Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Πρόταση για το αδιέξοδο με τους απεργούς πείνας
  • [03] Συναντήσεις με τους αρχηγούς
  • [04] Στάση εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο»Ώ

  • [01] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, η 11η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στο Ξενοδοχείο Divani Caravel.

    Οι εργασίες της 11ης Συνόδου θα ξεκινήσουν με ομιλία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνέχεια θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Ευρωομόλογου η κ. Βάσω Παπανδρέου.

    Στην 11η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ πριν από τις τοποθετήσεις των μελών του οργάνου θα χαιρετίσει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Martin Schulz, ενώ μετά τις ομιλίες των μελών του ΕΣ θα χαιρετίσει ο κ. Poul Nyrup Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες και η 11η Σύνοδος του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την εκλογή τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μέλη του οργάνου που έχουν καταλάβει κυβερνητικές θέσεις.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 11ης Συνόδου του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου και του Poul Nyrup Rasmussen στο Ζάππειο, στις 5 μμ, ενώ στις 8 μμ θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας στην Αίγλη Ζαππείου.

    Συνόδου Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα

    Η διαμορφωση μιας "προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ευρώπη του αύριο" είναι το κύριο θέμα συζήτησης της συνάντησης των ηγετών των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνέρχεται στην Αθήνα στις 4 και 5 Μαρτίου 2011.

    Η συζήτηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως ανακοινώθηκε, θα αναπτυχθεί με βάση τους εξής τέσσερεις άξονες:

    (α) Προοδευτικές απαντήσεις στην κρίση: θα συζητηθούν οι προσπάθειες του ΕΣΚ για την προώθηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης όπου ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση θα συνδεθούν με αναπτυξιακές πολιτικές που βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων χρηματοδότησης όπως είναι το Ευρωομόλογο και ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

    (β) Πολιτική στρατηγική: προτεραιότητα για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι η βελτίωση του συντονισμού τους σε σχέση με τις κοινές πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνάντηση θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

    (γ) Το όραμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις Προοδευτικές Κοινωνίες στον 21ο αιώνα: στο πλαίσιο της θεματικής αυτής θα συζητηθούν νέες πολιτικές προτάσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη δημιουργία μιας προοδευτικής Ευρώπης των πολιτών. Παράλληλα, θα δοθούν οι κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση του ανανεωμένου Κειμένου Αρχών του ΕΣΚ που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του ΕΣΚ στο τέλος του χρόνου.

    (δ) Πρότυπα Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης: θα συζητηθούν καινοτόμες πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ως «υψίστης σημασίας» χαρακτηρίζει την ατζέντα της συζήτησης των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, επισημαίνοντας ότι «το κεντρικό θέμα είναι πώς θέλουμε να συζητήσει, να ορίσει και να εφαρμόσει η ΕΕ την οικονομική της διακυβέρνηση, ενώ προτεραιότητα του ΕΣΚ είναι να υποστηρίξει, όσο γίνεται πιο έντονα, πώς αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο οικονομικά αξιόπιστο και κοινωνικά υπεύθυνο».

    Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΣΚ, εκφράζει την περηφάνια του για την συνδιοργάνωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Γιώργο Α. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «τον περασμένο χρόνο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε τι σημαίνει να είσαι πραγματικός ηγέτης».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Πρόταση για το αδιέξοδο με τους απεργούς πείνας

    Την πρόταση για υπαγωγή των μεταναστών απεργών πείνας στο καθεστώς εξάμηνης ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες, επανέλαβε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής και προτείνει στη διαδικασία αυτή να συμβάλλουν οι ΜΚΟ αλλά και επιστημονικούς φορείς που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης.

    «Σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου μας έχουν διευκρινίσει προς εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο που υποστηρίζουν τον αγώνα τους και έχουν επανειλημμένα προτείνει στους απεργούς την κατά περίπτωση απόφαση αναβολής επιστροφής στη χώρα τους", τονίζει ο υπουργός και διευκρινίζει:

    "Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτίριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση.

    Επισημαίνεται επίσης ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι "όση είναι η υποχρέωσή μας να μην χαθεί ούτε μια ανθρώπινη ζωή, άλλη τόσο είναι η υποχρέωση να μην εκβιάζεται η χώρα" και απέκλεισε τη νομιμοποίηση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, με αφορμή δήλωση του κ. Βενιζέλου για τους μετανάστες απεργούς πείνας και απάντηση στην δήλωση αυτή του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, δήλωσε χθες ότι «οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας επικοινώνησαν μεταξύ τους και κρίθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα».

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης είχε αντιδράσει σε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλου που είχε χαρακτηρίσει το όλο θέμα ως «μείζον ανθρωπιστικό» και ότι θα ασκήσει την επιρροή του για να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συναντήσεις με τους αρχηγούς

    Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει ο πρωθυπουργός, πριν από την αναχώρησή του, την προσεχή Τρίτη, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και κατόπιν τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου, κατά πληροφορίες, θα συναντηθεί στις 10 το πρωί με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 2.15 το μεσημέρι με τη Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 3.30 μ.μ. με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και στις 4.45 μ.μ. με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Ναι στο διάλογο, αλλά χωρίς συναίνεση, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

    Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι «κανείς δεν δικαιούται να λείπει από αυτόν τον διάλογο (για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). Όλα τα κόμματα πρέπει να συμβάλλουν στον διάλογο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Σύμφωνα, επίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, το ζήτημα για την ελληνική οικονομία δεν είναι απλώς η επιμήκυνση του χρέους ή η μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής. Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το μνημόνιο ως «σωσίβιο δαπανών και παράταση ζωής» και τόνισε ότι «χρειάζεται ένα εθνικό μνημόνιο αλλαγής, που να υπερβαίνει το μνημόνιο των δανειστών».

    Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση» και ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Στάση εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τις ώρες 9:00-12:00.

    Κατά τη διάρκεια της στάσης δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις και πληροφορίες από το Πρακτορείο και δεν θα ανανεώνεται η ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Οι στάσεις εργασίας αποφασίστηκαν από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΠΗEΑ με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να αποτραπεί κάθε απόπειρα μετατροπής του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ

  • Να μην πραγματοποιηθεί και νέα μείωση κατά 10% στους μισθούς

  • Να τηρηθούν οι ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ όπως ορίζει το Π.Δ. ίδρυσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 March 2011 - 5:30:18 UTC