Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στην "κόψη του ξυραφιού" η Λιβύη
  • [03] Η Carol Wax στην Αθήνα
  • [04] Νέο ρεκόρ για την τιμή της αμόλυβδης
  • [05] Οργανωμένο κύκλωμα ''βλέπει'' η Αστυνομία
  • [06] "Μίνι ανασχηματισμός"
  • [07] Συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων ο»Ώ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στην οποία δεν συμμετέχει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραμένει στην οικία του λόγω κρυολογήματος.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία προεδρεύει ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης έχουν κληθεί οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και αναπληρωτής Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίοι ενημερώνουν τα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος για τις επικείμενες αποφάσεις στους τομείς της οικονομίας, καθώς και τις αν αναμενόμενες εξελίξεις για το μέλλον της ευρωζώνης.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Π.Σ. ορίστηκε ενόψει της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέρχεται την προσεχή Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα και το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    "Δεν συζητάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, παραπέμποντας και σε σχετική δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σε σχέση με την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων.

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει στις συνόδους κορυφής της ΕΕ με συγκεκριμένες θέσεις, είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο αξιοπιστίας" και "συνεπώς έχουμε να κάνουμε με την απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στην "κόψη του ξυραφιού" η Λιβύη

    Στο ανατολικό μέρος της Λιβύης, η δεύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη, είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ενώ ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι που είναι στην εξουσία τα τελευταία 42 χρόνια, ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα Τρίπολη και την περιφέρειά της.

    Πιστές στον Καντάφι δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μπρέγκα, στην ανατολική περιοχή της χώρας, έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

    Σύμφωνα με το Al Jazeera, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την Αζνταμπίγια, κοντά στην Μπρέγκα, όπου οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν μία στρατιωτική βάση και μία αποθήκη πυρομαχικών .

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση για τη Μετανάστευση και την HCR, πάνω από 170.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη για τις γειτονικές χώρες από τις αρχές της κρίσης, οι 75.000 από τους οποίους κατευθύνθηκαν στην Τύνιδα, 63.000 στην Αίγυπτο και 800 στο Νίγηρα".

    Την ίδια ώρα η Τρίπολη προειδοποιεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο.

    "Η Λιβύη ελπίζει ότι η ένταση με τις δυτικές χώρες σχετικά με τη λαϊκή εξέγερση στη χώρα δεν θα φθάσει στο στάδιο όπου η κυβέρνηση της Τρίπολης θα θεωρήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο", δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Ο ίδιος είπε ότι οι ταραχές στη Λιβύη έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες και ότι η διακοπή της τροφοδοσίας των διεθνών αγορών θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου άνω των 130 δολαρίων/βαρέλι τον επόμενο μήνα, εάν συνεχισθούν οι ταραχές.

    H κρίση στη Λιβύη είναι μια εσωτερική αραβική υπόθεση και δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου σήμερα στο Κάιρο.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Άραβες επιβεβαίωσαν "την επιθυμία (τους) να μην υπάρξει ξένη επέμβαση στη Λιβύη".

    Εξάλλου, ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αντικατέστησε δύο υπουργούς που έχουν προσχωρήσει στους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

    Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή σύνοδο αναμένεται να επαναληφθεί η καταδίκη του Καντάφι από τον Αραβικό Σύνδεσμο, όμως στο σχέδιο απόφασης υπογραμμίζεται επίσης "τη ενότητα και η ακεραιότητα του λιβυκού εδάφους".

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι αν υπάρξει τέτοια επέμβαση οι λαοί της περιοχής "θα σκάψουν τους τάφους" των δυτικών στρατιωτών.

    Υπενθυμίζεται πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανέστειλε ομόφωνα τη συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών λόγω των βιαιοτήτων των λιβυκών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών.

    Η απόφαση υιοθετήθηκε ομόφωνα κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.

