Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εθνικό έργο η αξιοποίηση του Ελληνικού"
  • [02] "Η φυγή δεν είναι στον χαρακτήρα μου"
  • [03] Σε νοσοκομεία θα μεταφερθούν 14 μετανάστες απεργοί πείνας
  • [04] Κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων
  • [05] Τη Δευτέρα η κηδεία του Ν. Αλεξίου
  • [06] Στις κάλπες οι δικηγόροι
  • [07] Αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ
  • [08] Snow Train...
  • [09] 68 χρόνια χωρίς τον Παλαμά
  • [10] Τα βλέμματα στη Ν. Σμύρνη ο»Ώ

  • [01] "Εθνικό έργο η αξιοποίηση του Ελληνικού"

    Ένα μητροπολιτικό πάρκο εφάμιλλο του Central Park της Νέας Υόρκης είναι η πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ελληνικού που θα παρουσιασθεί μέχρι το φθινόπωρο, όπως δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας ,αρμόδιος για επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης σε συνέντευξη του στα "ΝΕΑ".

    Λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του στη Ντόχα , ο υπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού σημειώνοντας ότι "το Κατάρ δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον" και ότι "αν προχωρήσει το "Ελληνικό" θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα".

    "Ήταν ένα πολύ επιτυχημένο ταξίδι, τονίζει, γιατί είχε προετοιμασθεί συστηματικά και καλά. Τόσο στο πολιτικό σκέλος , όπου είχαμε επαφές σε υψηλότατο επίπεδο όσο και στο πεδίο της στρατηγικής οικονομικής συνεργασίας. Μετά το ταξίδι αυτό είμαι πιο αισιόδοξος ότι το έργο του "Ελληνικού" βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του".

    Μιλώντας για το έργο ο κ Παμπούκης αναφέρει ότι το "Ελληνικό" αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για το πως θέλουμε να είναι το μέλλον της Αθήνας, το μέλλον της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του θα δώσει σημαντικό κοινωνικό μέρισμα και μια περιβαλλοντική υπεραξία στους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου. "Δεν είναι μια οποιαδήποτε επένδυση, είναι όραμα".

    Αναφερόμενος στο Κατάρ είπε ότι έχει την οικονομική βάση, τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια να προβεί σε μια επένδυση τέτοιου μεγέθους, χωρίς να εξαρτάται από οποιονδήποτε τρίτον χρηματοδότη. Έχει επίσης την τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία σε σύνθετες αναπτύξεις και επιπλέον ενδιαφέρεται σε υψηλότατο επίπεδο.

    Υπογράμμισε τέλος ότι καίριο στοιχείο σε όλη τη διαδικασία είναι η διαφάνεια και η ευθύνη και ότι η Βουλή θα είναι πλήρως ενήμερη σε κάθε κρίσιμο στάδιο "γιατί είναι έργο εθνικό και όχι κυβερνητικό".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Η φυγή δεν είναι στον χαρακτήρα μου"

    Aπορρίπτει το ενδεχόμενο παραίτησής του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζoντας στην εφημερίδα REAL ότι «η φυγή από τα προβλήματα δεν είναι στον χαρακτήρα μου. Λόγος παραίτησης για μένα θα ήταν να μην μπορώ να στηρίξω τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην οποία υπηρετώ και μέχρι τώρα δεν έχω νιώσει καμία στιγμή αδυναμία να στηρίξω τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης και της χώρας».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει ακατανόητη την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει στο διάλογο για τα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2012- 2014 και σημειώνει «η διαρκής διαφωνία και αντίδραση χωρίς αντιπροτάσεις και εναλλακτικές λύσεις μόνον να καθυστερεί τη λύση και να επιδεινώνει το πρόβλημα καταφέρνει».

    Τονίζει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν πριν ολοκληρωθεί η εντολή τετραετίας και σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σημειώνει ότι είναι απόφαση του πρωθυπουργού.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ανήκει στον ίδιο η ευθύνη υλοποίησης του Μνημονίου τονίζει πως «πρόκειται για υποχρέωση της χώρας και είναι ευθύνη της κυβέρνησης συνολικά να επιτευχθούν οι στόχοι. Κανένας από τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν έχει διαφορετική άποψη σε αυτό το θέμα. Και σας διαβεβαιώνω ότι όλοι έχουμε πιο σημαντικές δουλειές να κάνουμε από το να ασχολούμαστε με παρόμοια παραφιλολογία».

    Εκτιμά ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία σημειώνει όμως, πως δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν ανώδυνα νέες καθυστερήσεις και αναβολές στην ευρωζώνη ενώ υπενθυμίζει ότι «η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου έχει αποφασιστεί πολιτικά σε υψηλό επίπεδο και άρα θεωρείται δεομένη ως μέρος της συνολικής λύσης που θα αποτυπωθεί μαζί με όλες τις λεπτομέρειες του ευρωπαικού μηχανισμού».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Σε νοσοκομεία θα μεταφερθούν 14 μετανάστες απεργοί πείνας

    Δεκατέσσερις μετανάστες απεργοί πείνας πρόκειται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία τις επόμενες ώρες από το κτίριο "Υπατία " καθώς παρουσιάζουν σημάδια απόλυτης εξάντλησης.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πέτρος Γιώτης, "οι άνθρωποι αυτοί αρνούνται πλέον να λάβουν ακόμα και νερό και οι γιατροί που τους παρακολουθούν φοβούνται ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν κι άλλα άτομα που θα βρεθούν στην ίδια κατάσταση και θα χρειαστεί να διακομιστούν στο νοσοκομείο".

    Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα είναι η 35η μέρα απεργίας πείνας των 300 μεταναστών-εργατών με αίτημα τη νομιμοποίησή τους και ειδικότερα τη χορήγηση άδειας παραμονής .

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων

    Κινητοποίηση από ομάδα 15 ατόμων βρίσκεται σε εξέλιξη στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    Τα μέλη της ομάδας συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια κινήθηκαν με Ι.Χ. προς τα διόδια, όπου έχουν αναρτήσει πανό, ενώ η διέλευση των αυτοκινήτων γίνεται χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

    Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής των διοδίων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Τη Δευτέρα η κηδεία του Ν. Αλεξίου

    Τη Δευτέρα κηδεύεται ο Νίκος Αλεξίου στο πρώτο Νεκροταφείο και ώρα 15:30 το μεσημέρι. Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 51 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Στις κάλπες οι δικηγόροι

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, στις 27/2 και αύριο στις 28/2, οι 21.376 δικηγόροι της Αθήνας που έχουν δικαίωμα ψήφου, για να επιλέξουν το νέο πρόεδρό τους για την επόμενη τριετία.

    Εκλογές διεξάγονται σήμερα και στους υπόλοιπους 62 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για την ανάδειξη νέων προέδρων.

    Από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου οι Αθηναίοι δικηγόροι θα ψηφίσουν σε 52 κάλπες (26 για τους υποψηφίους προέδρους και 26 για τους υποψηφίους συμβούλους) που θα υπάρχουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

    Οι δικηγόροι της πρωτεύουσας μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των 12 υποψηφίων προέδρων και των 14 συνδυασμών.

    Σε περίπτωση μη εκλογής προέδρου κατά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, τότε ο δεύτερος γύρος των δικηγορικών εκλογών στον ΔΣΑ θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 8 Μαρτίου 2011. Να σημειωθεί ότι για την εκλογή προέδρου απαιτείται το 50 συν ένα τοις εκατό των ψηφισάντων.

    Πάντως και σε αυτές τις δικηγορικές εκλογές της Αθήνας κυρίαρχα στοιχεία είναι η πολυδιάσπαση και το γεγονός ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει δώσει το χρίσμα σε υποψήφιο πρόεδρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αντίστροφη μέτρηση για τα Όσκαρ

    Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την 83η τελετή απονομής των Όσκαρ.

    Ο Γιώργος Λάνθιμος -υποψήφιος για το χρυσό αγαλματάκι καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας-βρίσκεται στο Λος Αντζελες και σήμερα, θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί του Kodak Theater, συνοδευόμενος από συντελεστές της ταινίας του.

    Η επιτυχία του Γιώργου Λάνθιμου είτε τελικά κρατήσει στα χέρια του είτε όχι, τον «θείο Όσκαρ», είναι τεράστια και προσωπική.

    Η δυναμική του «Κυνόδοντα» είχε διαφανεί από την πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ, τις διθυραμβικές κριτικές που τον συνόδευσαν και την αποδοχή του από το κοινό, στις κινηματογραφικές αίθουσες όπου προβάλλεται σε όλο τον κόσμο.

    Το επιστέγασμα αυτής της διαδρομής, ήταν η επιλογή του από την αμερικανική επιτροπή των Όσκαρ, στις υποψηφιότητες για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

    Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη (1978) είχε μπει στην τελική πεντάδα των υποψήφιων για Όσκαρ ξενόγλωσσων ταινιών.

    Τώρα, σε μια εποχή κρίσης για την ελληνική οικονομία με άμεσες συνέπειες και στην παραγωγή ταινιών, ο 38χρονος σκηνοθέτης κατάφερε να επαναφέρει το ελληνικό σινεμά στα Όσκαρ, γεγονός που τιμάει την Ελλάδα, αφού από τις εξήντα έξι συνολικά ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε χώρα ως επίσημη συμμετοχή , μόλις πέντε ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Snow Train...

    Το τρένο θα σφυρίξει μόνο δύο φορέςβ¦το Σάββατο και άλλες δύο την Κυριακή! Κι όποιος δεν το προλάβει, θα χάσει μια μοναδική τουριστική εμπειρία. Η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Καϊμακτσαλάν φαίνεται να αποκτά άλλο νόημα, όπως και τα Σαββατοκύριακα, με το λεγόμενο "τρένο του χιονιού". Κάθε Σάββατο και Κυριακή, η αμαξοστοιχία του χιονιού καλύπτει με δύο δρομολόγια μετβ επιστροφής τη διαδρομή μέχρι την Άρνισσα της Πέλλας και από εκεί, με μια δικτύωση τουριστικών λεωφορείων, προωθεί τους επιβάτες για σκι, σνόουμπορντ, στις χιονισμένες κορυφές του όρους Βόρρας, ή απλή περιήγηση, ψώνια, φαγητό, κρασί και διασκέδαση στον παραδοσιακό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας.

