Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος με "χειρόφρενο"
  • [02] Βρέθηκε προκήρυξη για νέο χτύπημα
  • [03] Επιχειρήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες
  • [04] Αυλαία για την Τόσκα ο»Ώ

  • [01] Διάλογος με "χειρόφρενο"

    Με το χειρόφρενο ανά χείρας, το πόδι στο γκάζι και με κόκκινες γραμμές τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το δημόσιο χαρακτήρα των συγκοινωνιών, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αναμένεται να προσέλθουν στο διάλογο επί του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, αν και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ομηρία το επιβατικό κοινό. Μάλιστα, ο υπουργός κ. Δημήτρης Ρέππας, έστειλε νέο τελεσίγραφο στους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

    Σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο κ. Ρέππας τονίζει ότι "στόχος του υπουργείου είναι η εξυγίανση και η αναδιοργάνωση των φορέων, ώστε να έχουν προοπτική και μαζί με αυτούς να αισθάνονται ασφαλείς και οι εργαζόμενοι". Και προσθέτει, "αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα για ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων φορέων, τότε ακολουθούν απολύσεις". Παράλληλα ο κ. Ρέππας στέλνει και ένα μήνυμα προς τους συνδικαλιστές λέγοντας ότι "τα στερεότυπα του συνδικαλισμού βρίσκονται σε αναντιστοιχία με την εποχή που μπήκαμε και πως αντί να κάνουμε το προσωπικό πρόβλημα εθνικό ζήτημα, να κάνουμε το εθνικό ζήτημα προσωπικό πρόβλημα".

    Μέχρι στιγμής μόνο οι εργαζόμενοι στο Μετρό και το Τραμ έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους όσο κρατάει ο διάλογος, ενώ οι εργαζόμενοι στα άλλα μέσα Μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει για Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη στάσεις εργασίας 11 το πρωί με τρισήμιση το μεσημέρι και 11 με 3 αντίστοιχα, ενώ οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ ανακοίνωσαν στάση εργασίας την Τρίτη 12 με 4 το απόγευμα.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές το πιθανότερο είναι η πρώτη επαφή της ηγεσίας του ΥΥΜΔ να γίνει αύριο ή την Τρίτη με τους συνδικαλιστές του Μετρό και του Τραμ, ενώ για τους υπόλοιπους το μέλλον του διαλόγου είναι αβέβαιο αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βρέθηκε προκήρυξη για νέο χτύπημα

    Αλυσίδα χτυπημάτων ενόψει της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», που αρχίζει αύριο, Δευτέρα, πρόλαβε η Αστυνομία με τις συλλήψεις της Πέμπτης και της Παρασκευής. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, με βάση τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τα ευρήματα στο σπίτι της οδού Κορδελιού, στο Βύρωνα, που είχαν νοικιάσει τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν την Πέμπτη.

    Όπως ανακοινώθηκε, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή που κατασχέθηκε, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, «σχέδιο 6σέλιδης προκήρυξης σε ηλεκτρονική μορφή από το περιεχόμενο της οποίας προκύπτει ότι:

    Β· πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, χωρίς να προσδιορίζεται όνομα, θα αναλάμβανε την ευθύνη για μια σειρά εκρήξεων.

    Β· αυτή η δραστηριότητα θα πραγματοποιούνταν ως εκδήλωση αλληλεγγύης πριν τη δίκη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», που αρχίζει τη Δευτέρα (17-01-2011).

    Β· προαναγγέλλει συμμετοχή σε ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων βίας.

    Β· περιλαμβάνει εκτενείς αναφορές και θεωρητικές προσεγγίσεις με τις οποίες επιχειρούν να δικαιολογήσουν πράξεις βίας και τρομοκρατίας.

    Β· περιλαμβάνει σημεία κριτικής αντιπαράθεσης με την τρομοκρατική οργάνωση ``Επαναστατικός Αγώνας``, όπου διαφοροποιούν τη θέση τους σχετικά με τη δράση της οργάνωσης ``Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς``».

    Στο μεταξύ, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην Ε' τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι τέσσερις νεαροί, που συνελήφθησαν το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, στην περιοχή του Βύρωνα.

    Οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν το μεσημέρι - κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απολογηθούν για την επίθεση με γκαζάκια, τον περασμένο Οκτώβριο, σε όχημα της ΔΕΗ, που ήταν σταθμευμένο σε εργοτάξιο της Επιχείρησης, στη διασταύρωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Έντισον.

    Στην επίθεση εκείνη συνελήφθη επβ αυτοφώρω ο 19χρονος φοιτητής Γιάννης Σκουλούδης, ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του και προφυλακίστηκε.

    Οι κατηγορούμενοι -τρεις 23χρονοι κι ένας 21χρονος- αρνήθηκαν να απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και περιορίστηκαν στο να πουν ότι είναι αναρχικοί.

    Αμέσως μετά την απολογίες τους, οι συλληφθέντες επέστρεψαν στην Αθήνα.

    Την Παρασκευή, ο εισαγγελέας απήγγειλε βαριές κατηγορίες για τρεις κακουργηματικές πράξεις σε βάρος τόσο των τεσσάρων όσο και της Meyer Fee Marie, η οποία συνελήφθη την Παρασκευή.

    Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα την 27χρονη Γερμανίδα, η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε χθες ότι δεν είναι, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την ελληνική αστυνομία, η κόρη της Μπάρμπαρα Μέγιερ, η οποία είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην γερμανική τρομοκρατική οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επιχειρήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες

    Αυτοοργάνωση, κοινωνική ευαισθησία και αλληλέγγυο εμπόριο αποτελούν τα συστατικά οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη προσφύγων, απεξαρτημένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, αστέγων και γενικότερα ανθρώπων που ανήκουν στις ευάλωτες, κοινωνικά, ομάδες. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι, αναμένουν με ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, που προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης "κοινωνικών επιχειρήσεων" από τουλάχιστον 7 μέλη, από τα οποία το 60% θα είναι εργαζόμενοι "ευπαθών" ομάδων του πληθυσμού, που αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

    Παράδειγμα κοινωνικής επιχείρησης που προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε άτομα με νοητική υστέρηση, αποτελεί η υπηρεσία Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Συκεών, που είναι πρωτοπόρος στις δράσεις του στην ειδική αγωγή, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το 1992 έχει δημιουργήσει δύο εργασιακές μονάδες, το εργαστήριο ανακύκλωσης και χειροτεχνικών κατασκευών και το πλυντήριο-σιδερωτήριο, όπου απασχολούνται άτομα με νοητική υστέρηση.

    "Στο πλυντήριο εργάζονται 13 ΑΜΕΑ και δύο εκπαιδεύτριες και πελάτες μας είναι κομμωτήρια, ταβέρνες, αθλητικοί σύλλογοι, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αλλά και πολλοί γείτονες, που εκτιμούν ιδιαίτερα τη δουλειά μας και μας επέλεξαν, λόγω της ποιότητας και των ανταγωνιστικών τιμών", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της μονάδας, Στέλλα Βόβουρα.

    Κυρίαρχο ζήτημα βέβαια αποτελεί η μεγαλύτερη αυτονόμηση των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα, με μαθήματα αποδεκτής κοινωνικής συμπεριφοράς, συνεργασίας και συνέπειας ως προς το ωράριο.

    "Το πλυντήριο πλέον έχει τζίρο περίπου 25.000 ευρώ ετησίως και καταφέρνει να εξασφαλίζει ένα μικροεισόδημα στα άτομα που απασχολεί", προσθέτει η κ.Βόβουρα.

    Στο εργαστήριο χειροτεχνίας ,που συστεγάζεται με το πλυντήριο, σε ακίνητο επί της Ν. Παρασκευά, εργάζονται 16 άτομα, τα οποία κατασκευάζουν ευχετήριες κάρτες από ανακυκλωμένο χαρτί, εποχιακά είδη, χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά καθώς επίσης εικόνες, γλάστρες και άλλα πήλινα διακοσμητικά. Τα προϊόντα διατίθενται τόσο σε χονδρική όσο και σε λιανική πώληση.

    "Θέλουμε το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας να το 'τεντώσουμε' και σε άλλες περιοχές, όπως στη Νεάπολη, με ιδίους πόρους, μαζί με οικονομική ενίσχυση από ευρωπαϊκά προγράμματα", σημειώνει ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του δήμου Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αυλαία για την Τόσκα

    Η Τόσκα, η λατρεμένη όπερα του Πουτσίνι που γεμίζει ασφυκτικά τα μεγαλύτερα θέατρα σε όλο τον κόσμο κάθε φορά που παρουσιάζεται, σηκώνει την αυλαία της σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    βΕνα από τα «χίτ» της Εθνικής Λυρικής σκηνής όπως έχει χαρακτηριστεί επιστρέφει με τις σκηνοθετικές εκπλήξεις του Νίκου Πετρόπουλου που αφήνουν την πλοκή να εκτυλιχτεί υπό τους κανόνες ενός φιλμ νουάρ.

    «Η Τόσκα έχει θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινηματογράφου. Θα μπορούσε δηλαδή να ήταν και ταινία. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένα ασπρόμαυρο φίλμ επί σκηνής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης, Νίκος Πετρόπουλος.

    «Η δράση του έχει μεταφερθεί στην Ρώμη του 1942 αλλά έχει κανείς την εντύπωση ότι βγαίνει από το σήμερα» λέει χαρακτηριστικά ο Λουκάς Καρυτινός, που διευθύνει την ορχήστρα της όπερας.

    «Ο Πουτσίνι βασίζει την όπερα του σε καθαρά ρεαλιστικά θεμέλια. Τον ενδιαφέρει όχι το τι αισθάνονται οι ήρωες αλλά το τι πράττουν», συνεχίζει.

    Με αυτόν τον τρομερό αφηγηματικό, ρεαλιστικό τρόπο, ο Πουτσίνι καταφέρνει μέσα στο έργο του να προβάλει όλα τα ανθρώπινα πάθη, όπως είναι ο έρωτας, η ζήλια, η διεστραμμένη λαγνεία και η πίστη στη φιλία.

    «Έζησα για την τέχνη, έζησα για τον έρωτα, ποτέ δεν έβλαψα ζωντανή ψυχή», τραγουδά η αριστουργηματική ηρωίδα του Πουτσίνι που στην παράσταση ενσαρκώνει η Τιτσιάνα Καρούζου εναλλάξ με την Τσέλια Κοστέα.

    Από το 1900 ως σήμερα, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου αιώνα, η «Τόσκα» δεν σταμάτησε να παρουσιάζεται σε ολόκληρο τον κόσμο με την ίδια επιτυχία.

    Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μπήκε στις 27 Αυγούστου 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής, με την 19χρονη τότε Μαρία Κάλλας στον κεντρικό ρόλο.

    Φέτος, η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για οκτώ παραστάσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 January 2011 - 9:30:14 UTC