Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή τη Δευτέρα το πόρισμα για τη Siemens
  • [02] "Η Ευρώπη στο μάτι του κυκλώνα"
  • [03] Χρηματοδότηση και διαχείριση στο Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών
  • [04] Έλεγχοι με το "ELENXIS"
  • [05] Ξεκινά το πατρινό καρναβάλι
  • [06] e-books-Ηρθαν για να μείνουν
  • [07] Διαδηλώσεις στην Αλβανία ο»Ώ

  • [01] Στη Βουλή τη Δευτέρα το πόρισμα για τη Siemens

    Την Δευτέρα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής για τη Siemens.

    Αντιδράσεις προκάλεσαν τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Siemens. Προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις με ανακριβή, ελλιπή ή και ψευδή στοιχεία, καταλογίζει στη ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπεμφθεί και ο ίδιος σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Ως αυθαίρετη και προς εξυπηρέτηση προφανών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Αλογοσκούφης την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και σημειώνει ότι, στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τις εισηγμένες εταιρείες, ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομίας, ουδεμία εξουσία είχε ή μπορούσε να ασκήσει σε διοικητικά ζητήματα του ΟΤΕ.

    Για "κυνική ατμόσφαιρα σκοπιμοτήτων" έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρήστος Βερελής, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Μεταφορών δεν υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις ή αλλαγές τους στον ΟΣΕ και στον ΟΤΕ.

    Εξυπηρέτηση κομματικών, αποκλειστικά, σκοπιμοτήτων και όχι της αναζήτησης της αλήθειας, καταλογίζει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, στην απόφαση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Siemens να τον παραπέμψει στην προανακριτική επιτροπή.

    Ως εξ αρχής προδιαγεγραμμένες από την κυβέρνηση, χαρακτήρισε σε δήλωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης, προσθέτοντας ότι "ένα σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να μετακυληθεί και στη ΝΔ με μικρόψυχη λογική των συμψηφισμών".

    "Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει και τους κλέφτες και τις μίζες κα επιδίδεται σε ένα συκοφαντικό κυνήγι πολιτικών του αντιπάλων", δήλωσε o κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρωην υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αποδίδει την εμπλοπή του ονόματός του σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.

    Κεραυνό εν αιθρία χαρακτήρισε ο Νίκος Χριστοδουλάκης την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Siemens να επιρρίψει στον ίδιο πολιτικές ευθύνες και να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση.

    Ο πρώην υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος σε σύντομη δήλωσή του αναφέρει ότι ουδέποτε στη θητεία του υπέγραψε, παρέλαβε ή διαχειρίστηκε οποιαδήποτε σύμβαση εκ μέρους του Δημοσίου με τη Siemens.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Η Ευρώπη στο μάτι του κυκλώνα"

    Στην διαπίστωση ότι για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση απαιτείται κυρίως πολιτική βούληση συνέκλιναν οι περισσότεροι από τους ομιλητές της αποψινής ανοικτής συζήτησης με κεντρικό τίτλο «Το μέλλον της Ευρωζώνης: Προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικών», που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνάντησης το «Euro 50» με θέμα «η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι», το οποίο φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

    Στη συζήτηση προέδρευσαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της CNP Assurances και πρώην Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας,κ. Edmond Alphandery, ενώ συμμετείχαν οι κύριοι, Daniel Cohen, οικονομολόγος καθηγητής του Paris School of Economics Jorge, Braga de Macedo, καθηγητής των Οικονομικών, πρόεδρος του Tropical Research Institute, ο Laurent Cohen-Tanugi, συγγραφέας Niels Thygesen καθηγητής των Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Luigi Spaventa καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Wolfgang Munchau οικονομικός αναλυτής, αρθρογράφος των Financial Times.

    «Η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» τόνισε ανοίγοντας τη συζήτηση η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, ενώ στη συνέχεια έθεσε τέσσερα ερωτήματα ως προβληματισμό, τον κίνδυνο για επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ιδέα του ευρωομολόγου και ενδεχόμενες πολιτικές ανάπτυξης.

    «Ένα υπερτιμημένο ευρώ έχει επιπτώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» είπε η κ. Κατσέλη επισημαίνοντας ότι σήμερα στην ευρωζώνη έχουν σταματήσει τα έργα υποδομών και οι πολιτικές για την ανάπτυξη ενώ τόνισε ότι έχουν βγεί από την ατζέντα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της φτώχιας.

    Στη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Edmond Alphandery, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ταμείο μπορεί να προσφέρει αν είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο και πρότεινε την αγορά εκ μέρους του Ταμείου μέρους του χρέους των χωρών της περιφέρειας με τη μέθοδο των swaps. Η αγορά αυτή θα πρέπει να γίνει με μεγάλη έκπτωση και για σημαντικό μέρος του χρέους ώστε να έχει θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά των υπερχρεωμένων χωρών. «Χρειαζόμαστε» είπε «μια άμεση απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται για τη βιωσιμότητα των οικονομιών των χωρών αυτών», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την μονομερή χρήση του ευρωομολόγου κάτι που, όπως ανέφερε, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη Γερμανία, ενδεχομένως και σε άλλες χώρες.

    Ο οικονομικός αναλυτής κ. Wolfgang Munchau εξέφρασε την άποψη ότι είναι θα είναι πολύ δύσκολο για την Πορτογαλία να παραμείνει έξω από την κρίση, καθώς συνδυάζει την απώλεια εμπιστοσύνης, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κρίση δεν θα φθάσει μέχρι την Ισπανία για την οποία είπε ότι θα την τοποθετούσε σε μια κατάσταση «μακροχρόνιας αφερεγγυότητας». Εν συνεχεία εξέφρασε ανησυχία για το Βέλγιο, όπου εκτίμησε ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν προβλήματα εξαιτίας κυρίως της πολιτικής αστάθειας και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει στην ευρωζώνη μια κοινή συνισταμένη στην αγορά εργασίας, κάτι που θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης.

