Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος κύκλος συλλήψεων υπόπτων για τρομοκρατία
  • [02] "Αναβάθμιση του μηχανισμού στήριξης"
  • [03] Διόδια Πελασγίας: Ελεύθερη διέλευση των κατοίκων
  • [04] Στη Boυλή δικογραφία για πρώην υφυπουργό
  • [05] Επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής
  • [06] Συνάντηση για τη ναυτιλία
  • [07] "Εξαίρετες σχέσεις"
  • [08] Προστασία στα αρχαία Ζέας

  • [01] Νέος κύκλος συλλήψεων υπόπτων για τρομοκρατία

    Τέσσερα άτομα κρατούνται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία για την υπόθεση της "Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς", μετά την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ώρες.

    Τα στοιχεία των τεσσάρων που προσήχθησαν τις απογευματινές ώρες δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα γιατί δεν έχει γίνει ταυτοποίηση δεδομένου ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται να δώσουν οι ίδιοι στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα.

    Παράλληλα, κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής και Εγκληματολογικής Υπηρεσίας ερευνούν αυτή τη στιγμή δύο σπίτια, ένα στην διασταύρωση Φορμίωνος και Κορδελιού, στον Βύρωνα και ένα στον Ταύρο.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες έρευνες γίνονται, εκτός από την Αθήνα, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αναβάθμιση του μηχανισμού στήριξης"

    Επείγουσα χαρακτήρισε την ανάγκη "ποιοτικής και ποσοτικής" αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Ο Ζ.Κ.Τρισέ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.

    Αντίθετα, ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε κριτική στο πρόεδρο της Κομισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την πρότασή του περί διεύρυνσης των μέσων που έχει στη διάθεσή του ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης του ευρώ.

    Στο μεταξύ, με επιτυχία βγήκαν σήμερα στις αγορές η Ισπανία και η Ιταλία, που άντλησαν συνολικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ με εκδόσεις πενταετών και δεκαπενταετών τίτλων, καθώς στις αγορές αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

    Οι επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων των δύο χωρών, ήρθαν μετά την επιτυχή, επίσης, δημοπρασία προχθές της Ελλάδας και χθες της Πορτογαλίας.

    Περαιτέρω υποχώρηση σημειώνουν σήμερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων, μετά τη θεαματική μείωσή τους το τελευταίο διήμερο. Το μεσημέρι, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 834 μονάδες βάσης (8,34%) από τις 840 μονάδες που ήταν το πρωί και από σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης την περασμένη Δευτέρα. Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχή της εβδομάδας κινούνται και τα spreads των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με της Πορτογαλίας να διαμορφώνεται στις 386 μ.β., της Ισπανίας στις 236 μ.β. και της Ιταλίας στις 172 μ.β.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διόδια Πελασγίας: Ελεύθερη διέλευση των κατοίκων

    Χίλιες τετρακόσιες κάρτες ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια της Πελασγίας θα διανεμηθούν άμεσα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή των καρτών οι κάτοικοι της Στυλίδας και της ευρύτερης περιοχής θα διέρχονται από τα διόδια ελεύθερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στη Boυλή δικογραφία για πρώην υφυπουργό

    Δικογραφία που αφορά πρώην υφυπουργό, ο οποίος δεν κατονομάζεται, διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Σύμφωνα με το διαβιβαστικό πρόκειται για υπόθεση η οποία αναφέρεται στην προστασία 250 στρεμμάτων του Δημοσίου στις θέσεις Γλυφάδα και Παλιόχανο του Παράλιου Άστρους και για την οποία υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτια υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ασφάλεια δύο ή τρία άτομα χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι στιγμής αν πρόκειται για κάποιους από τους τέσσερις καταζητούμενους ή άλλα πρόσωπα.

    Επίσης γίνονται έρευνες σε σπίτια σε διάφορα σημεία της Αττικής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συνάντηση για τη ναυτιλία

    Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών - συνάντηση, που όπως είπε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό και θετικό κλίμα.

    "Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας η ναυτιλία είναι ο βασικότερος οικονομικός μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ενωση έθεσε τις απόψεις της και τα αιτήματά της και ο πρωθυπουργός με πολύ καλό τρόπο και πολύ ανοιχτό μυαλό άκουσε τις απόψεις τους", είπε ο κ. Διαμαντίδης, προσθέτοντας ότι "συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα και κυρίως στο σημαντικότερο, που είναι η συνεχής συνεργασία και επαφή του πρωθυπουργού - μέσω του υπουργείου- με την Ενωση για την υλοποίηση των στόχων που θέσαμε".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αίτημα της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ήταν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, θέμα το οποίο έχουν θέσει ως αίτημα και Ισραηλινοί αξιωματούχοι με σκοπό ναυτικά στελέχη τους να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.

