Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διυπουργικές συσκέψεις
  • [02] Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ
  • [03] Στα 74 τα θύματα της νέας γρίπης
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
  • [05] Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη
  • [06] ''Αέρινος εξερευνητής''
  • [07] Ο Βασιλιάς των σπορ ο»Ώ

  • [01] Διυπουργικές συσκέψεις

    Αλλεπάλληλες και πολύωρες συσκέψεις είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με συνεργάτες του και υπουργούς στη Βουλή, ενόψει των επισκέψεών του σε Γερμανία και Φιλανδία την ερχόμενη εβδομάδα και στη Θράκη, για την οποία αναχωρεί αύριο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η Ελλάδα θέλει να επιτύχει η Σύνοδος Κορυφής διευκρινίζοντας ότι "επιτυχία για τη χώρα μας είναι κατ' αρχήν η δημιουργία του μηχανισμού στήριξης σε μόνιμη βάση".

    Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι παρά τον εφησυχασμό που -κακώς κατά την άποψή τους-επικρατεί περί εξεύρεσης λύσης στα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ, οι διαφορές μεταξύ κρατών είναι έντονες.

    Οι επισκέψεις του κ. Παπανδρέου σε Γερμανία και Φιλανδία εντάσσονται ακριβώς στο πλαίσιο των συζητήσεων που αναπτύσσονται στην ΕΕ με κορύφωση τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ

    Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτηρίου που αναφέρει ότι «εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε».

    Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν και ότι όλη η Ομοσπονδία θα επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Στα 74 τα θύματα της νέας γρίπης

    Στους 74 ανέρχονται οι νεκροί, από τη γρίπη που οφείλεται στον ιό Η1Ν1, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Αυξημένος είναι και ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 126 άτομα.

    Η σύσταση των ειδικών παραμένει για άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εφόσον συμπτώματα όπως ο υψηλός πυρετός επιμένουν περισσότερο από δύο ημέρες, ενώ ισχύει η οδηγία για άμεση χρήση αντιικών φαρμάκων αλλά και εμβολιασμού στις ευπαθείς ομάδες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες ψηφίστηκε από τη Βουλή.

    Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ αποφάσισαν, στη διάρκεια της Γενικής τους Συνέλευσης, απεργιακές κινητοποιήσεις έως το τέλος του μήνα.

    Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων αρχίζει την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 21, με στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4:30 το απόγευμα.

    Την Τετάρτη, 23, τα λεωφορεία, όπως και όλα τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα ακινητοποιηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία, που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Αλλά και πάλι οι κινητοποιήσεις, δεν θα σταματήσουν, καθώς την Παρασκευή, 25, θα πραγματοποιηθεί νέα στάση εργασίας 11 με 16:30. Τις ίδιες ώρες θα ακινητοποιηθούν τη Δευτέρα, 28 του μήνα, όλα τα ΜΜΜ, καθώς οι εργαζόμενοι από όλα τα μέσα θα πραγματοποιήσουν κοινή γενική συνέλευση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Αύριο, θα αποφασίσουν για τη στάση τους οι εργαζόμενοι στα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό προσανατολίζονται να ακολουθήσουν το απέργιακό πρόγραμμα των λεωφορείων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη

    Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που περιλαμβάνει Διεθνές Συνέδριο και δύο βραδιές ποίησης και μουσικής, διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την ποιήτρια και σύντροφο του ποιητή Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του.

    «Αισθανθήκαμε όχι μόνο την ανάγκη, το καθήκον και το χρέος αλλά και την ψυχική διάθεση να οργανώσουμε φέτος αυτό το αφιέρωμα. Στόχος είναι το οικουμενικό και απέραντα ελληνικό έργο του Ελύτη να μας συντροφεύει όλη τη χρονιά αυτή», ανέφερε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος.

    Το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Οδυσσέας Ελύτης: Ο εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα» που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου και την 1 Νοεμβρίου, σκοπό έχει να προσελκύσει νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις, αλλά και να καταδείξει την πορεία του έργου του ποιητή στον χρόνο και στον κόσμο.

    Για την ημέρα της επετείου της γέννησης του Ελύτη, στις 2 Νοεμβρίου και την επομένη 3/11, έχει προγραμματισθεί εκδήλωση ποίησης και μουσικής υπό τον τίτλο «Ψαρεύοντας έρχεται η Θάλασσα», με πρωτότυπη σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού, με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών (Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Θανάσης Αποστολόπουλος) και απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] ''Αέρινος εξερευνητής''

    Περίπου 10 δολάρια Αυστραλίας, ή κάτι παραπάνω από 7 ευρώ, κόστισε η κάλυψη της απόστασης των 5.000 χιλιομέτρων που διένυσε στο πρώτο του ταξίδι αυτοκίνητο που κινείται με αιολική ενέργεια.

    Το ταξίδι του «Αέρινου Εξερευνητή» (Wind Explorer) ήταν η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για το πρωτότυπο αυτοκίνητο που κινήθηκε τόσο σε πολικά ψύχη όσο και σε υψηλότατες θερμοκρασίες και οι γερμανοί επενδυτές του ευελπιστούσαν ότι θα έδειχνε ότι υφίσταται ήδη τεχνολογία, ικανή να στηρίξει αυτοκίνητα με ανανεώσιμη ενέργεια ακόμη σε τέτοια σκληρά ταξίδια.

