Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι αλλαγές στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης
  • [02] Siemens-Διεργασίες για το πόρισμα
  • [03] Στο 25% η αδήλωτη εργασία
  • [04] Σύστημα ''Εθνικού Ποινικού Μητρώου''
  • [05] Βραζιλία: 700 οι νεκροί από τις πλημμύρες
  • [06] Σημαντικές ευκαιρίες σπουδών, μέσω υποτροφιών
  • [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [08] Στη Βουλή οι αλλαγές στην Υγεία
  • [09] Συμβιβαστική πρόταση
  • [10] Τα παιδιά πάνε...έκθεση
  • [11] Επίσκεψη στις ΗΠΑ
  • [12] Ντέρμπι Κυπέλλου ο»Ώ

  • [01] Οι αλλαγές στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης

    Περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά της χώρας καλούνται να συμπληρώσουν εφέτος το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και να δηλώσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2010. Το νέο έντυπο, τις οδηγίες για τη συμπλήρωση του οποίου δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο σε σχέση με το παρελθόν, λόγω των πολλών και σημαντικών αλλαγών που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον νόμο 3842/2010. Ο νόμος αυτός θέσπισε τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και συντελεστές φορολογίας 18%- 45%, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, τα νέα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τη σύνδεση του αφορολογήτου με τις αποδείξεις κ.λπ.

    Στο πλαίσιο αυτό, το νέο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, περιλαμβάνει αλλαγές σε τουλάχιστον 30 σημεία, όπως, για παράδειγμα, στους πίνακες για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, στους οποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας. Έτσι, η πιο σημαντική ίσως αλλαγή αφορά στα νέα τεκμήρια, τα οποία στοχεύουν στους φορολογούμενους (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες), οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και πλέον θα φορολογούνται με βάση την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, όπου αναγράφονται τα στοιχεία που είναι αναγκαία για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και τις «δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων», δηλαδή με βάση το νέο σύστημα τεκμηρίων.

    Επίσης , οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τα ποσά αυτά στη νέα φορολογική δήλωση, προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι, για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκαν τα ποσά των τόκων, εάν καταβλήθηκε ο φόρος 8% για την παραμονή των κεφαλαίων στην αλλοδαπή και εάν η απόκτηση των χρημάτων ήταν νόμιμη (έλεγχοι «πόθεν έσχες»).

    Επιπλέον φόρο εισοδήματος, με βάση το νέο έντυπο Ε1, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι εντοπίσθηκαν το 2010 να μην εκδίδουν αποδείξεις ή να διακινούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν σε ειδικό κωδικό ότι όντως υπέπεσαν σε τέτοιου είδους παραβάσεις, προκειμένου στη συνέχεια να μην υπολογισθεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

    Από το τρέχον έτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων καθίσταται υποχρεωτικά ηλεκτρονική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι προθεσμίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαϊου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους (ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Siemens-Διεργασίες για το πόρισμα

    Τρία 24ωρα πριν από την τακτή ημερομηνία κατάθεσης του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, την Πέμπτη 20 του μηνός, τα 19 μέλη της επιτροπής ξεκίνησαν τις τελικές διαβουλεύσεις στο πρώτο σκέλος του πορίσματος, που θα είναι τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν το σκάνδαλο κατά τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια, σε μία προσπάθεια, αν καταστεί δυνατό, να υπάρξει μία κοινή αποδοχής παρουσίαση των γεγονότων.

    Την ίδια όμως ώρα, κατέφθασε στην εξεταστική επιτροπή έγγραφο της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου, με το οποίο γνωστοποιείται η απόφαση του Εφετείου τη πόλης, με την οποία απορρίπτεται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών του Φόλκερ Γιουνγκ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάς, ο οποίος υπόδικος στην Ελλάδα, διέφυγε στο εξωτερικό από την κατοικία του στην Πάρο.

    Το Εφετείο του Μονάχου με την απόφασή του της 24ης Νοεμβρίου 2010 κήρυξε μη επιτρεπτή την έκδοση, γιατί, όπως αναφέρεται, οι πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται ο διωκόμενος, έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

    Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο, ότι δεν θα συμπέσουν τα κόμματα στην αξιολόγηση των γεγονότων, και φυσικά στα πρόσωπα- πρώην κυβερνητικά στελέχη κι από τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία θα αναφέρουν ή δεν θα κατονομάζουν.

    Ήδη από την επανέναρξη των εργασιών της επιτροπής από την αρχή του χρόνου, είναι σε συνεχή διεργασία τα επιτελεία των κομμάτων, για τα ονόματα- πρόσωπα για τα οποία θα αναφέρουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής.

    Δεν είναι βέβαιο, ότι θα κατονομάζονται τυχόν αδικήματα συνδεδεμένα με πρόσωπα, αλλά αυτό θα γίνει οπωσδήποτε, όποτε και αν αναληφθεί πρωτοβουλία με υπογραφές τριάντα βουλευτών που θα ζητούν τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για συγκεκριμένα πρόσωπα και συγκεκριμένα αδικήματα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στο 25% η αδήλωτη εργασία

    Περισσότεροι από 500.000 είναι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα μας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α) κατά τη χρονική περίοδο από 1/2/2010 έως 31/12/2010.

    Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα. Στις επιχειρήσεις που ελέχθηκαν εργάζονταν συνολικά 77.666 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία.

    Παρ' ότι στο σύνολο των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών οι αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι λιγότεροι και αντιπροσωπεύουν το 27,29% ή 21.199 εργαζόμενους, σε σχέση με τους ημεδαπούς που αντιπροσωπεύουν το 72,71% ή 56.467 εργαζόμενους στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας η αναλογία ανατρέπεται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σύστημα ''Εθνικού Ποινικού Μητρώου''

    Ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ''Εθνικού Ποινικού Μητρώου'', όπου θα καταχωρούνται και θα διαχειρίζονται τα ποινικά μητρώα των πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας, δημιουργείται με σκοπό τη γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη κατά τις συναλλαγές του με τα Τμήματα Ποινικού Μητρώου.

    Το σύστημα εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και αποτελεί έργο αποκλειστικά ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, την υποστήριξη της πολιτείας στην άσκηση πολιτικής, τον περιορισμό των δαπανών και, την ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και μη πόρων της Δημόσιας Διοίκησης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Βραζιλία: 700 οι νεκροί από τις πλημμύρες

    Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης που ακολούθησαν στο γραφικό προάστιο του Ρίο ντε Ζανέιρο, Σεράνα, έφθασε την Τρίτη τους 702.Αναμένεται δε να αυξηθεί το νούμερο σε μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

    Οι αρχές λένε ότι πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ αρκετοί πιστεύεται πως έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης. Εκατοντάδες παραμένουν αποκλεισμένοι, καθώς έχουν καταστραφεί δρόμοι και γέφυρες, ενώ άλλοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από το φόβο των λεηλασιών.

    Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς και αυξάνει, καθώς ξεθάβονται πτώματα, ενώ οι αρχές δεν αποτολμούν να δώσουν μια εκτίμηση για τον τελικό αριθμό των νεκρών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Σημαντικές ευκαιρίες σπουδών, μέσω υποτροφιών

    Εκατοντάδες προγράμματα υποτροφιών θα χορηγηθούν μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας και όχι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας, μετά την αναστάτωση, που προκάλεσε στον χώρο ανακοίνωση του ΙΚΥ για διακοπή τμήματος υποτροφιών.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι από το ΙΚΥ, για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, δεν θα προκηρυχθούν υποτροφίες για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής και για Μεταδιδακτορική Έρευνα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ήδη μέσω του ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί υποτροφίες πολύ περισσότερες από όσες συνήθως χορηγεί το Ίδρυμα.

    Οι υποτροφίες που δίδονται από κληροδοτήματα του ΙΚΥ συνεχίζονται όπως επίσης και οι υποτροφίες για μεταδιδακτορικές σπουδές στη Φλωρεντία και για ιστορία, πολιτισμό, κοινωνικές επιστήμες κ.λπ.

    Η οικονομική κρίση, πάντως, είναι η αφορμή που εκατοντάδες νέοι αναζητούν δυνατότητες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, μέσω υποτροφιών, οι οποίες δίδονται από διάφορους φορείς και οργανισμούς.

    Σημαντικός πόλος έλξης υποτρόφων είναι τα Πανεπιστήμια που έχουν και διαχειρίζονται κληροδοτήματα με στόχο να δώσουν ευκαιρίες σπουδών στους νέους. Άλλωστε, ένα από τα βασικά ζητούμενα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, υπό τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες, είναι η αύξηση των πόρων των Πανεπιστημίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Φαρμακοποιοί

    Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Tα φαρμακεία του Πειραιά ήταν κλειστά και την Τρίτη με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Πειραιά. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Θα λειτουργούν φαρμακεία ασφαλείας τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου στο ραδιοσταθμό «9,84».

    Δικηγόροι

    Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

    Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν εξαγγείλει για σήμερα και την Πέμπη στάσεις εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.30 το μεσημέρι.

    Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ

    Δεκάδες δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων και του διεθνούς δικτύου, του ΟΣΕ ματαιώνονται το προσεχές διήμερο, καθώς οι συρμοί του Οργανισμού θα μείνουν ακινητοποιημένοι, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης για τις 19 & 20 Ιανουαρίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρία αύριο και μεθαύριο, ημέρες της απεργίας, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα απολύτως δρομολόγιο των τρένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού, καθώς και των λεωφορείων που καλύπτουν την απόσταση Πάτρα-Κιάτο. Επίσης καταργούνται τα διεθνή δρομολόγια 334, 335, 336, 337, 460, 461, στην ελληνική διαδρομή τους, αλλά οι επιβάτες τους θα προωθηθούν στους προορισμούς τους με λεωφορεία.

