Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δωρεάν τεστ "Παπ" Video
  • [02] Προσφυγικό σχολείο μνημείο
  • [03] Ευρωβουλευτές στην Πτολεμαϊδα
  • [04] Διεκόπη η δίκη για τους "Πυρήνες"
  • [05] Το ELENXIS εν δράσει
  • [06] Ένα κινητό "σε τροχιά" ο»Ώ

  • [01] Δωρεάν τεστ "Παπ" Video

    Δωρεάν κυτταρολογικές εξετάσεις τραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, θα διενεργούνται στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, από σήμερα έως το τέλος του μήνα (24-31).

    Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.

    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.

    «Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για «άλλη μέρα» αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Προσφυγικό σχολείο μνημείο

    Νεότερο μνημείο χαρακτηρίστηκε ένα από τα πρώτα προσφυγικά σχολεία της Ελλάδας, στην περιοχή του Βύρωνα. Από τον εξώστη του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εκφώνησε ομιλία σε κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.

    Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού γνωμοδότησε, κατά πλειοψηφία, υπέρ του χαρακτηρισμού, ως μνημείου, του κτηρίου, όπου στεγάζονταν το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας και σήμερα λειτουργούν το 8ο και 9ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα.

    Πρόκειται για προσφυγικό σχολείο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως με σημαντική ιστορική αξία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε πολύ σύντομα λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του οικισμού του Βύρωνα.

    Είναι ένα τυπικό δείγμα προσφυγικών σχολείων -από τα πρώτα που χτίστηκαν στην Ελλάδα- που αποτελούν ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των νεοκλασικών των αρχών του 20ου αιώνα και του μοντέρνου κινήματος σχολικών κτηρίων, που ξεκίνησε το 1929.

    Το σχολείο διατηρεί την αυθεντικότητα του και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία των Μικρασιατών και τις μνήμες των κατοίκων του Βύρωνα.

    Υπέρ της διατήρησης του σχολείου της Αγίας Τριάδας είχαν ταχθεί η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, η Ομοσπονδία Προσφύγων Ελλάδος, η Ένωση Μικρασιατών Βύρωνα και πολλοί ακόμη σύλλογοι και σωματεία.

    Κατά του χαρακτηρισμού ως μνημείου, ενός δεύτερου σχολείου στην ίδια περιοχή, του Δημοτικού Σχολείου «Χαραλαμπόπουλου», πλειοψήφισε το Συμβούλιο το σκεπτικό ότι έχει αλλοιωθεί η δομή του και έχει μειωθεί η αρχιτεκτονική του αξία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ευρωβουλευτές στην Πτολεμαϊδα

    Επίσκεψη στην Πτολεμαϊδα πραγματοποίησαν Έλληνες ευρωβουλευτές για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους φορέων και ενώσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της απασχόλησης, της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Οι ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν τον σταθμό της ΔΕΗ " Αγ. Δημήτριος" και το λιγνιτωρυχείο

    "Νότιο Πεδίο", που είναι το μεγαλύτερο ορυχείο λιγνίτη στα Βαλκάνια. Αυτό και τα άλλα τρία που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, συνεισφέρουν σε ποσοστό πάνω από 50% στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ιωακείμ. Διευθυντής του "Νοτίου Πεδίου", τονίζει ότι "η εξόρυξη λιγνίτη εδώ κοστίζει δύο ευρώ το κυβικό μέτρο και η επεξεργασία του στη ΔΕΗ οκτώμιση ευρώ ανά τόνο. Αυτό τον καθιστά ένα φθηνό, σταθερής απόδοσης καύσιμο".

    "Η πρώτη ύλη μεταφέρεται στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό. Εκεί καίγεται στο λέβητα και παράγει ατμό που γυρίζει το στρόβιλο και δίνει ενέργεια στο σύστημα και ατμό στην ατμόσφαιρα. Φυσικά και τα υπολείμματα της καύσης και τέφρα, που όμως γίνεται προσπάθεια να μειωθούν. Ήδη, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έχουν απόδοση έως και 99,95 %" σημειώνει ο Γιώργος Καλτεριμτζής, Υποτομεάρχης Τομέα Διακίνησης Σκληρών Σχηματισμών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διεκόπη η δίκη για τους "Πυρήνες"

    Νέα εμπλοκή σημειώθηκε στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται η υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Οι κατηγορούμενοι ανακάλεσαν τις εντολές τους προς τους συνηγόρους τους, αποχώρησαν από τη διαδικασία και δήλωσαν ότι ξεκινούν αποχή συσσιτίου. Είπαν επίσης με δήλωσή τους στο δικαστήριο ότι αν προχωρήσει στο διορισμό νέων συνηγόρων, θα ξεκινήσουν απεργία πείνας.

