Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το παιχνίδι θεραπεύει
  • [02] Κινητό τηλέφωνο ελέγχει σφυγμό
  • [03] "Η ύφεση ρηχαίνει"
  • [04] "Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι"
  • [05] Εξόφληση χρεών για αγωγό
  • [06] "Φως" στη χειμερία νάρκη ο»Ώ

  • [01] Το παιχνίδι θεραπεύει

    Με παζλ επιτραπέζια, ζωάκια, κούκλες, πηλό, δαχτυλομπογιές και πολλά άλλα παιχνίδια έπαιξαν για πέντε μήνες ηλικιωμένοι από τη Θεσσαλονίκη, που έπασχαν από μέτρια άνοια, μετέχοντας σε ένα πρόγραμμα στο οποίο δάνεισε το όνομά του το αιώνιο παιδί, ο Πήτερ Παν. Στο τέλος τού προγράμματος παρατηρήθηκε ότι η νοητική και λειτουργική κατάστασή τους βελτιώθηκε ενώ παράλληλα επηρεάστηκε θετικά η καθημερινότητά τους.

    Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης, διασκέδασης αλλά και θεραπείας όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Διάφορες τεχνικές τής θεραπείας μέσου του παιχνιδιού χρησιμοποιούνται ευρέως σε ενήλικες και ιδιαίτερα σε ομάδες με ψυχικές διαταραχές αλλά και σε άτομα με άνοια. Η άνοια χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών η οποία ακολουθεί αντίστροφη πορεία από αυτή της νοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι οι πάσχοντες από άνοια «επιστρέφουν» νοητικά στην παιδική τους ηλικία δημιουργήθηκε, με τη συνεργασία της καθηγήτριας νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη, της φυσιοθεραπεύτριας, Ευαγγελίας Μπακογλίδου, και της γνωστικής ψυχολόγου Φωτεινής Κουντή, το πρόγραμμα «Πήτερ Παν: Παιχνίδι και νοητικές λειτουργίες σε ασθενείς με άνοια».

    Στόχος του παιχνιδιού, το οποίο παρουσιάζεται στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό-Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, ήταν η άσκηση ικανοτήτων μνήμης, προσοχής, γλώσσας και οπτικοχωρικών ικανοτήτων, μέσω δομημένων παιχνιδιών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν 42 άτομα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 76 (Β±5) ετών που έπασχαν από μέτρια άνοια και επισκέπτονταν τα Κέντρα Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες, μία πειραματική και μία ομάδα ελέγχου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κινητό τηλέφωνο ελέγχει σφυγμό

    Τα νέα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα ΕΡΙ Life, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια παγκόσμια συνδιάσκεψη-έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης και τα οποία δημιουργήθηκαν στη Σιγκαπούρη, έχουν δυνατότητες ασυνήθιστες.

    Αν ο χρήστης πιέσει το δάχτυλό του σε μια υποδοχή, το κινητό θα του κάνει ένα μίνι-ηλεκτροκαρδιογράφημα, ελέγχοντας το σφυγμό του.

    Στη συνέχεια, η συσκευή θα στείλει αυτόματα τα αποτελέσματα, μέσω διαδικτύου, σε ένα 24ωρης λειτουργίας ιατρικό κέντρο, το οποίο, αν χρειαστεί, θα φροντίσει να στείλει άμεσα ένα ασθενοφόρο. Ο ανυποψίαστος χρήστης απλώς θα λάβει ένα γραπτό μήνυμα στην οθόνη του που θα λέει "το ασθενοφόρο έρχεται!".

    Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο επείγοντα, απλώς θα έρθει ένα γραπτό μήνυμα με μια σύντομη διάγνωση.

