Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδείξεις για "συνολική λύση" στην κρίση
  • [02] Πρόεδρος... υπό προθεσμία ο Μουμπάρακ
  • [03] Οδηγός για τη φορολογία
  • [04] Εως 28/2 για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος
  • [05] 21 τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1
  • [06] Ημέρα ταλαιπωρίας και σήμερα για τους πολίτες
  • [07] Αυξάνεται η μερική απασχόληση
  • [08] ΣτΕ: "Οχι" στην ψήφο των αλλοδαπών
  • [09] Κάπνισμα και σχολεία
  • [10] Ημέρα Υγροτόπων
  • [11] Nέοι αναλφάβητοι
  • [12] Ντέρμπι Κυπέλλου ο»Ώ

  • [01] Ενδείξεις για "συνολική λύση" στην κρίση

    Η σχετική ικανοποίηση που επικρατεί εσχάτως στις αγορές αναφορικά με την ευρωζώνη και τις προοπτικές των χωρών της περιφέρειας, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, αποδίδεται στις ενδείξεις ότι οι ηγέτες της Ένωσης προτίθενται να προβούν σε μια «συνολική λύση» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, κρίση στο επίκεντρο της οποίας είναι το δημόσιο χρέος.

    Για την ακρίβεια, οι προτάσεις περί ενίσχυσης του EFSF, του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, τόσο χρηματοδοτικά με την αύξηση του πραγματικού του κεφαλαίου, όσο και στο πεδίο των δραστηριοτήτων του - με την επέκτασή του στη δευτερογενή αγορά για την αγορά ομολόγων ή το χαμηλότοκο δανεισμό το σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είναι ιδέες που έγιναν καλοδεχούμενες από όλους -πολιτικούς και αγορές- και οδήγησαν σε συρρίκνωση των spread και σε ενδυνάμωση του ενιαίου νομίσματος.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση για την Ανάπτυξη 2011, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», περιέλαβε και την πρόταση για ενίσχυση του εύρους και των δραστηριοτήτων του ESFS.

    Αισιόδοξος για την Ελλάδα και την Ευρώπη εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη αναφορά που έκανε στο θέμα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για προκλήσεις που έχουν μπροστά τους η Ελλάδα και η Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν σημαντικές διεργασίες αυτή την περίοδο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή, που θα καταλήξουν.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι «τα πρώτα θετικά αποτελέσματα» της προσπάθειας της κυβέρνησης και των πολιτών «είναι ορατά και επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων που λάβαμε». Παρατήρησε, ωστόσο, μια αδυναμία στο επικοινωνιακό σκέλος, τονίζοντας ότι αυτά τα θετικά αποτελέσματα «δεν έχουν γίνει, ακόμα, κτήμα των πολιτών».

    Β. Μ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Πρόεδρος... υπό προθεσμία ο Μουμπάρακ

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε, χθες, ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, και θα εργαστεί τους τελευταίους μήνες της θητείας του για να γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας, στην επίσημη ομιλία του προς το έθνος, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

    Όπως ο ίδιος είπε, στο διάστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα και το σύστημα των εκλογών, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να διαπραγματευτεί ώστε το κοινοβούλιο της χώρας να αλλάξει τα άρθρα 76 και 77 της χώρας, με σκοπό τον εκδημοκρατισμό του συστήματος των εκλογών.

    «Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα» είπε και πρόσθεσε ότι «οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους» είπε και κατέληξε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους».

    Με δήλωσή του αργά την νύχτα της Τρίτης, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αναγνώρισε πως η χώρα του πρέπει να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Επεσήμανε ακόμα, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαζόταν ο λαός της Αιγύπτου, ως επακόλουθο των διαδηλώσεων. Όλα αυτά ήρθαν μετά το διάγγελμα του Μουμπάρακ, με το οποίο υποσχόταν ότι δεν θα διεκδικήσει άλλη προεδρική θητεία και ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε υπάρξει, ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου Ομπάμα, μαζί του.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είχε παρακολουθήσει τις τηλεοπτικές δηλώσεις του Αιγυπτίου ομολόγου του από το θάλαμο επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, καθώς και την εξέλιξη των διαδηλώσεων της Τρίτης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Οδηγός για τη φορολογία