    Τελικά, το δικαστήριο προχώρησε στο διορισμό νέων συνηγόρων των κατηγορουμένων, ενώ η ακροαματική διαδικασία θα συνεχίσει αύριο το πρωί

    Η στάση των κατηγορουμένων ήταν ουσιαστικά αντίδραση στην απόφαση του δικαστηρίου να εφαρμόζεται το μέτρο της παρακράτησης ταυτοτήτων σε όσους εισέρχονται στο χώρο.

    Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί, δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης. Η υπεράσπιση αντέδρασε και στην απόφαση για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και για το ζήτημα των πρακτικών, ενώ η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα.

    Λίγο πριν τη διακοπή του δικαστηρίου σημειώθηκε μεγάλη ένταση με αφορμή τη διαταγή της προέδρου προς τους αστυνομικούς για να απομακρυνθεί από την αίθουσα μία νεαρή κοπέλα, που μίλησε δυνατά.

    Την ίδια ώρα οι έξι κατηγορούμενοι, που κρατούνται, ειχείρησαν να φύγουν από το δωμάτιο κράτησης και προχώρησαν προς τον προαύλιο χώρο, ωστόσο διμοιρία της υπηρεσίας Μέτρων Τάξης έσπευσε στην πίσω πλευρά της αίθουσας μαζί με δύναμη από τη φρουρά των φυλακών και οι κατηγορούμενοι ξαναοδηγήθηκαν στο χώρο των κρατητηρίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Το ELENXIS εν δράσει

    Πόρτα - πόρτα σε μεγάλες επιχειρήσεις, το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά, από σήμερα, προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων. Οι έλεγχοι θα γίνουν πιλοτικά με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS και η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος αυτού, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το αρχικό βήμα της διαδικασίας έγινε στις 14 Ιανουαρίου, όταν ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών, καθώς και ελεγκτές της Ε΄ ΔΟΥ Αθηνών έδωσαν στις μεγάλες επιχειρήσεις που επιλέχτηκαν, δεκαήμερη προθεσμία αναμονής για εθελοντική συμμόρφωση. Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, μάλιστα, υποβλήθηκε στο μεσοδιάστημα περιοδική δήλωση ΦΠΑ και φόρος πάνω από 600 χιλιάδες ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ένα κινητό "σε τροχιά"

    Ενα κινητό τηλέφωνο σχεδιάζουν να θέσουν σε τροχιά γύρω από τη Γη Βρετανοί επιστήμονες για να δουν αν τα υπερσύγχρονα κινητά μπορούν να λειτουργήσουν στο πλέον δύσκολο περιβάλλον.

    Οι επιστήμονες του ινστιτούτου "Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) στο Γκίλνφορντ ανακοίνωσαν οτι το κινητό θα τεθεί σε τροχιά εντός του έτους,θα διαθέτει το λειτουργικό σύστημα Android της Google, αλλά απέφυγαν να αποκαλύψουν το ακριβές μοντέλο. Θα είναι πάντως ένα από τα κινητά που διατίθενται στην αγορά και κοστίζουν γύρω στα 400 ευρώ,όπως λένε οι ειδικοί.

    Το τηλέφωνο θα χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει έναν δορυφόρο μήκους 30 εκατοστών, αλλά και για τη λήψη και αποστολή φωτογραφιών της Γης. Η συσκευή θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό περίβλημα ενός δορυφόρου ώστε να προστατεύεται από την κοσμική ακτινοβολία.Θα δημιουργηθεί, ωστόσο, μιά οπή στο περίβλημα του δορυφόρου, στο σημείο όπου θα τοποθετηθεί το κινητό, ώστε ο φακός της φωτογραφικής μηχανής του κινητού "να βλέπει στο Διάστημα".

    Αν και οι επιστήμονες είχαν στείλει πέρυσι με ειδικά αερόστατα κάποια κινητά τηλέφωνα, σε ύψος έως και 60.000 ποδών ,είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια συσκευή θα τεθεί σε τροχιά αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 January 2011 - 11:30:19 UTC