Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται ο πυρηνικός εφιάλτης
  • [02] Φοροαπαλλαγές με το νέο επενδυτικό νόμο
  • [03] Πρόγραμμα της Ακαδημίας για αλλοδαπούς μεταφραστές της ελληνικής λογοτεχνίας
  • [04] "Λίγο πριν το τέλος" ο»Ώ

  • [01] Συνεχίζεται ο πυρηνικός εφιάλτης

    Οι ιαπωνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα προκειμένου να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

    Σε συνεργασία με τις αρχές, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρισμού Tokyo Electric Power (Tepco) εξετάζει διάφορες λύσεις για να γεμίσει με νερό τη δεξαμενή στην οποία βρίσκεται το πυρηνικό καύσιμο του αντιδραστήρα.

    Η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί το 2008 από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ότι τα πυρηνικά της εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να αντέξουν ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και στα οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph σήμερα.

    "Η ανησυχία και η οργή του λαού της Φουκουσίμα έχει φτάσει στα όρια", υπογράμμισε ο Γιουχέι Σάτο, ο κυβερνήτης της επαρχίας στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ενώ περίπου 200.000 άνρθωποι έχουν απομακρυνθεί σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο.

    Τη θλίψη και την ανησυχία του, για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εξέφρασε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία ζήτησε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των μελών της Ομάδας των Επτά (G7) για να δώσουν απάντηση στην κρίση στην Ιαπωνία, αγοράζοντας ενδεχομένως ιαπωνικό χρέος, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι θα συγκαλέσει ειδική συνάντηση των υπουργών της Ομάδας των Είκοσι (G20) για να συζητήσουν τις επιλογές στον ενεργειακό τομέα μετά την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν δήλωσε σήμερα ότι το χειρότερο σενάριο για το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία είναι η καταστροφή αυτή να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που είχε το Τσερνόμπιλ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Φοροαπαλλαγές με το νέο επενδυτικό νόμο

    Χρηματικές επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ με ταυτόχρονες φοροαπαλλαγές που φτάνουν στα 3,2 δισ. ευρώ για το 2011, περιλαμβάνει το "πακέτο" του νέου επενδυτικού νόμου.

    Ενημερώνοντας σχετικά, την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι "βραχυπρόθεσμα, η επιτυχής υλοποίηση του επενδυτικού νόμου, στην πρώτη φάση εφαρμογής του, θα ενισχύσει την προοπτική της αναπτυξιακής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση".

    Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε "τομή το νέο προ- πτωχευτικό δίκαιο", τονίζοντας ότι είναι λάθος να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις ενώ, έκανε λόγο και για ενέργειες της κυβέρνησης που θα αποτρέψουν το "μοιραίο" για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    "Στην Ελλάδα, είναι μεγάλη αμαρτία να αποτύχει κάποιος. Δεν συγχωρούμε το λάθος. Αυτό πάμε να αποκαταστήσουμε με το νέο προ-πτωχευετικό δίκαιο. Πρέπει να σώσουμε υγιείς επιχειρήσεις που κλείνουν, γιατί έκαναν ένα λάθος. Και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Παράδειγμα, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για τα οποία κάνουμε ενέργειες ώστε να αποτρέψουμε να συμβεί το μοιραίο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πρόγραμμα της Ακαδημίας για αλλοδαπούς μεταφραστές της ελληνικής λογοτεχνίας

    Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα για να περάσει τα σύνορα η νεοελληνική λογοτεχνία, κατέστρωσε η Ακαδημία Αθηνών με πρωτοβουλία του Θανάση Βαλτινού, ο οποίος το παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης μιας νέας γενιάς αλλοδαπών (ή Ελλήνων δεύτερης και τρίτης γενιάς) μεταφραστών της ελληνικής λογοτεχνίας, προς τις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, με σκοπό την προβολή και διάδοσή της στο εξωτερικό. Σε βαθος χρόνου οι σπουδαστές αυτοί, θα ήθελε η Ακαδημία να αποτελέσουν τη νέα γενιά πρεσβευτών του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, εφάμιλλη της γενιάς του Έντμουντ Κίλι (Edmund Keeley) και του Ζακ Λακαριέρ (Jacques Lacarriere).

    Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με κριτήρια όχι μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά και το ενδιαφέρον για την ελληνική λογοτεχνία και ακόμη μια "ειδική σχέση" με τον γραπτό λόγο, που να προδίδει ταλέντο συγγραφέα. "Κάποιος που θα μεταφράσει την Κική Δημουλά δεν αρκεί να γνωρίζει απλώς την ελληνική γλώσσα", ειπώθηκε χαρακτηριστικά."Πρέπει να μπορεί και να γράψει".

    Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά υποστήριξε θερμά την πρωτοβουλία."Ευνοώ κάθε προχώρημα. Δεν μπορώ να ξέρω το αποτέλεσμα και τι θα αποδώσει. Είμαι κάπως επιφυλακτική γιατί τα καινούργια πράγματα έχουν πάντα ένα μικρό ρίσκο. Ωστόσο, νέοι άνθρωποι από ξένες χώρες να μάθουν και να μεταφράζουν ελληνικά, είναι δύσκολο όσο και σημαντικό".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Λίγο πριν το τέλος"

    Kυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και "όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες", δήλωσε ο γιος του Καντάφι, Σάιφ αλ Ισλάμ.

    Ο Σάιφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews που εδρεύει στη Γαλλία, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: "Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη".

    Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα, ενώ η πόλη Ατζνταμπίγια, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Στη Βεγγάζη -όπου εδρεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων- οι διαθέσεις κυμαίνονταν από τον εκνευρισμό ως την αδιαλλαξία, με ορισμένους να περιμένουν ότι θα γίνει σφαγή και άλλους να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν μια νίκη παρά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Εξάλλου, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε ότι η Τρίπολη χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί το 2007 και του ζήτησε "να επιστρέψει τα χρήματα", προσθέτοντας ότι είναι "έτοιμος να τα αποκαλύψει όλα", σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews.

    Η γαλλική προεδρία διέψευσε αυτές τις κατηγορίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 March 2011 - 15:30:23 UTC