    «Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με αιολική ενέργεια και μπορεί να ταξιδεύσει σε δρόμο τέτοιες αποστάσεις και βεβαίως είναι το πρώτο αυτοκίνητο, οπουδήποτε στον κόσμο, που παίρνει κίνηση και από ιστίο», δήλωσε ο κατασκευαστής του οχήματος, Στέφαν Zίμερερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήθελε να δείξει «ότι αν θέλεις να κατασκευάσεις ένα ελαφρύ ηλεκτρικό επαρκές αυτοκίνητο, μπορείς σήμερα».

    Το ανοιχτό αυτοκίνητο που μοιάζει με αγωνιστικό, είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, έχει ρόδες ποδηλάτου και κινείται κυρίως από μία μπαταρία ιόντων λιθίου, που φορτίζεται το βράδυ από μία φορητή αεροτουρμπίνα, αν και κάποιες φορές χρησιμοποιήθηκε και ένας χαρταετός, περίπου σαν ιστίο.

    Ζυγίζει περίπου 80 κιλά χωρίς τις μπαταρίες και περίπου 200 κιλά συνολικά, πολύ ελαφρύτερο από ένα μέσο αυτοκίνητο, ενώ μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 90 χιλιομέτρων την ώρα.

    Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αντιμετώπισε θερμοκρασίες έως και 60 βαθμούς Κελσίου στις πεδιάδες του Νουλαμπόρ, προκαλώντας ανησυχία για το κατά πόσο δεν θα υπερθερμανθούν οι μπαταρίες, ενώ διαπιστώθηκε επίσης και ένα ζήτημα άνεσης καθώς είναι μόλις 15 εκατοστά από το έδαφος.

    Οι άνεμοι κάποιες στιγμές υποχωρούσαν, αναγκάζοντας το αυτοκίνητο να καταφεύγει για επαναφόρτιση σε κατασκηνώσεις κατά μήκος του δρόμου. Από τα συνολικά 5.000 χιλιόμετρα, τα 2.480 έγιναν με αιολική ενέργεια, τα 480 με ιστίο και τα 2.100 με ηλεκτρική ενέργεια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ο Βασιλιάς των σπορ

    Ο Τσε Γκεβάρα έλεγε ότι ήταν "όπλο της επανάστασης". Ο Παζολίνι έγραψε ότι πρόκειται για "ιεροτελεστία". Ο λόγος για το ποδόσφαιρο, το σπορ με την ευρύτερη αποδοχή παγκοσμίως.

    Όπως συνήθιζε να λέει ο Αλμπέρ Καμύ, «έχοντας δοκιμάσει αμέτρητες εμπειρίες, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όσα ξέρω σχετικά με την ανθρώπινη ηθική τα οφείλω στο ποδόσφαιρο». Στους θαυμαστές του ποδοσφαίρου θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν, μεταξύ δεκάδων άλλων, οι Λεονάρντο ντα Βίντσι, Νικολό Μακιαβέλι, Αντόνιο Γκράμσι, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Πάμπλο Νερούδα, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ζαν Ζενέ, Χένρι Μουρ, Νέλσον Μαντέλα.

    Η επιρροή του ποδοσφαίρου στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν θα μπορούσε φυσικά να αφήσει ανεπηρέστους τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

    Μάλιστα, ο γνωστός συγγραφέας Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν δημοσίευε δύο μυθιστορήματα για το ποδόσφαιρο ("Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο" και "Ποδόσφαιρο: Μια θρησκεία σε αναζήτηση θεού").

    Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το "Αιώνιο πάθος - μπαλλάντα για τον Τζωρτζ Μπεστ", ο Ηλίας Λάγιος τη "Μπαλάντα στον απερχόμενο ντριπλέρ του καιρού τούτου" για τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Δημήτρης Χουλιαράκης τη "Σουπέργκα", ο Νίκος Χουλιαράς "Αυτά τα παιδιά οι Βραζιλιάνοι" και ο Βασίλης Καλαμαράς τον "Ροζέ Μιλά του Νίκου Καρούζου".

    Η άλλη όψη

    Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν έπαψε ποτέ να έχει και τις "σκοτεινές" στιγμές του. Κατά τον συγγραφέα Γιάννη Παππά, «το 1942, κατά τη γερμανική κατοχή, η Δυναμό Κιέβου τόλμησε να διαπράξει την τρέλα και να νικήσει τη γερμανική ομάδα, παρ΄ ότι τους είχαν προειδοποιήσει οι Γερμανοί ότι έπρεπε οι Ουκρανοί να "δώσουν" τον αγώνα. Οι Ουκρανοί όμως πήραν το θέμα εθνικά και κατατρόπωσαν τους Γερμανούς. Το αποτέλεσμα ήταν οι δυνάμεις κατοχής να εκτελέσουν και τους 11 παίκτες της Δυναμό, έναν προς έναν, ενώ φορούσαν ακόμη τις φανέλες της ομάδας τους".

    Παράλληλα, αρκετοί θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί "όπιο του λαού". Με λίγα λόγια, είναι θέαμα που απευθύνεται στις πλατιές λαϊκές μάζες. Οι Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ και Τζορτζ Όργουελ το απεχθάνονταν. Μάλιστα, ο δεύτερος υποστήριζε ότι είναι μια υπόθεση που υποβαθμίζει το κύρος της βρετανικής ηθικής.

    Εξάλλου, στον Αργεντινό ποιητή Χόρχε Λουίς Μπόρχες αποδίδεται η φράση «το ποδόσφαιρο είναι δημοφιλές γιατί η ηλιθιότητα είναι δημοφιλής».

    Παναγιώτης Κουμάνταρος

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 February 2011 - 17:30:19 UTC