Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Η κρίση χρέους θα αντιμετωπιστεί''
  • [02] Αστυνομικό μυθιστόρημα και Μεσόγειος
  • [03] Έκτακτη σύνοδος ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για Λιβύη
  • [04] "Όχι" στην επιβολή πλαφόν ο»Ώ

  • [01] ''Η κρίση χρέους θα αντιμετωπιστεί''

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

    Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αντίθετα από ό,τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε».

    Σύμφωνα με τον υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, όπως αναφέρει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων. «Πάντως», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία. Και επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Ακόμη, παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.

    Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο (για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το ζήτημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς η επιμήκυνση του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση» και ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά. Παρέθεσε, δε, τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 33% τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε ότι από τους βασικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αστυνομικό μυθιστόρημα και Μεσόγειος

    Τρεις συγγραφείς, Μάρκαρης, Οκέρ και Ατιά, μίλησαν για τη "μαύρη αλήθεια" στο αστυνομικό μυθιστόρημα στην Μεσόγειο.

    "Αν δεν φας όλο σου το φαγητό θα σε σκοτώσω, λέει η Ιταλίδα και η Ελληνίδα μητέρα στο παιδί της".

    Το γνωστό "μητρικό σύνδρομο της Μεσογείου", κυκλοφορεί ευρέως ως ανέκδοτο, στους ψυχαναλυτικούς κύκλους, και ως τέτοιο το ανέφερε χθες, ο Γάλλος συγγραφέας και ψυχαναλυτής, Μορίς Ατιά, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λέγοντας την "μαύρη" αλήθεια για την Μεσόγειο, το ταμπεραμέντο της και τις κοινές συνισταμένες στα αστυνομικά μυθιστορήματα των συγγραφέων του νότου της Ευρώπης, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για το νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα, στην Μεσόγειο.

    "Η Μεσόγειος είναι ζεστή, φιλόξενη αλλά μπορεί και να σε διώξει, όπως μια μητέρα. Μπορεί να γίνει βάρβαρη κι αυτό το έχω ζήσει και στις δύο πλευρές της Μεσογείου", είπε ο Ατιά, γεννημένος στην Αλγερία από γάλλους γονείς. Σαν παιδί έζησε την βία του πολέμου για την ανεξαρτησία της Αλγερίας και την εξορία στην Γαλλία.

    Στη συζήτηση για τα πιθανά κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το αστυνομικό μυθιστόρημα της Μεσογείου, συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Μάρκαρης και ο Τούρκος, Τζελίλ Οκέρ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Έκτακτη σύνοδος ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών για Λιβύη

    Στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικοί, και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με αξιωματικό των δυνάμεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και άλλες πηγές.

    "Πριν από περίπου δύο ώρες στρατιωτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τομέα που βρίσκεται μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρίας και της κατοικημένης ζώνης", ανέφερε ο Φάταχ αλ Μογράμπι, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Μπρέγκα.

    "Απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν θύματα", τόνισε.

    Οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν οι ΗΠΑ ή άλλες ξένεις δυνάμεις εισβάλλουν στη Λιβύη, υπογράμμισε ο Μουάμαρ Καντάφι, σημειώνοντας ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις.

    Στο ανατολικό μέρος της Λιβύης, η δεύτερη πόλη της χώρας, η Βεγγάζη είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα Τρίπολη και την περιφέρειά της.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο θα αρχίσει έρευνα εναντίον 10-15 λίβυων αξιωματούχων, που θεωρούνται ύποπτοι για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", για "πολύ σοβαρές πράξεις" κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα El Pais.

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ με το ίδιο θέμα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος.

    Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή "γεύματος εργασίας", με πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, διευκρίνισε μία από τις εκπροσώπους της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.

    Ο στόχος της συνόδου θα είναι να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επομένη με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση στην εξέγερση στη Λιβύη, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

    Στο μεταξύ, ο βέλγος υπουργός Συνεργασίας Ολιβιέ Σαστέλ ανακοίνωσε σήμερα πως το Βέλγιο θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ ως απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη μαζική έξοδο εκτοπισμένων που διαφεύγουν από τις μάχες στη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Όχι" στην επιβολή πλαφόν

    Οριακά ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, που σημαίνει ότι η έξοδος για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα γίνει με τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η επιβάρυνση για τους οδηγούς θα είναι συγκριτικά υψηλότερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στα πρατήρια των εθνικών οδών αλλά και στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας η βενζίνη είναι ακριβότερη έως 10 ή 15 λεπτά το λίτρο σε σχέση με τα αστικά κέντρα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται στις φθηνότερες περιοχές της επικράτειας.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,653 ευρώ, από 1,65 χθες, με τη φθηνότερη τιμή να ξεκινά από 1,548 ευρώ (Αργολίδα) και την ακριβότερη να φθάνει στο 1,837 (Κυκλάδες).

    Ως συνήθως, Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος και Σάμος είναι οι ακριβότεροι νομοί με μέση τιμή που κλιμακώνεται έως 1,773 ευρώ και Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δράμα και Ημαθία οι φθηνότεροι με μέση τιμή από 1,618.

    Το ντήζελ θέρμανσης διαμορφώνεται σήμερα στα 86,1 λεπτά, από 85,7 χθες και 79 λεπτά στην αρχή του χρόνου.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης με τις σημερινές συνθήκες.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM απέδωσε την ανοδική τροχιά που καταγράφει η τιμή της αμόλυβδης, στους φόρους που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι όπως είπε, οφείλονται στην οικονομική κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα.

    Ο υπουργός εστίασε στην ανάγκη να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων, τονίζοντας ότι το υπουργείο θα εντείνει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει τα 2 ευρώ, δεδομένων και των διεθνών εξελίξεων, επισήμανε ότι ''δεν πρέπει να σπείρουμε πανικό στους πολίτες'' και υπενθύμισε ότι η χώρα μας εισάγει μόνο το 10% του πετρελαίου από τη Λιβύη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2011 - 13:30:16 UTC