Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη σύσταση προανακριτικής προτείνουν τα κόμματα
  • [02] Εντός στόχων το έλλειμμα του 2010
  • [03] ΄Υψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, η δωρεά οργάνων
  • [04] Μετά τις 28/2 οι αιτήσεις ο»Ώ

  • [01] Τη σύσταση προανακριτικής προτείνουν τα κόμματα

    Στην περαιτέρω κοινοβουλευτική έρευνα μέσω προκαταρκτικής επιτροπής του σκανδάλου της Siemens, παραπέμπουν τα πολιτικά κόμματα, με τους βουλευτές τους που μετέχουν στην ομώνυμη εξεταστική επιτροπή, η οποία πραγματοποίησε, χθες, την καταληκτική της συνεδρίαση.

    Από τη γραμματεία της εξεταστικής επιτροπής δόθηκαν τα ονόματα των πρώην υπουργών που προτάθηκαν από τα κόμματα .

    Από το ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ οι Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Για τον ΟΣΕ, τους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για το C4 I τους Γιάννο Παπαντωνίου, Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

    Για τον τομέα του Πολιτισμού τον Μιχάλη Λιάπη, για τις εξοπλιστικές προμήθειες τον Άκη Τσοχατζόπουλο και για τη συγκάλυψη τους Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου.

    Η Νέα Δημοκρατία απέδωσε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και τον νυν υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ απέσυρε αρχική πρόταση για τον νυν υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για τη διαφυγή Φόλκερ Γιουνγκ

    Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι κατά τη δική της θέση, δεν ευθύνονται οι υπουργοί της ΝΔ, άλλα ότι αν λάβει το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής αποδεχόμενο την πρόταση της ΝΔ, δηλαδή προκαταρκτική και για τον πρώην πρωθυπουργό, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είχε αντίρρηση να ερευνηθούν όλες οι προτάσεις και για τους δικούς της υπουργούς.

    Το ΚΚΕ απέδωσε διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για όλους όσοι υπέγραψαν, εκτέλεσαν, διαχειρίστηκαν ή παρέλαβαν έργα συμβάσεων του Δημοσίου με τη Siemens, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε διαχρονικές ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης προκαταρκτικής, σύμφωνα με προτάσεις που θα κάνει στην Ολομέλεια.

    Ο ΛΑΟΣ ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιώργο Αλογοσκούφη, Ντόρα Μπακογιάννη, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ταμίες των κομμάτων.

    Από μεμονωμένους βουλευτές εκφράσθηκαν επιμέρους διαφωνίες:

    -Από τον Παντελή Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) για τους Χρ.Βερελή (για τον ΟΤΕ), Γ. Παπαθανασίου (για τη συγκάλυψη), Β. Πολύδωρα (για τις τροποποιητικές συμβάσεις) και Γ. Παπαντωνίου (για το C4 I).

    -Από τον Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ) για προσωπικούς λόγους (εντοπιότητα) για τον Χρ. Βερελή.

    -Από τον Πάνο Καμμένο (ΝΔ) για την παραπομπή Βερελή, ενώ τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης για τους Μιχάλη Λιάπη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη

    -Από τον Αναστάσιο Νεράντζη και Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά (ΝΔ) για τον Χρήστο Βερελή.

    Το πόρισμα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια ολοκληρωμένο την ερχόμενη Δευτέρα και το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής, έπειτα από πρόταση 60 βουλευτών, ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

    Στη συνέχεια θα πρέπει, με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών, να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εντός στόχων το έλλειμμα του 2010

    Στα 19,454 δισ. ευρώ περιορίστηκε το 2010 το έλλειμμα, σε δημοσιονομική βάση, του κρατικού προϋπολογισμού και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών "τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως αποτυπώνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 και δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου για το 2010".

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2010, το έλλειμμα σε δημοσιονομική βάση είναι περίπου 1,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από αυτό που προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2011 και περιορίστηκε στα 19,454 δισ. ευρώ, από 30,871 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 37%, έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.

    Πάντως, στον περιορισμό του ελλείμματος συνετέλεσε κυρίως η περιστολή των δαπανών (πρωτογενών και δαπανών Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Αντίθετα, η αύξηση των καθαρών εσόδων υπολείπεται από τον στόχο που είχε τεθεί.

    Συγκεκριμένα, η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους (έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%) και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε 11.9% (έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%). Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,9% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%), ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% (έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%). Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού- τακτικού και ΠΔΕ- έχουν μειωθεί κατά 9,5%.

    Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7,4%. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% (έναντι στόχου αύξησης 6%),ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50,6% (έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 41,7%).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΄Υψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, η δωρεά οργάνων

    Στο άκουσμα της δωρεάς οργάνων, όλοι έρχονται στη θέση του δότη, με τις επιφυλάξεις, που αυτό συνεπάγεται. Ποτέ στη θέση του λήπτη. Η στατιστική, όμως, επιμένει ότι η πιθανότητα να χρειασθούμε οι ίδιοι, ή ένας δικός μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να μπορέσουμε εμείς να δωρίσουμε τα όργανά μας μετά θάνατον.

    «Η δωρεά οργάνων είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα: Ότι η ζωή συνεχίζεται», αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) στην καμπάνια του, τονίζοντας ότι η ενημέρωση, η αγάπη, η προσφορά και η αλληλεγγύη είναι οι λέξεις «κλειδιά» για να νικηθούν οι προκαταλήψεις και τα ταμπού, που πηγάζουν από την άγνοια.

    Εκείνο που προηγείται όμως της μεταμόσχευσης, είναι το ανθρώπινο μεγαλείο, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, κάποιος με μοναδικό κίνητρο την αγάπη και τη γεναιοδωρία αποφασίζει να υπερβεί τον πόνο και να γεφυρώσει τη ζωή με τον θάνατο. Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται, επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική στάση απέναντι στη δωρεά οργάνων».

    Η Ελλάδα, αν και πρωτη στα τροχαία ατυχήματα, βρίσκεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες με μόλις 7,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν στην Ισπανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 34. Είναι, όμως, από τις πρώτες χώρες σε ρυθμούς ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι Έλληνες δεν υστερούν σε συναισθήματα προσφοράς και φιλαλληλίας.

    Οι προσπάθειες που έχουν γίνει έως τώρα από τον ΕΟΜ έχουν οδηγήσει σε αύξηση έως και 250% των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων, αλλά σε σχέση με τις ανάγκες σε μοσχεύματα, καθώς και σε σχέση με τους δείκτες δωρεάς οργάνων άλλων χωρών, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη...

    «Κάπου στον κόσμο μία ζωή εξαρτάται από σένα», λέει η καμπάνια του ΕΟΜ και καλεί όλους στο τετραψήφιο 1147 ή στο 210 6471200 να συζητήσουν με τους εκπροσώπους του για να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα.

    Όσοι θέλουν να γίνουν μετά θάνατον δωρητές σώματος, μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες και έντυπα από τα Ανατομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης στα τηλέφωνα 210-7771142, 210-7462305 και 2310-999305, 2310-99934 αντίστοιχα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Μετά τις 28/2 οι αιτήσεις

    Παρατείνεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου η επανέναρξη των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλη Κεγκέρογλου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

    Τα δάνεια του Οργανισμού είχαν παγώσει, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2010, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί η επανέναρξή τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 January 2011 - 5:30:14 UTC