Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Επιμήκυνση μέχρι 10 έτη
  • [02] Κριτική Σαμαρά στην κυβέρνηση Video
  • [03] Με ενισχυμένες αρμοδιότητες το ΣΕΠΕ
  • [04] Τον Μάρτιο το ν/σ για πετρελαϊκές έρευνες
  • [05] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [06] Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα
  • [07] Φεύγουν οι νέοι ο»Ώ

  • [01] ΔΝΤ: Επιμήκυνση μέχρι 10 έτη

    Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια. Επισήμανε, δε, ότι τα επιτόκια από την πλευρά του Ταμείου είναι δεδομένα σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.

    Η κα Άτκινσον χαρακτήρισε "σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη", υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, ενώ υπογράμμισε τη σοβαρότητα που αποδίδεται στην αξιοπιστία των στρες τεστ των τραπεζών, για τα οποία σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά τα στρες τεστ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κριτική Σαμαρά στην κυβέρνηση Video

    Για νέο πακέτο «ασφυξίας» με νέα μέτρα και περικοπές που θα πλήξουν ευπαθείς ομάδες καθώς και νέους φόρους με πρώτους την αύξηση του ΦΠΑ και την αύξηση της τιμής των καυσίμων, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

    Το πακέτο «ασφυξίας», όπως το χαρακτήρισε, το προσδιόρισε στα 12 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, απέρριψε κάθε συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να μπει ως συνταγματική επιταγή ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός που ζητά η Γερμανία. «Η χώρα δε θα γίνει ακυβέρνητη νομαρχία», είπε χαρακτηριστικά.

    Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας γίνεται σε μία συγκυρία που έχει ανοίξει άτυπη εσωκομματική συζήτηση περί του μεσαίου χώρου και ενώ υπήρξαν βουλευτές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν διαφορετικά από την επίσημη θέση όσον αφορά την παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην προανακριτική επιτροπή για την Siemens.

    Παράλληλα, είναι η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου για το 2011, το οποίο η ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίζει ως εκλογικό έτος.

    Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι η εφαρμογή του μνημονίου από την κυβέρνηση είναι σε αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση και θα ζητήσει ξανά αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Με ενισχυμένες αρμοδιότητες το ΣΕΠΕ

    Από την 1η Ιουλίου του 2011 αρχίζει η εγκατάσταση στους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων του ηλεκτρονικού συστήματος (κάρτα εργασίας), το οποίο θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή και τον έλεγχο της προσέλευσης, του χρόνου εργασίας και της αποχώρησης των εργαζομένων. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται, στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση. Η κάρτα εργασίας θα συνδέεται μέσω της κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις υπηρεσίες του Ι.Κ.Α, του Σ.ΕΠ.Ε και του Ο.Α.Ε.Δ. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιείται και για την επικοινωνία με τις επιχειρήσεις, την καταγραφή και διαχείριση πληροφοριών και δεδομένων. Στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, θα παρέχεται έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

    Δημιουργείται ομάδα άμεσης επέμβασης, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος ανάμεσα στην υποβολή της καταγγελίας και την εξέτασή της, ενώ προβλέπεται η εξαίρεση των υπηρεσιακών οχημάτων του ΣΕΠΕ από την υποχρέωση να φέρουν τα ειδικά διακριτικά των κρατικών οχημάτων, ώστε να μην "στοχοποιούνται" οι επιθεωρητές. Ακόμη, γίνεται περισσότερο ευέλικτος και πιο οικονομικός ο τρόπος βεβαίωσης και επίδοσης των προστίμων.