    Η εκδρομική σιδηροδρομική γραμμή έχει μόλις δύο εβδομάδες "ζωής", αλλά αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα από τους νέους. Κατβ εξαίρεση, έπειτα απ' αυτό το Σαββατοκύριακο, θα γίνουν δρομολόγια και την Καθαρά Δευτέρα.

    Η εξόρμηση στο Καϊμακτσαλάν, μια τουριστική συνήθεια με παλιές ρίζες, την οποία εκπλήρωνε ο καθένας μόνος του, ιδιωτικά, με το Ι.Χ. του, είτε με εκδρομικά πακέτα τουριστικών λεωφορείων, γίνεται ακόμη πιο "φιλική", φθηνή και άνετη, χάρη στη σχετική πρωτοβουλία του ΟΣΕ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] 68 χρόνια χωρίς τον Παλαμά

    Με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού από το Ηχήστε οι σάλπιγγες «μιλούσε» όλη η Ελλάδα, που όρθια μέσα στο μαύρο σκοτάδι της Κατοχής, γονάτιζε μπροστά στον ποιητή της, Κωστή Παλαμά, στις 27 Φεβρουαρίου 1943.

    Ο Κωστής Παλαμάς κυριάρχησε σε όλες τις εκδηλώσεις της πνευματικής ζωής της Ελλάδας για πάνω από πενήντα χρόνια και με την ρομφαία της ποίησής του ξεκαθάρισε με όλα τα σάπια και νεκρά και όπλισε τον λαό με ζωντανά ιδανικά έχοντας ο ίδιος κατανοήσει πρώτα από όλα πως ο κόσμος δεν μένει στάσιμος, αλλά προχωρά από το παλιό στο νέο το οποίο όμως επικρατεί μετά από συνειδητό αγώνα.

    Γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα και με καταγωγή από το Μεσολόγγι, ο Κωστής Παλαμάς έμεινε ορφανός και από τους δύο του γονείς σε ηλικία επτά ετών και μεγάλωσε με τον θείο του Δημήτρη Παλαμά στο Μεσολόγγι.

    Το 1868, ο 9χρονος Κωστής Παλαμάς γράφει το πρώτο του ποίημα, ενώ το 1871 καταφέρνει να λύσει ένα γρίφο που είχε δημοσιευθεί σε ένα περιοδικό και έτσι βλέπει το όνομα του τυπωμένο σε Αθηναϊκό περιοδικό.

    Εκείνο που άλλαξε την αντίληψη του για την ποίηση ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1894 και μετά με πρώτο το «Η Ελλάς κύριο χρεοκόπησε» που αναφώνησε μέσα στην Βουλή ο Χαρίλαος Τρικούπης και δεύτερο τον πόλεμο του 1897.

    20 τόμοι ποιητικά έργα, και άλλοι τόσοι πεζά αποτελούν τον πνευματικό θησαυρό που κληροδότησε στην ελληνική γλώσσα και την ελληνική κοινωνία ο Κωστής Παλαμάς. Τα Απαντά του επιμελήθηκε ο Γιώργος Κατσίμπαλης και ο Ανδρέας Καραντώνης, ενώ το 1937 ο γιός του ποιητή Λέανδρος επιμελήθηκε μια πρώτη εξάτομη έκδοση των Απάντων του.

    Κείμενο: Γιώργος Μηλιώνης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Τα βλέμματα στη Ν. Σμύρνη

    Με τη χθεσινή προπόνηση ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Πανιωνίου ενόψει του σημερινού αγώνα με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Από το ματς αυτό θα απουσιάσει ο Κώστας Μήτρογλου, καθώς ο όρος αυτός ήταν μέσα στη συμφωνία για τον δανεισμό του από τους «ερυθρόλευκους» στους «κυανέρυθρους», ενώ αποκλείστηκε και ο Γκαλίτσιος, ο οποίος επίσης αγωνίζεται δανεικός από την πειραϊκή ομάδα.

    Δύσκολο έργο θα έχει η ΑΕΚ, στην 24η αγωνιστική, η οποία θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της σε μια από τις πιο «σκληρές» έδρες του πρωταθλήματος, στο «παγκρήτιο» στο ματς κόντρα στον Εργοτέλη. Σημαντικό είναι και το παιχνίδι στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Καβάλας, ενώ η Λάρισα δεν έχει άλλα περιθώρια και θέλει μόνο τη νίκη, στο εντός έδρας ματς με τον Αρη.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα των αγώνων:

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Πανσερραϊκός-Αστέρας Τρίπολης NS2

    17:15 ΠΑΟΚ-Καβάλα NS3

    17:15 Εργοτέλης-ΑΕΚ NS2

    19:30 Πανιώνιος-Ολυμπιακός NS1

    19:30 Λάρισα-Αρης NS2

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 February 2011 - 13:30:26 UTC