    Αναλυτικές απαντήσεις σε ερωτήματα των φορολογούμενων για τη φορολογία ακινήτων, τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων των επιχειρήσεων, το ΦΠΑ για προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν κατηγορίες επαγγελματιών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων διευκρινίσεων σε οδηγό που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στον οδηγό περιλαμβάνονται οι κλίμακες και οι συντελεστές φορολογίας για γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές, μεταβιβάσεις ακινήτων, ΕΤΑΚ καθώς και για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

    Επίσης, υπάρχουν διευκρινίσεις για το πότε επιβάλλεται ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, ποια επαγγέλματα υπάγονται με βάση το νέο καθεστώς στο φόρο (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) καθώς και για τις περιοχές που εξακολουθεί να ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Εως 28/2 για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος

    Νέα παράταση στην προθεσμία υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω της αύξησης του ρυθμού υποβολής αιτήσεων, οι οποίες με τα τελευταία δεδομένα ξεπερνούν τις 250.000.

    Η αρχική προθεσμία έληξε χθες και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ παρατάθηκε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011.

    Το ΚΟΤ απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (άτομα με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι, ΑΜΕΑ, τρίτεκνοι), και είναι φθηνότερο κατά 20- 30% σε σχέση με τα οικιακά τιμολόγια που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

    Η υποβολή της αίτησης γίνεται στα ΚΕΠ, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr) και τηλεφωνικά στα 210 9797400 και 210 9298000.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] 21 τα θύματα του ιού της γρίπης Η1Ν1

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 21. Το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης είχε ανακοινώσει ότι τα θύματα της γρίπης ανέρχονται σε 17.

    Αργά το απόγευμα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι τα θύματα έφθασαν τα 21, ενώ άλλοι εννέα ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Από τις αρχές του χρόνου 94 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 47 νοσηλεύονται ακόμη λόγω των επιπλοκών από τη γρίπη Η1Ν1.

    "Είμαστε στην καρδιά της έξαρσης", δήλωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, υπογραμμίζοντας όμως ότι ακόμη και τώρα οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιασθούν .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Ημέρα ταλαιπωρίας και σήμερα για τους πολίτες

    Κομφούζιο αναμένεται και πάλι σήμερα στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών, καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, θα τις κλιμακώσουν ως άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, έως ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, κάτι που πρόκειται να γίνει σε τουλάχιστον 15 μέρες, καθώς δεν συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

    Μάλιστα, ένα νέο στοιχείο, που διαπιστώθηκε στη διαδικασία των κινητοποιήσεων, είναι και αυτό της ανυπακοής στις δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο Μετρό, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι η χθεσινη εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία τους, είχε κηρυχθεί παράνομη από το δικαστήριο, οι συρμοί δεν κινήθηκαν, καθώς, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, περιφρούρησαν την απεργία τους, μπλοκάροντας κομβικά σημεία, ώστε να μη μπορούν να κυκλοφορήσουν τα τρένα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παραμείνουν ακινητοποιημένα τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το μετρό, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν κανονικά ο προαστιακός και το Τράμ.

    Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου για προσχηματικό διάλογο και απευθυνόμενοι στο επιβατικό κοινό που ταλαιπωρείται, αφού ζητούν συγγνώμη, σημειώνουν ότι αγωνίζονται και «κατά των υπέρογκων αυξήσεων στα εισιτήρια».

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση, όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, δεν σκέφτεται να κάνει χρήση του μέτρου της επίταξης γιατί η συγκεκριμένη πρακτική δεν είναι στη φιλοσοφία της.

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί

    Συνεχίζεται η κατάληψη του Υπουργείου Υγείας, από τους γιατρούς, ενώ η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισε εκτάκτως να κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία και καλεί τους γιατρούς να συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο Υπουργείο.

    Στις 13:00 θα πραγματοποιηθείκοινή συνεδρίαση όλων των ΔΣ των ιατρικών φορέων.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ που απεργούν έως και την Παρασκευή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

    Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες από το υπουργείο, όταν οι γιατροί που είχαν συγκεντρωθεί επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο και απωθήθηκαν από ομάδα των ΜΑΤ, τραυματίστηκε , η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, η οποία μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και νοσηλεύεται στην Καρδιολογική Μονάδα του νοσοκομείου. Η κατάστασή της δεν εμπνέει ανησυχία αλλά θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αυξάνεται η μερική απασχόληση

    Μειωμένες κατά 211.804, εμφανίζονται το 2010 οι νέες συμβάσεις απασχόλησης οι οποίες κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 2010. Οι επιχειρήσεις οι οποίες κατέθεσαν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης παρουσιάζονται μειωμένες κατά 52.888 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της μερικής απασχόλησης κατά 57.330 (67,50%) και 16.959 της εκ περιτροπής απασχόλησης, σε σχέση με το 2009.