    Συγκροτείται Γραφείο Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών, υπαγόμενο απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα, στο οποίο προΐσταται Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας. Έργο του είναι η ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων, η υποδοχή και αξιολόγηση των καταγγελιών και η εσωτερική διαβίβασή τους στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες ή στην Ειδική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης

    Θεσμοθετείται η συμφιλιωτική διαδικασία, η οποία μέχρι σήμερα είχε άτυπο χαρακτήρα. Στο εξής το ΣΕΠΕ, μπορεί να παρεμβαίνει συμφιλιωτικά, εφόσον ζητηθεί, ή συμβουλευτικά για τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων να κυρώνει, να εγκρίνει ή να απορρίπτει τους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας των επιχειρήσεων και να εκδικάζει εφέσεις ποινών που επιβάλλονται από τους εργοδότες.

    Αναβαθμίζεται η θέση και ο ρόλος του Επιθεωρητή Εργασίας με την παροχή πλήρους εκπαίδευσης και κατάρτισης ελεγκτικού, συμφιλιωτικού και ενημερωτικού φορέα, ενώ προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού του ΣΕΠΕ.

    Αλλαγές υπάρχουν και στη διοικητική πυραμίδα του ΣΕΠΕ, όπου συστήνονται δύο θέσεις γενικών επιθεωρητών, δημιουργείται διοικητικό σχήμα συντονισμού των κοινωνικών και τεχνικών διευθύνσεων συνδέονται οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Επιθεώρησης με τον ΚΕΠΕΚ, και συμπτύσσονται περίπου στο μισό οι τελικές περιφερειακές διευθύνσεις με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία και εξοικονόμηση δαπανών.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προσδοκά ότι με τις αλλαγές θα μειωθεί στο 1/3 του προβλεπόμενου χρόνου για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα από επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων και στο 1/4 από επιθεωρητές ασφάλειας και υγείας. Με τα σημερινά δεδομένα, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις για θέματα εργασίας στη χώρα μας υπολογίζεται ότι χρειάζονται περί τα 31 έτη και σε θέματα ασφάλειας και υγείας περί τα 42 έτη, με τις προωθούμενες αλλαγές, συρρικνώνουμε αυτό το χρόνο στα 10 έτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τον Μάρτιο το ν/σ για πετρελαϊκές έρευνες

    Μετά το 2013-2014 αναμένεται να έχει υπάρξει πλήρης εικόνα σχετικά με το εάν και που η Ελλάδα διαθέτει επαρκή και κυρίως εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς θεωρούν ότι, παρά την θορυβώδη συζήτηση των τελευταίων μηνών από ορισμένους κύκλους, η προεργασία που χρειάζεται για τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα βρίσκεται στα σπάργανα και το σημερινό θεσμικό πλαίσιο απαιτεί προσαρμογές στις νεότερες εξελίξεις.

    Η νομοθετική ρύθμιση του πολιτικού πλαισίου για την οργάνωση και διαχείριση των επιστημονικών και γεωφυσικών ερευνών που απαιτούνται για την ύπαρξη ή μη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και πρόκειται μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχει κατατεθεί στην Βουλή.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ με το σχετικό νομοσχέδιο που εκπονείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται η ίδρυση ενός Κρατικού Φορέα Ερευνών, ο οποίος, όμως, δεν θα πραγματοποιεί έρευνες αλλά θα έχει την ευθύνη να καθορίζει τις επιστημονικές προδιαγραφές και να προκηρύσσει διεθνείς διαφανείς διαγωνισμούς σε καθοριζόμενα σημεία της ελληνικής επικράτειας, τα λεγόμενα "οικόπεδα", είτε στην ενδοχώρα είτε σε θαλάσσιες περιοχές, και να εκδίδει τις σχετικές άδειες που απαιτούνται. Επίσης, θα έχει ως αρμοδιότητα να παρακολουθεί και να ελέγχει την πορεία εκτέλεσης των ερευνών και να εισηγείται στην πολιτική ηγεσία για τις περαιτέρω ενέργειες της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα. Προβλήματα σε όλη την Αττική, με διακοπές κυκλοφορίας και πλημμύρες, δημιούργησε η έντονη βροχόπτωση. Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 400 κλήσεις για βοήθεια, κυρίως για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλά ειδικότερα στα Νότια Προάστια.

    Αναγκαίες, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε, είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδα, αλλά και της Πελοποννήσου.

