Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες συνομιλίες στην Αίγυπτο
  • [02] Σηκώνουν τις μπάρες στα διόδια όλης της χώρας ο»Ώ

  • [01] Κρίσιμες συνομιλίες στην Αίγυπτο

    Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Σουλεϊμάν έχει, αυτήν την ώρα, συνομιλίες με την αντιπολίτευση, στις οποίες συμμέτεχουν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, για να δουν "μέχρι ποιό σημείο είναι έτοιμη η ηγεσία να δεχτεί τα αιτήματα του λαού". Εκπρόσωπος της Αδελφότητας, που αποτελεί την πιο δυνατή και πιο καλά οργανωμένη παράταξη της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα αφορούν την πρόοδο του ζητήματος της απομάκρυνσης του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, το δικαίωμα των διαδηλώσεων σε δημόσιους χώρους αλλά και την προστασία των διαδηλωτών.

    Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ προχώρησε, χθες, σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και η ηγεσία του κόμματός του παραιτήθηκε, όμως ο 82χρονος ηγέτης επιμένει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Από την ηγεσία του 'Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος' παραιτήθηκε ο γιος του προέδρου Μουμπάρακ, Γκαμάλ, ενώ από το αξίωμα του γγ παραιτήθηκε ο Σάφουατ ελ Σέριφ. Ο αντικαταστάτης τους είναι ο Χόσαμ Μπαντράουϊ, έως τώρα μέλος του κόμματος, μέλος της Ανω Βουλής και του "Συμβουλίου των σοφών".

    Ο διαδηλώσεις στο Κάιρο χθες, Σάββατο, ήταν μικρότερες σε σχέση με τη μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής. Σήμερα, πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας στην Αίγυπτο, θα διαπιστωθεί αν οι διαδηλωτές διατηρούν την αποφασιστικότητά τους.

    Ο Χόσνι Μουμπάρακ πιέζεται να δώσει την πραγματική εξουσία στον αντιπρόεδρο πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Ομαρ Σουλεϊμάν, 72 ετών, και έως το φθινόπωρο "να μείνει αξιοπρεπώς στην προεδρία", άνευ πραγματικής εξουσίας. Αυτό τον συμβουλεύει το "Συμβούλιο των Σοφών", που δηλώνει ότι "έχει κατ'ευθείαν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σουλεϊμάν".

    "Δεν πρέπει να έχουμε στο Κάϊρο ένα κενό εξουσίας", υπογράμμισε από το Μόναχο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

    "Θύελλα πλήττει σήμερα τον αραβικό κόσμο", επισήμανε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον. Κάλεσε τη μελλοντική αιγυπτιακή κυβέρνηση "να κινηθεί αποφασιστικά προς τη Δημοκρατία".

    "Δεν θα φύγουμε απ εδώ, εάν δεν φύγει από την προεδρία ο Μουμπάρακ", απάντησε το συγκετρωμένο πλήθος στον στρατηγό Χασάν αλ Ραουϊνι, που απευθύνθηκε σε αυτό, παρακαλώντας να διαλυθεί ήρεμα "γιά να σωθεί ό,τι πιά σήμερα μπορεί, στην Αίγυπτο".

    Σμφωνα με τις επίσημες πηγές, οι τραυματίες της λαϊκής εξέγερσης είναι τουλάχιστον πέντε χιλιάδες, ως σήμερα, μετά την 25η Ιανουαρίου, όταν αυτή πρωτοξεκίνησε.

    Ομως, ο ΟΗΕ εκτίμησε ότι την προηγούμενη (από την τρέχουσα) εβδομάδα σημειώθηκαν στα πολλαπλά επεισόδια με την αστυνομία, και με τον στρατό, και 300 θάνατοι...

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σηκώνουν τις μπάρες στα διόδια όλης της χώρας

    Σε πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων προχωρούν σήμερα, Κυριακή, τα μέλη του κινήματος "Δεν Πληρώνω", για τη μη πληρωμή των διοδίων. Όπως ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη του Συντονιστικού του κινήματος, αυτό γίνεται με αφορμή τις πρώτες διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον μελών του κινήματος. Οι ίδιοι έκαναν ταυτόχρονα λόγο για «φρονηματικές διώξεις, που μας επιστρέφουν σε μετεμφυλιακές πρακτικές της δεκαετίας του '50».

    Xθες, μέλη του "κινήματος" με συντονισμένη ενέργεια σε πολλούς σταθμούς του Μετρό, του ΗΣΑΠ, του Τραμ αλλά και σε λεωφορεία και Τρόλεϊ τοποθέτησαν κόλλα στα ακυρωτικά μηχανήματα, προκειμένου αυτά να μπλοκαριστούν και να μη γίνεται η ακύρωση των εισιτηρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, "ξήλωσαν" ολόκληρα τα μηχανήματα και τράπηκαν σε φυγή πριν προλάβουν οι ιδιωτικοί φύλακες των σταθμών να αντιδράσουν.

    Η ζημιά για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλη, καθώς εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών στα μηχανήματα, έχουν απώλεια εσόδων, από τη μη ακύρωση των εισιτηρίων.

    Ανάλογη κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν και σε σταθμούς των διοδίων, μπλοκάροντας τους σταθμούς και ανοίγοντας τις μπάρες, ώστε τα αυτοκίνητα να περνούν ελεύθερα.

    Δ. Ρέππας: "Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει ταυτότητα ανομίας"

    Η Ελλάδα δεν θα αποκτήσει "ταυτότητα ανομίας", δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή το κίνημα πολιτών που δεν πληρώνει σε διόδια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ξεκαθαρίζει πως προέχει "η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή", ενώ υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξουν δραστικές αλλαγές οι οποίες μάλιστα, όπως τονίζει, "ξεβολεύουν κάποιους".

    "Οι αντιδράσεις αυτών που ξεβολεύονται επιβεβαιώνουν το βάθος των αλλαγών που προωθούμε και προμηνύουν το βαθμό αποτελεσματικότητάς τους", δηλώνει ο υπουργός Υποδομών και ζητά από τους πολίτες να κινηθούν με κανόνες, μέσα σε ένα πλαίσιο που συνεπάγεται δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    "Δεν πρόκειται ν' αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στον κίνδυνο της διεθνούς ανυποληψίας και της περιθωριοποίησης, γιατί εκεί οδηγείται μια χώρα με ταυτότητα ανομίας", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτιμά πως η ταλαιπωρία των πολιτών θα είναι μια παρένθεση και δηλώνει πως θεωρεί την επίταξη ως οριακή επιλογή, στην οποία πάντως δεν προτίθεται να καταφύγει.

    Ο κ. Ρέππας τάσσεται υπέρ των αναλογικών διοδίων, ζητώντας αυτή η λύση να προβλεφθεί στις συμβάσεις με τις εταιρίες, έτσι ώστε το μέτρο να αρχίσει να ισχύει μέσα σε ένα χρόνο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 February 2011 - 9:30:14 UTC