέρουν τη γερμανική κυβέρνηση και αναμένεται να απασχολήσουν και τις συνομιλίες της κας Μέρκελ στη Λευκωσία, είναι η άρση του αδιεξόδου στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, η οποία μπλοκάρει εξαιτίας του άλυτου κυπριακού προβλήματος και της στάσης της Τουρκίας.

    Η γερμανική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη συμβολική σημασία στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει η καγκελάριος στο Ινστιτούτο Γκαίτε επί της διαχωριστικής γραμμής στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ο Χατζηδάκις και η τζαζ

    Την τζαζ διάσταση στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι επιχειρούν να ανιχνεύσουν η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μίλτο Λογιάδη και το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή στην κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής και στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, στις 15 Ιανουαρίου.

    Συνδυάζοντας διαφορετικά είδη μουσικής, τεχνικής αλλά και τεχνοτροπίας, το δημοφιλές σύνολο εγχόρδων της Καμεράτα θα συμπράξει με τους διακεκριμένους Έλληνες «jazzmen» του συγκροτήματος του Δημήτρη Καλαντζή: τον Τάκη Πατερέλη (σαξόφωνο), τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα και φλικόρνο), τον Γιώργο Γεωργιάδη (μπάσο), τον Αλέξανδρο-Δράκο Κτιστάκη (τύμπανα) και βέβαια τον ίδιο τον Δημήτρη Καλαντζή (πιάνο).

    Το γνωστό Κουιντέτο εκπέμπει το δικό του εντελώς ιδιαίτερο σήμα στον χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής εδώ και καιρό, παρουσιάζοντας εμπνευσμένες μεταγραφές ελληνικών και ξένων τραγουδιών από πρόσφατες ή παλαιότερες δεκαετίες.

    Αυτή τη φορά, ο Δημήτρης Καλαντζής και ο Γιάννης Αντωνόπουλος που υπογράφουν τις ενορχηστρώσεις των έργων, έσκυψαν με δημιουργική και μάλλον υπερβατική διάθεση πάνω από τις παρτιτούρες πολυτραγουδισμένων και πολυαγαπημένων μελωδιών του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι και τις "μετέφρασαν" στη γλώσσα της τζαζ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Συνάντηση Ομπάμα-Σαρκοζί

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, ότι αναγνωρίζει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δολαρίου και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί του για να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία.

    Ο Γάλλος πρόεδρος, η χώρα του οποίου αυτήν την περίοδο ασκεί ταυτόχρονα την προεδρία της G8 και της G20, είπε κατά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον ότι θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εξεύρεση νέων ιδεών για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

    Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες, τονίζοντας ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη.

    Άλλο ένα θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν ο Σαρκοζί και ο Ομπάμα κατά τις συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο ήταν οι τιμές των πρώτων υλών. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε εξάλλου ότι θέλει να συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο το θέμα της ανεξαρτησίας του νότιου Σουδάν και την πολιτική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ο Κοέλο κατηγορεί το Ιράν

    Ο Πάουλο Κοέλο, ο βραζιλιάνος συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, κατηγόρησε χθες στο blog του το Ιράν ότι απαγόρευσε τα βιβλία του, χώρα στην οποία έχει πουλήσει έξι εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του.

    "Τα βιβλία μου πωλούνται στο Ιράν από το 1998, Πιστεύω ότι έχουν πωληθεί έξι εκατομμύρια αντίτυπα στη χώρα αυτή" τονίζει ο βραζιλιάνος συγγραφέας.

    "Τα βιβλία μου κυκλοφόρησαν επί πολλών ιρανικών κυβερνήσεων" τονίζει ο Κοέλιο, ο οποίος χαρακτηρίζει την απαγόρευση "αυθαίρετη απόφαση που δεν μπορεί να οφείλεται παρά σε παρεξήγηση".

    Ο Κοέλο δημοσιεύει στο blog του επιστολή του ιρανού εκδότη του Αράς Χετζαζί που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, με την οποία τον ενημερώνει ότι τα βιβλία του "απαγορεύτηκαν με εντολή του υπουργείου πολιτισμού".

    Ο βραζιλιάνος συγγραφέας, ο οποίος έχει πωλήσει 65 εκατομμύρια αντίτυπα του βιβλίου του "Ο Αλχημιστής", τονίζει ότι θα μπορύσε να δημοσιεύει δωρεάν στο Ιντερνετ τα βιβλία του για τους Ιρανούς και ζήτησε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τεχεράνη "ν΄αντιδράσει".

    Η υπουργός Πολιτισμού της Βραζιλίας Ανα ντε Χολάντα δήλωσε χθες ότι η λογοκρισία είναι "πάντα ένα θλιβερό φαινόμενο" και τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Πατριότα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 January 2011 - 7:30:16 UTC