    Συνεργεία εκχιονισμού βρίσκονται στους δρόμους κι εργάζονται αδιάκοπα, ενώ οι αρχές συνιστούν στους οδηγούς να είναι υποχρεωτικά εφοδιασμένοι με αλυσίδες, γιατί υπάρχουν σημεία που απαιτείται να τις χρησιμοποιήσουν.

    Εξάλλου, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων λόγω των ισχυρών ανέμων στα πελάγη, που φθάνουν έως και τα 9 μποφόρ.

    Από τον Αργοσαρωνικό έως την Αίγινα τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά, ενώ δεν έγιναν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Υδρα-Σπέτσες και Πόρτο Χέλι.

    Απο Σαλαμίνα δεν φεύγουν μόνο τα μικρά σκάφη για Πέραμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα

    Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα και της Αρτέμιδος στην Πάρο, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Το μνημείο βρίσκεται βόρεια της Παροικιάς, απέναντι από το ιερό νησί της Δήλου, στη θέση «Κάστρο-Βίγλα».

    Σύμφωνα με την εισήγηση της διεύθυνσης προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων, στην περιοχή του ιερού έχουν βρεθεί, έχουν εντοπιστεί πολύ σημαντικά ειδώλια και γλυπτά, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει το μαρμάρινο κολοσσικό άγαλμα της Αρτέμιδος, που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου. Πρόκειται για το λατρευτικό άγαλμα του ιερού, στον τύπο της αρχαϊκής κόρης με χιτώνα (480-490 π.Χ.), που μαζί με την πλίνθο φτάνει τα 2.74 μ.

    Πολύ σημαντικό θεωρείται και το άγαλμα Κόρης, που χρονολογείται γύρω στο 360 π.Χ. και στο οποίο βασίστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού το 1999, που περιέγραφε τη «διαδρομή» ενός γλυπτού, από την εξόρυξη του μαρμάρου στην αρχαιότητα μέχρι την ανακάλυψη, τη συντήρηση και την έκθεσή του στο Μουσείο της Πάρου.

    Οι ανασκαφές στο Δήλιο πραγματοποιήθηκαν τέλη του 19ου αιώνα από τον γερμανό αρχαιολόγο Ότο Ρούμπενζον, ο οποίος εργαζόταν για το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο από το 1897 έως το 1899. Εκτός από το Δήλιο, ο Ρούμπενζον ανέσκαψε και το Ασκληπιείο της Πάρου.

    Τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν ομόφωνα την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου για λόγους προστασίας του ιερού, οι ανασκαφές του οποίου έχουν φέρει στην επιφάνεια κινητά ευρήματα και κατάλοιπα αρχαίων ναών μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Φεύγουν οι νέοι

    Στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό βρίσκονται οι Έλληνες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών, με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά στην ευρωπαϊκή πύλη Europass. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία.

    Αυτό προκύπτει από την απάντηση της επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Αν. Βασιλείου έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση.

    Το Europass - σημειώνεται στην ανακοίνωση - αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ευρωπαϊκή πύλη αναζήτησης εργασίας όπου από το 2005 και έπειτα έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια βιογραφικά σημειώματα, από τα οποία τα 3,5 εκατ. το 2010. Το 70% των χρηστών του ήταν ηλικίας κάτω των 30 ετών και ειδικότερα: το 13% ήταν κάτω των 20, το 34% ήταν μεταξύ 20 και 25 και το 24% μεταξύ 25 και 30 ετών. Το ένα τρίτο των χρηστών του Europass CV δεν είχαν καμία επαγγελματική πείρα και ακόμη 1/3 είχε επαγγελματική πείρα μικρότερη των 5 ετών.

    Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία για άλλα μέσα του Europass, πρέπει να σημειωθεί ότι η «Κινητικότητα Europass» χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερόμενους στο στάδιο της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης ή από νέους πτυχιούχους για τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 February 2011 - 7:30:19 UTC