Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων
  • [02] Απαισιόδοξοι 8 στους 10
  • [03] "Η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή"
  • [04] Κινητοποιήσεις τουρκοκυπρίων ο»Ώ

  • [01] Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει ο πρωθυπουργός, πριν από την αναχώρησή του, την προσεχή Τρίτη, για το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά πληροφορίες, θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 2.15 το μεσημέρι με τη Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 15.30 με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 16.45 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

    Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο (για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το ζήτημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς η επιμήκυνση του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση» και ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Απαισιόδοξοι 8 στους 10

    Οι οκτώ στους δέκα πολίτες που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον τίτλο "Οικονομικό Βαρόμετρο", δηλώνουν απαισιόδοξοι, τόσο συνολικά για την πορεία της οικονομίας, όσο και σε σχέση με την προσωπική οικονομική τους κατάσταση.

    Σε ό,τι αφορά στο Μνημόνιο, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες, αξιολογούν αρνητικά την προσφυγή της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης και δε συμφωνούν με την εφαρμογή, χωρίς παρεκκλίσεις, των όρων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

    "Πρόκειται για συνέπεια του συνδυασμού έλλειψης προσδοκίας από μία πολιτική που δεν πιστεύουν ότι αποδίδει, και δυσαρέσκειας για το περιεχόμενο της πολιτικής αυτής, τόσο συνολικά όσο και σε σχέση με τους ίδιους και την οικογένειά τους ενώ σε ότι αφορά στην απαισιοδοξία που εμφανίζουν οι πολίτες το αυξημένο ποσοστό τους αποκτά πρόσθετη σημασία - με δεδομένη τη γενικά αισιόδοξη φύση του Έλληνα - και επιδρά καταλυτικά στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην αγορά γενικότερα".

    Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος δίνοντας στη δημοσιότητα και σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας που καθιερώνεται από φέτος και θα διενεργείται ανά δίμηνο με στόχο την διεξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και τις απόψεις των πολιτών για μείζονα ζητήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.

    Εurostat: Ύφεση 6,6% στην ελληνική οικονομία

    Υφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνουν τα όσα είχε αναφέρει η κοινοτική στατιστική υπηρεσία στις 15 Φεβρουαρίου.

    Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή"

    "Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή", υπογράμμισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Ατκινσον, η οποία επικαλέσθηκε και τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης Τύπου, η αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης και του υψηλού χρέους στην οποία είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία την περασμένη άνοιξη είχε δύο πυλώνες: αυτόν των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυτόν που αφορά στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

    Η κ. Ατκινσον εμφανίσθηκε αισιόδοξη για την πορεία του μνημονίου δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ "αναμένει πως το πρόγραμμα θα πετύχει". Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την επιτυχία, και επισήμανε ότι είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι για την υλοποίησή του έχει δεσμευθεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κινητοποιήσεις τουρκοκυπρίων

    Η τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική πλατφόρμα, που διοργάνωσε την Τετάρτη το μεγάλο συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία, κάλεσε τη "κυβέρνηση" του Ντερβίς Έρογλου να παραιτηθεί και αξίωσε να αποσυρθεί το οικονομικό πακέτο που ετοίμασε η τουρκική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφικό».

    Η πλατφόρμα αξίωσε επίσης συνταγματικές αλλαγές και προειδοποίησε ότι αν η ψευδοκυβέρνηση δεν τερματίσει την έκδοση «νομοθετημάτων» και «διαταγμάτων» για εφαρμογή του πακέτου μέχρι τις 25 Μαρτίου, θα επανέλθουν τα απεργιακά μέτρα και οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν από την πλατεία Ινονού έξω από τη λεγόμενη βουλή του κατοχικού καθεστώτος.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ προειδοποίησε ότι όσο συνεχίζεται το «πρωτόκολλο συνεργασίας» με την Τουρκία, θα συνεχίζονται ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    «Οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να διοικούν μόνοι τους τούς εαυτούς τους σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή», ανέφερε στη δήλωσή του.

    Ο πρόεδρος του κυρίου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς επισήμανε την ομοψυχία των Τουρκοκυπρίων, αναφέροντας ότι «Τουρκοκύπριοι με διαφορετικές φωνές, μπόρεσαν να πουν το ίδιο τραγούδι».

    Λόγο για "μειοψηφικούς κύκλους" έκανε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της τουρκικής κυβέρνησης Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στα πανό με συνθήματα κατά της Τουρκίας που υψώθηκαν στη χτεσινή διαδήλωση στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2011 - 19:30:14 UTC