    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    Το πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΥΠΑ, έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για σήμερα, 19 του μηνός, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ)

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξήγγειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει για αύριο και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί, επίσης, τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, εναντίον των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στη Βουλή οι αλλαγές στην Υγεία

    Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία. Ο Ανδρέας Λοβέρος, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τα μέτρα κατά του καπνίσματος, ανέφερε ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει αλλαγές για τα ζητήματα που αφορούν τους φαρμακοποιούς. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως γεννούν ανασφάλεια στον κλάδο των φαρμακοποιών, όπως η χορήγηση άδειας σε μη φαρμακοποιούς και η λειτουργεία πολυκαταστημάτων -φαρμακείων, έχουν κλείσει οριστικά.

    «Για μας, αυτά είναι κόκκινη γραμμή και δεν πρόκειται να γίνουν», σημείωσε σχολιάζοντας παράλληλα τη στάση των επαγγελματιών του κλάδου: «Η άρνηση δεν είναι επιλογή».

    Σε διαδοχικές 24ωρες απεργίες από σήμερα έως και την Παρασκευή θα προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές οτι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοσθεί κανονικά χωρίς τροποποιήσεις, ενώ θα ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Συμβιβαστική πρόταση

    Συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις και διαφωνίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την έκταση που επιτρέπεται η οικοδόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA, παρουσίασε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

    Η συμβιβαστική πρόταση διατηρεί το δικαίωμα όσων κατέχουν σήμερα 4 στρέμματα να οικοδομήσουν, αλλά από την ψήφιση του νόμου και μετά το δικαίωμα θα το έχουν μόνον όσοι κατέχουν οικόπεδα έκτασης 10 στρεμμάτων.

    Η ρύθμιση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι εκ των οποίων άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς και τις προτάσεις της κ. Μπιρμπίλη και δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι ώστε να κάμψουν τις αντιρρήσεις τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Τα παιδιά πάνε...έκθεση

    Η διάδοση της φιλαναγνωσίας τόσο στα παιδιά όσο και στους έφηβους μέσα από την ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών είναι ο στόχος των οργανωτών της έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού βιβλίου που θεωρείται πλέον θεσμός για τη χώρα μας και ξεκινά την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι.

    Στη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν 200 εκδηλώσεις-πέρυσι ήταν 130- για παιδιά και εφήβους αλλά και για γονείς και εκπαιδευτικούς , κυρίως παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ημερίδες, σεμινάρια, λογοτεχνικά εργαστήρια, μουσικά, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα κ.λ.π με τη συμμετοχή συγγραφέων, εικονογράφων, πανεπιστημιακών και καλλιτεχνών.

    Για πρώτη φορά , φέτος τα Μουσεία πάνε...στην έκθεση. Ειδικότερα, θα υπάρχουν δύο εργαστήρια για τα παιδιά με θέμα τη γνωριμία με την καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων αλλά και τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια, τα οποία επιμελείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και δύο εργαστήρια για εφήβους, δημιουργικής γραφής και βιωματικής συζήτησης των θεμάτων που αφορούν στην εφηβεία μέσα από τους κώδικες του θεάτρου.

    Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Έκθεση, θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με γενικό τίτλο "Παραμυθο-δρώμενα", σε 12 βιβλιοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά, τα Σάββατα 22 και 29 Ιανουαρίου. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Athens Every Week του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και συμμετέχουν τα βιβλιοπωλεία: Μεταίχμιο, Ιανός, Ελευθερουδάκης, Φλωράς, Public, Τετράγωνο, Περδίκης.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επιχορήγησε την Έκθεση με 100.000 ευρώ(ποσό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά).

    Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

    Οι πύλες της έκθεσης θα κλείσουν στις 31 Ιανουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Επίσκεψη στις ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μια επίσημη επίσκεψη στόχος της οποίας είναι να ενδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πάντως χθες, Τρίτη, ότι "το άνοιγμα και η διαφάνεια" είναι βασικά στάδια για τη δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

    Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Κινέζοι και Θιβετιανοί διαδήλωσαν χθες Τρίτη έξω από τον Λευκό Οίκο την ώρα που ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο έφτανε στις ΗΠΑ .

    "Είμαστε εδώ σήμερα για να απαιτήσουμε τα δικαιώματά μας", δήλωσε ο Λιου Τονγκσίνγκ ένας από τους επικεφαλής του Κόμματος για τη Δημοκρατία στην Κίνα στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα που ζητούσαν από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να "νουθετήσει τον Χου" κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών των δύο ηγετών που είναι προγραμματισμένες για σήμερα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [12] Ντέρμπι Κυπέλλου

    Με δύο μεγάλες αναμετρήσεις συνεχίζεται σήμερα η προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στο αθηναϊκό ντέρμπι την ΑΕΚ, με τις δύο ομάδες να βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, ενώ ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ, σε μία αναμέτρηση με τους «ερυθρόλευκους» να είναι φαβορί για την νίκη

    Σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας απέκτησε ο Ολυμπιακός Βόλου, που επικράτησε χθες με σκορ 2-0, εκτός έδρας της Κέρκυρας.

    Οι πρώτοι προημιτελικοί θα ολοκληρωθούν αύριο, Πέμπτη, με τον Ατρόμητο να υποδέχεται τον Διαγόρα, που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του θεσμού και τους Περιστεριώτες να θέλουν να εξασφαλίσουν ένα αποτέλεσμα ασφαλείας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 January 2011 - 7:30:25 UTC