Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάτω κατά 4,5% το πραγματικό ΑΕΠ
  • [02] Αναδιάρθρωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • [03] "'Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης ο»Ώ

  • [01] Κάτω κατά 4,5% το πραγματικό ΑΕΠ

    Κατά 4,5% συρρικνώθηκε το 2010 το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα και ανήλθε σε 224,5 δισ. ευρώ, από 235 δισ. ευρώ το 2009.

    Η ύφεση αυτή, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους ετήσιους εθνικούς λογαριασμούς, προήλθε κυρίως από τη μείωση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 4,9% (η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,5% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,5%), την πτώση του ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου (επενδύσεις) κατά 12,3%, τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,9% και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,8%.

    Εξάλλου, το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) μειώθηκε πέρυσι κατά 2,1% και ανήλθε σε 223,9 δισ. ευρώ, από 228,6 δισ. ευρώ το 2009. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεταβολή αυτή ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης του ΑΕΠ κατά 2,1% (ονομαστική μεταβολή), που συνδυάστηκε με μείωση κατά 12,5% των πρωτογενών εισοδημάτων, που εισπράττονται από την αλλοδαπή (αμοιβές εργασίας και εισόδημα περιουσίας από την αλλοδαπή, καθώς και επιδοτήσεις που εισπράττονται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και με μείωση κατά 7,7% των πρωτογενών εισοδημάτων που πληρώνονται στην αλλοδαπή (αμοιβές εργασίας και εισόδημα περιουσίας προς την αλλοδαπή, καθώς και φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών που καταβάλλονται στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αναδιάρθρωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

    Τον ριζικό επανακαθορισμό του τρόπου ύπαρξης και λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επιχειρεί η κυβέρνηση. Σε φάση επεξεργασίας και διαβούλευσης βρίσκεται, στην κατεύθυνση αυτή, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μελετώνται και αλλαγές στη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, για τη λειτουργία του Τμήματος Επιθεώρησης Πτολεμαϊδας.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνει ότι πράγματι έχει προταθεί κατάργηση του τοπικού Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Πτολεμαϊδας και κάλυψης της κατά τόπο αρμοδιότητας του, από το αντίστοιχο τοπικό τμήμα Κοζάνης με ανάλογη ενίσχυσή του. Εναλλακτικά, μελετάται λειτουργία τοπικού γραφείου, το οποίο θα λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος εργαζομένων και Κοινωνικής Επιθεώρησης.

    Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρακολουθεί τις ανάγκες σε θέματα προσωπικού και οργάνωσης των Υπηρεσιών, καθώς και ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε κάθε περιοχή. Ο κ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζει λοιπόν, ότι η επισήμανση προβλημάτων και ελλείψεων στα θέματα αυτά είναι μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και χρήσιμη ενέργεια, καθώς όλες οι επισημάνσεις καταγράφονται από την Υπηρεσία έχοντας στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων Υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου, με ερώτησή της στη Βουλή, έχει επισημάνει ότι η κατάργηση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στην Πτολεμαϊδα θα είναι μεγάλο πλήγμα για την περιοχή, στην οποία έχουν την έδρα τους περίπου 2.000 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ Α.Ε.

    Η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου επικαλέστηκε και την έντονη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πτολεμαϊδας- Εορδαίας, με το σκεπτικό μάλιστα ότι η περιοχή απαιτεί όχι μόνο τη διατήρηση του συγκεκριμένου Τμήματος αλλά επιπλέον και δημιουργία Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, λόγω της ύπαρξης πολλών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "'Εφυγε" ο Μανώλης Ρασούλης

    "'Εφυγε" ξαφνικά, σε ηλικία 66 ετών, ο Μανώλης Ρασούλης. Ο Κρητικός τραγουδοποιός βρέθηκε χθες νεκρός, από φίλους του, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ιατροδικαστή, ο θάνατός του επήλθε πριν από τέσσερις ημέρες.

    Ο Μ. Ρασούλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, στις 28 Σεπτεμβρίου 1945.

    Γιος ενός χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".

    Στη διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις.

    Τον Μαϊο του β68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι. Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.

    Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα "Νέγρικα" με την Μαρία Φαραντούρη.

    Η συνεργασία του με το Νίκο Ξυδάκη στα "Δήθεν" είναι που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδόποιους της γενιάς του, με επιτυχίες όπως "Αχ Ελλάδα", "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", " Πότε Βούδας, πότε Κούδας", " Το κοτλέ παντελονάκι", " Τίποτα δεν πάει χαμένο".

    Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο "μουσικό καθεστώς", όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε "αιρετικός" και "εκκεντρικός" και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 14 March 2011 - 9:30:13 UTC