    Επίσης, οι εφοπλιστές έθεσαν το θέμα του Λιμενικού Σώματος και στην αρμοδιότητα ποιου υπουργείου πρέπει τελικά να υπάγεται το Σώμα αυτό, ενώ ένα ακόμα αίτημά τους ήταν τα εφοπλιστικά κεφάλαια που εισάγονται και επενδύονται σε επενδύσεις ξηράς στην Ελλάδα να αντιμετωπίζονται όπως και οι ξένες επενδύσεις.

    Τέλος, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, με το οποίο ο Πειραιάς θα μετατραπεί στο πρώτο ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Εξαίρετες σχέσεις"

    Στις εξαίρετες σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ αναφέρθηκε με ικανοποίηση ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο την Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας από την πλευρά του μίλησε για την προσέγγιση Ελλάδας - Ισραήλ και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διμερείς σχέσεις, ενώ σημείωσε ότι στον ενεργειακό τομέα μπορεί να υπάρξει επωφελής συνεργασία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι "όλοι μιλούν για τον ενεργειακό τομέα", αλλά τόνισε ότι ο ίδιος, καθώς κατάγεται από αγροτική περιοχή (σσ. την Ήπειρο) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα, όπου το Ισραήλ, όπως είπε, "έχει μεγάλη πρόοδο στην τεχνολογία, αλλά και στις νέες μεθόδους καλλιέργειας".

    Απαντώντας, ο κ. Λίμπερμαν επεσήμανε ότι εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Αθήνα του μετέφεραν ότι δεν θυμούνται ποτέ στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο χωρών να έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, ενώ τόνισε και τις καλές σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την εβραϊκή κοινότητα. Σε ό,τι δε αφορά τα αγροτικά θέματα, ο ισραηλινός υπουργός ανέφερε ότι και εκείνον τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, δήλωσε δε λάτρης του ελαιολάδου της Καλαμάτας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Προστασία στα αρχαία Ζέας

    Η απουσία μέριμνας για τις αρχαιότητες στην περιοχή του λιμανιού της Ζέας από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που κατέθεσε η εταιρία «Μαρίνα Ζέας ΑΕ», οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) να θέσει ζήτημα αναβολής και να μη γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

    Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΚΑΣ κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το 2011, έκριναν ελλιπή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σκαφών στη μαρίνα Ζέας, ζητώντας νέα συμπληρωματική μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία για την προστασία των αρχαιοτήτων.

    Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων, οι οποίοι τάσσονται κατά των έργων στη Ζέα, καθώς θεωρούν ότι οι επεκτάσεις που ζητούνται να γίνουν θα μεταμορφώσουν τον λιμένα σε μαρίνα θαλαμηγών. «Οι επεκτάσεις αυτές, σε συνδυασμό με την ήδη εντατική κατάσταση χρήσεων που έχει δημιουργηθεί με τα αναψυκτήρια, διαμορφώνουν ένα τοπίο που δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαιολογικό και ιστορικό Πειραιά» δήλωσαν χαρακτηριστικά.

    Η «Μαρίνα Ζέας ΑΕ» σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο πλωτές προβλήτες κι έναν σταθμό καυσίμων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι πλωτές προβλήτες θα αυξήσουν τις θέσεις ελλιμενισμού περίπου κατά το 5%.

    Στο λιμάνι της Ζέας (Πασαλιμάνι) βρισκόταν ο αρχαίος ναύσταθμος των πολεμικών πλοίων του άστεως και του Πειραιά, καθώς και 192 νεώσοικοι (κατασκευές με υπόστεγα για τη φύλαξη των πλοίων), που είναι οι περισσότεροι από οποιονδήποτε πολεμικό λιμένα της αρχαιότητας. Επίσης, η περιοχή φιλοξενούσε την περίφημη σκευοθήκη του Φίλωνα, ένα μνημειώδες για τις διαστάσεις του κτίριο, που προοριζόταν για τη φύλαξη των εξαρτημάτων των πλοίων που ελλιμενίζονταν εκεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 January 2011 - 17:30:20 UTC