    Στο ίδιο κλίμα, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε απόφαση, συμβολικού χαρακτήρα, με την οποία καταδικάζει τις βιαιότητες του καθεστώτος στη Λιβύη και ζητεί από την διεθνή κοινότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της χώρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Η Carol Wax στην Αθήνα

    Η διεθνώς καταξιωμένη και βραβευμένη εικαστική δημιουργός Carol Wax, έρχεται ξανά στην Αθήνα, με την ευκαιρία της έκθεσης «Ο Χορός των Σκιών», στο Μουσείο Ηρακλειδών (5/3-19/6), για να ξεναγήσει τους Έλληνες φιλότεχνους στο μαγικό κόσμο της.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 100 δημιουργίες της σύγχρονης Νεοϋορκέζας εικαστικού Carol Wax, με τις μετζοτίντες (τεχνική στην χαλκογραφία) να κυριαρχούν αριθμητικά, πλαισιωμένες από ζωγραφική σε χαρτί, με μολύβι και μικτή τεχνική.

    Οι παλιές ραπτομηχανές, οι γραφομηχανές, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, τα παιχνίδια, τα όργανα, οι κάμερες, οι προβολείς, τα υφαντουργικά προϊόντα και τα άλλα στοιχεία, που συλλέγει η καλλιτέχνης, αποτελούν την πηγή έμπνευσής της.

    Η συμβίωση με αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι και στο στούντιό της και η διαρκής μελέτη τους από διαφορετικές οπτικές γωνίες, την οδηγούν σε νέους, πρωτότυπους τρόπους ανάγνωσης παλαιών θεμάτων:

    Με την ευκαιρία της παρουσίας της στην Αθήνα η καλλιτέχνις θα λάβει μέρος σε εργαστήρια που διοργανώνει το μουσείο.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 19 Ιουνίου 2011.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νέο ρεκόρ για την τιμή της αμόλυβδης

    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της αμόλυβδης, που ανεβαίνει με ρυθμό 0,5 λεπτό την ημέρα και διαμορφώνεται σήμερα στο 1,65 ευρώ το λίτρο.

    Την ίδια ώρα, η ανώτατη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πλησιάζει το 1 ευρώ το λίτρο (έφθασε στα 97 λεπτά) ενώ η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 85,7 λεπτά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε σήμερα στο 1,65 ευρώ, από 1,646 χθες, 1,64 τη Δευτέρα και 1,636 το περασμένο Σάββατο.

    Σε 9 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Χανιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Ηράκλειο) η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, αντίθετα σε άλλους 7 (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πιερία, Δράμα, Ανατολική Αττική, Ημαθία, και Σέρρες) ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63.

    Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο, με 1,548 ευρώ και το ακριβότερο στις Κυκλάδες με 1,837 (η απόκλιση δηλαδή του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο).

    Για το ντήζελ θέρμανσης προκύπτει αύξηση 5,5 λεπτών από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε κόστιζε 80,2 λεπτά το λίτρο, ως τα 85,7 που είναι η σημερινή τιμή.

    Οι ακριβότεροι νομοί είναι Κυκλάδες, Λασίθι, Χανιά, Κεφαλονιά και Κέρκυρα όπου η μέση τιμή κλιμακώνεται μέχρι 91,1 λεπτά. Το περίεργο είναι ότι τόσο το φθηνότερο πρατήριο (με 79 λεπτά το λίτρο) όσο και το ακριβότερο (97 λεπτά) βρίσκονται στον ίδιο νομό, στη Θεσσαλονίκη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Οργανωμένο κύκλωμα ''βλέπει'' η Αστυνομία

    Οργανωμένο κύκλωμα που κλέβει αυτοκίνητα και πιθανόν ενέχεται και σε άλλες ένοπλες ληστείες ή και σοβαρότερα αδικήματα, εκτιμούν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ότι είναι πίσω από τους ένοπλους, οι οποίοι πυροβόλησαν με "καλάσνικοφ" και πιστόλι και σκότωσαν δύο αστυνομικούς της ομάδας "Δίας", ενώ τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο, χθες το απόγευμα στην περιοχή Ρέντη.

