Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 13,5% η ανεργία τον Οκτώβριο
  • [02] Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ
  • [03] Η ΝΕΟΓΑΛ επιμένει στην Επιχειρησιακή Σύμβαση
  • [04] Προστασία στα αρχαία Ζέας
  • [05] Εκατόμβη θυμάτων

  • [01] Στο 13,5% η ανεργία τον Οκτώβριο

    Στο 13,5% «εκτινάχθηκε» το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 4 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το 9,8% τον Οκτώβριο 2009, ενώ πλέον ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα (αύξηση 39,3%) και τον Οκτώβριο 2010 ανέρχονταν σε 684.047 άτομα. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 56.332 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2010 (αύξηση 9%), όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 12,6%.

    Η ανεργία στις γυναίκες (17,6% τον Οκτώβριο 2010, από 13,7% τον Οκτώβριο 2009) συνεχίζει να είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης στους άνδρες (10,6% τον Οκτώβριο 2010, από 7,1% τον Οκτώβριο 2009).

    Ένας στους τρεις νέους ηλικίας 15- 24 ετών είναι άνεργος (ανεργία 34,6% τον Οκτώβριο 2010, από 27,5% τον Οκτώβριο 2009). Στις ηλικίες 25- 34 ετών, το ποσοστό ανεργίας είναι 18,3% (από 12,6% τον Οκτώβριο 2009) και στις ηλικίες 35- 44 ετών η ανεργία ανέρχεται σε 11,5% (από 8% τον Οκτώβριο 2009).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (17,2% τον Οκτώβριο 2010, από 9,3% τον Οκτώβριο 2009), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,4% από 9,8%), Κεντρικής Μακεδονίας (14,8% από 10,1%), Νοτίου Αιγαίου (14,5% από 9,1%) και Αττικής (14,4% από 10,4%). Υψηλότερη του μέσου όρου είναι η ανεργία και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (14,3% τον Οκτώβριο 2010, από 9,9% τον Οκτώβριο 2009) και Ηπείρου (13,9% από 12,7%). Στον αντίποδα, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας απαντώνται τον περασμένο Οκτώβριο μόνον σε τρεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας: Βορείου Αιγαίου (7,7% από 2,2% τον Οκτώβριο 2009), Πελοποννήσου (9,5% από 9%) και Κρήτης (9,8% από 8,7%).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ

    Στα 4.000 ευρώ έχει πλέον ορισθεί το ανώτατο όριο των μικτών μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση και επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ταυτόχρονα, μειώνεται κατά 10% το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τα 1.800 ευρώ.

    Στις διευκρινήσεις αυτές προέβη η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του Υπουργείου Οικονομικών. Από τη μείωση αυτή, εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα. Ενώ, από το ανώτατο πλαφόν των 4.000 ευρώ εξαιρούνται οι απολαβές των προέδρων, διοικητών και διευθύνοντων συμβούλων των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ.

    Η Ειδική Γραμματεία ζητεί από τις δημόσιες επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ορισθούν ορκωτοί λογιστές για τον έλεγχο των τριμηνιαίων και των ετήσιων καταστάσεων του 2010. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικοί ελεγκτές στις επιχειρήσεις, καλούνται να ελέγχουν σε μηνιαία βάση για κάθε εταιρεία την εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων, καθώς τις λειτουργικές δαπάνες, σε μια ευρύτερη προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων.

    Παράλληλα, η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ εξηγεί και το πώς θα πρέπει οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά στοιχεία τους, για να είναι ευχερής η παρακολούθηση, αλλά και η όποια παρέμβαση απαιτηθεί. Ειδικά για τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-2013, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται έως τις 24 Ιανουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ΝΕΟΓΑΛ επιμένει στην Επιχειρησιακή Σύμβαση

    Η ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε θα επιμείνει στην εφαρμογή "Ειδικής Επιχειρησιακής Σύμβασης" ανεξάρτητα με τη γνωμοδότηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Αυτό τόνισε μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστόφορος Σεβαστίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, ο οποίος επιφυλάχθηκε, πάντως, να τοποθετηθεί αναλυτικά όταν ενημερωθεί και τυπικά για το πλήρες περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ), ενώ εξέφρασε πάντως την έκπληξή του για τις αντιδράσεις για τις οποίες σχολίασε ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