    Το τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπουδήποτε στον κόσμο, σαν κανονικό κινητό, όταν χρειαστεί όμως, μετατρέπεται σε "γιατρό". Η συσκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κοστίζει 700 δολάρια και απευθύνεται κυρίως σε καρδιοπαθείς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Η ύφεση ρηχαίνει"

    Να σταματήσει η εκλογολογία και η μόνιμη επωδός ότι η κυβέρνηση κινείται και ενεργεί με γνώμονα επικοινωνιακά κριτήρια, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Ξεχάστε τις εκλογές, δεν μπορεί το θέμα να ανακινείται κάθε τρίμηνο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", είπε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα βρεθεί με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωσή του και θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για αλλαγές και διαρθωτικά μέτρα μέσω του προγράμματος προσαρμογής πριν τα μέσα του 2012 που θα ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειζόμαστε.

    "Κάνουμε δουλειά και θα φθάσουμε στο τέλος, ενώ οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν μία δύσκολη προσπάθεια", είπε ακόμη.

    Υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η επίτευξη της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, είναι «δική μας διαχρονικά και όχι "μνημονιακή" υποχρέωση, αφού φτάνοντας και στοχεύοντας στο 2015 ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου».

    "Η ύφεση ρηχαίνει, αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ", σημείωσε ακόμη ο υπουργός, ζητώντας προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και διαβεβαιώνοντας πως «παρ' ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, η κυβέρνηση δεν "καίει χαρτιά", αλλά διαπραγματεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι"

    Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας, επισκέφτηκε το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τους εργαζομένους για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ ο ίδιος κάλεσε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο δρόμο της ανάπτυξης, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

    «Βρίσκομαι και πάλι κοντά στον απλό εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, σε μια βαριά βιομηχανία, σε μια σκληρή δουλειά. Βρίσκομαι κοντά σε ανθρώπους που αγωνίζονται για το μεροκάματο και δίνω από εδώ το δικαίωμα σε κάθε έναν να ελπίζει για κάτι καλύτερο. Λέω στην κυβέρνηση ότι η ανεργία έχει "χτυπήσει κόκκινο" σε κάθε σπίτι. Προειδοποιώ την κυβέρνηση ότι αν δεν βγει γρήγορα από αυτό το δρόμο τον μονότονο, τον λαθεμένο, της ανασφάλειας, ο Έλληνας εργαζόμενος δεν θα μπορέσει να δει το δρόμο της προκοπής. Πρέπει να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ελλάδα μπορεί, με το προσωπικό της, τους τεχνίτες της, να προοδεύσει, αρκεί να της δοθεί η ευκαιρία. Αυτό το μήνυμα ελπίδας θέλω να στείλω σήμερα μέσα από μια βαριά βιομηχανία που μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    «Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα του λουκέτου και της πτώχευσης», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Θανάσης Δανούσης, ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων που ξεπερνούν τα 800 άτομα.

    «Δεν υπάρχει μια κλαδική ναυπηγική πολιτική, το μόνο που ζητάμε είναι να μας δώσουν μια ευκαιρία να ξαναγίνουμε δύναμη», τόνισε χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εξόφληση χρεών για αγωγό

    Περιθώριο έως τις 20 Μαρτίου δόθηκε στη Βουλγαρία για να εξοφλήσει το συσσωρευμένο χρέος των 7,3 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία της διεθνούς εταιρείας του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Μπάρκοφ, αντιπρόεδρο της ρωσικής συντονίστριας εταιρείας του έργου «Τρανσνιέφτ».

    Η βουλγαρική πλευρά αθέτησε τη δέσμευσή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Trans-Balkan Pipeline Β.V. έως τις 15 Δεκεμβρίου και ουσιαστικά είχε παγώσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου "Βέστι", που συνόψισε τις αποφάσεις της χθεσινής σύσκεψης των μετόχων στη Ρώμη, όπου συζητήθηκαν «τρόποι επιστροφής στη φυσιολογική λειτουργία της».

    Στη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας υιοθετήθηκαν οι ρωσικές προτάσεις για ελαχιστοποίηση των εξόδων και ειδικότερα για περιορισμό του προσωπικού και των ενοικίων, ενώ η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου.