    Στον τόπο της επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν 23 κάλυκες από "καλάσνικοφ", 17 κάλυκες των 9 χιλιοστών και 9 βολίδες. Επίσης, σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο, στην περιοχή του Ρέντη, βρέθηκε και ένας γεμιστήρας πιστολιού με πέντε φυσίγγια.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το αυτοκίνητο μάρκας "Βόλβο", το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους οι δράστες, είχε κλαπεί στις 17 Ιανουαρίου, από έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στη Νέα Ερυθραία. Επίσης οι πινακίδες που είχε, είχαν κλαπεί την ίδια ημέρα από την ίδια έκθεση και ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο.

    Από την έκθεση αυτοκινήτων είχαν κλαπεί τότε συνολικά οχτώ αυτοκίνητα μάρκας "Βόλβο", ένα από τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της πρόσφατης ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και το εγκατέλειψαν στο Ακραίφνειο. Άλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οχτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκαν στην Καβάλα και στη Λάρισα.

    Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες της χθεσινής ληστείας στο περίπτερο, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, οι οποίοι στη συνέχεια πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, να έχουν σχέση με τη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια ή να προμηθεύτηκαν το αυτοκίνητο από άλλη ομάδα που ειδικεύεται στις κλοπές οχημάτων.

    Το "Βόλβο", καθώς και ένα "καλάσνικοφ" και ένα πιστόλι που άφησαν μέσα οι κακοποιοί όταν εγκατέλειψαν το όχημα στο Μοσχάτο, μετά την αιματηρή συμπλοκή, εξακολουθούν να ερευνώνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η βαλλιστική έρευνα που θα καταδείξει αν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Επειδή η ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι έχει ομοιότητες με ακόμη μία ένοπλη ληστεία μετά φόνου σε περίπτερο στα Άνω Λιόσια, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν την πιθανότητα να πρόκειται για τους ίδιους δράστες.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αναζητήσεις από αστυνομικούς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση που έγινε κατά τη διάρκεια της καταδίωξης του "Βόλβο" με τους ένοπλους κακοποιούς, έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ ότι μετά το τηλεφώνημα για τη ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας "Δίας" εντόπισαν το όχημα στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της γέφυρας Βρυούλων και το καταδίωξαν προς τον Πειραιά, ενημερώνοντας το κέντρο επιχειρήσεων.

    Μέσα σε τέσσερα λεπτά από τις 18:37 έως τις 18:41 από το κέντρο κινητοποιήθηκαν συνολικά 14 ομάδες "Δίας", δηλαδή 28 μοτοσικλέτες, με συνολικά 56 αστυνομικούς και 7 περιπολικά, καθώς και όλα τα οχήματα του Πειραιά με εντολή να συγκλίνουν στη λεωφόρο Κηφισού και να κλείσουν όλες τις διόδους διαφυγής των δραστών.

    Στον τόπο της συμπλοκής είχαν φτάσει και άλλα οχήματα, εκτός από τις δύο αρχικές μοτοσικλέτες, γι' αυτό και σφαίρες από τα όπλα των κακοποιών, εκτός από τους τέσσερις πρώτους αστυνομικούς δέχθηκαν άλλοι τέσσερις, οι δύο στα κράνη οι άλλοι δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς όμως να τραυματιστούν.

    Παρά την κινητοποίηση, πάντως, οι ένοπλοι ληστές κατάφεραν να διαφύγουν.

    Τραγική υπόθεση χαρακτήρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, από την Άγκυρα όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, το αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή του Ρέντη. Ο υπουργός είναι σε συνεχή επαφή με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνα και τις αρχές ασφάλειας στην Αθήνα και σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση ή οργανωμένο έγκλημα. «Εκείνο που προέχει είναι η ζωή των ανθρώπων» συμπλήρωσε ο υπουργός, δηλώνοντας «συγκλονισμένος, γιατί κάποιοι έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τον κύκλο του αίματος».