    Ακόμη, οι υπάρχουσες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που έχουν μετατραπεί σε μερικής απασχόλησης, είναι κατά 5.573 αυξημένες σε σύγκριση με το 2009 επίσης αυξημένες κατά 2.302 (27,88%), είναι όσες μετατράπηκαν σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης με συμφωνία εργαζομένου - εργοδότη και κατά 381 (4,61%), όσες μετατράπηκαν με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

    Ταυτόχρονα και παρ' ότι το ΣΕΠΕ δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, κάτι που έχει επισημανθεί και από τους ελεγκτές της τρόικας, ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές εργασίας, εμφανίζεται το 2010 αυξημένος κατά 8,85% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009 και κατά 8,63% σε σχέση με αυτή του 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΣΕΠΕ υπηρετούν σήμερα 366 επιθεωρητές, έναντι 392 το 2009 και 439 το 2008.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] ΣτΕ: "Οχι" στην ψήφο των αλλοδαπών

    Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο Ν. 3838/2010 για την «ιθαγενοποίηση» των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" στις δημοτικές εκλογές

    Το δικαίωμα του "εκλέγειν και εκλέγεσθαι" κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποκλειομένων των αλλοδαπών και τα αντίθετα που προβλέπει ο νόμος 3838/2010 περί ιθαγενοποίσης είναι αντισυνταγματικά, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας με σημερινή απόφασή του.

    Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεσης το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα μας. Και για το λόγο αυτό παρέπεμψε το όλο αυτό "καυτό" ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

    Αναλυτικότερα, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) υπογραμμίζει στην υπ΄ αριθμ. 350/2011 απόφασή της ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος».

    Κατά συνέπεια οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 «είναι ανίσχυρες» ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος, προσθέτει το ΣτΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Κάπνισμα και σχολεία

    Προγράμματα αγωγής υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης-διακοπής του καπνίσματος εφαρμόζονται σε σχολεία 106 πόλεων της χώρας.

    Οι συντονιστές των Υγειονομικών Περιφερειών με τους Υπευθύνους Αγωγής Υγείας των 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων Παιδείας εφαρμόζουν το πρόγραμμα αναφορικά με το κάπνισμα στα σχολεία και απευθύνονται σε μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικούς (Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού ,Α΄& Β΄ Γυμνασίου).

    Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία τα προγράμματα αγωγής υγείας επεκτείνονται σταδιακά και σε άλλα σχολεία της χώρας.

    Επίσης το υπουργείο Υγείας προχωράει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας ανά Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία & Κέντρα Υγείας) με στόχο την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος . Στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει ενεργοποιηθεί η συνεργασία με τα 71 Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών των Δήμων.

    Σήμερα λειτουργούν 48 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στα Νοσοκομεία , ενώ 4 λειτουργούν σε Δημοτικά Ιατρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία υπήρξε αύξηση της προσέλευσης πολιτών στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος των νοσοκομείων κατά 50% το 2010 σε σχέση με το 2009.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Ημέρα Υγροτόπων

    Στη ζεστή "αγκαλιά" των βαλκανικών χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας, ξεχειμώνιασαν φέτος χιλιάδες υδρόβια πουλιά, όπως καταγράφεται στα στοιχεία των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδροβίων Πουλιών (ΜΚΥ) της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

    Ο δύσκολος χειμώνας στο Βορρά και την Κεντρική Ευρώπη, έκανε τα πουλιά να σταματήσουν το ταξίδι τους σε χώρες όπου το θερμόμετρο παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και να ξεκινήσουν ακόμη και την αναπαραγωγή τους.

    «Τα πουλιά φέτος δεν συμπεριφέρθηκαν ''κανονικά'', λόγω του καιρού και αντί να δαπανήσουν περισσότερη ενέργεια για να πάνε σε άλλες χώρες, αποφάσισαν να ξεχειμωνιάσουν στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία όπου τους ''περίμεναν'' υγρότοποι σε καλές θερμοκρασίες», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέρη Κουράκλη, υπεύθυνη Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

    Οι ΜΚΥ αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International), στο οποίο λαμβάνουν μέρος ταυτόχρονα περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, οι ΜΚΥ πραγματοποιούνται από το 1968 σε όλους τους σημαντικούς υγροτόπους της χώρας. Πρόκειται για το πιο μακρόχρονο πρόγραμμα παρακολούθησης της πανίδας στην Ελλάδα, στο οποίο καταγράφονται κυρίως τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με τους υγρότοπους, τα οποία ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια.