    Ο κ. Σεβαστίδης τόνισε ο προβληματισμός δεν μπορεί να εξαντλείται στα οικονομικά δεδομένα μιας επιχείρησης, επισημαίνοντας ότι μπορεί η ΝΕΟΓΑΛ να εμφανίζει σήμερα κερδοφορία, αλλά θα χρειαστεί στο μέλλον να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ πρόσθεσε ότι η μείωση των αμοιβών είναι αναγκαία προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί και εξέφρασε την άποψη ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι προσφορότερες εφόσον συμφωνούνται μεταξύ των εταίρων στην ίδια επιχείρηση, που γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον και τις ανάγκες της.

    Στη ΝΕΟΓΑΛ ισχύουν μέχρι σήμερα δύο διαφορετικές συλλογικές συμβάσεις, μία για τις εταιρείες παστερίωσης και μία για το προσωπικό των συνεταιριστικών οργανώσεων και σύμφωνα με τον κ. Σεβαστίδη, έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές που προκαλούν δυσκολίες στην επιχείρηση, καθώς η κλαδική σύμβαση των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων προβλέπει αμοιβές κατά 20% υψηλότερες από εκείνες αντίστοιχων κλαδικών συμβάσεων.

    Η γνωμοδότηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί, σύμφωνα με το νόμο, να μεταβάλει τους όρους της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία ισχύει από την κατάθεσή της στο τοπικό ΣΕΠΕ, αποτελεί όμως ένα δεδομένο υπέρ του επιχειρησιακού σωματείου στην περίπτωση που θελήσει να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

    Η Βιομηχανία Γάλακτος Δράμας Α.Ε "ΝΕΟΓΑΛ", ιδρύθηκε στη Δράμα το 1964 ως συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων και στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν η Ένωση Γαλακτοκομικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας - Καβάλας, ανεξάρτητοι παραγωγοί και εργαζόμενοι στη Βιομηχανία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Προστασία στα αρχαία Ζέας

    Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατέθεσε η εταιρία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ», οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να θέσει ζήτημα αναβολής και να μη γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

    Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΚΑΣ κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το 2011, έκριναν ελλιπή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σκαφών στη μαρίνα Ζέας, ζητώντας νέα συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

    Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι τάσσονται κατά των έργων στη Ζέα, καθώς θεωρούν ότι οι επεκτάσεις που ζητούνται να γίνουν θα μεταμορφώσουν τον λιμένα σε μαρίνα θαλαμηγών. «Οι επεκτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ήδη εντατική κατάσταση χρήσεων που έχει δημιουργηθεί με τα αναψυκτήρια, διαμορφώνουν ένα τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιολογικό και ιστορικό Πειραιά» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Η «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πλωτές προβλήτες κι έναν σταθμό καυσίμων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι πλωτές προβλήτες θα αυξήσουν τις θέσεις ελλιμενισμού περίπου κατά το 5%.

    Στο λιμάνι της Ζέας (Πασαλιμάνι) βρισκόταν ο αρχαίος ναύσταθμος των πολεμικών πλοίων του άστεως και του Πειραιά, καθώς και 192 νεώσοικοι (κατασκευές με υπόστεγα για τη φύλαξη των πλοίων), που είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε πολεμικό λιμένα της αρχαιότητας. Επίσης, η περιοχή φιλοξενούσε την περίφημη σκευοθήκη του Φίλωνα, ένα μνημειώδες για τις διαστάσεις του κτίριο, που προοριζόταν για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των πλοίων που ελλιμενίζονταν εκεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εκατόμβη θυμάτων

    Τουλάχιστον 335 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στην ορεινή περιοχή του Ρίο ντε Ζανέιρο μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews.

    Τα σωστικά συνεργεία επανέλαβαν από τα χαράματα σήμερα τις εργασίες τους, τις οποίες είχαν διακόψει στη διάρκεια της νύκτας.

    Στην πόλη Νόβα Φριμπούργκο, που βρίσκεται 140 χλμ. βορείως του Ρίο, 155 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην Τερεζόπολις, μια πόλη παραθερισμού σε απόσταση 100 χλμ από το Ρίο, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 146, και στη γειτονική Πετρόπολις 34, σύμφωνα πάντα με την τηλεόραση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 January 2011 - 11:30:15 UTC