    Ο Χρ. Παπουτσής διέκοψε την επίσκεψή του στην Άγκυρα και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

    Την καταδίκη για το έγκλημα στου Ρέντη και τον αποτροπιασμό τους, την θλίψη και την οδύνη τους για τον θάνατο των αστυνομικών και την συμπαράστασή τους στους τραυματίες, τις οικογένειές τους και το αστυνομικό Σώμα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύσσωμη η Βουλή, η κυβέρνηση και τα κόμματα.

    Η Βουλή, με την τήρηση ενός λεπτού σιγής ύστερα από πρόταση του προέδρου της Φίλιππου Πετσάλνικου, απέδωσε ελάχιστο φόρο τιμής στους δύο αστυνομικούς που έχασαν χθες τη ζωή τους.

    Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), πραγματοποίησαν αστυνομικοί λίγο μετά τις 12:00, στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων νεαρών συναδέλφων τους της ομάδας ΔΙΑΣ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Μίνι ανασχηματισμός"

    Σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης υποχρεώνεται η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, στο υπουργείο Άμυνας θα μετακινηθεί ο σημερινός υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU).

    Τη θέση του στο υπ. Εσωτερικών θα καλύψει ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, μέχρι τώρα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), από την οποία προέρχονταν και ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ. Την πληροφορία για τη μετακίνηση του κ. Φρίντριχ στο υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του CSU, πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ.

    Ο δημοφιλής, ανερχόμενος πολιτικός κ. Γκούτενμπεργκ υπέβαλε χθες την παραίτησή του από όλα τα πολιτικά του αξιώματα υπό το βάρος της πίεσης λόγω των αποκαλύψεων περί εκτεταμένης λογοκλοπής στη συγγραφή της διδακτορικής του διατριβής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Συλλαλητήριο Τουρκοκυπρίων

    Ειρηνικά έληξε το ογκώδες συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

    Το συλλαλητήριο κορυφώθηκε με συναυλία και μπαλόνια με πράσινο και μαύρο χρώμα, που οι Τουρκοκύπριοι άφησαν να πετάξουν στον ουρανό.

    Στην εξέδρα του συλλαλητηρίου ήταν οι ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων με εξαίρεση το "κυβερνών" κόμμα Εθνικής Ενότητας που στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Μελανό σημείο αποτέλεσε η προσπάθεια της "αστυνομίας" να αποτρέψει πορεία από τα γραφεία της εφημερίδας "Αφρίκα", της πολιτικής κίνησης "Γιασεμί", της οποίας ηγείται ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ.

    Της πορείας προπορεύονταν δύο γαϊδούρια (που σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου) πάνω στα οποία υπήρχε πανό, όπου αναγραφόταν: "Είμαστε, άραγε, οι τελευταίοι κάτοικοι αυτού του τόπου;"

    Στο παρελθόν, ο σκληροπυρηνικός Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει ότι "τα γαϊδούρια είναι οι τελευταίοι κάτοικοι της Κύπρου".

    Τα μέλη του κινήματος "Γιασεμί" κρατούσαν επίσης σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της συνεχιζόμενης παρουσίας του τουρκικού στρατού.

    Η "αστυνομία" τούς ζήτησε να εγκαταλείψουν τις σημαίες και τα πλακάτ. Αυτοί αρνήθηκαν, δημιουργήθηκαν μικροσυμπλοκές και συνελήφθη ένας Τουρκοκύπριος.

    Τελικά, η "αστυνομία" με τη βία απέσπασε τις κυπριακές σημαίες και τα πανό και άφησε τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης "Γιασεμί" να πορευθούν στο χώρο της συγκέντρωσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 March 2011 - 13:30:21 UTC