    Η συνάντηση του φόρουμ Euro 50 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, και φιλοξενήθηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, η οποία είναι μόνιμο μέλος του. Το φόρουμ Euro50 δημιουργήθηκε το 1998 για το «Euro 50» ως ένα φόρουμ για την ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Χρηματοδότηση και διαχείριση στο Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

    Ελλείψεις στη χρηματοδότηση του Πάρκου των Πρεσπών και αδυναμία διαχείρισης των λιμνών και των παραλίμνιων εκτάσεων, αναδεικνύονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της θεσμικής προάσπισης του βιότοπου. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη διασυνοριακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) για το Πάρκο των Πρεσπών και τώρα μένει η επικύρωσή της από την ευρωβουλή και τα εθνικά κοινοβούλια.

    Η Βιβή Ρουμελιώτου, συντονίστρια προγραμμάτων πολιτικής και αειφόρου ανάπτυξης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), μίας μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης, που εδρεύει στην ελληνική Μικρή Πρέσπα, στον Άγιο Γερμανό, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτή η συμφωνία θα είναι σημαντική όταν τεθεί σε εφαρμογή, γιατί παρέχει ένα δεσμευτικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Μέχρι τώρα ό,τι γίνεται, είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δράσεων και προγραμμάτων τοπικών φορέων. Εμείς που ζούμε στη γειτονιά, βλέπουμε τις ανάγκες του τόπου και τα προβλήματα μας αφορούν άμεσα, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε συνεργασία με φορείς και από τις γειτονικές χώρες και για τα νερά και για τα Εθνικά Πάρκα. Στην ερώτηση πώς χρηματοδοτούνται τα Εθνικά Πάρκα των Πρεσπών στις γειτονικές χώρες, απαντά ότι «στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ επικρατεί άλλο καθεστώς. Είναι αποδέκτες αναπτυξιακής βοήθειας από διεθνή προγράμματα. Για παράδειγμα τα Εθνικά Πάρκα στην ΠΓΔΜ τα στηρίζει η Γερμανία».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Έλεγχοι με το "ELENXIS"

    Αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, η διενέργεια από το υπουργείο Οικονομικών προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν πιλοτικά με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS και η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος αυτού, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν, δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, μάλιστα, υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ξεκινά το πατρινό καρναβάλι

    Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του πατρινού καρναβαλιού, με την καθιερωμένη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9.00 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου. Εκπλήξεις, πυροτεχνήματα, και πολύ μουσική είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν την τελετή έναρξης, μετατρέποντας ταυτόχρονα την πλατεία σε μια τεράστια πίστα χορού.

    Παρουσιαστές της εκδήλωσης θα είναι η Ζακελίνα Κυρούση και ο Δημήτρης Πολίτης, ενώ την επίσημη έναρξη του πατρινού καρναβαλιού 2011 θα κηρύξει ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς.

    Η τελετή έναρξης θα ολοκληρωθεί με ανοικτή γιορτή στην πλατεία Γεωργίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] e-books-Ηρθαν για να μείνουν

    Μπορείς να "κουβαλήσεις" το σύνολο της βιβλιοθήκης του αμερικανικού Κογκρέσου στην β¦ τσάντα σου και μάλιστα με κόστος μικρότερο των 1.000 δολαρίων; Η απάντηση είναι καταφατική και έρχεται από -αν μη τι άλλο- αξιόπιστα χείλη. Ο Μάικλ Χαρτ, εμπνευστής του "Project Gutenberg" (εγχείρημα Γουτεμβέργιος - Project Gutenberg), της αρχαιότερης ψηφιακής βιβλιοθήκης στον κόσμο και επονομαζόμενος από πολλούς "πατέρας" των e-books, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς τα ψηφιακά βιβλία -περί ων ο λόγος- ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας, αποτελώντας όχι απλά ένα εύχρηστο "εργαλείο", αλλά και ένα "όχημα" για να προχωρήσει το διάβασμα ένα βήμα παραπέραβ¦

    Και παρά το ότι υπάρχουν εκατομμύρια "αμετανόητοι" λάτρεις του συμβατικού βιβλίου ανά τον πλανήτη, που εξακολουθούν να αντιστέκονται σθεναρά στην "εισβολή" της τεχνολογίας στις βιβλιοθήκες τους, γεγονός είναι ότι τα e-books κερδίζουν έδαφος. Δειλά-δειλά και στην Ελλάδα, όπου πρόσφατα, μάλιστα, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρξαν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία ώστε να υπαχθεί στην έννοια του βιβλίου και οποιοσδήποτε τύπος ψηφιακού κειμένου (αρχείου), που αναπαράγει ακριβώς το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου, καθώς και το ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Διαδηλώσεις στην Αλβανία

    Τρεις νεκροί και σαράντα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης στα Τίρανα.

    Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης στα Τίρανα, ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν τους διαδηλωτές.

    Η Μεσίλα Ντόντα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τις συμπλοκές ως «απόπειρα πραξικοπήματος» και κατηγόρησε γι αυτό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα σε κοινή ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται "απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και συμβιβασμού για εξεύρεση λύσης στην παρούσα πολιτική κατάσταση". "Οι πράξεις βίας είναι απαράδεκτες", τόνισε ο εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 January 2011 - 7:30:21 UTC