    Το ρωσικό δίκτυο αναφέρεται και στο «ελληνικό χρέος 1,269 εκατομμυρίων ευρώ», σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά συμφώνησε να καλύψει πλήρως την πληρωμή του αναλογούντος ΦΠΑ για τα έτη 2008-2010, αλλά και ότι «εάν έως την 1η Μαΐου οι Έλληνες δεν μπορέσουν να πληρώσουν, το ποσό θα διαιρεθεί μεταξύ όλων των μελών της κοινοπραξίας, περίπου από 350.000 ευρώ».

    Σύμφωνα με τη ρωσική οικονομική εφημερίδα ΡΒΚ Daily, που επικαλείται σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, «οι μέτοχοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι εργασίες για την άρση των ενστάσεων του βουλγαρικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον». Υπενθυμίζεται ότι η νέα, διορθωμένη και βελτιωμένη μελέτη έχει συμφωνηθεί να υποβληθεί στη βουλγαρική κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Φως" στη χειμερία νάρκη

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες μελέτησαν σε τόσο βάθος το φαινόμενο της χειμερίας νάρκης μεγάλων ζώων όπως οι αρκούδες και διαπίστωσαν ορισμένα απρόσμενα πράγματα, που μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα στους ανθρώπους.

    Ο στόχος είναι στο μέλλον οι άνθρωποι "να το κάνουν όπως οι αρκούδες", δηλαδή να πετυχαίνουν κατά βούληση σημαντική επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, κάτι που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους γιατρούς π.χ. σε θύματα δυστυχημάτων, μέχρι τους αστροναύτες στα διαπλανητικά ταξίδια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον φυσιολόγο-ζωολόγο καθηγητή, Μπράϊαν Μπαρνς του Ινστιτούτου Αρκτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Αλάσκα στις ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, για πρώτη φορά παρακολούθησαν σε συνεχή βάση, για ένα ολόκληρο χειμώνα, την φυσιολογία των αρκούδων.

    Μετά από πέντε μήνες παρατηρήσεων οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι στις αρκούδες -σε αντίθεση με άλλα μικρά ζώα που επίσης πέφτουν σε νάρκη τον χειμώνα- η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει μόνο κατά πέντε έως έξι βαθμούς Κελσίου το πολύ (από 38 σε 33 βαθμούς), ενώ ο μεταβολισμός και η κατανάλωση οξυγόνου μειώνονται κατά 75%, πράγμα που δείχνει ότι κάποιος άλλος άγνωστος βιοχημικός μηχανισμός εμπλέκεται, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας.

    Όταν κοιμούνται, έχουν μόνο μια έως δύο αναπνοές ανά λεπτό για να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η καρδιά τους λειτουργεί στιγμιαία μόνο κατά την εισπνοή και στο ενδιάμεσο μεταξύ δύο εισπνοών ουσιαστικά σταματά, με συνέπεια οι σφυγμοί τους να είναι μόλις τέσσερις το λεπτό κατά μέσο όρο.

    Οι επιστήμονες πολύ ήθελαν να βρουν τρόπους να αναπαράγουν και στους ανθρώπους αυτόν τον χαμηλό μεταβολικό ρυθμό και τη μείωση των απαιτήσεων για οξυγόνο.

    Για παράδειγμα, οι γιατροί στα επείγοντα περιστατικά θα μπορούσαν να επεκτείνουν το "παράθυρο" που έχουν, μετά από ένα δυστύχημα, από εγκεφαλικό ή έμφραγμα, για να προσφέρουν αποτελεσματική ιατρική βοήθεια ανάνηψης, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα και όσους ασθενείς αναγκαστικά περνάνε μεγάλες περιόδους ξαπλωμένοι ή καθιστοί.

    Από την άλλη, αν ο οργανισμός των αστροναυτών μιμούνταν αυτόν της χειμερίας νάρκης, θα ήταν ευκολότερα τα μακρινά διαστημικά ταξίδια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 February 2011 - 11:30:18 UTC