    Οι ΜΚΥ αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο «εργαλείο» για τη διατήρηση των πουλιών, καθώς τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των αλλαγών των πληθυσμών τους, αναδεικνύουν τις χωρικές και χρονικές διαφοροποιήσεις και τις αλλαγές που υφίστανται οι ίδιοι οι υγρότοποι και μπορούν να χρησιμεύσουν στη θέσπιση προστατευόμενων περιοχών ή και Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά.

    Φέτος, καλύφθηκαν πάνω από 120 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι της χώρας μας, από τους πλέον σημαντικούς του Βορρά, όπως τα Δέλτα των ποταμών Έβρου και Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, οι υγρότοποι του Νέστου, της Κερκίνης, της Πρέσπας, του Αμβρακικού, του Μεσολογγίου και του Κοτυχίου, αλλά και μικροί παράκτιοι, νησιωτικοί υγρότοποι, ορεινές λίμνες, ακόμη και ταμιευτήρες.

    Στις καταμετρήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 150 εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, προσωπικό των Φορέων Διαχείρισης, καθώς και τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Nέοι αναλφάβητοι

    Ένας στους πέντε 15χρονους νέους στην Ευρώπη, όπως επίσης και πολλοί ενήλικες, δεν διαθέτει τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής, γεγονός που δυσχεραίνει την αναζήτηση εργασίας και συνεπάγεται κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού.

    Αυτά επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία σημειώνει ότι για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα ειδικών με σκοπό να προσδιοριστούν τρόποι βελτίωσης των επιπέδων αλφαβητισμού.

    Οι υπουργοί της ΕΕ έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση κάτω από το 15% του ποσοστού μαθητών με δυσκολίες στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στις φυσικές επιστήμες έως το 2020.

    Η Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, δήλωσε: Η συγκρότηση αυτής της ομάδας σηματοδοτεί την έναρξη μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας για να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια των χαμηλών επιπέδων αλφαβητισμού. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων βρίσκονται αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να συμβάλουν πλήρως στην κοινωνία επειδή δε διαθέτουν τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. Αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε για το 2020 για έξυπνη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να δράσουμε σήμερα για την επίλυση του προβλήματος αυτού».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [12] Ντέρμπι Κυπέλλου

    Με τους αγώνες ρεβάνς για την προημιτελική φάση, συνεχίζεται σήμερα κι αύριο το κύπελλο Ελλάδας. Σήμερα θα διεξαχθούν τα σημαντικότερα παιχνίδια με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό στάδιο και τον ΠΑΟΚ να φιλοξενεί στην Τούμπα τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ έχει το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, καθώς στο πρώτο παιχνίδι είχε νικήσει με 2-0, ενώ χωρίς προγνωστικά είναι το ματς στη Θεσσαλονίκη.

    Ο ΠΑΟΚ είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο πρώτο ματς του Πειραιά και έχει ένα μικρό προβάδισμα κόντρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μπορεί να πάρει την πρόκριση μέσα στην «καυτή» Τούμπα.

    Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα των αγώνων θα ολοκληρωθεί αύριο, Πέμπτη, με τον Διαγόρα να υποδέχεται τον Ατρόμητο και τον Ολυμπιακό να παίζει στο Βόλο με την Κέρκυρα. Ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός Βόλου είναι τα φαβορί για την πρόκριση, μετά τις νίκες τους στα πρώτα παιχνίδια.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων και τα αποτελέσματα των πρώτων παιχνιδιών:

    Τετάρτη

    18:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-1)

    21:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός (2-0)

    Πέμπτη

    16:00 (Ρόδος) Διαγόρας-Ατρόμητος (0-2)

    19:00 (Βόλος) Ολυμπιακός Βόλου-Κέρκυρα (2-0)

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ 1. Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ-Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ

    2. Κέρκυρα ή Ολυμπιακός Βόλου-Ατρόμητος ή Διαγόρας

    ΤΕΛΙΚΟΣ (30/4, ΟΑΚΑ) Νικητής 1-Νικητής 2

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 February 2011 - 7:30:25 UTC