Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της διαφάνειας
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Να εφαρμοστούν οι νόμοι"
  • [03] "Όχι" στον "γάμο" Ο.Α. - Aegean
  • [04] "Πρόοδος στις συνομιλίες" ο»Ώ

  • [01] Πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της διαφάνειας

    Δέσμη κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα οικονομικά των κομμάτων, το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, τον εκλογικό νόμο, τη διάκριση των εξουσιών και το χτύπημα της διαφθοράς, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ήδη η κυβέρνηση επιφέρει αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens είπε ότι ήδη έχει δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Επανερχόμενος, ωστόσο, λίγο αργότερα στον θεσμό των Εξεταστικών Επιτροπών, ο πρωθυπουργός είπε ότι, τελικά, αυτές δεν είναι επαρκής θεσμός και πρέπει να αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού της ελεγκτικής ικανότητας του κοινοβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «αισθανόμαστε περήφανοι που ως αξιωματική αντιπολίτευση ζητήσαμε Εξεταστικές και περήφανοι που ως κυβέρνηση εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να φωτιστούν οι υποθέσεις» και διερωτήθηκε «πόσο περήφανοι αισθάνονται αυτοί που έλεγαν «όχι» σε όλα και έκλεισαν νύχτα την Βουλή για να εξασφαλίσουν την παραγραφή».

    «Μπορεί η διαφθορά να μην έχει πολιτικό χρώμα, αλλά δεν μας ακουμπά όλους» επισήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά των κομμάτων και στο «πόθεν έσχες» των πολιτικών, λέγοντας πως ήδη ξεκίνησαν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα αυτά, ενώ θα υπάρξει και νέος εκλογικός νόμος.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, για απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά τους μέσω και της δημοσίευσής τους, ενώ πρόσθεσε «να δούμε πως θα αντιδράσουν τα άλλα κόμματα».

    Σε ότι αφορά τη διάκριση των εξουσιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έλειπε η πολιτική βούληση σύγκρουσης με το κατεστημένο, προσθέτοντας ότι «έχουμε την βούληση, την στήριξη του ελληνικού λαού, ενώ δημιουργούμε και θεσμούς που θα μας στηρίξουν στην σύγκρουση αυτή».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Να εφαρμοστούν οι νόμοι"

    "Να εφαρμοστούν οι νόμοι", "να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου" και "να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους", ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από παράνομους μετανάστες.

    Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, συναντά τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να του μεταφέρει ότι εφόσον και ο ίδιος αναγνωρίζει παραβίαση του νόμου περί ασύλου, θα πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο.

    Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, στη Βουλή, ανάμεσα σε ΝΔ και ΛΑΟΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι πρυτανικές αρχές έχουν, κυρίως, από τον νόμο, την ευθύνη να φυλάσσουν το άσυλο, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης απηύθυνε, νωρίτερα, έκκληση στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, να εγγυηθούν για την ασφαλή μετάβαση των μεταναστών από τη Νομική, σε άλλο χώρο.

    Στο μεταξύ, ο Χρ. Παπουτσής τονίζει ότι «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις Πανεπιστημιακές αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

    Να ανακοινώσει άμεσα μέτρα υπέρ των μεταναστών, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών η Αλ. Παπαρήγα, αλληλεγγύη στους μετανάστες εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως αυτό ισχύει σήμερα, θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Όχι" στον "γάμο" Ο.Α. - Aegean

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει, με βάση τον κανονισμό συγκεντρώσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines με την Olympic Air, καθώς θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπωλιακή κατάσταση στα δρομολόγια μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ Αθηνών και οκτώ νησιωτικών αερολιμένων και συγκεκριμένα Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου.

    Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει πως η έρευνα αγοράς που διενήργησε κατέδειξε ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν μπορούν, σε γενικές γραμμές, να υποκαταστήσουν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές που θα ίσχυαν αν εγκρινόταν η συγχώνευση. Οι χρόνοι ταξιδίου των θαλάσσιων μεταφορών είναι πολύ μεγαλύτεροι και η συχνότητα των δρομολογίων μικρότερη. Το μόνο εσωτερικό δρομολόγιο όπου οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών θεωρήθηκε ότι υποκαθιστούν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες είναι μεταξύ Αθηνών και Μυκόνου, γι' αυτό και η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για το εν λόγω δρομολόγιο δεν τίθενται προβλήματα ανταγωνισμού.

    Εξάλλου, η έρευνα αγοράς κατέδειξε ότι αν η συγχώνευση εγκρινόταν, δεν θα υπήρχε προοπτική να εισέλθει νέος αεροπορικός ή οικονομικός παράγοντας στην ελληνική αγορά και να ανταγωνιστεί επαρκώς τη νέα αεροπορική εταιρεία σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτήσεις από και προς Αθήνα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Olympic Air και η Aegean Airlines ανταγωνίζονται επί του παρόντος μεταξύ τους στα εν λόγω δρομολόγια και ο ανταγωνισμός τους θα συνεχιστεί στο μέλλον.

    "Η συγχώνευση της Aegean και της Olympic θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο στην Ελλάδα και ως εκ τούτου σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για Έλληνες και τουρίστες που ταξιδεύουν μεταξύ Αθηνών και των νησιών", δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

    "Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε", ανέφερε ο πρόεδρος της Aegean Θ. Βασιλάκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Πρόοδος στις συνομιλίες"

    Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου.

    Με βάση τις σημερινές συνομιλίες, διεφάνη ότι οι δυο ηγέτες έχουν εργαστεί για να προσεγγίσει ο ένας τις θέσεις του άλλου με μια σειρά από προτάσεις που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, ιδίως στα κεφάλαια της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και της διακυβέρνησης και κατανομής των εξουσιών, είπε ο γγ του ΟΗΕ.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, με σειρά συναντήσεων τις προσεχείς εβδομάδες.

    Η σχετική έκθεση του γγ του ΟΗΕ θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 January 2011 - 17:30:14 UTC